Постанова
від 17.02.2014 по справі 819/58/14-а
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/58/14-a

17 лютого 2014 року

Тернопільський окружний адміністративний суд в складі

головуючого судді Мартиць О.І.

секретарі судового засідання Мельник Н.М.

за участю прокурора Гусак Л.О., службове посвідчення №015417, видане 26.02.2013 року

представника позивача Тернопільської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Тернопільській області Гетьман А.В., довіреність від 23.01.2014 року № 1889/7/10-16/99

представника відповідача директора товариства з обмеженою відповідальністю "Модуль" Петриків В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі адміністративну справу за позовною заявою прокурора Тернопільського району Тернопільської області в інтересах держави в особі Тернопільської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Тернопільській області до товариства з обмеженою відповідальністю "Модуль" про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Тернопільського району Тернопільської області звернувся до суду з позовною заявою в інтересах держави в особі Тернопільської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Тернопільській області до товариства з обмеженою відповідальністю "Модуль" про стягнення єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за травень - листопад 2013 року в сумі 10892,85 грн. в тому числі: 9493,01 грн. - заборгованість зі сплати єдиного внеску, 458,87 грн. - штрафні санкції, 940,97 - пеня в сумі 1194,03 грн.

В судовому засіданні представник позивача Тернопільської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Тернопільській області позовні вимоги підтримала повністю з мотивів викладених у позовній заяві та просить задовольнити.

Представник відповідача директор товариства з обмеженою відповідальністю "Модуль" в судовому засіданні позов визнав, проти його задоволення не заперечує.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши подані докази в їх сукупності, заслухавши пояснення представників сторін, суд встановив такі обставини.

Відповідно до п.7 ст.1 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" Пенсійний фонд України - орган, уповноважений відповідно до цього Закону вести облік платників єдиного внеску, забезпечувати збір та ведення обліку страхових коштів, контролювати повноту та своєчасність їх сплати, вести Державний реєстр загальнообов'язкового державного соціального страхування та виконувати інші функції, передбачені законом.

Згідно з ч.1 ст.4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" платниками єдиного внеску є підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у свідоцтві про державну реєстрацію її як підприємця), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами, фізичні особи - підприємці, зокрема ті, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством про працю, чи за цивільно-правовим договором (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у свідоцтві про державну реєстрацію її як підприємця).

Пунктами 1, 4 ч.2 ст.6 України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" платника єдиного внеску зобов'язано своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок, подавати звітність до територіального органу Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом за погодженням з відповідними фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування та центральним органом виконавчої влади у галузі статистики.

Відповідно до ст.9 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом. Сплата єдиного внеску здійснюється виключно у національній валюті шляхом внесення відповідних сум єдиного внеску на рахунки територіальних органів Пенсійного фонду, відкриті в органах Державного казначейства України для його зарахування.

Частиною 12 ст.9 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" визначено, що єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. За наявності у платника єдиного внеску одночасно із зобов'язаннями із сплати єдиного внеску зобов'язань із сплати податків, інших обов'язкових платежів, передбачених законом, або зобов'язань перед іншими кредиторами зобов'язання із сплати єдиного внеску виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями, крім зобов'язань з виплати заробітної плати (доходу).

Згідно з п.6 ч.1 ст.1 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені цим Законом, обчислена територіальними органами Пенсійного фонду України у випадках, передбачених цим Законом вважається недоїмкою.

Як вбачається з матеріалів справи, картки особового рахунку платника єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування ТзОВ "Модуль, рішеннями про застосування фінансових санкцій №1305 від 27.06.2013 року, № 1354 від 04.07.2013 року, звітами щодо нарахування єдиного внеску, за відповідачем рахується заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за період травень - листопад 2013 року в розмірі 10892,85 грн., з них 9493,01 грн. - заборгованість зі сплати єдиного внеску, 458,87 грн. - штрафні санкції, 940,97 - пеня в сумі 1194,03 грн.

Згідно пункту 3-1 частини 1 статті 1 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" органи доходів і зборів - центральний орган виконавчої влади, що формує податкову і митну політику (в частині адміністрування податків і зборів, митних платежів, єдиного внеску) та забезпечує її реалізацію (центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику), та його територіальні органи.

Відповідно до ч.1 ст. 12 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" завданнями центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, є забезпечення адміністрування єдиного внеску шляхом його збору, ведення обліку надходжень від його сплати та здійснення контролю за сплатою єдиного внеску.

Згідно ст.121 Конституції України, ст.36 Закону України "Про прокуратуру" на органи прокуратури покладається представництво інтересів громадян і держави у суді у випадках передбачених законом.

Таким чином, суд дійшов висновку, що поданих позивачем доказів достатньо для встановлення обставин справи та для ухвалення судового рішення.

З урахуванням викладеного, позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.2,6,11,122,160-163,186,254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Модуль" (47704, вул. Промислова, 1, с. Плотича, Тернопільський район, Тернопільська область, код ЄДРПОУ 14029071) на користь Тернопільської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Тернопільській області 10892 (десять тисяч вісімсот дев'яносто дві) грн. 85 коп. заборгованості по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за період травень - листопад 2013 року в тому числі: 9493,01 грн. - заборгованість зі сплати єдиного внеску, 458,87 грн. - штрафні санкції, 940,97 - пеня на р/р 37193201001915 в ГУДКС України в Тернопільській області, МФО 838012.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд в порядку і строки, передбачені ст.186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова суду набирає законної сили в порядку, визначеному ст.254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Мартиць О.І.

копія вірна:

Суддя Мартиць О.І.

Дата ухвалення рішення17.02.2014
Оприлюднено24.02.2014
Номер документу37261247
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/58/14-а

Постанова від 17.02.2014

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мартиць О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні