Рішення
від 18.02.2014 по справі 173/198/14-ц
ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №173/198/14-ц

Провадження №2/173/403/2014

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 лютого 2014 р. м. Верхньодніпровськ Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Шевченко О.Ю. при секретарі судового засідання Демяненко С.І., розглянувши в відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2 до Боровківської сільської ради про встановлення факту та визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Управління Держземагенства у Верхньодніпровському районі Дніпроптеровської області, Верхньодніпровське районне управління юстиції, Верхньодніпровська районна державна адміністрація,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області з позовом про визнання права власності в порядку спадкування за законом. В обґрунтування позовної заяви зазначено, що ІНФОРМАЦІЯ_5 померла ОСОБА_3 - дружина та мати позивачів. Після її смерті відкрилася спадщина у виді земельної ділянки, яка розташована на території Боровківської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області для ведення особистого селянського господарства площею 1,0000 га, кадастровий номер 1221081800011030031, яка належала їй на підставі державного акту серія ДП № 086591 від 16 лютого 2004 року. Спадкоємцями після її смерті є ОСОБА_1 та ОСОБА_2. З метою отримання свідоцтва про право на спадщину позивачі звернулися до державного нотаріуса, проте їм було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії через відсутність правовстановлюючого документа на земельну ділянку. Де знаходиться оригінал державного акту позивачам не відомо. Окрім того позивачі зауважили, що у державному акті на ім'я ОСОБА_3 було допущено помилку в прізвищі, а саме зазначено «ОСОБА_3» замість правильного «ОСОБА_3». У зв'язку з чим позивачі просили суд встановити факт належності державного акту на земельну ділянку серія ДП № 086591 ОСОБА_3 та визнати за ними право власності по ? частки на земельну ділянку, яка належала померлій в порядку спадкування за законом.

В судове засідання позивачі не з'явилися, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, подали заяви про розгляд справи без їх участі, позовні вимоги підтримали.

Представник позивача, ОСОБА_1, в судовому засіданні позов підтримав та просив суд задовольнити позовні вимоги, суду пояснив, що іншого шляху, окрім визнання права власності на дану земельну ділянку, окрім звернення до суду у позивачів не має, оскільки оригінал правовстановлюючого документа втрачено і отримати його дублікат не можливо, окрім того державний акт містить помилку у прізвищі власника, яку також виправити на сьогоднішній день не можливо.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, подала заяву про розгляд справи без її участі.

Треті особи, Управління держземагенства у Верхньодніпровському районі Дніпропетровської області та Верхньодніпровське районне управління юстиції, в судове засідання не з'явилися, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, подали заяви про розгляд справи без їх участі.

Представник третьої особи, Верхньодніпровської районної державної адміністрації, суду пояснила, що державний акт на право власності на земельну ділянку на ім'я ОСОБА_3 серія ДП № 086591 було видано на підставі розпорядження голови районної державної адміністрації від 23 вересня 2003 року № 294-р «Про надання земельних ділянок громадянам безоплатно в приватну власність для ведення особистого селянського господарства» підготовленого відповідно до заяв громадян про надання земельних ділянок у приватну власність для ведення особистого селянського господарства, клопотання Боровківської сільської ради та протоколів засідання районної комісії по розгляду земельних питань при Верхньодніпровській районній державній адміністрації. Відповідно до додатку (Список громадян, яким надаються земельні ділянки безоплатно у приватну власність для ведення особистого селянського господарства на території Боровківської сільської ради Верхньодніпровського району) вищезазначеного розпорядження було видано державний акт на право власності на земельну ділянку площею 1,0000 га на полі № 103 пай № 31 громадянці ОСОБА_3, що проживає в АДРЕСА_1.

Суд, вислухавши пояснення осіб, які беруть участь у справі, дослідивши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, приходить до наступних висновків.

Судом встановлені такі обставини та відповідні їм правовідносини.

ІНФОРМАЦІЯ_5 померла ОСОБА_3, що підтверджується свідоцтвом про її смерть (а.с.8).

За життя ОСОБА_3 (ін..н. НОМЕР_3) мала у власності земельну ділянку площею 1,0000 га для ведення особистого селянського господарства, яка розташована на території Боровківської сільської ради Верхньодніпровського району (кадастровий № 1221081800-01-103-0031), яка належала їй на підставі державного акту серія ДП № 086591 (а.с.81).

В даному державному акті було допущено помилку - замість прізвища «ОСОБА_3» помилково зазначено прізвище «ОСОБА_3».

Судом встановлено, що державний акт на право власності на земельну ділянку серія ДП № 086591 було видано на ім'я ОСОБА_3 , яка проживає в АДРЕСА_1, на підставі розпорядження голови Верхньодніпровської державної адміністрації № 294-р від 23 вересня 2003 року.

Згідно з паспортом НОМЕР_4, виданого Верхньодніпровським РВ УМВС України в Дніпропетровській області 27 липня 1999 року ОСОБА_3 її прізвище зазначено як «ОСОБА_3» (а.с.7), таке ж прізвище зазначено у картці фізичної особи-платника податків (а.с.37). В паспорті також є відмітки про місце реєстрації з 5 серпня 1999 року: АДРЕСА_1 (а.с.7).

З метою усунення даної помилки представник позивача звертався до управління Держземагенства у Верхньодніпровському районі, проте йому було відмовлено у видачі нового державного акту, оскільки такий порядок не врегульовано діючим законодавством, що підтверджується відповідним листом (а.с.80).

Враховуючи вищевикладене, іншого шляху підтвердження належності державного акту на право власності на земельну ділянку ОСОБА_3, окрім звернення до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення не має.

Згідно п.6 ч.1 ст. 256 Цивільного процесуального кодексу України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігається з ім'ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документа до суду можуть звернутися спадкоємці померлої особи - власника документа, з метою оформлення спадкових прав.

Таким чином зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення заяви ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про встановлення факту належності державного акту на право власності на земельну ділянку серія ДП № 086591 ОСОБА_3, який їй було видано на підставі розпорядження голови Верхньодніпровської районної державної адміністрації № 294-р від 23 вересня 2003 року з метою оформлення спадкових прав.

З метою оформлення спадкових прав після смерті ОСОБА_3 її чоловік, ОСОБА_1 та її син, ОСОБА_2, звернулися в шестимісячний строк після її смерті із заяви про отримання свідоцтв про право на спадщину. Мати ОСОБА_3, ОСОБА_5, подала державному нотаріусу заяву про відмову від спадщини (а.с.40). Інші спадкоємці за законом та за заповітом у встановлений ст. 1270 Цивільного кодексу України шестимісячний строк не звернулися до нотаріуса із заявою про прийняття або відмову від спадщини, а тому згідно ч. 1 ст. 1272 Цивільного кодексу України вважаються такими, що не прийняли спадщину.

Згідно з довідкою Боровківської сільської ради від 18 липня 2012 року заповіт від імені ОСОБА_3 не посвідчувався (а.с.48). на момент смерті ОСОБА_3 проживала з матір'ю - ОСОБА_5,. Та сином - ОСОБА_2, що підтверджується відповідною довідкою Боровківської сільської ради від 18 липня 2012 року (а.с.48).

Постановою державного нотаріуса Верхньодніпровської державної нотаріальної контори від 31 жовтня 2013 року ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку, що розташована на території Боровківської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області після смерті ОСОБА_3, оскільки відсутній правовстановлюючий документ - державний акт на право власності на земельну ділянку (а.с. 11).

Відповідно до ст. ст. 1216 , 1218 Цивільного кодексу України , спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Враховуючи те, що на момент смерті ОСОБА_3 була власником земельної ділянки площею 1,0000 га для ведення особистого селянського господарства на території Боровківської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, позивачі прийняли спадщину, звернувши до нотаріуса з відповідною заявою, інших спадкоємців, які прийняли спадщину за законом або за заповітом не встановлено, суд вважає заявлені позовні вимоги законними та обґрунтованими, а тому позов підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись 1216, 1218 Цивільного кодексу України, ст.ст. 11, 213-215, 256, 259 Цивільного процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1, ОСОБА_2 до Боровківської сільської ради про встановлення факту та визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Встановити факт належності державного акту на право власності на земельну ділянку ДП № 086591, виданий 16 лютого 2004 року головою Верхньодніпровської районної державної адміністрації на підставі розпорядження голови Верхньодніпровської районної державної адміністрації № 294-р від 23 вересня 2003 року та зареєстрований за № 010311901601 ОСОБА_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3, ін.н. НОМЕР_1, право власності на ? частину земельної ділянки загальною площею 1,0000га (кадастровий номер 1221081800011030031), для ведення особистого селянського господарства, яка розташована на території Боровківської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області в порядку спадкування після смерті ОСОБА_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5.

Визнати за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4, ін.н. НОМЕР_2, право власності на ? частину земельної ділянки загальною площею 1,0000га (кадастровий номер 1221081800011030031), для ведення особистого селянського господарства, яка розташована на території Боровківської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області в порядку спадкування після смерті ОСОБА_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до апеляційного суду Дніпропетровської області через Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя О.Ю.Шевченко

СудВерхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення18.02.2014
Оприлюднено28.02.2014
Номер документу37339263
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —173/198/14-ц

Рішення від 18.02.2014

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Шевченко О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні