Рішення
від 19.02.2014 по справі 107/765/14-ц
КЕРЧЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

справа №107/765/14ц

провадження №2/107/731/14

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 лютого 2014р. м. Керч

Керченський міський суд Автономної Республіки Крим в складі:

головуючого судді - Біленко Л.В.

при секретарі - Осауленко А.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Керчі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Приватного Акціонерного Товариства «Керченський рибокомбінат» про стягнення заборгованості по заробітній платі та середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільнені,

В С Т А Н О В И В :

Позов мотивований тим, що позивач з 01.10.2012р. до 20.01.2014р. працював у відвідача на посаді старшого механіка СЧС «Юг-12», але при звільненні остаточний розрахунок йому не виплачений. Просить стягнути з відповідача заборгованість по заробітній платі у сумі 75361,16 грн. та середній заробіток за час затримки виплати розрахунку в сумі 2986,00 грн.

В судовому засіданні позивач збільшив розмір позовних вимог в частині суми середнього заробітку за час затримки розрахунку до 8958,00грн. Збільшені позовні вимоги підтримав, надав пояснення.

Представник відповідача - Люсий В.Ю., діючий на підставі довіреності, визнав обов'язок відповідача виплатити позивачеві заборгованість по заробітній платі, яка за уточненими розрахунками становить 75459,21 грн. , а розмір середнього заробітку за час затримання розрахунку просив розрахувати , виходячи з кількості робочих днів затримки .

Позивач з позицією представника відповідача щодо розрахунків суми стягнення погодився, просив суд перерахувати суму стягнення.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши обставини по справі , перевіривши їх доказами, суд вважає, що позов підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що позивач 01.10.2012р. був прийнятий на посаду старшого механіка СЧС «Юг-12» ПрАТ «Керченський рибокомбінат» , 20.01.2014р. звільнений за власним бажанням у зв'язку з невиконанням законодавства про працю - за ч.3 ст. 38 КЗпП України, що підтверджується записами №№ 15,16 в його трудовій книжці. (а.с.4).

З розрахункового листа по заробітній платі позивача за січень 2014р., який надав представник відповідача, убачається, що заборгованість по заробітній платі перед позивачем становить 75459,21 грн. (а.с.14). Представник відповідача визнав, що на теперішній час заборгованість по заробітній платі позивачеві не виплачена.

Згідно з Довідкою про середню заробітну плату , виданою відповідачем позивачеві , середньоденна заробітна плата останнього становить 298,60 грн. (а.с.6).

Обставинам, встановленим по справі, суд надає правової оцінки, керуючись наступним.

Згідно з ст.115 КЗпП України заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу , що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семі днів після закінчення періоду , за який здійснюється виплата. За положеннями ч.1 ст. 116 КЗпП України при звільненні працівника виплата всіх сум , що належать йому від підприємства, установи, організації, проводиться в день звільнення.

Оскільки судом встановлено, що позивачеві в день звільнення не здійснений повний розрахунок по заробітній платі , його вимоги про стягнення з відповідача заборгованості по заробітній платі є законними та такими, що підлягають задоволенню.

Згідно з ч. 1 ст. 117 КЗпП України , на яку посилається позивач, в разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в ст.116 КЗпП України, при відсутності спору про їх розмір, підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку. У відповідності до ч.2 цієї статті при наявності спору про розмір належних звільненому працівникові сум власник або уповноважений ним орган повинен виплатити зазначене в цій статті відшкодування в тому разі, якщо спір вирішений на користь працівника, а якщо спір вирішено на користь працівника частково, то розмір відшкодування за час затримки визначає орган, який виносить рішення по суті спору.

Оскільки остаточний розрахунок при звільненні позивачу досі не виплачений, суд знаходить правові підстави для застосування наведених положень ст. 117 КЗпП України.

Перевіривши правильність визначення позивачем суми середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні, суд вважає правильним провести такий розрахунок за період з дня, наступного за звільненням , до ухвалення судового рішення, тобто : з 21.01.2014р. до 19.02.2014р. - за 22 дні, що становить 6569,20 грн.

Оскільки позивач згідно з положеннями Закону України «Про судовий збір» звільнений від сплати судового збору , його слід стягнути з відповідача в дохід держави в розмірі 1% від суми стягнення, як це передбачено наведеним Законом.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.4,10,11,60,61,88, 212-215 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Приватного Акціонерного Товариства «Керченський рибокомбінат» про стягнення заборгованості по заробітній платі та середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільнені задовольнити частково .

Стягнути з Приватного Акціонерного Товариства «Керченський рибокомбінат» (ідентифікаційний код - 19185321, юридична адреса : 98307, АРК, м. Керч, вул. Целімберна, б. 8) на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, заборгованість по заробітній платі у розмірі 75459,21 грн. , середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні у розмірі 6569,20 грн., а всього стягнути 82028,41 грн. (вісімдесят дві тисячі двадцять вісім грн. 41 коп.)

Стягнути з Приватного Акціонерного Товариства «Керченський рибокомбінат» в дохід держави судові витрати у розмірі 820,28 грн. (вісімсот двадцять грн. 28 коп.)

Рішення в частині стягнення заборгованості по заробітній плати за один місяць підлягає негайному виконанню.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржено до Апеляційного Суду Автономної Республіки Крим через Керченський міський суд АР Крим шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення , можуть подати апеляційну скаргу протягом десяті днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя -

СудКерченський міський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення19.02.2014
Оприлюднено26.02.2014
Номер документу37275958
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —107/765/14-ц

Рішення від 19.02.2014

Цивільне

Керченський міський суд Автономної Республіки Крим

Біленко Л. В.

Ухвала від 31.01.2014

Цивільне

Керченський міський суд Автономної Республіки Крим

Біленко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні