Постанова
від 18.02.2014 по справі 824/233/14-а
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 лютого 2014 року м. Чернівці Справа № 824/233/14-а

Чернівецький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді - Боднарюка О.В.;

розглянувши у порядку скороченого провадження справу за адміністративним позовом управління Пенсійного фонду України в м. Чернівцях до комунальної установи "Чернівецький обласний клінічний онкологічний диспансер", про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ :

Управління Пенсійного фонду України в м. Чернівцях (далі-позивач), звернувся з адміністративним позовом до комунальної установи "Чернівецький обласний клінічний онкологічний диспансер" (далі-відповідач), в якому з урахуванням заяви про зменшення позовних вимог просив суд стягнути з відповідача заборгованість в сумі 19728,86 грн.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач посилається на те, що станом на 30.01.2014 року заборгованість комунальної установи "Чернівецький обласний клінічний онкологічний диспансер", до Пенсійного фонду України склала 33428,86 грн., а саме: недоїмка по збору з фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених згідно п. «а» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» - 32393,93 грн.; недоїмка по збору з фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених згідно п. «б-з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» - 1034,93 грн.

У зв'язку з частковим погашенням суми заборгованості в розмірі 13700,00 грн., залишок боргу по даній справі станом на 07.02.2014 року складає 19728,86 грн.

Відповідач подав заперечення в яких зазначив, що у разі затвердження річних кошторисів на 2014 рік зобов'язується сплатити суму боргу, що утворилась перед управлінням Пенсійного фонду України в м. Чернівцях.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши та оцінивши надані докази в сукупності, проаналізувавши законодавство, яке регулює спірні правовідносини, суд дійшов висновку, що адміністративний позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що комунальна установа "Чернівецький обласний клінічний онкологічний диспансер" зареєстрована в якості юридичної особи 05 квітня 2000 року.

Згідно розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій призначених відповідно до п."а", "б-з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" у відповідача, є наявна заборгованість за грудень 2013 року, січень 2014 року, щодо працівників підприємства за списком №1 в розмірі 19635,78 грн., за списком №2 в розмірі 93,08 грн. з урахуванням часткової сплати заборгованості.

На підставі розрахунків, які направлялись відповідачу з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п."а" "б-з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", що підлягають сплаті, за відповідачем рахується заборгованість по громадянам ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14

Судом досліджено довідки про характер виконаної роботи на посадах, які дають право на пенсію на пільгових умовах по списку №1, №2.

В матеріалах справи знаходяться трудові книжки по вищезазначеним громадянам, які підтверджують наявність трудового стажу.

Судом досліджені протоколи про призначення пенсій та розрахунки стажу по громадянам ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14

Однак, відповідач вказану заборгованість у встановленому законом порядку не оскаржив, та не погасив самостійно у передбачені законодавством терміни, що дає право органу Пенсійного фонду звернутися до суду з позовом про стягнення даної заборгованості.

До вказаних правовідносин суд застосовує такі положення закону та робить висновки по суті спору.

Відповідно до п.2 Прикінцевих положень Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 р. №1058-ІV, який розроблений відповідно до Конституції України та Основ законодавства України про обов'язкове державне пенсійне страхування (далі - Закон №1058) підприємства та організації з коштів призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій працівникам, зазначеним у ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Відповідно до п.п.6.4 п.6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, яка затверджена Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.03р. №21-1 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України від 16.01.04р. №64/8663 (далі - Інструкція) розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону № 1058 (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Згідно із пунктом 6.1. Інструкції відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону №1058, суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч.2 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону №1058, сплачуються одночасно із сплатою фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Проте на день розгляду справи заборгованість відповідачем не погашена та складає 19728,86 грн.

Заперечення, які надані відповідачем не спростовують викладених вище фактів наявності заборгованості, а навпаки така заборгованість відповідачем фактично визнається.

Згідно п. 4 ч. 3 ст.129 Конституції України та ст.71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Враховуючи вищезазначене, повно, всебічно дослідивши докази по справі, об'єктивно оцінивши їх, а також те, що відповідач в своїх запереченнях фактично вказує про зобов'язання сплатити суму боргу у разі затвердження річних кошторисів на 2014 рік, суд приходить до висновку, що адміністративний позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Згідно ч.1 ст.256 КАС України негайно також виконуються постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження у адміністративних справах, передбачених пунктами 1, 3, 4, 5 частини першої статті 183-2 цього Кодексу.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 11, 71, 79, 86, 94, 158-162, 183-2, 256 КАС України, суд , -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з комунальної установи "Чернівецький обласний клінічний онкологічний диспансер" (ідентифікаційний код 02005792) на користь управління Пенсійного фонду України в м. Чернівцях - 19728,86 грн.

3. Постанова підлягає негайному виконанню.

4. Копію постанови направити сторонам.

Порядок і строки оскарження постанови визначаються ст.ст. 185, 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку постанови суду першої інстанції повністю або частково, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому та скороченому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя О.В. Боднарюк

Дата ухвалення рішення18.02.2014
Оприлюднено19.02.2014
Номер документу37208651
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —824/233/14-а

Постанова від 18.02.2014

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Боднарюк Олег Васильович

Ухвала від 04.02.2014

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Боднарюк Олег Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні