Рішення
від 25.02.2014 по справі 919/55/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 лютого 2014 року справа № 919/55/14 За позовом Публічного акціонерного товариства

«Енергетична компанія «Севастопольенерго»

(99040, м. Севастополь, вул. Хрусталева , 44, ідентифікаційний код 05471081)

до Товариства з обмеженої відповідальністю «Нефтіда»

(99029, м. Севастополь пр. Ген. Острякова 25, ідентифікаційний код 22287692)

про стягнення 7458,75 грн

Суддя О.С. Погребняк

За участю представників:

Позивач (ПАТ "ЕК "Севастопольенерго") - Папоротний О.П., довіреність № 22285/0/2-13 від 26.12.2013

Відповідач (ТОВ "Нефтіда") - не з'явився;

Суть спору:

Публічне акціонерне товариство «Енергетична компанія «Севастопольенерго» звернулося до господарського суду міста Севастополя з позовом до Товариства з обмеженої відповідальністю «Нефтіда» про стягнення 7458,75 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням з боку відповідача умов договору №190 від 08.07.2004 на поставку електроенергії в частині належної та своєчасної оплати вартості електричної енергії з боку відповідача.

Ухвалою від 13.01.2014 позовну заяву прийнято до розгляду судом.

У судове засідання 25.02.2014 відповідач явку уповноважених представників не забезпечив, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, про причини нез'явлення не сповістив.

Згідно з пунктом 3.9.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК України.

За змістом цієї норми, зокрема, в разі, якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Суд звертає увагу на той факт, що поштова кореспонденція відповідача, яка направлялась судом адресу, визначену в Спеціальному витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців поверталась відправнику з відміткою пошти про неможливість вручення за закінченням терміну зберігання.

Згідно зі статтею 22 Господарського процесуального кодексу України сторони зобов'язані добросовісно користуватись належними їм процесуальними правами. Оскільки явка в судове засідання представників сторін - це право, а не обов'язок, справа може розглядатись без їх участі, якщо нез'явлення цих представників не перешкоджає вирішенню спору.

Відповідно до частини 1 пункту 3.9.2. постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Зважаючи на те, що матеріали справи в достатній мірі характеризують взаємовідносини сторін, а нез'явлення представників відповідача не перешкоджає вирішенню спору, суд вважає за можливе розглянути справу у відсутність представників сторін за наявними в справі матеріалами, в порядку статті 75 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідач не скористався правом, наданим йому статтею 59 Господарського процесуального кодексу України: не надав господарському суду відзив на позовну заяву та документи, що підтверджують заперечення проти позову.

У судовому засіданні 25.02.2014 позивач виклав зміст позовних вимог, просив позов задовольнити з підстав, вказаних в ньому.

Розглянувши матеріали справі, оцінивши в сукупності представлені докази, суд

ВСТАНОВИВ:

08.06.2004 між Позивачем (постачальник) та Відповідачем (споживач) укладений договір №190 на поставку електричної енергії (далі -Договір) на строк до 31.12.2004. Відповідно до умов пункту 10.4 Договору, його дія продовжувалась на наступні календарні роки, та на час вирішення спору Договір є діючим (а.с.16-24).

Розділом 1 Договору встановлено, що постачальник зобов'язується постачати споживачу електричну енергію, а споживач зобов'язаний сплачувати вартість електроенергії та здійснювати інші платежі згідно з умовами Договору.

Відповідно до пунктів 2.2.2, 2.2.4 Договору споживач зобов'язався дотримуватися режимів споживання електричною енергією, відповідно до розділу 5 Договору; оплачувати постачальнику вартість електричної енергії відповідно до додатку 3 «Перелік місць установки розрахункових приладів та тарифів, за якими здійснюються розрахунки за поставлену електроенергію», додатку №4 «Розрахунок втрат в мережах споживача» відповідно до умов розділу 8 «Порядок розрахунків за перетоки реактивної електроенергії» відповідно до виставлених рахунків.

Постачальник має право отримувати від споживача плату за поставлену електричну енергію за роздрібними тарифами, розрахованими відповідно до діючих умов та правил здійснення підприємницької діяльності по поставці електричної енергії за регульованими тарифами та інші платежі, обумовлені Договором.

Відповідно до пункту 7.3 Договору облік електроенергії, спожитої споживачем та (або) субспоживачами, які приєднані до електричних мереж споживача здійснюються відповідно до вимог ПУЕ та ПКЕЕ. У випадку порушення споживачем вимог нормативно-технічної документації стосовно встановлення та експлуатації засобів обліку, їх показники не використовуються при розрахунках за спожиту електроенергію, а обсяги спожитої електроенергії визначаються постачальником шляхом розрахунків, відповідно до вимог додатку "Порядок розрахунків".

Відповідно до пункту 8.1 Договору розрахунковим вважається період з 10 календарного числа попереднього місяця до такого ж календарного числа поточного місяця. Розрахунки за спожиту електроенергію здійснюються виключно грошовими коштами на поточний рахунок з спеціальним режимом використання постачальника в уповноваженому банку. За дату оплати приймається дата надходження засобів на поточний рахунок з спеціальним режимом використання або дата внесення споживачем готівки в касу постачальника.

Усі рахунки на оплату електроенергетики мають оплачуватися споживачем протягом 5 банківських днів з дати виписки рахунку.

Відповідно до п. 8.3 Договору споживач щомісячно 10 числа надає постачальнику звіт про обсяги поставленої електроенергії за розрахунковий період за формою, яка передбачена додатком №6 «Звіт про обсяги поставки електроенергії за розрахунковий період». Якщо постачальник не отримав у вказані строки данні про обсяги спожитої споживачем електроенергії, визначення обсягу спожитої електроенергії здійснюється за середньодобовим обсягом споживання за попередній розрахунковий період.

Згідно з п. 8.4 Договору, строк остаточного розрахунку - 15 число календарного місяця. Споживач самостійно розраховує суму планового платежу шляхом множення діючого в розрахунковому періоді рівня тарифу на обсяг електроенергії, який заявлений на поточний розрахунковий період з урахуванням проценту планового платежу.

Відповідно до п. 8.5 Договору відповідно до фактичного обсягу споживання електроенергії постачальник визначає величину необхідної доплати у випадку перевищення фактичного обсягу над заявленим та виписує споживачу рахунок для проведення остаточного рахунку.

Згідно з п. 8.6 Договору у випадку несвоєчасної оплати обумовлених даним договором платежів постачальник здійснює нарахування споживачеві пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла за період прострочення платежу.

Позивач свої зобов'язання перед відповідачем виконав, поставивши йому електричну енергію, рахунки за спожиту активну електроенергію виставляв своєчасно, що підтверджено матеріалами справи, означені рахунки були отримані відповідачем, однак, оплата за рахунками належним чином відповідачем проведена не була, у зв'язку з чим у відповідача перед позивачем створилася заборгованість за спожиту 09.08.2013 по 19.11.2013 електроенергію у розмірі 7458,75 грн.

Наявність заборгованості відповідача по оплаті за спожиту активну електричну енергію за вказаний період і стала підставою для звернення позивача до господарського суду з позовом про стягнення з відповідача заборгованості за договором.

Вивчивши матеріали справи, дослідивши надані докази, заслухавши пояснення представника позивача, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню з огляду на наступне.

Спірні правовідносини виникли з приводу виконання договору про постачання електричної енергії, у зв'язку з чим підлягають регулюванню Законом України "Про електроенергетику", Порядком постачання електричної енергії споживачам, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.1999 № 441 (у відповідних редакціях) та Правилами користування електричною енергією, затвердженими постановою НКРЕ від 31.07.1996 N 28 (у відповідних редакціях) (далі - Правила, ПКЕЕ).

Відповідно до статті 26 Закону України "Про електроенергетику" (надалі - Закон) споживач енергії зобов'язаний додержуватися вимог нормативно-технічних документів та договору про постачання енергії.

Відповідно до пункту 1 статті 275 Господарського кодексу України за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов'язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.

Так, з матеріалів справи вбачається, що між сторонами по справі було укладено договір про постачання електричної енергії.

Відповідно до пункту 10.2.2 ПКЕЕ споживач електричної енергії зобов'язаний оплачувати обсяг спожитої електричної енергії, а також здійснювати інші платежі відповідно до умов договору та рахунків, виставлених на підставі актів про порушення цих Правил та умов договору.

Відповідно до статті 26 Закону України «Про електроенергетику» споживач енергії зобов'язаний додержуватись вимог нормативно-технічних документів та договору про постачання енергії.

Споживач енергії несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником та правил користування електричною енергією.

Статтями 525, 526 ЦК України встановлено, що зобов'язання повинні виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог -відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Договір є обов`язковим для виконання сторонами (стаття 629 ЦК України).

Так, відповідно до п. 8.3 Договору споживач щомісячно має надати постачальнику звіт про обсяги поставленої електроенергії за розрахунковий період.

Відповідно до пункту 6.1 Правил, обсяги електричної енергії, які підлягають оплаті, мають визначатися відповідно до даних розрахункового обліку електричної енергії про її фактичне споживання за винятком випадків, передбачених цими Правилами.

Згідно з п. 6.39 Правил у разі неможливості отримання постачальником електричної енергії даних про спожиту електричну енергію в зазначений термін (за винятком порушення роботи розрахункового обліку) визначення обсягу спожитої електричної енергії за поточний розрахунковий період здійснюється за середньодобовим обсягом споживання за попередній розрахунковий період з подальшим перерахунком у разі надання даних протягом наступного розрахункового періоду.

Тривалість періоду розрахунку за середньодобовим обсягом споживання електричної енергії до отримання показів розрахункових засобів обліку має не перевищувати одного повного розрахункового періоду, після чого розрахунок обсягу спожитої електричної енергії здійснюється постачальником електричної енергії за величиною дозволеної потужності струмоприймачів та кількістю годин їх використання без подальшого перерахунку. У цьому разі відновлення розрахунків за розрахунковими засобами обліку здійснюється після спільного складання акта, у якому фіксуються покази розрахункових засобів обліку електричної енергії.

На підставі положень пункту 6.39 Правил постачальником були складені Акти про використання електричної енергії за період з 11.07.2013 по 09.08.2013, відповідно до якого споживачеві було нараховане обсяг спожитої електроенергії - 14286 кВтч та за період з 10.08.2013 по 10.09.2013 з нарахуванням обсягу електроенергії 23040 кВтч (а.с. 10-11).

Рахунки-акти виконаних робіт №233642 від 09.08.2013 за електроенергію за період з 11.07.2013 по 09.08.2013 на суму 4002,94 грн та №252338 від 10.09.2013 за електроенергію за період з 10.08.2013 по 10.09.2013 на суму 6455,81 грн були скеровані позивачем відповідачем, але погашені споживачем були лише частково. У зв'язку з чим у ТОВ «Нефтида» створилася заборгованість перед позивачем з оплати електроенергії за період з 09.08.2013 по 19.11.2013 у розмірі 7458,75 грн

Судом встановлено, що відповідач порушив умови договору стосовно належної та своєчасної оплати спожитої електроенергії в розмірі 7458,75 грн.

Враховуючи, що докази погашення суми заборгованості відповідачем на день прийняття рішення не надані, суд визнає позовні вимоги щодо стягнення з відповідача заборгованості з активної електроенергії в розмірі 7458,75 грн. за період з 09.08.2013 по 19.11.2013 такими, що підлягають задоволенню.

Витрати позивача по сплаті судового збору відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України при задоволенні позову покладаються на Відповідача.

Керуючись статтями 49, 75, 82-85, 115, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2 Стягнути з Товариства з обмеженої відповідальністю «Нефтіда» (99029, м. Севастополь пр. Ген. Острякова 25, ідентифікаційний код 22287692) на користь Публічного акціонерного товариства «Енергетична компанія «Севастопольенерго» (99040, м. Севастополь, вул. Хрусталева, 44, ідентифікаційний код 05471081 на розрахунковий рахунок із спеціальним режимом використання №26031303351907 в ТОБО №10011/0267 філія - Кримське республіканське управління ПАТ «Державний ощадний банк» МФО 324805) заборгованість за договором поставки електроенергії в сумі 7458,75 грн (сім тисяч чотириста п'ятдесят вісім грн. 75 коп).

3. Стягнути з Товариства з обмеженої відповідальністю «Нефтіда» (99029, м. Севастополь пр. Ген. Острякова 25, ідентифікаційний код 22287692) на користь Публічного акціонерного товариства «Енергетична компанія «Севастопольенерго» (99040, м. Севастополь, вул. Хрусталева , 44, ідентифікаційний код 05471081) судовий збір у розмірі 1720,50 грн .

Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 26.02.2014

Суддя підпис О.С. Погребняк

Згідно з оригіналом

помічник судді І.О. Кузьміна 26.02.2014

919/55/14/3991/14

СудГосподарський суд м. Севастополя
Дата ухвалення рішення25.02.2014
Оприлюднено28.02.2014
Номер документу37362903
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —919/55/14

Рішення від 25.02.2014

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Погребняк Олексій Станіславович

Ухвала від 13.01.2014

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Погребняк Олексій Станіславович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні