Постанова
від 18.02.2014 по справі 872/13572/13
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

18 лютого 2014 рокусправа № 804/3846/13-а

Колегія суддів Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду у складі:

головуючого судді: Лукманової О.М.

суддів: Божко Л.А. Прокопчук Т.С.

при секретарі: Соломка М.Я.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпропетровську апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в м. Южне Одеської області на постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 31.05.2013 року по справі № 804/3846/13-а за позовом Управління Пенсійного фонду України в м. Южне Одеської області до Публічного акціонерного товариства «Донецька топливна енергетична компанія Павлоградвугілля» про повернення надміру виплачених коштів,-

в с т а н о в и л а:

У березні 2013 року УПФУ в м. Южне Одеської області (далі по тексту - позивач) звернулось до суду з позовом до ПАТ «Донецька топливна енергетична компанія Павлоградвугілля» (далі по тексту - відповідач), в якому просило зобов'язати відповідача повернути надміру виплачені кошти у загальній сумі 8530, 35 грн. на користь УПФУ в Южне Одеської області (р/р 256093043698, МФО 328845, код ЄДРПО 22491748 ВАТ «Державний ощадбанк України»).

Постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 31.05.2013 року в задоволені позовних вимог відмовлено.

Не погодившись з постановою суду першої інстанції УПФУ в м. Южне Одеської області подало апеляційну скаргу, в якій просило скасувати постанову та прийняти нову постанову, якою позовні вимоги задовольнити в повному обсязі. Свої вимоги обґрунтовує тим, що судом не надано належної оцінки нормам чинного законодавства, висновки суду не відповідають обставинам справи, що призвело до прийняття невірного рішення. Апелянт зазначив, що виплата пенсіонеру надмірних коштів сталась з вини страхувальника як наслідок подання ним недостовірних даних, тому відповідно до норм Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» відповідач зобов'язаний повернути надмірно виплачену суму.

Перевіривши матеріали справи, законність і обґрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги, а також правильність застосування судом норм матеріального і процесуального права та правової оцінки обставин у справі, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню.

Суд першої інстанції відмовляючи в задоволенні позовних вимог, виходив з того, що позивач при отриманні довідки про розмір заробітної плати необхідної для призначення пенсії повинен був перевірити її на відповідність формі та правильність даних, так-як позивач прийняв довідку без зауважень та не виконав покладені на нього обов'язки по перевірці то виплата надмірних коштів пенсіонеру сталась з вини УПФУ в м. Южне Одеської області.

Матеріалами справи встановлено, що з 01.07.2002 року на обліку в УПФУ в м. Южне Одеської області знаходиться ОСОБА_1, який отримує пенсію, і який у 2003 році звернувся про її перерахунок. Для порахунку розміру пенсії 28.11.2003 року ВСП шахта «Тернівська» ПАТ «Донецька топливна енергетична компанія Павлоградвугілля» було видано ОСОБА_1 довідку про його заробіток, який враховується при обчисленні пенсії.

Актом № 16 від 12.03.2012 року зустрічної звірки ВСП шахта «Тернівська» ПАТ «Донецька топливна енергетична компанія Павлоградвугілля» та УПФУ в м. Тернівці Дніпропетровської області з питання правильності видачі довідки про заробіток на ОСОБА_1 було виявлено розбіжності та рекомендовано ВСП шахта «Тернівська» ПАТ «Донецька топливна енергетична компанія Павлоградвугілля» надати нову довідку про заробітну плату на ОСОБА_1 з урахуванням недоліків.

19.02.12 року ПАТ «Донецька топливна енергетична компанія Павлоградвугілля» направила до УПФУ в м. Тернівці Дніпропетровської області пояснювальну записку разом з новою довідкою про заробітну плату для обчислення пенсії, довідку від 28.11.2003 року просило вважати недійсною.

На підставі отриманих даних про зміну довідок УПФУ в м. Южне Одеської області 09.11.2012 року направило на адресу ПАТ «Донецька топливна енергетична компанія Павлоградвугілля» вимогу № 3136/07 про повернення надміру виплачених пенсіонеру коштів у сумі 8530,35 грн. На вимогу УПФУ в Южне Одеської області відповідач відповів відмовою, зазначивши, що УПФУ в Южне Одеської області мало право на протязі трьох місяців після отримання довідки перевірити викладену в ній інформацію, однак не скориставшись таким правом та пропустивши строк на перевірку інформації не може вимагати від ПАТ «Донецька топливна енергетична компанія Павлоградвугілля» повернення надміру виплачених коштів.

Відповідно до ч. 1 ст. 50 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку.

Колегія суддів зазначає, що вищевказана норма визначає як підставу для повернення надміру виплачених сум пенсій, окрім зловживань з боку пенсіонера, й подання страхувальником недостовірних даних, що визначає страхувальника як відповідальну особу за надмірність сплачених коштів. Така обставина не була врахована судом першої інстанції.

Відповідно до ст. 101 Закону України «Про пенсійне забезпечення» органи, що призначають пенсії, мають право вимагати відповідні документи від підприємств, організацій і окремих осіб, а також в необхідних випадках перевіряти обгрунтованість їх видачі. Підприємства та організації несуть матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну громадянам або державі внаслідок несвоєчасного оформлення або подання пенсійних документів, а також за видачу недостовірних документів, і відшкодовують її.

Недостовірність даних зазначених у довідці від 2003 року визнана ПАТ «Донецька топливна енергетична компанія Павлоградвугілля» після чого було надано до УПФУ нову довідку з зазначенням вірних даних про заробітну плату пенсіонера.

Отже, при наявності шкоди заподіяної ПАТ «Донецька топливна енергетична компанія Павлоградвугілля», яка полягає у наданні недостовірних даних, які призвели до надмірних витрат, у відповідача існує обов'язок щодо відшкодування надміру виплаченої пенсії.

Колегія суддів не бере до уваги доводи суду першої інстанції, та зазначає, що обов'язок у органів Пенсійного фонду України перевіряти надані страховиками документи існує, але застосовується при необхідних випадках і тим більше довідка видана у 2003 році для УПФУ в м. Южне Одеської області була єдиним джерелом інформації щодо заробітної плати пенсіонера і співставити таку інформацію з іншими даними позивач не мав можливості.

УПФУ в м. Южне Одеської області в апеляційній скарзі просить суд апеляційної інстанції стягнути з ПАТ «Донецька топливна енергетична компанія Павлоградвугілля» надміру виплачені кошти.

Колегія суддів вважає за можливе застосувати вимоги ст. 11 КАС України та стягнути з відповідача суму надмірно виплаченої пенсії ОСОБА_1 у розмірі 8530, 35 грн.

Колегія суддів критично ставиться до твердження відповідача про пропуск УПФУ в м. Южне Одеської області строку звернення до суду, оскільки, останній лише у січні 2012 року встановив факт необґрунтованої видачі довідки № 1228 від 28.11.2003 року, яку відповідач відізвав, чим визнав свою вину.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, постанову суду першої інстанції слід скасувати та прийняти нову постанову, якою стягнути з відповідача суму надмірно виплаченої ОСОБА_1 пенсії на підставі невірної довідки виданої відповідачем у сумі 8530,35 грн.

Керуючись п.3 ч.1 ст.198, п.4 ч..1 ст.202, ст.ст. 205, 207 КАС України, колегія суддів,-

п о с т а н о в и л а:

Апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в м. Южне Одеської області - задовольнити.

Постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 31.05.2013 року по справі № 804/3846/13-а - скасувати.

Прийняти нову постанову. Позовні вимоги Управління Пенсійного фонду України в м. Южне Одеської області - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Публічного акціонерного товариства «Донецька топливна енергетична компанія Павлоградвугілля» надміру виплачені кошти у загальній сумі 8530, 35 грн. (вісім тисяч п'ятсот тридцять гривень 35 копійок) на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Южне Одеської області (р/р 256093043698, МФО 328845, код ЄДРПО 22491748 ВАТ «Державний ощадбанк України»).

Постанова Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів.

Головуючий суддя: О.М. Лукманова

Судді: Л.А. Божко

Т.С. Прокопчук

Дата ухвалення рішення18.02.2014
Оприлюднено25.02.2014
Номер документу37292549
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —872/13572/13

Постанова від 18.02.2014

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Лукманова О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні