Ухвала
від 26.02.2014 по справі 916/2507/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

про призначення судової експертизи та зупинення провадження у справі

"26" лютого 2014 р.Справа № 916/2507/13

За позовом: товариства з обмеженою відповідальністю „Айс Но"

до відповідачів: Таїровської селищної ради Овідіопольського району Одеської області

житлово-будівельного кооперативу „Марін-Білдер"

про визнання недійсними рішення та договору.

В судовому засіданні приймали участь представники сторін:

Від позивача: Кравченко І.В. за довіреністю № 19/3-13 від 19.03.2013р.

Від відповідачів:

- Таїровської селищної ради Овідіопольського району Одеської області: не з'явився;

- житлово-будівельного кооперативу „Марін-Білдер": Цуркан М.В. за довіреністю від 30.09.2013р.

Товариство з обмеженою відповідальністю „Айс Но" (далі по тексту - ТОВ „Айс Но") звернулось до господарського суду Одеської області з позовом до житлово-будівельного кооперативу „Марін - Білдер" (далі по тексту - ЖБК „Марін - Білдер"), Таїровської селищної ради про визнання недійсним рішення Таїровської селищної ради № 1266-V від 05.11.2008р. „Про передачу ЖБК „Марін-Білдер" у довгострокову оренду строком на 15 років земельної ділянки загальною площею 10,9805 га для житлового будівництва громадян, розміщення громадських будівель і споруд, будівництва мереж і споруд інженерного забезпечення жилих будинків та інших об'єктів загального користування членів кооперативу, розташованої в с. Мізікевича, жил масив „Совіньйон", Овідіопольського району Одеської області" (далі по тексту - рішення № 1266-V від 05.11.2008р.), а також про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки загальною площею 10,9805 га, що знаходиться на території Таїровської селищної ради в с. Мізікевича, жилмасив „Совіньйон", Овідіопольського району Одеської області, яка належить до категорії земель житлової та громадської забудови від 29.12.2008р., укладеного між Таїровською селищною радою та ЖБК „Марін - Білдер".

В обгрунтування пред'явленого позову ТОВ „Айс Но" посилається на наступні обставини.

21.02.2007р. між Мевлідом Миколою Миколайовичем (Продавець) та ТОВ „Айс Но" (Покупець) було укладено нотаріально посвідчений договір купівлі-продажу, у відповідності до умов якого Продавець передав у власність Покупця за обумовлену у договорі ціну, а Покупець прийняв у власність належні Продавцю на праві власності споруди площадки для випробування кранів, що знаходяться в с. Мізікевича, ж/м „Совіньйон", вул. Сергіївська, буд. № 20, Овідіопольського району Одеської області, та складається в цілому з: площадка № 1 площею 629,0 кв.м.; площадка № ІІ площею 97,6 кв.м.; паркан № 1 - 164,2 кв.м., паркан № 2 - 175,7 кв.м., загальною площею 1 066,5 кв.м., розташованих на земельній ділянці фактичного користування Мевлід М.М. площею 18 829,1 кв.м.

З посиланням на факт набуття права власності на вищезазначене нерухоме майно, а також на положення ст.ст. 377, 395, 396 ЦК України, ст. 120 Земельного кодексу України, позивач наголошує на тому, що з виникненням права власності на будівлю чи споруду до власника переходить право набуття у власність або у користування земельної ділянки, на якій розташована належна йому на праві власності будівля чи споруда з метою можливості її обслуговування.

В той же час, як вбачається із матеріалів справи, на підставі рішення Таїровської селищної ради № 1266-V від 05.11.2008р. було затверджено проект землеустрою щодо відведення на користь ЖБК „Марін-Білдер" у довгострокову оренду строком на 15 років в частині відведення земельної ділянки загальною площею 10,9805 га для житлового будівництва громадян, розміщення громадських будівель і споруд, будівництва мереж і споруд інженерного забезпечення жилих будинків та інших об'єктів загального користування членів кооперативу, розташованої на території Таїровської селищної ради в с. Мізікевича, жилмасив „Совіньйон" Овідіопольського району Одеської області, що складається з двох суміжних земельних ділянок: земельної ділянки площею 10,4 га, в тому числі за складом угідь: 10,4 га - землі під громадськими будівлями та дворами, за рахунок земель сільськогосподарського призначення, що перебувають у запасі; земельної ділянки площею 0,5805 га, в тому числі за складом угідь: 0,5805 га - інші відкриті землі з незначним рослинним покривом, за рахунок земель житлової та громадської забудови, які не надані у власність або користування громадян чи юридичних осіб, а також передано ЖБК „Марін - Білдер" вказану земельну ділянку загальною площею 10,9805 га у довгострокову оренду терміном на 15 років.

На виконання вказаного рішення, 29.12.2008р. між Таїровською селищною радою (Орендодавець) та ЖБК „Марін - Білдер" (Орендар) було укладено договір оренди земельної ділянки площею 10,9805 га, кадастровий номер 5123755800:01:003:3306, яка складається із двох суміжних земельних ділянок площею 10,4 га - землі під господарськими будівлями та дворами, а також площею 0,5805 га - інші відкриті землі з незначним рослинним покривом, що розташована на території Таїровської селищної ради в с. Мізікевича, жил масив „Совіньон", Овідіопольського району Одеської області, яка за цільовим призначенням належить до категорії земель житлової та громадської забудови. Договір було укладено строком на 15 років та 05.03.2009р. зареєстровано у Овідіопольському районному відділі Одеської регіональної філії ДП ЦДЗК при Держкомземі України.

Позивач наголошує на тому, що земельна ділянка, яка була надана в довгострокову оренду ЖБК „Марін-Білдер" на підставі вищезазначених рішення Таїровської селищної ради № 1266-V від 05.11.2008р. та оспорюваного договору оренди, була відведена за рахунок земельної ділянки, необхідної для обслуговування належних ТОВ „Айс Но" площадок для випробування кранів. Оскільки в результаті такої передачі ТОВ „Айс Но" позбавляється права на оформлення земельної ділянки, на якій розташовані належні йому об'єкти нерухомості, у зв'язку з передачею в тому числі цієї земельної ділянки органом місцевого самоврядування новому землекористувачу, позивач вважає, що оспорювані рішення та договір оренди землі підлягають визнанню недійсними.

З метою підтвердження власних доводів про те, що земельна ділянка, яка була надана в довгострокову оренду ЖБК „Марін-Білдер" на підставі вищезазначених рішення Таїровської селищної ради № 1266-V від 05.11.2008р. та оспорюваного договору оренди, була відведена за рахунок земельної ділянки, необхідної для обслуговування належних ТОВ „Айс Но" на праві власності площадок для випробування кранів, позивач звернувся до суду із клопотанням про призначення по даній справі земельно-технічної експертизи, на вирішення якої запропонував поставити наступні питання:

- яка площа земельної ділянки зайнята спорудами площадок для випробування кранів, які розташовані в селі Мізікевича, ж/м „Совіньйон", вул. Сергіївська, 20, Овідіопольського району Одеської області та належать на праві власності ТОВ „Айс Но" на підставі договору купівлі-продажу від 21.02.2007р.;

- яка площа земельної ділянки необхідна для обслуговування споруд площадок для випробування кранів, які розташовані в селі Мізікевича, ж/м „Совіньйон", вул. Сергіївська, 20, Овідіопольського району Одеської області та належать на праві власності ТОВ „Айс Но" на підставі договору купівлі-продажу від 21.02.2007р. з урахуванням цільового призначення вказаних об'єктів нерухомості;

- чи має місце накладення земельних ділянок, а саме: земельної ділянки загальною площею 10,9805 га, розташованої на території Таїровської селищної ради в селі Мізікевича, жилмасив „Совіньйон", Овідіопольського району Одеської області, кадастровий номер земельної ділянки № 5123755800:01:003:3306, яка належить до категорії земель житлової та громадської забудови та передана в довгострокову оренду ЖБК „Марін-Білдер" згідно договору оренди земельної ділянки від 29.12.2008р., укладеного між ЖБК „Марін-Білдер" та Таїровською селищною радою на підставі рішення Таїровської селищної ради № 1266-V віл 05.11.2008р., та земельної ділянки, на якій розташовані споруди площадок для випробування кранів, які розташовані в селі Мізікевича, ж/м „Совіньйон", вул. Сергіївська, 20, Овідіопольського району Одеської області та належать на праві власності ТОВ „Айс Но" на підставі договору купівлі-продажу від 21.02.2007р., з урахуванням площі земельної ділянки, яка є необхідною для обслуговування вказаних об'єктів нерухомості;

- яка площа та межі накладень зазначених земельних ділянок.

Крім того, позивач просив суд покласти на нього судові витрати за проведення даної експертизи та доручити її проведення Одеському науково-дослідному інституту судових експертиз.

Проаналізувавши клопотання ТОВ „Айс Но" про призначення по даній справі судової експертизи, розглянувши наявні у матеріалах справи документи та докази, заслухавши доводи та пояснення учасників судового процесу, суд доходить висновку, що вирішення даного спору об'єктивно є неможливим без встановлення або спростування факту надання ЖБК „Марін-Білдер" у користування на умовах оренди на підставі оспорюваних рішення та договору земельної ділянки, необхідної для обслуговування належних ТОВ „Айс Но" площадок для випробування кранів. Однак самостійне дослідження названих обставин судом є неможливим, оскільки потребує спеціальних знань.

Відповідно до ст. 41 ГПК України, для роз'яснення питань, що виникають при вирішенні господарського спору і потребують спеціальних знань, господарський суд призначає судову експертизу. При цьому, учасники судового процесу мають право пропонувати господарському суду питання, які мають бути роз'яснені судовим експертом. Остаточне коло цих питань встановлюється господарським судом в ухвалі . В свою чергу, проведення судової експертизи має бути доручено компетентним організаціям чи безпосередньо спеціалістам, які володіють необхідними для цього знаннями.

Підсумовуючи викладене, приймаючи до уваги ті обставини, що вирішення господарського спору, який виник між сторонами по даній справі, пов'язане із необхідністю встановлення або спростування факту надання ЖБК „Марін-Білдер" у користування на умовах оренди на підставі оспорюваних рішення та договору земельної ділянки, необхідної для обслуговування належних ТОВ „Айс Но" площадок для випробування кранів, і вирішення цього питання має першочергове та вирішальне значення для правильного і об'єктивного вирішення даної справи, а також враховуючи, що дослідження зазначеного питання потребує спеціальних знань на підставі ст.ст. 41, 43 ГПК України суд дійшов висновку про необхідність призначення по даній справі судової земельно-технічної експертизи.

За змістом приписів ст. 41 ГПК України, остаточне коло питань, які ставляться на вирішення судової експертизи, визначається господарським судом. З огляду на вищенаведені обставини, які свідчать про необхідність проведення судової земельно-технічної експертизи з метою дослідження питання, чи було надано ЖБК „Марін-Білдер" у користування на умовах оренди на підставі оспорюваних рішення та договору земельна ділянка, необхідна для обслуговування належних ТОВ „Айс Но" площадок для випробування кранів, приймаючи до уваги положення Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998р. № 53/5 (з наступними змінами та доповненнями) щодо головних завдань та орієнтовного переліку питань, що ставляться на вирішення судової земельно-технічної експертизи, господарському суду вбачається за необхідне поставити на вирішення даного дослідження питання, обґрунтований перелік яких було запропоновано позивачем, а саме:

· яка площа земельної ділянки зайнята спорудами площадок для випробування кранів, які розташовані в селі Мізікевича, ж/м „Совіньйон", вул. Сергіївська, 20, Овідіопольського району Одеської області та належать на праві власності ТОВ „Айс Но" на підставі договору купівлі-продажу від 21.02.2007р.;

· яка площа земельної ділянки необхідна для обслуговування споруд площадок для випробування кранів, які розташовані в селі Мізікевича, ж/м „Совіньйон", вул. Сергіївська, 20, Овідіопольського району Одеської області та належать на праві власності ТОВ „Айс Но" на підставі договору купівлі-продажу від 21.02.2007р. з урахуванням цільового призначення вказаних об'єктів нерухомості;

· чи має місце накладення земельних ділянок, а саме: земельної ділянки загальною площею 10,9805 га, розташованої на території Таїровської селищної ради в селі Мізікевича, жилмасив „Совіньйон", Овідіопольського району Одеської області, кадастровий номер земельної ділянки № 5123755800:01:003:3306, яка належить до категорії земель житлової та громадської забудови та передана в довгострокову оренду ЖБК „Марін-Білдер" згідно договору оренди земельної ділянки від 29.12.2008р., укладеного між ЖБК „Марін-Білдер" та Таїровською селищною радою на підставі рішення Таїровської селищної ради № 1266-V віл 05.11.2008р., та земельної ділянки, на якій розташовані споруди площадок для випробування кранів, які розташовані в селі Мізікевича, ж/м „Совіньйон", вул. Сергіївська, 20, Овідіопольського району Одеської області та належать на праві власності ТОВ „Айс Но" на підставі договору купівлі-продажу від 21.02.2007р., з урахуванням площі земельної ділянки, яка є необхідною для обслуговування вказаних об'єктів нерухомості;

· яка площа та межі накладень зазначених земельних ділянок.

Вирішуючи питання про визначення особи, якій буде доручено проведення названої судової земельно-технічної експертизи, господарський суд виходить з наступного. Згідно з ч. 3 ст. 41 ГПК України проведення судової експертизи доручається державним спеціалізованим установам чи безпосередньо особам, які відповідають вимогам, встановленим Законом України "Про судову експертизу". Особа, яка проводить судову експертизу (далі - судовий експерт) користується правами і несе обов'язки, зазначені у статті 31 цього Кодексу.

Проведення призначеної по даній справі судової земельно-технічної експертизи слід доручити Одеському науково-дослідному інституту судових експертиз. Витрати, пов'язані із здійсненням експертного дослідження, суд покладає на ТОВ „Айс Но" як на особу, якою було заявлено суду відповідне клопотання про призначення судової експертизи.

Крім того, згідно з п. 1 ч. 2 ст. 79 ГПК України, господарський суд має право зупинити провадження у справі за клопотанням сторони, прокурора, який бере участь в судовому процесі, або за своєю ініціативою у випадку призначення господарським судом судової експертизи.

За таких обставин, враховуючи призначення по даній справі судової земельно-технічної експертизи, тривалість перебування матеріалів справи № 916/2507/13 за межами суду при здійсненні експертного дослідження, з метою недопущення порушення процесуальних строків, господарський суд на підставі п. 1 ч. 2 ст. 79 ГПК України, дійшов висновку про необхідність зупинення провадження у даній справі на час проведення названої судової експертизи.

Керуючись ст. 41, п. 1 ч. 2 ст. 79, ст. 86 ГПК України, суд -

У Х В А Л И В :

1. Призначити про справі № 916/2507/13 судову земельно-технічну експертизу, на вирішення якої покласти наступні питання:

· яка площа земельної ділянки зайнята спорудами площадок для випробування кранів, які розташовані в селі Мізікевича, ж/м „Совіньйон", вул. Сергіївська, 20, Овідіопольського району Одеської області та належать на праві власності товариству з обмеженою відповідальністю „Айс Но" на підставі договору купівлі-продажу від 21.02.2007р.;

· яка площа земельної ділянки необхідна для обслуговування споруд площадок для випробування кранів, які розташовані в селі Мізікевича, ж/м „Совіньйон", вул. Сергіївська, 20, Овідіопольського району Одеської області та належать на праві власності товариству з обмеженою відповідальністю „Айс Но" на підставі договору купівлі-продажу від 21.02.2007р. з урахуванням цільового призначення вказаних об'єктів нерухомості;

· чи має місце накладення земельних ділянок, а саме: земельної ділянки загальною площею 10,9805 га, розташованої на території Таїровської селищної ради в селі Мізікевича, жилмасив „Совіньйон", Овідіопольського району Одеської області, кадастровий номер земельної ділянки № 5123755800:01:003:3306, яка належить до категорії земель житлової та громадської забудови та передана в довгострокову оренду ЖБК „Марін-Білдер" згідно договору оренди земельної ділянки від 29.12.2008р., укладеного між ЖБК „Марін-Білдер" та Таїровською селищною радою на підставі рішення Таїровської селищної ради № 1266-V віл 05.11.2008р., та земельної ділянки, на якій розташовані споруди площадок для випробування кранів, які розташовані в селі Мізікевича, ж/м „Совіньйон", вул. Сергіївська, 20, Овідіопольського району Одеської області та належать на праві власності товариству з обмеженою відповідальністю „Айс Но" на підставі договору купівлі-продажу від 21.02.2007р., з урахуванням площі земельної ділянки, яка є необхідною для обслуговування вказаних об'єктів нерухомості;

· яка площа та межі накладень зазначених земельних ділянок.

2. Проведення судової земельно-технічної експертизи доручити Одеському науково-дослідному інституту судових експертиз.

3. Розрахунки за проведення експертизи покласти на товариство з обмеженою відповідальністю „Айс Но" /місцезнаходження: 67841, Одеська область, Овідіопольський район, село Барабой, вул. Гагаріна, 6; поштова адреса: 65072, м. Одеса, а/с 24; код ЄДРПОУ 33808967/.

4. Попередити судового(их) експерта(ів), яким буде здійснено призначене експертне дослідження, про відповідальність, передбачену ст.ст. 384, 385 Кримінального кодексу України.

5. Матеріали справи № 916/2507/13 надіслати на адресу Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз .

6. Провадження у справі № 916/2507/13 -зупинити.

Ухвалу про призначення судової експертизи та зупинення провадження у справі може бути оскаржено в апеляційному та касаційному порядку в частині зупинення провадження у справі відповідно до ч. 5 ст. 79, ст.ст. 106, 107 ГПК України.

Головуючий суддя С.П. Желєзна

Суддя Н.В. Рога

Суддя С.Ф. Гут

Дата ухвалення рішення26.02.2014
Оприлюднено03.03.2014
Номер документу37387337
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсними рішення та договору. В судовому засіданні приймали участь

Судовий реєстр по справі —916/2507/13

Ухвала від 08.12.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 24.11.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 12.11.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 22.10.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Степанова Л.В.

Ухвала від 22.09.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Степанова Л.В.

Ухвала від 14.09.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Степанова Л.В.

Ухвала від 18.08.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Степанова Л.В.

Ухвала від 21.07.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Степанова Л.В.

Ухвала від 07.07.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Степанова Л.В.

Ухвала від 19.05.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Степанова Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні