Рішення
від 10.02.2014 по справі 349/1906/13-ц
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/1906/13-ц

Провадження № 2/349/16/14

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

10 лютого 2014 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області в складі головуючого судді Поглод О.В. секретаря Боянівської Г.М. розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Рогатині цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Гаразд Фінанси", третя особа на стороні відповідача ПП "С.К.Україна" про розірвання договору про участь у фонді фінансування будівництва та відшкодування збитків,-

ВСТАНОВИВ

ОСОБА_1 звернулася до суду із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Гаразд Фінанси" про розірвання договору про участь у фонді фінансування будівництва №10 - СКУ від 27 червня 2008 року та стягнення коштів в сумі 186354 грн., сплачених за зазначеним договором та 15840, 00 грн. процентів як відповідальність за порушення грошового зобов'язання. Третьою особою на стороні відповідача у справі є ПП "С.К.Україна".

Позовні вимоги позивач обгрунтувала тим, що між нею ОСОБА_1 і відповідачем 27 червня 2008 року було укладено договір №10 - СКУ про участь у фонді фінансування будівництва виду "А" багатоквартирного житлового будинку на АДРЕСА_1. Відповідно до п. 1.1 вищевказаного договору позивач (Довіритель) передає відповідачу (Управителеві) на певний строк гроші (грошові кошти) в управління, а Управитель зобов'язується за плату здійснювати від свого імені управління цими грошовими коштами в інтересах Довірителя з метою фінансування об'єкта інвестування в складі об'єкта будівництва. Згідно з п.1.3 Договору метою передачі Довірителем грошових коштів у довірче управління Управителю є отримання Довірителем у власність об'єкта інвестування. Відповідно до п. 1.7 Договору при його укладенні Управитель на умовах Правил ФФБ закріплює за Довірителем обраний ним об'єкт інвестування, характеристики якого визначені у додатку 1 до цього Договору та свідоцтві про участь про участь у ФФБ, які є невід`ємною частиною цього Договору. Відповідно до додатка №1 до договору №10 - СКУ про участь у фонді фінансування будівництва від 27 червня 2008 року об'єктом інвестування являється двокімнатна квартира АДРЕСА_1. Запланована дата введення будинку в експлуатацію, в якому знаходиться об'єкт інвестування 4 квартал 2010 року. Згідно з п. 2.1.10. Договору, остаточна вартість об'єкту, що будується, визначається шляхом розрахунку, що проводиться згідно даних БТІ, поданих у технічному паспорті на будинок, протягом трьох днів з дня надання БТІ вказаної інформації, виходячи із фактичної загальної площі об'єкту і вартості 1 (одного) квадратного метра, що становить 3213,00 гривень. Пунктом 2.1.16. Договору передбачено, що управитель зобов'язаний передати Довірителю, в разі, якщо він повністю проінвестує закріплений за ним об'єкт інвестування, майнові права на цей об'єкт інвестування за Договором про уступку майнових прав Відповідно до п. 5.2. Договору, грошові кошти вносяться Довірителем у безготівковій формі та національній валюті України, у сумі що обраховується за правилами цього договору та в терміни встановлені Графіком внесення коштів до ФФБ (Додаток 2 до цього договору) Пунктом 5.5. Договору встановлено, що після кожного внесення Довірителем коштів до ФФБ Управитель видає Довірителю Свідоцтво про участь у ФФБ, в якому зокрема зазначаються сума коштів внесених Довірителем до ФФБ та запланована дата введення об'єкта будівництва в експлуатацію. Згідно до пункту 2.2.1. Договору, позивач зобов'язаний здійснити повне фінансування об'єкту інвестування по визначеній на день сплати ціні, а уразі часткового інвестування - дотримуватись графіку внесення грошових коштів, який узгоджений і обумовлений Сторонами Договору.

Позивачем дотримано зазначеної умови Договору № 10 - СКУ про участь у Фонді фінансування будівництва від 27.06.2008 р. та здійснено повне фінансування об'єкта інвестування шляхом внесення коштів на рахунок відповідача в сумі 186354 гривень. Незважаючи на це, позивач по даний час не отримав у власність закріплені за ним та профінасовані ним в повному обсязі об`єкти інвестування. Причиною неотримання житла вважає невиконання відповідачем вимог Правил ФФБ та Договору про участь у ФФБ. З цих підстав просив розірвати Договір про участь у Фонді фінансування будівництва №10 - СКУ від 27 червня 2008 року. Оскільки, у разі розірвання договору про участь у ФФБ майно (грошові кошти) вважатимуться такими, що перебувають у відповідача без належної підстави, то вони підлягають поверненню, а тому просив стягнути з відповідача на йогокористь кошти в сумі 186354 грн., сплачених за зазначеним договором та 15840, 00 грн. процентів як відповідальність за порушення грошового зобов'язання.

Представник позивача в судове засідання не прибув, однак подав заяву про розгляд справи у його відсутності , позовні вимоги підтримує в повному обсязі та не заперечує щодо проведення заочного розгляду справи.

Представник відповідача у судове засідання, яке було призначене на 16.12.2013 року, 23.01.2014 року та 10.02.2014 року не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся у встановленому законом порядку.

У судове засідання також не з`явився представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, приватного підприємства "С.К.Україна", хоча неодноразово був належним чином повідомлений про час та місце судового розгляду.

Участь у судових засідання відповідно до ст.27 ЦПК України - це право, а не обов'язок сторін по справі.

У разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений і від якого не надійшло повідомлення про причини неявки, суд зі згоди позивача може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, що відповідає вимогам ст. 224 ЦПК України.

Суд дослідивши докази, дійшов висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

З досліджених в судовому засіданні обставин встановлено, що 27.06.2008 року між товариством з обмеженою відповідальністю "Гаразд Фінанси" та ОСОБА_1 (Довіритель) був укладений Договір № 10 - СКУ про участь у Фонді фінансування будівництва виду "А" багатоквартирного житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1.

Згідно пункту 1.1. зазначеного Договору, Довіритель, яким є ОСОБА_1, передає Управителеві, яким є товариство з обмеженою відповідальністю "Гаразд Фінанси", на певний строк гроші (грошові кошти) в управління, а управитель зобов`язується за плату здійснювати від свого імені управління цими грошовими коштами в інтересах Довірителя з метою фінансування об`єкта інвестування в складі об`єкта будівництва.

Відповідно до пункту 2.1.16 Договору № 10-СКУ від 27.06.2008 року товариство з обмеженою відповідальністю "Гаразд Фінанси" зобов`язалося передати ОСОБА_1, у разі, якщо він повністю проінвестує закріплений за ним об`єкт інвестування за Договором про уступку майнових прав.

З позовної заяви вбачається, що будівництво багатоквартирного житлового будинку за адресою АДРЕСА_1 незавершене та припинене, тобто відповідачем порушено умови Договору № 10 - СКУ від 27.06.2008 року.

Згідно пункту 10.1 зазначеного Договору, у випадку невиконання або неналежного виконання зобов`язань, передбачених даним Договором, Сторони несуть відповідальність відповідно до чинного законодавства України.

Відповідно до пункту 10.5 Договору, у випадку систематичного порушення умов даного Договору однією із Сторін, інша Сторона має право розірвати даний Договір достроково.

При укладенні вказаного Договору, відповідно до пунктів 1.7. та 2.1.4. Договору, товариство з обмеженою відповідальністю "Гаразд фінанси" закріпило за ОСОБА_1 обраний нею об'єкт інвестування, а саме: двокімнатну квартиру АДРЕСА_1, загальною площею 58,00 м2, виклавши її характеристику в додатках № 1 до Договору і виданому Свідоцтві про участь у фонді фінансування будівництва виду "А" та вказавши у зазначеному додатку та Свідоцтві заплановану дату введення будинку в експлуатацію 4 квартал 2010 року.

В силу статті 526 Цивільного кодексу України зобов`язання повинні виконуватися належним чином і у встановлений строк відповідно до вказівок договору, в даному випадку Договору № 10-СКУ від 27.06.2008 року.

Позивач повністю виконав свої зобов'язання за Договором № 10 - СКУ від 27.06.2008 року, тобто в повному обсязі та в строк внесла на поточний рахунок відповідача суму коштів визначену договором (додатком № 2) в сумі 186354,00 гривень, що підтверджується виданим їй, відповідно до пункту 2 1.4 Договору, Свідоцтвом про участь у фонді фінансування будівництва виду "А".

Відповідно до статті 626 Цивільного кодексу України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків

Згідно статті 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим до виконання сторонами.

Враховуючи загальні положення статті 651 Цивільного кодексу України, договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Відповідно до статті 653 Цивільного кодексу України, у разі розірвання договору зобов'язання сторін припиняються. Якщо договір розірваний у зв'язку з істотним порушенням договору однією із сторін, друга сторона може вимагати відшкодування збитків завданих зміною або розірванням договору.

За змістом частини 1 статті 1043 Цивільного кодексу управитель, який не виявив при управлінні майном належної турботливості про інтереси установника управління або вигодонабувача, зобов'язаний відшкодувати установникові управління завдані збитки, а вигодонабувачеві - упущену вигоду.

Згідно частини 3 статті 538 Цивільного кодексу України, у разі невиконання однією із сторін у зобов'язанні свого обов'язку або за наявності очевидних підстав вважати, що вона не виконає свого обов'язку у встановлений строк (термін) або виконає його не в повному обсязі друга сторона має право зупинити виконання свого обов'язку, відмовитися від його виконання частково або в повному обсязі

Термін введення багатоквартирного житлового будинку на АДРЕСА_1 в експлуатацію прострочений. Про перенесення терміну введення об'єкту в експлуатацію в порушення пункту 2 1.10 Договору, відповідач позивача не повідомляв, та відповідно між сторонами не погоджувався новий термін здачі вказаного об'єкту будівництва.

За таких обставин, виходячи з об`єктивної оцінки причинного зв`язку між протиправними діянням відповідача та його вини у порушенні умов Договору, здійснивши повне та всебічне дослідження всіх обставин справи, суд вважає за необхідне визнати Договір № 10 - СКУ від 27.06.2008 року про участь у Фонді фінансування будівництва виду "А" багатоквартирного житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1, укладений між товариством з обмеженою відповідальністю "Гаразд Фінанси" та ОСОБА_1 розірваним та стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Гаразд Фінанси" на користь ОСОБА_1 грошові кошти в сумі 186354 грн., сплачені за договором № 10 - СКУ від 27.06.2008 року про участь у Фонді фінансування будівництва виду "А" та 15840, 00 грн. процентів як відповідальність за порушення грошового зобов'язання.

Відповідно до частини 1 статті 88 Цивільного процесуального кодексу України, стороні на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати. Тому з відповідача також слід стягнути на користь позивача понесені ним судові витрати по справі пропорційно до розміру задоволених позовних вимог.

На підставі викладеного, відповідно до ст.ст 22, 127 Конституції України, ст.ст. 5, 526, 538 626. 629 651, 653, 1043 ЦК України, керуючись ст.ст. 10, 11, 57, 60, 88, 213-215, 224 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ :

Позов ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю "Гаразд фінанси", третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, приватне підприємство "С.К.Україна", про розірвання договору про участь у Фонді фінансування будівництва та відшкодування збитків задовольнити.

Договір № 10 - СКУ від 27.06.2008 року про участь у Фонді фінансування будівництва виду "А" багатоквартирного житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1, укладений між товариством з обмеженою відповідальністю "Гаразд Фінанси" та ОСОБА_1 розірвати.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "ГАРАЗД ФІНАНСИ" вул. Нагірна, 10 м.Київ, 04107, код ЄДРПОУ 33448366 на користь ОСОБА_1 грошові кошти в сумі 186354 грн., сплачені за договором № 10 - СКУ від 27.06.2008 року про участь у Фонді фінансування будівництва виду "А", 15840, 00 грн. процентів як відповідальність за порушення грошового зобов'язання, всього 202194 грн . та 2025, 00 грн. судового збору.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Івано-Франківського апеляційного суду через Рогатинський районний суд шляхом подачі в десятиденний строк з дня його проголошення апеляційної скарги.

Заочне рішення може бути переглянуто судом за заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання ним копії рішення.

Головуюча: Поглод О.В.

Дата ухвалення рішення10.02.2014
Оприлюднено13.02.2014
Номер документу37125335
СудочинствоЦивільне
Сутьучасть у фонді фінансування будівництва та відшкодування збитків

Судовий реєстр по справі —349/1906/13-ц

Ухвала від 25.11.2013

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Поглод О. В.

Рішення від 10.02.2014

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Поглод О. В.

Ухвала від 17.10.2013

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Поглод О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні