Рішення
від 19.05.2009 по справі 8/173д/09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

8/173д/09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.05.09                                                                                        Справа №  8/173д/09

Суддя   Попова І.А.

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю “Агрокім” (69084, м. Запоріжжя, вул. Кольорова, 3)

до 1. Товариства з обмеженою відповідальністю “Аделі Хоум” (69063, м. Запоріжжя, вул. Артема, 6)

2. Комунального підприємства “Якимівське бюро технічної інвентаризації” (Запорізька область, смт.Якимівка, вул. Молодих патріотів, 7)

про визнання договору купівлі-продажу № 12 від 01.08.2008 р. дійсним, визнання права власності на об'єкти нерухомого майна бази відпочинку “Чумацький шлях”, зобов'язання  відповідача-1 передати за актом приймання-передачі нерухоме майно бази відпочинку “Чумацький шлях”, зобов'язання відповідача-2 зареєструвати право власності на нерухоме майно бази відпочинку “Чумацький шлях”

суддя І.А. Попова

представники сторін:

позивача : Леонтієва Ю.В., дов.в ід 06.05.2009р.

від відповідачів: не з'явився

Заявлено позовні вимоги про визнання договору купівлі-продажу № 12 від 01.08.2008 р. дійсним, визнання права власності на об'єкти нерухомого майна бази відпочинку “Чумацький шлях”, зобов'язання  відповідача-1 передати за актом приймання-передачі нерухоме майно бази відпочинку “Чумацький шлях”, зобов'язання відповідача-2 зареєструвати право власності на нерухоме майно бази відпочинку “Чумацький шлях”.

В судовому засіданні позивачем подано заяву про зменшення розміру позовних вимог. Заяву прийнято судом до розгляду.

Розглядаються позовні вимоги про визнання договору купівлі-продажу № 12 від 01.08.2008 р. дійсним, визнання права власності на об'єкти нерухомого майна бази відпочинку “Чумацький шлях”, зобов'язання відповідача-2 зареєструвати право власності на нерухоме майно бази відпочинку “Чумацький шлях”.

Рішення оголошено в засіданні 19.05.2009р.

Позивач підтримує вимоги з підстав, викладених у позові та заяві про уточнення позовних вимог, відповідно до ст..ст.. 15, 16, 220, 328, 334, 655, 657 ЦК України. В обґрунтування вимог позивач вказує, що відповідно до договору №12 купівлі - продажу нерухомого майна від 01 серпня 2008р., укладеного ТОВ «Агрокім»та ТОВ «Аделі Хоум», Позивач придбав у ТОВ «АДЕЛІ ХОУМ»у власність нерухоме майно бази відпочинку «Чумацький шлях»: адміністративний будинок, літ.Б-1, будинок літ.А-1, будинок літ.В-1, будинок літ.ВІ-1, прибудову літ.в-1, будинок літ.Г-1, господарський будинок літ.Е-2, сторожку літ.Д-1, терасу літ.д-1, душ літ.Ж-1, туалети літ. 3-1, 31-1, огородження №1, ворота - 2 шт., ємкості № 2, №3, №4, замощення №5, розташовану за адресою: Запорізька область, Якимівський район, смт. Кирилівка, вул.Коса Федотова, 32. Відповідно до умов договору Позивач провів розрахунок із Відповідачем-1 за придбане Майно, що підтверджується актом звіряння взаєморозрахунків від 31.12.08р.. Пунктом 1.1. договору сторони погодили предмет купівлі-продажу, також була погоджена ціна  продажу майна. Пунктом 12.2 сторонами визначено, що договір набирає чинності з моменту його підписання сторонами. Отже, сторонами по договору погоджено усі істотні умови необхідні для договорів даного виду та сторони у повному обсязі виконали свої обов'язки. Крім того, пунктом 4.1. Договору передбачена передача майна Покупцю за актом приймання –передачі. Пункт 8.1. Договору передбачає перехід права власності до Покупця з моменту підписання акту. Позивач зазначає, що в ході врегулювання спору в добровільному порядку товариство “Аделі Хоум” передало покупцю майно, про що сторонами договору підписано акт від 05.05.2009 р.  прийому.

Крім того, пунктом 8.2. Договору обумовлено, що Договір підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації, які здійснюються у порядку, визначеному чинним в Україні законодавством, в термін - не пізніше 10 (десяти) календарних днів з дня його укладання. Позивач листом від 15.12.2008 року звертався до Відповідача-1 з вимогою підписати акт приймання-передання майна та посвідчити договір нотаріально, проте відповіді на зазначений лист Відповідач-1 Позивачу не надав. Договір до теперішнього часу нотаріально не посвідчений та не зареєстрований.

На підставі викладеного позивач підтримує вимоги до відповідача-1 про визнання договору купівлі-продажу № 12 від 01.08.2008 р. дійсним, визнання права власності на об'єкти нерухомого майна бази відпочинку “Чумацький шлях” та до відповідача-2  про зобов'язання зареєструвати право власності на нерухоме майно бази відпочинку “Чумацький шлях”.

Відповідач - 1 свого представника не направив в судове засідання, клопотав про розгляд справи за його відсутності. У відзиві на позов зазначив, що позовні вимоги визнає в повному обсязі та вказав на те, що 05.05.2009р. ТОВ «Агрокім»та ТОВ «Аделі –Хоум»підписано акт приймання –передачі майна бази відпочинку «Чумацький шлях». Крім того, відповідач-1 зазначив, що саме з його вини договір не було посвідчено в нотаріальному порядку, що позбавило позивача можливості зареєструвати право власності на об'єкти нерухомості.

Відповідач 2 свого представника не направив в судове засідання, клопотав про розгляд справи за його відсутності. В заяві КП «ЯБТІ»зазначено, що право власності на об'єкт нерухомості –б/в «Чумацький шлях»не реєструвалося за будь-якою особою.

Відповідно до ст.. 75 ГПК України справу розглянуто за наявними матеріалами, які суд знаходить достатніми для вирішення спору по суті.

Заслухавши представників сторін, вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню внаслідок наступного:

Як встановлено, за договором №12 купівлі - продажу нерухомого майна від 01 серпня 2008р. ТОВ «Агрокім»придбало у ТОВ «Аделі Хоум»у власність нерухоме майно бази відпочинку «Чумацький шлях»: адміністративний будинок, літ.Б-1, будинок літ.А-1, будинок літ.В-1, будинок літ.ВІ-1, прибудову літ.в-1, будинок літ.Г-1, господарський будинок літ.Е-2, сторожку літ.Д-1, терасу літ.д-1, душ літ.Ж-1, туалети літ. 3-1, 31-1, огородження №1, ворота - 2 шт., ємкості № 2, №3, №4, замощення №5, розташовану за адресою: Запорізька область, Якимівський район, смт. Кирилівка, вул.Коса Федотова, 32. Відповідно до умов договору Позивач здійснив розрахунок із Відповідачем-1 за придбане Майно, що підтверджується актом звіряння взаєморозрахунків від 31.12.08р. Пунктом 8.1 договору визначено перехід права власності до набувача з моменту підписання акту приймання-передачі майна.   

Відповідно до ст.. 334 ЦК України право  власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом. Право власності на майно за договором,  який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним. Якщо договір про відчуження майна підлягає державній реєстрації, право власності у набувача виникає з моменту такої реєстрації. Статтею 657 ЦК України встановлено, що договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації. Відповідно до ст.. 209 ЦК України нотаріальне  посвідчення правочину здійснюється нотаріусом або іншою посадовою особою,  яка відповідно до закону має право на вчинення такої нотаріальної дії,  шляхом вчинення на документі,  в якому викладено текст правочину, посвідчувального напису. Нотаріальне посвідчення може бути вчинене на тексті лише такого правочину, який відповідає загальним вимогам, встановленим статтею 203 цього Кодексу. Разом з тим, приписами ст. 220 ЦК України передбачено, якщо сторони домовилися щодо усіх істотних умов  договору, що  підтверджується  письмовими  доказами,  і  відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухилилася від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним. У  цьому  разі  наступне  нотаріальне  посвідчення   договору не вимагається.

Як вбачається із доданих матеріалів, право власності на спірні об'єкти продавець ТОВ «Аделі Хоум»(відповідач-1) набув згідно договору ВКС№631279 купівлі –продажу майна, укладеного  з ВАТ «Запорізький механічний завод»04.06.2008р., який був користувачем земельної ділянки з розташованими на ній об'єктами згідно договору оренди від 29.01.2003 р.

Згідно витягу є Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна об'єкт за адресою смт. Кирилівка, вул. Коса Федотова, 32 під забороною відчуження не перебуває.

За довідкою КП “Якимівське БТІ” право власності на спірний об'єкт не реєструвалось.

Крім того, матеріали інвентарної справи та технічний висновок установи ДНДПВІ “НДІ Проектреконструкція” свідчать, що придбані позивачем споруди в майні бази відпочинку “Чумацький шлях” є об'єктами нерухомості.

За актом приймання-передачі від 05.05.2009 о. товариство “Аделі Хоум” передало, а товариство “Агрокім” прийняло майно бази відпочинку “Чумацький шлях”.   

Таким чином, оскільки предметом договору купівлі-продажу №  12 від 01.08.2008р. є нерухоме майно, такий договір має бути нотаріально посвідченим. В обґрунтування вимог про визнання дійсним договору купівлі-продажу позивач зазначає (про що надав відповідні докази), що придбаний ним об'єкт нерухомості не перебував на час придбання під забороною відчуження, на нього не заявляли претензії інші особи, право власності на нього не реєструвалось за будь-якою особою, договір виконаний сторонами. Нотаріально посвідчити договір на даний час неможливо. Суд знаходить підставними, обґрунтованими та підтвердженими доводи позивача та вважає, що визнання договору купівлі-продажу № 12 від 01.08.2008р. дійсним  не суперечить Цивільному кодексу України, іншим актам цивільного законодавства та не порушує прав та інтересів інших осіб, оскільки будь-які інші особи про своє право власності на спірне майно не заявили.

Відповідно до ст.. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно,  якщо інше прямо  не  випливає  із  закону  або  незаконність  набуття  права власності не встановлена судом.

Згідно встановленого, суд визнає право власності ТОВ «Агрокім»на нерухоме майно за адресою: Запорізька область, Якимівський район, смт. Кирилівка, вул. Коса Федотова, 32, а саме: базу відпочинку «Чумацький шлях»: адміністративний будинок, літ.Б-1, будинок літ.А-1, будинок літ.В-1, будинок літ.ВІ-1, прибудову літ.в-1, будинок літ.Г-1, господарський будинок літ.Е-2, сторожку літ.Д-1, терасу літ.д-1, душ літ.Ж-1, туалети літ. 3-1, 31-1, огородження №1, ворота - 2 шт., ємкості № 2, №3, №4, замощення №5.

Оскільки право власності на об'єкти нерухомості підлягає реєстрації, суд задовольняє вимоги про зобов'язання відповідача-2 КП “Якимівське БТІ” зареєструвати право власності товариства “Агрокім” на майно бази відпочинку “Чумацький шлях”, а саме:  адміністративний будинок, літ.Б-1, будинок літ.А-1, будинок літ.В-1, будинок літ.ВІ-1, прибудову літ.в-1, будинок літ.Г-1, господарський будинок літ.Е-2, сторожку літ.Д-1, терасу літ.д-1, душ літ.Ж-1, туалети літ. 3-1, 31-1, огородження №1, ворота - 2 шт., ємкості № 2, №3, №4, замощення №5.

Позовні вимоги задовольняються.   

Судові витрати покладають на позивача.

На підставі викладеного, ст. ст. 209, 220, 328, 334, 657 ЦК України, керуючись ст.ст. 49, 75, 82-84 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити.

Визнати дійсним договір № 12 купівлі-продажу майна, укладений ТОВ «Агрокім»та ТОВ «Аделі Хоум»01.08.2008 р.

Визнати право власності Товариства з обмеженою відповідальністю “Агрокім” (69084, м. Запоріжжя, вул. Кольорова, 3, ЄДРПОУ 35366909) на нерухоме майно бази відпочинку “Чумацький шлях”, розташоване за адресою: Запорізька область, Якимівський район, смт. Кирилівка, вул.Коса Федотова, 32, а саме: адміністративний будинок, літ.Б-1, будинок літ.А-1, будинок літ.В-1, будинок літ.ВІ-1, прибудову літ.в-1, будинок літ.Г-1, господарський будинок літ.Е-2, сторожку літ.Д-1, терасу літ.д-1, душ літ.Ж-1, туалети літ. 3-1, 31-1, огородження №1, ворота - 2 шт., ємкості № 2, №3, №4, замощення №5.

Зобов'язати КП “Якимівське БТІ” зареєструвати право власності  Товариства з обмеженою відповідальністю “Агрокім” (69084, м. Запоріжжя, вул. Кольорова, 3, ЄДРПОУ 35366909) на нерухоме майно бази відпочинку “Чумацький шлях”, розташоване за адресою: Запорізька область, Якимівський район, смт. Кирилівка, вул. Коса Федотова, 32, а саме: адміністративний будинок, літ.Б-1, будинок літ.А-1, будинок літ. В-1, будинок літ.В І-1, прибудову літ.в-1, будинок літ.Г-1, господарський будинок літ.Е-2, сторожку літ.Д-1, терасу літ.д-1, душ літ.Ж-1, туалети літ. 3-1, 31-1, огородження №1, ворота - 2 шт., ємкості № 2, №3, №4, замощення №5.

Суддя                                                                                            І.А. Попова

Дата ухвалення рішення19.05.2009
Оприлюднено02.06.2009
Номер документу3731536
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/173д/09

Рішення від 19.05.2009

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Попова І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні