Постанова
від 26.02.2014 по справі 802/280/14-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Вінниця

26 лютого 2014 р. Справа № 802/280/14-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Дмитришеної Руслани Миколаївни,

розглянувши в порядку письмового провадження матеріали справи

за позовом: управління Пенсійного фонду України у Бершадському районі

до: приватного підприємства "Зоря"

про: стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгової пенсії

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України у Бершадському районі (далі - УПФУ у Бершадському районі) звернулось до суду з адміністративним позовом до приватного підприємства "Зоря" (далі - ПП "Зоря") про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в загальній сумі 5671,12 грн.

Позов мотивовано тим, що станом на 29.01.2014 р. за відповідачем рахується заборгованість по невідшкодованим до Пенсійного фонду України фактичним витратам по виплаті пенсій за віком на пільгових умовах відповідно до пунктів "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Представник позивача у судове засідання не з'явився, надавши заяву, в якій просив здійснити судовий розгляд без його участі, одночасно зазначивши, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач в судове засідання не з'явився, заперечень проти позову, заяв чи клопотань про поважність причин неявки - суду не надав, хоча про час та місце розгляду справи був повідомлений завчасно та належним чином, що стверджується повідомленням про вручення поштового відправлення, яке міститься в матеріалах адміністративної справи.

Частиною 6 статті 128 КАС України передбачено, що якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи заяву представника позивача, керуючись частиною 4 статті 128 КАС України, суд вважає за можливе розглянути справу в порядку письмового провадження на підставі наявних у ній доказів. При цьому, відповідно до положень статті 41 КАС України технічна фіксація судового процесу не здійснюється.

Розглянувши подані документи і матеріали, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку щодо доцільності задоволення позову з огляду на наступне.

Приватне підприємство "Зоря" перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України у Бершадському районі. Станом на день звернення до суду за ПП "Зоря" рахується заборгованість по невідшкодованих до Пенсійного фонду України у Бершадському районі фактичних витратах на виплату та доставку пенсії за віком на пільгових умовах за період 01.11.2013 р. - 31.01.2014 р. по пенсіонерам ОСОБА_1 в сумі 2043,49 грн. та ОСОБА_2 в сумі 3627,63 грн. Як видно з матеріалів справи, вказана пенсія призначена вище зазначеним особам відповідно до п. "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Позовні вимоги підтверджуються наявними у справі матеріалами, зокрема, розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (а. с. 13-15), розрахунками ціни позову (а. с. 9-10), карткою особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком №2 (а. с. 16-17).

Відповідач є платником збору на обов'язкове державне пенсійне забезпечення (страхових внесків) відповідно до п. 1, 2 ст. 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997р. № 400/97-ВР.

Згідно з абзацом четвертим п. 1 ст. 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" для платників збору, визначених п. 1 та 2 ст. 1 цього Закону, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст. 12 цього Закону.

Абзацом третім п. 1 ст. 4 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" встановлено ставку на обов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 100% від об'єкта оподаткування, визначеного абзацом четвертим п. 1 ст. 2 цього Закону.

Відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", абзацу 4 п. 1 ст. 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", ч. 1 п. 6.1 п. 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року №21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за №64/8663 (далі - Інструкція), відшкодуванню підлягають фактичні витрати Пенсійного фонду України на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які працювали або працюють на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 у розмірі 100 відсотків. Крім того, відповідно до вимог Інструкції, управлінням Пенсійного фонду України компенсовано витрати за доставку пенсій згідно тарифів встановлених Укрпоштою.

За правилами встановленими підпунктом 6.8. пункту 6 Інструкції, підприємства та організації зобов'язані щомісяця до 25-го числа вносити до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Таким чином, загальна сума заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених за віком на пільгових умовах за період з 01.11.2013 р. по 31.01.2014 р. по пенсіонерам ОСОБА_1 та ОСОБА_2, складає 5671,12 грн., що не спростовано відповідачем.

На час розгляду адміністративної справи відповідач не надав суду доказів погашення заборгованості перед позивачем, крім того, не надав заперечень проти стягнення заборгованості на користь управління Пенсійного фонду по виплаті та доставці пенсій за віком на пільгових умовах у розмірі 5671,12 грн.

В силу ч. 2 ст. 124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

Відповідно до ст. ст. 11, 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно ст. 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Враховуючи встановлені обставини справи та вищезазначені положення чинного законодавства України, відсутність заперечень з боку відповідача, суд вважає, що вимоги позивача є обґрунтованими, відповідають дійсним обставинам та матеріалам справи, а тому підлягають задоволенню.

Що стосується розподілу судових витрат, то згідно з ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257 КАС України, суд-

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з приватного підприємства "Зоря" (вул. Гагаріна, 35, с. Серебрія, Бершадський район, Вінницька область, 24441, код ЄДРПОУ 03733743) на користь управління Пенсійного фонду України у Бершадському районі (вул. Радянська, 23, м. Бершадь, Вінницька область, 24400, р/р 25602323470103 в філії Вінницького обласного управління АТ «Ощадбанк» України м. Вінниця, МФО 302076, інд. код 20106157) заборгованість з витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 5671,12 грн. (п'ять тисяч шістсот сімдесят одну гривню 12 копійок).

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя./підпис/.Дмитришена Руслана Миколаївна

Копія вірна.

Суддя:

Секретар:

Дата ухвалення рішення26.02.2014
Оприлюднено28.02.2014
Номер документу37386642
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —802/280/14-а

Постанова від 26.02.2014

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дмитришена Руслана Миколаївна

Ухвала від 31.01.2014

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дмитришена Руслана Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні