Рішення
від 18.02.2014 по справі 907/26/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

18.02.2014 Справа № 907/26/14

За позовом Державного підприємства "Міжгірське лісове господарство", смт. Міжгір'я, 90000

до відповідача товариства з обмеженою відповідальністю „Чинадіївський ДОК", смт. Чинадієво, 89640

про стягнення 54 912,27 грн.

Суддя - В.С. Русняк

Представники:

Від позивача - Пожар В.Ф., представник по довіреності №59 від 03.02.2014 р.;

Від відповідача - не з'явився.

СУТЬ СПОРУ: Державним підприємством "Міжгірське лісове господарство", смт. Міжгір'я заявлено позов до товариства з обмеженою відповідальністю „Чинадіївський ДОК", смт. Чинадієво про стягнення 54 912,27 грн.

Представником позивача позов підтримано, посилаючись на підтвердження підстав позовних вимог доданими до матеріалів справи документальними доказами. Просить позов задоволити.

Відповідач належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, на виконання ухвали суду від 17.01.2014р. та 04.02.2014р., для участі в судовому засіданні не з"явився, письмовий відзив на позовну заяву з доказами в його обґрунтування, доказів повної або часткової оплати заявленої до стягнення суми, контр розрахунку заявленої до стягнення суми та витяг або довідку з Єдиного державного реєстру не подав, про причини неявки уповноваженого представника у судове засідання не повідомив.

Відповідачу надіслано ухвали господарського суду за його місцезнаходженням згідно з зазначеною адресою в позовній заяві та підтвердженій витягом з ЄДРПОУ, а отже господарським судом вжито відповідних заходів щодо належного повідомлення відповідача про дату, час та місце судового засідання по даній справі.

За таких обставин, суд вирішує спір в даному судовому засіданні в порядку ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, за наявними в справі матеріалами.

В судовому засіданні 18.02.2014 оголошено вступну та резолютивну частину рішення згідно ст. 85 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд

ВСТАНОВИВ:

У відповідності до договору № 8/128 купівлі-продажу необробленої деревини на аукціонних торгах від 03 вересня 2013 року, укладеного між Державним підприємством «Міжгірське лісове господарство», «ПРОДАВЦЕМ», від імені та в інтересах якого на підставі Доручення діє член ТБ «Закарпатський лісовий ринок» (Брокерська контора № 2) - в особі брокера Дербак Інесси Вікторівни, з однієї сторони, та Товариством з обмеженою відповідальністю «Чинадіївський ДОК», «ПОКУПЦЕМ», з іншої сторони, за результатами проведення аукціону із продажу ресурсів необробленої деревини заготівлі 4-го кварталу 2013року, який відбувся 03.09.2013 року, Продавець зобов'язався передати у власність Покупця на відповідних франко-умовах (проміжний склад, нижній склад) Продавця необроблену деревину (Товар), а Покупець зобов'язався прийняти деревину і сплатити за неї ціну відповідно до умов, що визначені згаданим договором.

У жовтні 2013 року Продавцем було поставлено Покупцю Товар на загальну суму 33636,10 гривень.

У жовтні 2013 року Покупець вніс на розрахунковий рахунок Продавця - суму в розмірі 14087,19 гривень.

Станом на 01 листопада 2013 року Покупець заборгував Продавцю суму в розмірі 19548,91 гривень за отриману в жовтні 2013 лісопродукцію, що підтверджується актом звірки взаємних розрахунків між ДП «Міжгірське ЛГ» та ТзОВ «Чинадіївський ДОК».

У листопаді 2013 року Продавцем було поставлено Покупцю Товар на загальну суму 31738,85 гривень.

Поставка Товару Продавцем Покупцю підтверджується товарно-транспортними накладними та специфікаціями до них.

Враховуючи вищевикладене, станом на 14 січня 2014 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Чинадіївський ДОК» боргує Державному підприємству Міжгірське лісове господарство» суму в розмірі 51287,76 грн. за поставлений товар.

Згідно статті 509 ЦК України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Відповідно до ст. 11 ЦК України, однією з підстав виникнення зобов'язань, є, зокрема договори та інші правочини.

Відповідно до ч. 1 ст. 626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Стаття 599 ЦК України вказує на те, що зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до ст. 526 ЦК України, зобов'язання має виконуватися належним чином згідно до умов договору та інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Аналогічні вимоги встановлені ст. 193 ГК України.

Згідно ст. 610 ЦК України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Частиною 1 ст. 612 ЦК України встановлено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Згідно ч.1 ст. 625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Згідно ст. 222 Господарського кодексу України, ст. 6 Господарського процесуального кодексу України учасники господарських відносин, що порушили майнові права або законні інтереси інших суб'єктів, зобов'язані поновити їх, не чекаючи пред'явлення їм претензії чи звернення до суду.

Згідно п. 11.1. договору № 8/128 купівлі-продажу необробленої деревини на аукціонних торгах від 03 вересня 2013 року «Усі спори, що виникають з цього Договору або пов'язані із ним, вирішуються шляхом переговорів між Сторонами». Згідно п. 11.2. вищезгаданого договору «Якщо відповідний спір неможливо вирішити шляхом переговорів, він вирішується в судовому порядку за встановленою підвідомчістю та підсудністю такого спору відповідно до чинного законодавства України».

За твердженням позивача директору товариства з обмеженою відповідальністю «Чинадіївський ДОК» 02 грудня 2013 року було вручено лист з пропозицією добровільно сплатити суму боргу в розмірі 51287,76 гривень.

10 грудня 2013 року на адресу електронної пошти Державного підприємства «Міжгірське лісове господарство» надійшов лист від ТОВ «Чинадіївський ДОК», яким повідомлялося, що останнє не має можливості в повному обсязі здійснити оплату за отриманий товар в сумі 51 287,76 гривень.

13 грудня 2013 року Державним підприємством «Міжгірське лісове господарство» на адресу Товариства з обмеженою відповідальністю «Чинадіївський ДОК» рекомендованим листом з повідомленням було надіслано претензію щодо погашення суми заборгованості за поставлену лісопродукцію. Однак згаданий вище лист разом з рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення та з довідкою Укрпошти, що за зазначеною адресою фірму закрито, повернувся на адресу ДП «Міжгірське ЛГ».

Згідно п. 9.5. договору № 8/128 купівлі-продажу необробленої деревини на аукціонних торгах від 03 вересня 2013 року «Порушення термінів оплати товару за даним договором тягне за собою сплату пені ПОКУПЦЕМ у розмірі 0,1 % від суми боргу за кожен день прострочки, яка сплачується порушником на розрахунковий рахунок ПРОДАВЦЯ».

Станом на 14 січня 2014 року позивачем нараховано Товариству з обмеженою відповідальністю «Чинадіївський ДОК» до сплати пеню за період з 01.11.2013р. по 14.01.2014р. в розмірі 3624,51 за порушення термінів оплати за вищезгаданим договором (розрахунок пені наявний в матеріалах справи).

За порушення у сфері господарювання учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених ГК України, іншими законами та договором (частина друга статті 193, частина перша статті 216 та частина перша статті 218 ГК України).

Одним із видів господарських санкцій згідно з частиною другою статті 217 ГК України є штрафні санкції, до яких віднесено штраф та пеню (частина перша статті 230 ГК України).

Такий вид забезпечення виконання зобов'язання як пеня та її розмір встановлено частиною третьою статті 549 ЦК України, частиною шостою статті 231 ГК України, статтями 1, 3 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань" та частиною шостою статті 232 ГК України.

Відповідно до п. 6 ст. 232 Господарського кодексу України, нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Нарахована позивачем пеня відповідно до п. 9.5 Договору за вказані вище періоди, визначена відповідно до ч. 6 ст. 232 Господарського кодексу України, відповідачем не спростована, судом проаналізована, підтверджена належним розрахунком, а отже підлягає стягненню з відповідача.

Згідно ст. 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести обставини, на які вона посилається як на підстави своїх вимог чи заперечень.

Таким чином, вимога позивача про стягнення з відповідача суми 54 912,27 грн. в т.ч. 51287,76 грн. - заборгованість за поставлений товар та 3 624,51грн. - пеня, належним чином обґрунтована доданими до матеріалів справи документальними доказами, відповідачем не спростована, проаналізована судом, а отже підлягає задоволенню повністю.

У відповідності до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судовий збір у розмірі 1827 грн. підлягає віднесенню на відповідача.

Керуючись ст.ст. 32, 33, 49, 75, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ :

1. Позов задоволити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „Чинадіївський ДОК", (Мукачівський район, смт. Чинадієво, вул. Кірова, 5, код ЄДРПОУ 38236278) на користь Державного підприємства "Міжгірське лісове господарство" (Між гірський район, смт. Міжгір'я, вул. Незалежності, 64, код 22114589) суму 54 912,27 грн. (п'ятдесят чотири тисячі дев'ятсот дванадцять гривень двадцять сім копійок) в т.ч. 51287,76 грн. - заборгованість за поставлений товар та 3 624,51грн. - пеня, а також 1827грн. (одну тисячу вісімсот двадцять сім гривень) у відшкодування сплаченого судового збору.

Видати наказ.

3. Рішення набирає законної сили відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України і може бути оскаржене до Львівського апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 21.02.2014р.

Суддя В.С. Русняк

СудГосподарський суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення18.02.2014
Оприлюднено25.02.2014
Номер документу37269264
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —907/26/14

Рішення від 18.02.2014

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Русняк В.С.

Ухвала від 04.02.2014

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Русняк В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні