Рішення
від 26.01.2007 по справі 28/461-06-11177
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

28/461-06-11177

              

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"26" січня 2007 р.Справа  № 28/461-06-11177

За позовом   Саратське госпрозрахункове відділення профілактичної дезінфекції при Саратській райсанепідемстанції;  

до відповідача   Державна санітарно-епідеміологічна служба в Одеській області  Саратська районна державна адміністрація Одеської області  

про визнання недійсними документів та про відміну його державної реєстрації  

Суддя Гуляк Г.І.

Представники:

Від позивача: не з'явився;  

Від відповідача: не з'явився;

СУТЬ СПОРУ: Позивач - Саратське госпрозрахункове відділення  профілактичної дезінфекції  при Саратській райсанепідемстанції звернувся до суду з позовною заявою до Державної санітарно-епідеміологічної служби в Одеській області та  Саратської районної державної  адміністрації  Одеської області з вимогою визнати недійсними –Статут  із змінами  та доповненнями Саратського госпрозрахункового відділення  профілактичної дезінфекції  при Саратській райсанепідемстанції,  також  свідоцтво  про реєстрацію №34 від  03.06.1992 року та від 05.04.1996 року, а також відмінити  державну реєстрацію  Саратського госпрозрахункового відділення  профілактичної дезінфекції  при Саратській райсанепідемстанції від 27 травня 1992 року.

Позивач у судовому засіданні  позовні вимоги  підтримує у повному обсязі та просить суд  задовольнити позов , оскільки реєстрація та перереєстрація  позивача була здійснена з численними порушеннями  діючого законодавства, а також установчі документи   Саратського госпрозрахункового відділення  профілактичної дезінфекції  при Саратській райсанепідемстанції не відповідають вимогах  ст. 8 ЗУ „Про підприємництво” та положенням „Про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності”. На підтримку своїх позовних вимог  позивач називає  відсутність рішення   Одеської обласної санепідемстанції  про створення Саратського госпрозрахункового відділення  профілактичної дезінфекції  при Саратській райсанепідемстанції, хоча Статут від 1992 року затверджений   завідуючим відділом профдезінфекції Одеської  обласної санепідемстанції А.А. Межидовим.  

Крім того, як вказує позивач, порушення полягають, ще й в тому, що рішення про  затвердження нової редакції Статуту  приймалось колективом позивача, але в реєстраційній картці  засновником було  вказано –Саратську районну санітарно-епідеміологічну  станцію.

Відповідач в судове засідання не з'явився, надав  відзив на позовну заяву від 25.01.2007 року  за № 1812 де вказує, що  Державна санітарно-епідеміологічна служба в Одеській області не є засновником Саратського госпрозрахункового відділення  профілактичної дезінфекції  при Саратській райсанепідемстанції тому  просить суд відмовити у задоволенні позову в частині вимог, що стосуються Державної санітарно-епідеміологічної служби в Одеській області та на підставі  ст. 24, 59 ГПК України замінити їх як неналежного відповідача.

Представник відповідача  - Саратської районної державної  адміністрації  Одеської області у судове засідання не з'явився, відзив на позовну заяву не надав, тому   справа розглядається в порядку ст.75 ГПК України, за наявними матеріалами..

Розглянувши матеріали справи суд встановив:

Саратською районною  державною адміністрацією  27 травня 1992 року за №34 було зареєстровано державне підприємство - Саратське госпрозрахункове відділення  профілактичної дезінфекції  при Саратській рай санепідемстанції  за юридичною  адресою:  Одеська область , смт. Сарата, вул.. Новоселів,20, ідентифікаційний код : 02063074. Також , 28 квітня 1992 року розпорядженням Саратської районної  державної адміністрації  було зареєстровано Статут цього підприємства , який затверджений  завідуючим відділом профдезінфекції  Одеської обласної  СЕС.

У матеріалах справи знаходиться  копія виписки з протоколу № 2  від 10 квітня 1992 року  загальних зборів колективу Саратського відділення  профдезінфекції , рішенням якого затверджено Статут.

Відповідно до довідки  від 19.01.1999 року Одеського обласного управління статистики  про  включення  до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України Саратське госпрозрахункове відділення  профілактичної дезінфекції являється державним комунальним підприємством  зі статусом юридичної особи та органом управління -  Міністерство  охорони здоров”я України.

Також, Саратською районною  державною адміністрацією  24 липня 2002  року  за № 04056871Ю0010188 було зареєстровано нову редакцію Статуту  Саратського госпрозрахункового відділення  профілактичної дезінфекції.

Також, у матеріалах справи знаходиться копія виписки з протоколу № 3  від 29 березня 2002 року  загальних зборів колективу Саратського відділення  профдезінфекції, рішенням якого затверджено Статут в новій редакції.

Відповідно до  розділу  1  вищевказаного Статуту Саратське госпрозрахункове відділення  профілактичної дезінфекції є самостійною госпрозрахунковою організацією що має статус юридичної особи.

Рішенням Виконавчого комітету  Саратської селищної ради  №358 від 31 липня 2006 року та у відповідності до заяви Саратського госпрозрахункового відділення  профдезінфекції вирішено  оформити право власності на нерухоме майно розташоване  у смт. Сарата вул.. Новоселів, 20 за  позивачем та зобов'язати  Саратське БТІ та РОН  оформити право власності.  Відповідно до витягу  № 11719750 від 04.09.2006 року  Саратського БТІ та РОН про реєстрацію  права власності  на нерухоме майно   за  вищевказаним підприємством  значиться  комунальна власність  відповідно до свідоцтва на право власності серії ЯЯЯ № 757023 від 29.08.2006 року на нерухоме майно  за адресою : Одеська область, Саратський район, смт. Сарата,  вул.. Новоселів,20.

Дослідивши матеріали справи та проаналізувавши норми чинного законодавства, суд дійшов висновку, що позовні вимоги не можуть бути задоволені з наступних підстав:

Так, судом встановлено, що в установчих та реєстраційних документах Саратського госпрозрахункового відділення  профдезінфекції є наявні розбіжності, оскільки у довідці від 19.01.1999 року Одеського обласного управління статистики  про  включення  до єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, Саратське госпрозрахункове відділення  профілактичної дезінфекції являється державним комунальним підприємством  зі статусом юридичної особи та органом управління -  Міністерство  охорони здоров”я України, хоча відповідно до Статуту у новій редакції зареєстрованого  Саратською районною  державною адміністрацією  24 липня 2002  року  за № 04056871Ю0010188,  його зазначено як  самостійну госпрозрахункову організацію. Існування у одного і того ж суб”єкта господарювання різних форм власності , а саме даржавної і приватної не допускається.

Відповідно до п. 3 ст. 8 Закону України  „Про державну реєстрацію  юридичних осіб  та фізичних осіб -  підприємців” №755-1У від 15.05.03р”  установчі документи (установчий акт, статут або засновницький договір, положення) юридичної особи повинні містити відомості, передбачені законом. Відповідальність за відповідність установчих документів законодавству несуть засновники (учасники) юридичної особи, суд робить висновок, що за невідповідність  установчих документів, згідно  ст. 8  Закону України „Про підприємництво” та  Положенню  „Про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності ” затвердженого Постановою Кабінету міністрів   України від 25 травня 1998 року за № 740 відповідальність  несе засновник –Одеська обласна  санепідемстанція.

Згідно п.2 ст. 7 Закону України  „Про державну реєстрацію  юридичних осіб  та фізичних осіб -  підприємців” №755-1У від 15.05.03р”  державний нагляд за дотриманням законодавства у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців здійснює - Спеціально уповноважений орган з питань державної реєстрації.

Відповідно до п.п.1 п. 2  ст.33 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” №755-1У від 15.05.03р. визнання недійсним запису про проведення державної реєстрації через порушення закону, допущені при створенні юридичної особи, які не можна усунути  є  підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи.  Тобто визнання недійсними статутних документів  юридичної особи  неминуче приведе до  її припинення.

У відповідності до  ст. 239 ГК України,  органи державної влади  та органи місцевого самоврядування  відповідно до своїх положень  та порядку встановленому законом, можуть  застосовувати до суб'єктів  господарювання  адміністративно - господарські санкції, зокрема скасування державної реєстрації та ліквідації суб”єкта господарювання. Тобто з позовом про визнання недійсними установчих документів та скасування державної реєстрації та ліквідації суб”єкта господарювання  можуть звертатися  тільки органи державної влади  та органи місцевого самоврядування  відповідно до своїх положень  та порядку встановленому законом.

Враховуючи вищевикладене суд доходить висновку, що позовні вимоги Саратського госпрозрахункового відділення профілактичної дезинфекції не підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

                  

ВИРІШИВ:

У позові відмовити повністю.

Рішення суду набуває законної сили після закінчення 10-денного строку з дня його прийняття.

Суддя                                                                                       Гуляк Г.І.

Дата ухвалення рішення26.01.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу372370
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —28/461-06-11177

Рішення від 26.01.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гуляк Г.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні