Постанова
від 05.11.2013 по справі 807/3484/13-а
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 листопада 2013 рокум. Ужгород№ 807/3484/13-а

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Іванчулинця Д.В.,

за участю секретаря судового засідання - Гринюка І.В.,

сторони у судове засідання не з'явилися,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовною заявою Державної податкової інспекції у м. Ужгороді Закарпатської області Державної податкової служби до приватного підприємства «Укрдорзнак» про стягнення податкового боргу, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач - суб'єкт владних повноважень - Державна податкова інспекція у м. Ужгороді Головного управління Міндоходів у Закарпатській області звернулася у Закарпатський окружний адміністративний суд з позовною заявою до приватного підприємства «Фірма Контекс» (далі - відповідач), якою просить: стягнути з рахунків відповідача на користь Державного (місцевого) бюджету податковий борг у розмірі 1700,00 грн., мотивуючи тим, що останній будучи зареєстрованим платником податків та зборів, не виконує взяті на себе обов'язки щодо сплати таких, внаслідок чого в нього виникла вищезазначена заборгованість.

У судове засідання представник позивача не з'явився та 05.11.2013 року подав до канцелярії Закарпатського окружного адміністративного суду заяву з клопотанням про розгляд справи без його участі за наявними у справі доказами, позовні вимоги підтримує у повному обсязі (а.с.30, 31).

Відповідач заперечень на адміністративний позов не подав, не забезпечив явку свого представника у судове засідання повторно, про причини такої неявки суд не повідомив, хоча судом вживалися заходи щодо виклику відповідача, що передбачені главою 3 розділу II Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) за адресою, вказаною у свідоцтві про державну реєстрацію юридичної особи за № 385737 серія А00 від 24.04.1991 року та довідці Головного управління статистики у Закарпатській області №0096 (а.с.6,12). Доказом про належне повідомлення відповідача також являється наявний в матеріалах справи конверт, що повернувся на адресу суду з відміткою «за закінченням терміну зберігання» (а.с.25, 29).

У відповідності до ч.4 ст.128 КАС України - у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів. Відтак, оскільки відповідач, будучи належним чином повідомленим про день, час та місце судового розгляду справи в судове засідання не з'явився, не повідомив про причини такого неприбуття, заперечень на адміністративний позов суду не подавав, заяви про відкладення судового засідання або розгляду справи за його відсутністю до суду не надходило, суд визнав можливим розглянути справу за відсутністю представника відповідача на підставі наявних у справі доказів.

Дослідивши подані документи та матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, суд приходить до наступного висновку.

У судовому засіданні встановлено, що приватне підприємство «Фірма Контекс» 24 квітня 1991 року було зареєстровано, як юридична особа, державним реєстратором Виконавчого комітету Ужгородської міської ради Закарпатської області, про що видано відповідне свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи серія А00 № 385737 (а.с.7)

Відповідач перебуває на обліку, як платник податків та зборів в Державній податковій інспекції у місті Ужгороді Закарпатської області Державної податкової служби, що підтверджується довідкою про взяття на облік платника податків від 08.10.2009 року за № 45480 (а.с.7). та згідно свідоцтва про реєстрацію юридичної особи фактичне місцезнаходження відповідача є: 88000, Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Івана Франка, буд. 40. (а.с.7). Дані обставини також підтверджуються довідкою з єдиного державного реєстру підприємств та організацій України № 0096 (а.с.12).

Судом встановлено, що 03.07.2012 року податковим органом проведено камеральну перевірку податкової звітності з податку на прибуток та дотримання відповідачем вимог податкового законодавства.

За результатами проведеної перевірки та виявлених порушень граничних строків подання податкової звітності, а саме: декларації з податку на прибуток підприємства за І квартал 2012 року, ІІ, ІІ-ІІІ, ІІ-ІV квартали 2010 року та І, ІІ, ІІ-ІІІ, ІІ-ІV квартали 2011 року, складено акти за № 1144/15-01 від 03.07.2012 року та за № 1143/15-01 від 03.07.2012 року (а.с.14,17).

На підставі вищенаведених актів податковим органом прийняті податкові повідомлення-рішення форми «Р» від 07 серпня 2012 року за № 0004601540, податкове повідомлення-рішення форми «Р» від 07 серпня 2012 року за № 0004591540 та корінець податкового повідомлення-рішення Форми «Р» №0004601540 від 07.08.2012 року та корінець податкового повідомлення-рішення Форми «Р» №0004591540 від 07.08.2012 року (а.с.13.16).

На підставі податкового повідомлення-рішення від 07.08.2012 року за № 0004601540 відповідачу збільшено суму грошового зобов'язання по податку на прибуток підприємств у вигляді штрафу у розмірі 1020,00 грн.

На підставі податкового повідомлення-рішення від 07.08.2012 року за № 0004591540 відповідачу збільшено суму грошового зобов'язання по податку на прибуток підприємств у вигляді штрафу у розмірі 680,00 грн.

Відповідно до ст.67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Станом на час розгляду справи та у відповідності до розрахунку заборгованості за відповідачем рахується податковий борг у розмірі 1700,00 грн. (а.с.6).

Відповідно до п.57.3 ст.57 ПК України у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом: такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

У разі оскарження рішення контролюючого органу про нараховану суму грошового зобов'язання платник податків зобов'язаний самостійно погасити узгоджену суму, а також пеню та штрафні санкції за їх наявності протягом 10 календарних днів, наступних за днем такого узгодження. Вищевказані повідомлення-рішення відповідачем не оскаржено, а відтак вважаються узгодженими.

Згідно п.58.3 ст.58 Податкового кодексу України у разі коли пошта не може вручити платнику податків податкове повідомлення-рішення або податкові вимоги, або рішення про результати розгляду скарги через відсутність за місцезнаходженням посадових осіб, їх відмову прийняти податкове повідомлення-рішення або податкову вимогу, або рішення про результати розгляду скарги, незнаходження фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин, податкове повідомлення-рішення або податкова вимога, або рішення про результати розгляду скарги вважаються врученими платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення.

Відповідно до ст.59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення. Так, відповідачу надсилалась податкова вимога № 490 від 03.09.2012 року проте, адресату вручена не була (за закінченням терміну зберігання)(а.с.19).

Відповідно до підпункту 20.1.28 пункту 20.1 ст.20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право застосовувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом, стягувати суми простроченої заборгованості суб'єкта господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитом (позикою), залученим державою (Автономною республікою Крим чи територіальною громадою міста) або під державну (місцеву) гарантію, а також за кредитом з бюджету в порядку, визначеному цим Кодексом.

Відповідно до пункту 102.4 статті 102 Податкового кодексу України, у разі якщо грошове зобов'язання нараховане контролюючим органом до закінчення строку давності, визначеного у пункті 102.1 цієї статті, податковий борг, що виник у зв'язку з відмовою у самостійному погашенні такого грошового зобов'язання, може бути стягнутий протягом наступних 1095 календарних днів з дня виникнення податкового боргу. Якщо платіж стягується за рішенням суду, строки стягнення встановлюються до повного погашення такого платежу або визначення боргу безнадійним.

Нормами п.95.1 ст.95 Податкового кодексу України зазначено, що орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

За наведених обставин, позовні вимоги підтверджені належними та допустимими доказами і підлягають до задоволення повністю.

Судові витрати по справі згідно ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України з відповідача не стягуються.

Враховуючи вищенаведене та керуючись статтями 70, 71, 86, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву Державної податкової інспекції у м. Ужгороді Закарпатської області Державної податкової служби до приватного підприємства «Фірма «Контекс» про стягнення податкового боргу у сумі 1700, 00 грн. - задовольнити повністю .

Стягнути кошти з рахунків приватного підприємства «Фірма «Контекс» (88000, Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Івана Франка, буд. 40, код ЄДРПОУ 13587395, на погашення податкового боргу в сумі 1700 (одна тисяча сімсот) гривень 00 копійок на користь Державного бюджету України (місцевого бюджету).

Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Закарпатський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а у разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

СуддяД.В. Іванчулинець

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.11.2013
Оприлюднено21.02.2014
Номер документу37222350
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/3484/13-а

Постанова від 05.11.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Іванчулинець Д.В.

Ухвала від 28.09.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Іванчулинець Д.В.

Ухвала від 08.10.2013

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Іванчулинець Д.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні