Постанова
від 13.02.2014 по справі 822/46/14
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

Справа № 822/46/14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 лютого 2014 року м. Хмельницький

Хмельницький окружний адміністративний суд

в складі:головуючого-суддіПольового О.Л. при секретаріКомарницькій О.М. за участі:представників сторін розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України у м. Хмельницькому до Державного підприємства "Хмельницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України у м. Хмельницькому звернулося до суду з позовом до Державного підприємства "Хмельницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" про стягнення заборгованості в сумі 20787,50 грн.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що за відповідачем наявна заборгованість по відшкодуванню різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково - технічну діяльність" і сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник в сумі 20787,50 грн. за січень - вересень 2013 року, листопад 2013 року. Просить суд задовольнити позов та стягнути з Державного підприємства "Хмельницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" зазначену заборгованість.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав та з урахуванням заяви про зменшення позовних вимог просить задоволити позов та стягнути з відповідача заборгованості в сумі 20465,41 грн.

Представник відповідача подав до суду заперечення проти позову, яке підтримав в судовому засіданні, в задоволенні позову просить відмовити.

Заслухавши представника позивача, представника відповідача, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

У відповідача перед Управлінням Пенсійного фонду України у м. Хмельницькому утворилась заборгованість по відшкодуванню різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково - технічну діяльність" і сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник в сумі 20465,41 грн. за січень - вересень 2013 року, листопад 2013 року.

Відповідно до ст. 58 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" Пенсійний фонд є органом, який провадить збір, акумуляцію та облік страхових внесків, призначає пенсії та підготовляє документи для її виплати, забезпечує своєчасне і в повному обсязі фінансування та виплату пенсій.

Відповідно до ст. 24 Закону України "Про наукову і науково - технічну діяльність", різниця між сумою пенсії, призначеної за цим Законом, та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник, фінансується:

для наукових (науково-педагогічних) працівників державних бюджетних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації - за рахунок коштів державного бюджету;

для наукових (науково-педагогічних) працівників інших державних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації - за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів, а також коштів державного бюджету в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. При цьому за рахунок коштів державного бюджету науковим (науково-педагогічним) працівникам оплачується з розрахунку на одну особу 50 відсотків різниці пенсії, призначеної за цим Законом;

для наукових (науково-педагогічних) працівників недержавних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації - за рахунок коштів цих установ, організацій та закладів.

Згідно п.9 Порядку фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи (далі - Порядок), затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 372 від 24.03.2004 року, різниця у розмірі пенсій наукових (науково-педагогічних) працівників недержавних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації фінансується за рахунок коштів цих установ, організацій та закладів згідно з пунктами 3-8 цього Порядку.

В силу п. 5 Порядку, розмір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсії за рахунок коштів державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", про що відповідному підприємству, установі, організації або закладу відразу надсилається повідомлення. Зазначені підприємства, установи, організації та заклади самостійно визначають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяць, та щомісяця до 25 числа перераховують органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідні кошти для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточному роках.

В силу ч. 2 ст. 124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

Відповідно до ст. ст. 11, 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно ст. 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Згідно наданих позивачем повідомлень про суму витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково - технічну діяльність" і сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів та картки особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату пенсій науковим працівникам державного небюджетного підприємства за Державним підприємством "Хмельницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" наявна заборгованість по відшкодуванню різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково - технічну діяльність" і сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник в сумі 20465,41 грн.

Щодо твердження відповідача про сплату ним заборгованості, що підтверджує платіжне доручення № 2511 від 06.11.2013 року, то судом встановлено та підтверджується карткою особового рахунку, що платіж у сумі 2800 грн. зарахований позивачем в рахунок заборгованості за попередній період, погашення якого визначено графіком погашення заборгованості зі сплати платежів до Пенсійного фонду України у 2013 року, погодженого із відповідачем. Даним графіком встановлено здійснення трьох платежів у розмірі 1400 грн. у жовтні, листопаді і грудні, а тому позивачем зараховано сплачену суму 2800 грн. за попередні періоди.

Таким чином, позовні вимоги позивача є обґрунтованими, відповідають дійсним обставинам та матеріалам справи, а тому наявні підстави для задоволення позову в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 160-163, 167, 186, 255, 257 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з Державного підприємства "Хмельницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою", код ЄДРПОУ 00726866, на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Хмельницькому 20465 (двадцять тисяч чотириста шістдесят п'ять) грн. 41 коп. заборгованості по відшкодуванню витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково - технічну діяльність" і сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів за січень - вересень 2013 року, листопад 2013 року.

Постанова суду може бути оскаржена до Вінницького апеляційного адміністративного суду через Хмельницький окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня її отримання.

Постанова набирає законної сили в порядку статті 254 КАС України.

Повний текст постанови виготовлено 18 лютого 2014 року

Суддя /підпис/О.Л. Польовий "Згідно з оригіналом" Суддя О.Л. Польовий

СудХмельницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.02.2014
Оприлюднено20.02.2014
Номер документу37227568
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —822/46/14

Ухвала від 15.06.2015

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Польовий О.Л.

Ухвала від 02.07.2015

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Польовий О.Л.

Ухвала від 14.03.2014

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Сушко О.О.

Ухвала від 09.04.2014

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Сушко О.О.

Ухвала від 14.03.2014

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Сушко О.О.

Постанова від 13.02.2014

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Польовий О.Л.

Ухвала від 10.01.2014

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Польовий О.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні