Постанова
від 26.02.2014 по справі 803/272/14
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 лютого 2014 року Справа № 803/272/14

Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Каленюк Ж.В.,

розглянувши у порядку письмового провадження в місті Луцьку адміністративну справу за позовом Ратнівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Волинській області до товариства з обмеженою відповідальністю "Чарівна скарбниця" про стягнення коштів,

ВСТАНОВИВ:

Ратнівська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Волинській області (далі - Ратнівська ОДПІ, позивач) звернулася з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Чарівна скарбниця" (далі - ТзОВ "Чарівна скарбниця", відповідач) про стягнення коштів у сумі 10909,65 грн. з рахунків у банках на погашення податкового боргу.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач зареєстрований як юридична особа, як платник податків перебуває на обліку в Ратнівській ОДПІ та зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, визначені законодавством. За відповідачем рахується податковий борг з орендної плати за землю у сумі 10909,65 грн. Податковим органом вживалися заходи стягнення податкового боргу, зокрема, надіслання податкової вимоги. Крім того, позивач звертався до суду із позовними заявами про стягнення з відповідача податкового боргу, в тому числі з плати за землю за січень-липень 2013 року. Оскільки, відповідачем не сплачено сум податкових зобов'язань з плати за землю за серпень-грудень 2013 року у сумі 10909,65 грн., визначених ним самостійно у декларації з плати за землю, то позивач просить стягнути вказану суму заборгованості із ТзОВ "Чарівна скарбниця".

У судове засідання позивач не прибув, у письмовому клопотанні просив розгляд справи здійснювати за відсутності його представника (а.с.51).

Відповідач у судове засідання також не прибув. Поштове відправлення з повісткою про виклик до суду, надіслане за місцем знаходження відповідача, вказаному у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, повернулося до суду 18 лютого 2014 року (відповідно до довідки відділення поштового зв'язку адресат відсутній за вказаною адресою - а.с.44). В силу положень частини одинадцятої статті 35 КАС України вважається, що відповідач належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду справи. Про причини неприбуття у судове засідання представника відповідач не повідомив, заперечення проти позову, заяву про визнання позову не подав.

Відповідно до частини четвертої статті 122 Кодексу адміністративного судочинства України (КАС України) особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності. Згідно із частиною четвертою статті 128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів. За правилами частини шостої статті 128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта. Як передбачено частиною першою статті 41 КАС України, у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Таким чином, оскільки в судове засідання особи, які беруть участь у справі, не прибули (при цьому від позивача надійшло клопотання про розгляд справи за відсутності його представника), що не перешкоджає судовому розгляду, а дану справу можливо розглянути і вирішити на основі наявних матеріалів, тому судовий розгляд справи здійснено в порядку письмового провадження, без фіксування адміністративного процесу технічними засобами.

Дослідивши письмові докази, суд приходить до висновку, що адміністративний позов слід задовольнити повністю з таких підстав.

Судом встановлено, що ТзОВ "Чарівна скарбниця" є юридичною особою та зареєстроване у встановленому порядку, що підтверджується копіями свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи серії А00 №399109 від 01 серпня 2002 року, спеціальним витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с.17, 50).

04 вересня 2002 року ТзОВ "Чарівна скарбниця" узято на податковий облік, про що свідчить довідка позивача від 08 грудня 2008 року № 578 (а.с.18).

Підпунктом 16.1.4 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України (ПК України) встановлено, що платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи. При цьому, податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи (пункт 36.1 статті 36 ПК України ).

Відповідач в силу статті 288 ПК України є платником орендної плати.

За правилами пункту 288.7 статті 288 ПК України податковий період, порядок обчислення орендної плати, строк сплати та порядок її зарахування до бюджетів застосовується відповідно до вимог статей 285 - 287 цього розділу. Згідно з пунктом 287.3 статті 287 ПК України податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Податковою декларацією з плати за землю ТзОВ "Чарівна скарбниця" від 20 лютого 2013 року визначено, що помісячний розмір орендної плати за землю у 2013 році становить 2181,93 грн. (а.с.22-24).

Згідно з пунктом 54.1. статті 54 ПК України крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Відповідно до підпункту 14.1.39 пункту 14.1 статті 14 ПК України грошове зобов'язання платника податків - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, що справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Пунктом 38.1 статті 38 ПК України передбачено, що виконанням податкового обов'язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством строк.

Відповідач обов'язки платника податків щодо сплати орендної плати за землю у встановлені пунктом 287.3. статті 287 ПК України строки та в розмірах, ним визначених у податковій декларації, не виконує.

Згідно з підпунктом 14.1.175. пункту 14.1 статті 14 ПК України сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання є податковим боргом.

Як свідчить облікова картка (зворотній бік) ТзОВ "Чарівна скарбниця" з платежу "орендна плата з юридичних осіб" за відповідачем рахується податковий борг за вказаним платежем у сумі 34910,01 грн. (а.с.20). Як встановлено судом, позивач звертався до суду з адміністративними позовами про стягнення податкового боргу з відповідача. Постановою Волинського окружного адміністративного суду від 08 лютого 2013 року у справі №803/102/13-а стягнуто із ТзОВ "Чарівна скарбниця" податковий борг у сумі 6544,92 грн., а постановою цього ж суду від 04 жовтня 2013 року у справі №803/1911/13-а - податковий борг у сумі 17455,44 грн. (а.с.25-32). Таким чином, сума податкового боргу з орендної плати за землю, яка не сплачена добровільно та не стягнута у судовому порядку становить 10909,65 грн.

Податковий борг у розмірі 10909,65 грн. виник у зв'язку із несплатою відповідачем податкових зобов'язань за серпень - грудень 2013 року, що визначені ним самостійно у податковій декларації від 20 лютого 2013 року за строками сплати до 30 вересня, 30 жовтня, 30 листопада, 30 грудня 2013 року, 30 січня 2014 року. Відтак, несплачене у встановлені строки узгоджене грошове зобов'язання, визначене платником податків самостійно у податковій декларації з плати за землю за 2013 рік, набуло статусу податкового боргу відповідача, який становить 10909,65 грн. (по 2181,93 грн. за п'ять податкових періодів).

Відповідно до пункту 59.1. статті 59 ПК України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Пунктами 59.4, 59.5 статті 59 ПК України визначено, що податкова вимога надсилається (вручається) також платникам податків, які самостійно подали податкові декларації, але не погасили суми податкових зобов'язань у встановлені цим Кодексом строки, без попереднього надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення. У разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення. У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

З матеріалів справи вбачається, що у відповідності до вимог статті 59 ПК України позивачем ТзОВ "Чарівна скарбниця" надсилалась податкова вимога від 06 листопада 2012 року №8, яка залишились без належного реагування (а.с.35).

Згідно зі статтею 95 ПК України контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги. Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Відповідно до підпункту 20.1.34 пункту 20.1 статті 20 ПК України контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

Оскільки податковий борг з орендної плати за землю у сумі 10909,65 грн. відповідачем у добровільному порядку не погашений, щодо його розміру ним не подано суду письмових заперечень, доказів у спростування позовних вимог, тому позовні вимоги слід задовольнити повністю.

Плата за землю зараховується до відповідних місцевих бюджетів у порядку, визначеному Бюджетним кодексом України для плати за землю (пункт 290.1 статті 290 ПК України). Отже, податковий борг підлягає стягненню в дохід місцевого бюджету за місцем знаходження земельної ділянки, тобто, в дохід місцевого бюджету Гірниківської сільської ради Ратнівського району Волинської області (в податковій декларації з плати за землю код КОАТУУ 724281800).

Керуючись статтями 11, 122, 128, 160, 162, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, на підставі Податкового кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з рахунків товариства з обмеженою відповідальністю "Чарівна скарбниця" (44130, Волинська область, Ратнівський район, село Гірники, вулиця Центральна, будинок 19, ідентифікаційний код 31183969) у банках, що його обслуговують, кошти у сумі 10909,65 грн. (десять тисяч дев'ятсот дев'ять гривень 65 копійок) для погашення податкового боргу з орендної плати за землю в дохід місцевого бюджету Гірниківської сільської ради Ратнівського району Волинської області.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого статтею 186 КАС України, якщо таку апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку повністю або частково шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного адміністративного суду через Волинський окружний адміністративний суд. Апеляційна скарга на постанову подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Суддя Ж.В. Каленюк

СудВолинський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.02.2014
Оприлюднено27.02.2014
Номер документу37361913
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —803/272/14

Ухвала від 11.02.2014

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Каленюк Жанна Василівна

Постанова від 26.02.2014

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Каленюк Жанна Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні