Рішення
від 25.05.2009 по справі 13/206/09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

13/206/09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.05.09                                                                                        Справа №  13/206/09

Суддя   Серкіз В.Г.

За   позовом: Відкритого акціонерного товариства  “Запоріжжяобленерго” в особі  Запорізьких міських електричних мереж, м. Запоріжжя

До відповідача: Відділу освіти Ленінської районної адміністрації Запорізької міської ради, м. Запоріжжя

про стягнення  9 346, 56 грн.

                                                                           Суддя  Серкіз В.Г.

Представники:

Від позивача: Сарібекян Н.А., дов.№366 від 16.12.2008р.   

                         Зінченко О.М., дов №218 від 29.05.08р.                 

Від відповідача  Яма Д.М., дов №б/н від 21.04.2009р.      

У судовому засіданні, відкритому 15.05.09р. , оголошувалась перерва.  Засідання  продовжено   25.05.09р. прийняттям судового рішення.

Розглядається позовна заява  ВАТ “Запоріжжяобленерго” в особі  Запорізьких міських електричних мереж   про   стягнення з відповідача заборгованості  за  використану недораховану електроенергію у сумі 9 346,56грн.

Представник позивача підтримав позовні вимоги з підстав, викладених у позовній заяві, просив суд позовні вимоги задовольнити в повному обсязі  у сумі 9 346,56грн.   та, крім того, просив стягнути  з відповідача судові витрати.

Відповідач проти позову заперечив, його представник у судовому засіданні надав Акт від 17.11.2008р.  про розпломбування  шафи розрахункового обліку та пояснив, що  розпломбування   було вимушеним у зв'язку з виробничою необхідністю.

Розглянувши матеріали справи, додаткові докази та заслухавши представників позивача та відповідача,  суд

                                       Втановив:

22.03.2006року між  ВАТ “Запоріжжяобленерго “  та Відділом освіти  Ленінської райадміністрації  Запорізької міської ради  було укладено  договір  № 550  про постачання електричної енергії (далі –Договір).

Пунктами 3.2 та 3.3 Правил користування електричної енергії, затверджених постановою НКРЕ України від 31.07.1996 р. № 28 (далі Правила), відповідальність за технічний стан засобів обліку несе та організація, на балансі якої вони перебувають, або організація, яка здійснює їх експлуатацію на підставі відповідного договору; відповідальність за збереження і цілісність розрахункових засобів обліку електричної енергії та пломб відповідно до акта про пломбування та відповідальність за збереження засобів обліку та пломб на них покладається на їх власника або організацію, на території (у приміщенні) якої вони встановлені і яка відає цією територією (приміщенням) на підставі права власності або користування.

Згідно із п. 3.16 Правил розрахунковий засіб обліку електричної енергії має бути опломбований на кріпленні кожуха лічильника пломбою з тавром Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики, а на затискній кришці – пломбою електропередавальної організації.

Пломби з тавром електропередавальної організації мають бути встановлені також на пристроях, що закривають первинні і вторинні кола живлення засобу обліку, приводи і кнопки управління комутаційних апаратів та кришки автоматів, встановлених у цих колах, двері комірок трансформаторів напруги, кришки на зборках і колодках затискачів, випробувальних блоках, лінії зв'язку автоматизованих систем обліку та всі інші пристрої і місця, що унеможливлюють доступ до струмоведучих частин схеми обліку.

Підготовка місць для опломбування здійснюється власником електроустановки згідно з переліком, наданим електропередавальною організацією. Перелік місць пломбування може бути розширений за обґрунтованою пропозицією однієї із сторін.

У зазначених місцях можуть бути встановлені пломби інших заінтересованих сторін.

Відповідно до п. 6.40 Правил, у разі виявлення у споживача (Відповідача) пошкоджень або зриву пломб електропередавальної організації та/або пломб держповірки або за умови збереження цілісності пломб держповірки та електропередавальної організації пошкодження розрахункових приладів обліку (розбите скло, пошкодження цілісності корпусу приладу обліку тощо), інших дій або бездіяльності споживача з метою зниження значення показів засобу обліку, покази розрахункового засобу обліку не враховуються, а електропередавальна організація (постачальник електричної енергії за регульованим тарифом) (Позивач) здійснює перерахунок обсягу фактично спожитої електричної енергії за період від дня останнього контрольного зняття представником електропередавальної організації (постачальника електричної енергії за регульованим тарифом) показів розрахункового засобу обліку чи фактично проведеної і підтвердженої актом технічної перевірки роботи схеми комерційного обліку, що мала передувати виявленню порушень, але цей період має не перебільшувати шести місяців.

Перерахунок обсягу фактично спожитої електричної енергії та його вартості здійснюється відповідно до Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої постановою НКРЕ від 4 травня 2006 року N 562, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 4 липня 2006 року за N 782/12656 (далі –Методика), за тарифами, що діяли протягом споживання електричної енергії з порушенням.

Відповідно до п. 6.41 Правил, у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником постачальника електричної енергії, від якого споживач одержує електричну енергію, або електропередавальної організації порушень цих Правил або умов договору на місці виявлення порушення у присутності представника споживача оформляється двосторонній акт порушень.

Споживач має право подати пояснення і зауваження щодо змісту акта, які зазначаються в акті, а також викласти мотиви своєї відмови від його підписання.

У відповідності до п. 6.42 Правил на підставі акта порушень уповноваженими представниками постачальника електричної енергії (електропередавальної організації) під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг недоврахованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків.

Рішення комісії оформляється протоколом і набирає чинності з дня вручення протоколу споживачу. Разом з протоколом споживачу надаються розрахунок величини вартості та розрахункові документи для оплати недоврахованої електричної енергії та/або збитків.

Споживач має право оскаржити до суду рішення комісії протягом 10 робочих днів з дня вручення протоколу споживачу.

Згідно пункту 6.43. Правил кошти за недовраховану електричну енергію перераховуються споживачем на поточний рахунок із спеціальним режимом використання постачальника електричної енергії за регульованим тарифом або поточний рахунок постачальника електричної енергії за нерегульованим тарифом.

Споживач має оплатити розрахункові документи за недовраховану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка.

Спірні питання, які виникають між сторонами при складанні акта, визначення розміру коштів, належних до оплати, здійснення платежів вирішуються у судовому порядку.

Згідно із п. 4.2.5. Договору у випадках порушення Правил Споживач (Відповідач) сплачує Постачальнику електричної енергії (Позивачу) вартість недоврахованої електричної енергії, яка розраховується згідно діючих документів, затверджених НКРЕ України.   

17 листопада 2008 р. працівниками Позивача була проведена перевірка дотримання правил користування електричною енергією за адресою бульвар Бельфорський, 7 –А  у                              м. Запоріжжя.

При перевірці було виявлено порушення правил користування електричною енергією –зрив пломби постачальника електричної енергії, а саме її відсутність на   огородженні ввідного рубильнику та трансформаторів току. Дане порушення зафіксоване Актом про порушення Правил користування електричною енергією від 17.11.2008 р.              № 00001959.

Відповідач своїм правом бути присутнім на засіданні комісії по розгляду актів про порушення Правил користування електричною енергією не скористався, свого представника не направив.

У відповідності до Методики та на підставі Акту про порушення ПКЕЕ                           № 00001959 від 17.11.2008 р. визначено розмір недоврахованої електроенергії у розмирі 15 367 кВт на суму 9 346 (дев'ять тисяч триста сорок шість) грн. 56 коп.

Відповідачу 04.12.2008 р. було направлено : протокол засідання комісії по розгляду актів про порушення Правил користування електричною енергією від 27.11.2008 р.;  розрахунок суми боргу по акту № 00001959;  рахунок на суму 9 346 грн. 56 коп. для сплати.

Але до теперішнього часу сума боргу за недовраховану електричну енергію у розмірі 9 346 , 56грн.  відповідачем не сплачена.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання  та  інші  учасники  господарських відносин  повинні  виконувати  господарські  зобов'язання належним чином відповідно до закону,  інших правових актів,  договору…           Не допускається одностороння відмова від виконання зобов'язань крім випадків, передбачених законом.

Аналогічну норму містить ст. 526 Цивільного кодексу України.

За таких підстав , вимоги позивача є такими , що підлягають задоволенню у повному обсязі у сумі 9 346,56грн..

Заперечення відповідача  судом не приймаються до уваги, так як не відповідають  чинному законодавству.

Відповідно до ст.49 ГПК України судові витрати слід покласти  на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 44, 49, ст.ст. 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

Вирішив:

Позов  задовольнити .

Стягнути з  Відділу освіти Ленінської районної адміністрації Запорізької міської ради (69096, м. Запоріжжя, вул. Бородінська, 1 – А, ЄДРПОУ –02136181) на користь ВАТ „Запоріжжяобленерго” в особі Запорізьких міських електричних мереж (69035, м Запоріжжя, вул. Волгоградська, 25  ЄДРПОУ 00130926 ) заборгованість за використану  недораховану електроенергію  у сумі 9 346 ( дев'ять тисяч триста сорок шість) грн. 56коп. Перерахування здійснити на  поточний рахунок зі спеціальним режимом використання №260313141419 в ЗОУ ВАТ “Державний Ощадний банк України”, МФО –313957 . Видати наказ.

Стягнути з  Відділу освіти Ленінської районної адміністрації Запорізької міської ради (69096, м. Запоріжжя, вул. Бородінська, 1-А, ЄДРПОУ –02136181) на користь ВАТ „Запоріжжяобленерго” в особі Запорізьких міських електричних мереж (69035, м Запоріжжя, вул. Волгоградська, 25  ЄДРПОУ 00130926 ) 102 (сто дві ) грн. 00коп. державного мита та 118 (сто вісімнадцять)  грн. 00коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.  Перерахування здійснити на  розрахунковий рахунок №260030231709 в ЗАТ “СБЕРБАНК РОСІЇ”  МФО 320627. Видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили  після  закінчення  десятиденного  строку  з дня  його  підписання.

Рішення оформлене і підписане згідно з вимогами ст. 84 ГПК України  25.05.2009 р.

               Суддя                                                                        В.Г.Серкіз  

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення25.05.2009
Оприлюднено02.06.2009
Номер документу3731234
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/206/09

Рішення від 25.05.2009

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Серкіз В.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні