Рішення
від 10.02.2014 по справі 647/4368/13-ц
БЕРИСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 647/4368/13-ц

№ провадження 2/647/87/2014

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.02.2014 року Бериславський районний суд Херсонської області

в складі: головуючого судді - В.С.Миргород при секретарі Ю.В.Марченко

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Бериславі Херсонської області справу за позовом Селянського Фермерського господарства «Южна Еліта» в особі голови Атаманюк Валерія Олексійовича до Бериславської районної державної адміністрації Херсонської області, ОСОБА_3, третя особа - Головне Управління Державного земельного агентства України в Херсонської області, Реєстраційна служба Бериславського районного управління юстиції Херсонської області, про визнання недійсним Державного акту на право власності на земельну ділянку, суд -

В С Т А Н О В И В :

Селянське Фермерське господарство «Южна Еліта» в особі голови Атаманюк Валерія Олексійовича звернулось до Бериславського районного суду Херсонської області з зазначеним позовом у якому посилається на те, що на підставі рішення виконкому Високівської сільської Ради народних депутатів Бериславського району Херсонської області від 03 березня 1993 року №12 у довічне успадковане володіння надано фермерському господарству 38.0 гектарів землі та видано Державний акт, який зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право довічного успадкованого володіння землею за №137 затвердженого головою Високівської Ради народних депутатів Н.В. Зінуховим.

При розпаюванні ФГ «Южна Еліта» ОСОБА_3 як члену Фермерського господарства було надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність, що надана в постійне користування.

На підставі розпорядження голови Бериславської районної державної адміністрації від 10.05.2006 року №362 ОСОБА_3 видано Державний акт на право власності на земельну ділянку площею 7, 79 га Серія ЯБ №497027 від 18.11.2009 року. Земельна ділянка знаходиться на території Високівської сільської ради Бериславського району Херсонської області цільове призначення ведення фермерського господарства.

Земля була невірно розпайована з порушенням ст..3 Закону України «Про фермерське господарство». У зв»язку з чим рішення Районної державної адміністрації та розпорядження голови Районної державної адміністрації прийнято в порушення Закону що потягло за собою проведення перевірок з боку прокуратури щодо розпаювання земель з порушення закону.

Протоколом №6 загальних зборів членів (фермерського) господарства «Южна Еліта» ідефікаційний код 19233178 від 11.03.2010 року було вирішено: виключити із складу членів селянського(фермерського) господарства «Южна Еліта», ОСОБА_3, індефікаційний номер НОМЕР_1.

Просить визнати незаконним та скасувати розпорядження голови Бериславської районної державної адміністрації №362 від 10.05.2006 року в частині надання у власність земельної ділянки прощею 7,79 га, яка знаходиться на території Високівської сільської ради ОСОБА_3, оскільки воно суперечить закону.

Визнати недійсним Державний акт на право власності на земельну ділянку площею 7,79 га, яка знаходиться на території Високівської сільської ради серія ЯБ №497027, виданий 18.11.2009 року на підставі розпорядження голови Бериславської міської ради Бериславського району Херсонської області та скасувати державну реєстрацію зазначеного Державного акту.

Представник відповідача Бериславської районної державної адміністрації за дорученням Свердлюк О.О. у судовому засіданні зазначив, що рішення на той час районною адміністрацією приймалось на підставі наданих головою ФГ «Южна Еліта» документів, перевірка щодо членства сім»ї членів ФГ не проводилась.

Відповідачка ОСОБА_3 в судове засідання не з'явився, була повідомлена належним чином, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення. Причина неявки суду не надана.

Представник третьої особи в судове засідання не з»явився, був повідомлений належним чином, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення. Причина неявки суду не надана.

Відповідно до ст..169 ЦПК України суд вважає за можливо розглянути справу за відсутності сторін, належних чином повідомлених про день, місце та час розгляду справи та постановити рішення на підставі наявних у справі доказів.

Відповідно до ст.ст.3,4 ЦПК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом своїх порушених прав, а суд, здійснюючи правосуддя, захищає порушені права цих осіб у спосіб, визначений законами України.

Перелік можливих способів захисту міститься в ст.16 ЦК України.

Згідно зі ст.214 ЦПК України суд, установивши фактичні обставини справи, для вирішення спору повинен застосовувати правову норму, яка регулює виниклі правовідносини та Конституцію України.

Вислухавши пояснення сторін у справі, які з»явились в судове засідання, дослідивши письмові докази по справі, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню виходячи з наступних підстав:

19.06.2003 року прийнято Закон України «Про фермерське господарство» який визначає правові, економічні та соціальні засади створення та діяльності фермерських господарств як прогресивної форми підприємницької діяльності громадян у галузі сільського господарства України.

Судом встановлено, що 28.02.1995 року Селянське фермерське господарство «Южна Еліта» отримало свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи (а.с.10).

Пунктом. 4 ст. 1 Закону України "Про фермерське господарство" передбачено, що фермерське господарство діє на основі Статуту.

У Статуті зазначаються найменування господарства, його місцезнаходження, адреса, предмет і мета діяльності, порядок формування майна (складеного капіталу), органи управління, порядок прийняття ними рішень, порядок вступу до господарства та виходу з нього та інші положення, що не суперечать законодавству України.

19.01.2004 року затверджено Статут Селянського фермерського господарства «Южна Еліта» (а.с.11).

Згідно ст..3 Закону України «Про фермерське господарство», членами фермерського господарства можуть бути подружжя, їх батьки, діти, які досягли 14-річного віку, інші члени сім'ї, родичі, які об'єдналися для спільного ведення фермерського господарства, визнають і дотримуються положень Статуту фермерського господарства.

Пунктом 2 ст. 3 Закону передбачено, що при створенні фермерського господарства одним із членів сім'ї інші члени сім'ї, а також родичі можуть стати членами цього фермерського господарства після внесення змін до його Статуту.

Тобто членство у фермерському господарстві посвідчується Статутом.

п.1 ст.3 Закону, членами фермерського господарства не можуть бути особи, які працюють у ньому за трудовим договором (контрактом).

З наданого суду Статуту (а.с.11) вбачається, що головою Селянського фермерського господарства «Южна Еліта» є позивач по справі Атаманюк В.О. та у якості члена Селянського фермерського господарства «Южна Еліта» зазначена відповідачка по справі ОСОБА_3 Позивач в судовому засіданні стверджує про те, що відповідачка ОСОБА_3 ніколи не була членом сім»ї, була помилково включена до членів господарства та у подальшому була виключена з членів господарства, про що її було відомо та дане рішення нею не оскаржене (а.с.6).

Відповідачка не спростувала твердження позивача про те, що вона ніколи не була членом сім»ї позивача по справі.

Статтею 13 Закону України "Про фермерське Господарство" п.1. передбачено, що члени фермерського господарства мають право на одержання безоплатно у власність із земель державної і комунальної власності земельних ділянок у розмірі земельної частки (паю).

Пунктом 2 ст.13 Закону передбачено, що членам фермерських господарств передаються безоплатно у приватну власність із раніше наданих їм у користування земельні ділянки у розмірі земельної частки (паю) члена сільськогосподарського підприємства, розташованого на території відповідної ради. Земельні ділянки, на яких розташовані житлові будинки, господарські будівлі та споруди фермерського господарства, передаються безоплатно у приватну власність у рахунок земельної частки(паю).

На підставі розпорядження голови Бериславської районної державної адміністрації від 10.05.2006 року №362 відповідачка ОСОБА_3 отримала Державний акт на право власності на земельну ділянку площею 7, 79 га Серія ЯБ №497027 від 18.11.2009 року. Земельна ділянка знаходиться на території Високівської сільської ради Бериславського району Херсонської області цільове призначення ведення фермерського господарства. Оскільки відповідачка ОСОБА_3 була помилково включена до членів Селянського фермерського господарства «Южна Еліта», не була членом сім»ї позивача, а тому розпорядження на підставі якого остання отримала Державний акт на право власності на земельну ділянку, як член господарства є незаконним.

Відповідно Закону України "Про фермерське Господарство"

Керуючись ст.ст. 10, 11, 60,88, 212-218 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Визнати незаконним та скасувати розпорядження голови Бериславської районної державної адміністрації №362 від 10.05.2006 року в частині надання у власність земельної ділянки прощею 7,79 га, яка знаходиться на території Високівської сільської ради ОСОБА_3.

Визнати недійсним Державний акт на право власності на земельну ділянку площею 7,79 га, яка знаходиться на території Високівської сільської ради серія ЯБ №497027, виданий 18.11.2009 року на підставі розпорядження голови Бериславської міської ради Бериславського району Херсонської області та скасувати державну реєстрацію зазначеного Державного акту.

Рішення суду може бути оскаржено протягом десяти днів з часу проголошення, шляхом подачі апеляційної скарги до апеляційного суду Херсонської області через Бериславський районний суд Херсонської області.

Апеляційна скарга, подана після закінчення строків, встановлених ст..294 ЦПК України, залишається без розгляду, якщо апеляційний суд за заявою особи, яка її подала не знайде підстав для поновлення строку про що постановляється ухвала.

Суддя В. С. Миргород

Дата ухвалення рішення10.02.2014
Оприлюднено19.02.2014
Номер документу37202317
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним Державного акту на право власності на земельну ділянку, суд

Судовий реєстр по справі —647/4368/13-ц

Рішення від 10.02.2014

Цивільне

Бериславський районний суд Херсонської області

Миргород В. С.

Ухвала від 30.12.2013

Цивільне

Бериславський районний суд Херсонської області

Миргород В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні