Ухвала
від 21.02.2014 по справі 905/1078/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

У Х В А Л А

ПРО ПОВЕРНЕННЯ ЗАЯВИ ПРО БАНКРУТСТВО

21.02.2014р. № 905/1078/14

Суддя господарського суду Донецької області А.І.Гурова

Розглянувши матеріали за заявою боржника Приватного підприємства "Прайд Компані" м.Донецьк (код ЄДРПОУ 37701971)

про визнання банкрутом

До господарського суду Донецької області 18.02.2014р. надійшла заява Приватного підприємства "Прайд Компані" м.Донецьк про порушення провадження у справі про банкрутство на підставі п.5 ст.11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

В обґрунтування поданої заяви боржник посилається на наявність кредиторської заборгованості в сумі 996000,00грн., що є непогашеною.

Згідно із ч.1 ст.12 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" господарський суд приймає заяву про порушення справи про банкрутство до розгляду у разі відсутності підстав для відмови у прийнятті або для повернення заяви.

Стаття 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачає загальні вимоги до змісту та оформлення заяв кредиторів та боржника про порушення справ про банкрутство.

Відповідно ч.3 ст.11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до заяви боржника додаються також:

· установчі документи боржника - юридичної особи;

· бухгалтерський баланс боржника на останню звітну дату;

· перелік кредиторів боржника, вимоги яких визнаються боржником, із зазначенням загальної суми грошових вимог усіх кредиторів, а також щодо кожного кредитора - його імені або найменування, його місцезнаходження або місця проживання, ідентифікаційного коду юридичної особи або реєстраційного номера облікової картки платника податків (за наявності), суми грошових вимог (загальної суми заборгованості, заборгованості за основним зобов'язанням та суми неустойки (штрафу, пені) окремо), підстав виникнення зобов'язань, а також строку їх виконання згідно із законом або договором;

· перелік майна боржника із зазначенням його балансової вартості та місцезнаходження, а також загальна балансова вартість майна;

· перелік майна, що перебуває у заставі або є обтяженим у інший спосіб, його місцезнаходження, вартість, а також інформація про кредиторів, на користь яких вчинено обтяження майна боржника, їх ім'я або найменування, місцезнаходження або місце проживання, ідентифікаційні коди юридичних осіб або реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), суми їх грошових вимог, підстави виникнення зобов'язань, а також строки їх виконання згідно із законом або договором;

· довідка органів приватизації (органів, уповноважених управляти об'єктами державної власності) стосовно наявності або відсутності на балансі підприємства, щодо якого порушено справу про банкрутство, державного майна, що в процесі приватизації (корпоратизації) не увійшло до його статутного капіталу;

· перелік осіб, що мають невиконані зобов'язання перед боржником, із зазначенням вартості таких зобов'язань, терміну виконання та підстав виникнення;

· відомості про всі рахунки боржника, відкриті в банках та інших фінансово-кредитних установах, їх реквізити;

· відомості про всі рахунки, на яких обліковуються цінні папери, що належать боржнику, їх реквізити;

· протокол загальних зборів (конференції) працівників боржника, відповідне рішення первинної профспілкової організації боржника (за наявності кількох первинних організацій - їхнє спільне рішення), на яких обраний представник працівників боржника для участі у справі про банкрутство, якщо такі збори (конференція) відбулися до подачі заяви боржника до господарського суду;

· копія спеціального дозволу на провадження діяльності, пов'язаної з державною таємницею, а в разі закінчення терміну дії такого дозволу - довідка про наявність у боржника матеріальних носіїв секретної інформації (технічної документації, виробів, їхніх дослідних зразків тощо);

· рішення власника майна (органу, уповноваженого управляти майном) боржника про звернення до господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство;

· інші документи, які підтверджують неплатоспроможність боржника.

До заяви не додано: переліку майна боржника із зазначенням його балансової вартості та місцезнаходження, а також загальна балансова вартість майна; довідку органів приватизації (органів, уповноважених управляти об'єктами державної власності) стосовно наявності або відсутності на балансі підприємства, щодо якого порушено справу про банкрутство, державного майна, що в процесі приватизації (корпоратизації) не увійшло до його статутного капіталу; переліку майна, що перебуває у заставі або є обтяженим у інший спосіб, його місцезнаходження, вартість, а також інформація про кредиторів, на користь яких вчинено обтяження майна боржника, їх ім'я або найменування, місцезнаходження або місце проживання, ідентифікаційні коди юридичних осіб або реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), суми їх грошових вимог, підстави виникнення зобов'язань, а також строки їх виконання згідно із законом або договором; відомостей про всі рахунки, на яких обліковуються цінні папери, що належать боржнику, їх реквізити.

Відповідно до ч.3 ст.10 Закону про банкрутство, справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно становлять не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом.

В силу приписів ч.1 ст.11 Закону про банкрутство заява про порушення провадження у справі про банкрутство подається боржником або кредитором.

Частиною 5 ст.11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що боржник зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство у разі виникнення таких обставин:

· задоволення вимог одного або кількох кредиторів призведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами (загроза неплатоспроможності);

· під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі;

· в інших випадках, передбачених цим Законом.

У своїй заяві Приватне підприємство "Прайд Компані" м.Донецьк посилається на наявність заборгованості перед двома кредиторами (ФОП Новиковою М.О. та ПП «НОВОТЕХНІКА ХХ») на загальну суму 996000,00грн.

Відповідно до п. 4 абз. 12 Інформаційного листа ВГСУ від 28.03.2013 № 01-06/606/2013 (зі змінами та доповненнями) загрозою неплатоспроможності є виникнення конкуренції грошових вимог кредиторів у виконавчому провадженні , внаслідок якої задоволення вимог одного або кількох кредиторів у розмірі не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати призведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами. При цьому дотримання заявником відповідного тримісячного строку не вимагається.

Що ж до неможливості боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства, то це є ознаками неоплатності боржника та підставою для ініціювання процедури банкрутства боржника, що ліквідується власником, згідно зі статтею 95 Закону.

В заяві про порушення справи про банкрутство відсутні відомості щодо безспірності кредиторських вимог ПП «НОВОТЕХНІКА ХХ» та прийняття заходів щодо примусового виконання рішення суду у виконавчому провадженні.

При цьому, до матеріалів заяви долучена тільки одна постанова ВДВС Ворошиловського РУЮ у м.Донецьку про відкриття виконавчого провадження від 24.01.2014р. про стягнення з заявника, на користь Новикової Марини Олексіївни грошові кошти у сумі 950000,00грн.

Будь-яких доказів безспірності кредиторських вимог ПП "НОВОТЕХНІКА ХХ" до боржника, зокрема наявності виконавчого провадження з примусового виконання судового рішення, до заяви не додано.

Відповідно до ст.11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" заява кредитора повинна містити докази обґрунтованості вимог кредитора та інші обставини, на яких ґрунтується заява кредитора.

Згідно ст.36 Господарського процесуального кодексу України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії.

Відповідно до п. 5.27 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації (ДСТУ 4163-2003), затвердженої наказом № 55 від 07.04.2003р. Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики, відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії, засвідчуватись повинна кожна сторінка документу з відтиском печатки підприємства, установи.

Пункт 2.2. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011р. №18 «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» також передбачає, що подані сторонами копії документів, виготовлені з використанням технічних засобів (фотокопії тощо), засвідчуються підписом особи, яка їх виготовила або яка перевірила їх на відповідність оригіналам, із зазначенням її прізвища, ініціалів та посади (якщо вона є посадовою особою) та з прикладенням печатки (за її наявності).

Надані до заяви копії деяких документів взагалі не містять відомостей про їх засвідчення, у зв'язку з чим вказані документи не є належним доказом в розумінні ст.36 Господарського процесуального кодексу України.

Частина 1 ст. 15 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачає, що господарський суд не пізніше п'яти днів з дня надходження повертає заяву про порушення справи про банкрутство і додані до неї документи без розгляду, про що виносить ухвалу, якщо заява не відповідає змісту вимог, зазначених у цьому Законі; з інших підстав, передбачених статтею 63 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням вимог цього Закону.

З огляду на наведене суд дійшов висновку, що до заяви Приватного підприємства "Прайд Компані" м.Донецьк не надані підтверджуючі документи у повному обсязі, у зв'язку з чим вказана заява підлягає поверненню без розгляду.

Відповідно до ч.2 ст.15 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню з такою заявою до господарського суду у встановленому порядку.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст.1, 2, 11, 15 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст.36, 86 ГПК України, господарський суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву Приватного підприємства "Прайд Компані" м.Донецьк про порушення провадження у справі про банкрутство повернути без розгляду.

Додаток (на адресу заявника): заява з додатками.

Суддя А.І. Гурова

Дата ухвалення рішення21.02.2014
Оприлюднено26.02.2014
Номер документу37305978
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/1078/14

Ухвала від 21.02.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

А.І. Гурова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні