Ухвала
від 12.02.2014 по справі 803/288/14
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

12 лютого 2014 року Справа № 803/288/14

Суддя Волинського окружного адміністративного суду Мачульський В.В., вивчивши позовну заяву Володимир-Волинської районної ради Волинської області до депутата Володимир-Волинської районної ради Волинської області Оніщука Андрія Юрійовича про визнання протиправними та скасування розпоряджень,

ВСТАНОВИВ:

Володимир-Волинська районна рада Волинської області звернулася з позовом до Оніщука Андрія Юрійовича - депутата Володимир-Волинської районної ради Волинської області - про визнання протиправними та скасування розпорядження № 1 від 29 січня 2014 року «Про призначення голови Володимир-Волинської районної ради», № 2 від 29 січня 2014 року «Про призначення ОСОБА_2 заступником голови Володимир-Волинської районної ради», № 3 від 25 січня 2014 року «Про звільнення ОСОБА_3 з посади голови Володимир-Волинської районної ради» та № 4 від 08 лютого 2014 року «Про усунення від виконання обов'язків та покладення функціональних обов'язків», що виданні відповідачем.

Позовна заява підлягає поверненню позивачеві на підставі пункту 6 частини третьої статті 108 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) з наступних підстав.

Згідно з пунктом 1 частини першої статті 18 КАС України місцевим загальним судам як адміністративним судам підсудні адміністративні справи, у яких однією зі сторін є орган чи посадова особа місцевого самоврядування, посадова чи службова особа органу місцевого самоврядування, крім тих, які підсудні окружним адміністративним судам.

Пунктом 1 частини 2 статті 18 КАС України визначено, що окружним адміністративним судам підсудні адміністративні справи, якщо однією зі сторін в яких є орган державної влади, інший державний орган, орган влади Автономної Республіки Крим, обласна рада, Київська, Севастопольська міська рада, їх посадова чи службова особа, крім випадків, передбачених цим Кодексом, та крім справ щодо їх рішень, дій чи бездіяльності у справах про адміністративні проступки та справ, які підсудні місцевим загальним судам як адміністративним судам.

Відповідно до статті 140 Конституції України та статті 5 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до органів місцевого самоврядування віднесено сільські, селищні та міські ради.

Відповідно до статті 2 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» місцеве самоврядування в Україні - це гарантоване державою право та реальна здатність територіальної громади - жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста - самостійно або під відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України; місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.

Стаття 5 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначає систему місцевого самоврядування. Відповідно до частини першої цієї статті система місцевого самоврядування включає територіальну громаду; сільську, селищну, міську раду; сільського, селищного, міського голову; виконавчі органи сільської, селищної, міської ради; районні та обласні ради, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст; органи самоорганізації населення.

Зважаючи на те, що Володимир-Волинська районна рада Волинської області, яка є однією зі сторін у справі, є органом місцевого самоврядування, тому дана справа з урахуванням вимог пункту 1 частини першої статті 18 КАС України підсудна місцевому загальному суду як адміністративному суду, а саме: Володимир-Волинському міському суду Волинської області.

Пунктом 6 частини третьої статті 108 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що позовна заява повертається позивачеві, якщо справа не підсудна цьому адміністративному суду.

Отже, позовну заяву Володимир-Волинської районної ради Волинської області до депутата Володимир-Волинської районної ради Волинської області Оніщука Андрія Юрійовича про визнання протиправним та скасування розпоряджень № 1 від 29 січня 2014 року, № 2 від 29 січня 2014 року, № 3 від 25 січня 2014 року та № 4 від 08 лютого 2014 року слід повернути позивачеві.

За правилами пункту 2 частини першої статті 7 Закону України «Про судовий збір» сплачена сума судового збору повертається за ухвалою суду в разі повернення заяви або скарги. Частиною другою статті 7 вказаного Закону визначено, що у випадках, установлених пунктом 1 частини першої цієї статті, судовий збір повертається в розмірі переплаченої суми; в інших випадках, установлених частиною першою цієї статті, - повністю.

Отже, у зв'язку із поверненням позовної заяви судовий збір в сумі 73 грн. 08 коп., сплачений відповідно до квитанції № 1725.165.1 від 11 лютого 2014 року, підлягає поверненню позивачу.

Керуючись пунктом 6 частини третьої статті 108, статтею 165 Кодексу адміністративного судочинства України, па підставі статті 7 Закону України «Про судовий збір», суддя

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Володимир-Волинської районної ради Волинської області до депутата Володимир-Волинської районної ради Волинської області Оніщука Андрія Юрійовича про визнання протиправними та скасування розпоряджень повернути позивачу.

Повернути Володимир-Волинській районній раді Волинської області (44700, Волинська область, місто Володимир-Волинський, вулиця Соборна, будинок 3, ідентифікаційний код юридичної особи 23251874) судовий збір в сумі 73 грн. 08 коп. (сімдесят три гривні вісім копійок), сплачений відповідно до квитанції № 1725.165.1 від 11 лютого 2014 року.

Повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Копію ухвали надіслати позивачеві.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого статтею 186 КАС України, якщо таку апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного адміністративного суду через Волинський окружний адміністративний суд. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Суддя В.В. Мачульський

Дата ухвалення рішення12.02.2014
Оприлюднено14.02.2014
Номер документу37129010
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —803/288/14

Ухвала від 12.02.2014

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Мачульський Віктор Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні