Ухвала
від 25.02.2014 по справі 148/255/14-ц
ТУЛЬЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 148/255/14-ц

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 лютого 2014 року Тульчинський районний суд Вінницької області

в складі: головуючого судді Карнауха А.П.

при секретарі Грабовській Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до Шпиківської селищної ради Тульчинського району про визнання права власності на спадкове майно,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Шпиківської селищної ради Тульчинського району про визнання права власності на спадкове майно, мотивуючи свої позовні вимоги наступним. ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача - ОСОБА_2. Після її смерті залишилось спадкове майно, яке складається з житлового будинку з господарськими будівлями, який розташований в АДРЕСА_1, земельної ділянки площею 2,6494 га. у межах згідно з планом на території Шпиківської селищної ради та права на майновий пай. Позивач є сином померлої і відноситься до спадкоємців першої черги за законом. Іншими спадкоємцями є ОСОБА_3 та ОСОБА_4, які від належної їм частки в спадковому майні відмовились, подавши про це належним чином завірені заяви. Таким чином, позивач є єдиним спадкоємцем на все майно після смерті матері. Проте, оформити свої спадкові права він не має можливості, так як на спадковий житловий будинок відсутній правовстановлювальний документ нового зразка. Свідоцтво №251 на право особистої власності на жилий будинок від 25 березня 1976 року на ім"я ОСОБА_2 не може бути прийнято нотаріусом, так як воно не відповідає вимогам чинного законодавства, в ньому відсутній підпис посадової особи, а саме, голови виконкому Шпиківської селищної ради. Крім того, на земельну ділянку, яка належала на праві власності покійній матері і яка є спадковим майном, відсутній державний акт на право власності на земельну ділянку, є лише незасвідчена ніким копія державного акта. Поновити державний акт або отримати його дублікат позивач не має можливості в зв»язку зі зміною функцій державних органів та зміною порядку реєстрації права власності та речових прав на майно, яка пройшла з 01 січня 2013 року. Крім того, площа земельної ділянки, яка вказана в державному акті - 2,6494 га., не співпадає з площею згідно витягу з Державного земельного кадастру - 2,6493 га.. А тому, приватним нотаріусом Тульчинського районного нотаріального округу ОСОБА_5, яка завела спадкову справу на майно померлої ОСОБА_2, своєю постановою від 27 грудня 2013 року відмовила йому у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Так як позивач являється єдиним спадкоємцем на все майно матері, але оформити свої спадкові права в нотаріальній конторі не може, тому він звертається до суду.

Вказані обставини змусили позивача звернутися до суду з даним позовом.

Просить суд визнати за ним право власності на спадкове майно, що залишилося після смерті матері ОСОБА_2, померлої ІНФОРМАЦІЯ_1, а саме на: житловий будинок, позначений на плані літерою "А" з господарськими будівлями, загальною площею 94,1 кв.м., житловою - 52,9 кв.м., який розташований в АДРЕСА_1, до складу якого входить тамбур «а», тамбур «а-1», вхідний майданчик «а-2», вхідний майданчик «а-3», погріб «В», сарай «Б», тамбур «б», сарай «В-1», благоустрій 1, який належав померлій на підставі свідоцтва №251 на право особистої власності на жилий будинок, виданого 25 березня 1976 року виконкомом Шпиківської селищної ради; земельну ділянку площею 2,6493 га. у межах згідно з планом, розташованої на території Шпиківської селищної ради Тульчинського району, виділеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 0524355600:01:001:0014, яка належала померлій на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку серії ВН №209765, виданого Тульчинською районною державною адміністрацією та Тульчинським районним відділом земельних ресурсів 31 січня 2003 року; майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (майновий сертифікат) в майні КСП «Шпиківське», правонаступником якого є СТОВ «Шпиківське» смт.Шпиків Тульчинського району в розмірі 445 грн., який належав померлій на підставі свідоцтва про право ввласності на майновий пай серії ВІ ХХІІ №017937, виданого Шпиківською селищною радою Тульчинського району 06 листопада 2001 року.

Позивач в судове засідання не з»явився, подав до суду заяву, в якій вказав, що позов підтримує, справу просить розглянути без його участі.

Представник відповідача в судове засідання не з"явився, проте на адресу суду був надісланий лист Шпиківської селищної ради Тульчинського району, згідно якого сільська рада позов ОСОБА_1 визнає, розгляд справи просить проводити без їх представника.

Вивчивши матеріали справи, судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2, що підтверджується свідоцтвом про її смерть серії НОМЕР_1, виданим 20.05.2010 року виконкомом Шпиківської селищної ради Тульчинського району Вінницької області. Після її смерті відкрилась спадщина, і позивач звернувся до нотаріальної контори з заявою про оформлення спадщини. Проте, оформити право власності на спадкове майно позивач не зміг, оскільки на спадковий житловий будинок відсутній правовстановлювальний документ нового зразка. Свідоцтво №251 на право особистої власності на жилий будинок від 25 березня 1976 року на ім»я ОСОБА_2 не може бути прийнято нотаріусом, так як воно не відповідає вимогам чинного законодавства, в ньому відсутній підпис посадової особи, а саме, голови виконкому Шпиківської селищної ради. Крім того, на земельну ділянку, яка належала на праві власності покійній матері і яка є спадковим майном, відсутній державний акт на право власності на земельну ділянку, є лише незасвідчена ніким копія державного акта. Поновити державний акт або отримати його дублікат позивач не має можливості в зв»язку зі зміною функцій державних органів та зміною порядку реєстрації права власності та речових прав на майно, яка пройшла з 01 січня 2013 року. Крім того, площа земельної ділянка, яка вказана в державному акті - 2,6494 га, не співпадає з площею згідно витягу з Державного земельного кадастру - 2,6493 га. А тому, приватним нотаріусом Тульчинського районного нотаріального округу ОСОБА_5, яка завела спадкову справу на майно померлої ОСОБА_2, своєю постановою від 27 грудня 2013 року відмовила йому у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Згідно ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, той з подружжя, який його пережив та батьки.

Згідно довідки Шпиківської селищної ради Тульчинського району №1390 від 01.10.2013 року, спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_2, є позивач. Крім позивача, спадкоємцями є також ОСОБА_4 та ОСОБА_3. Дана довідка також підтверджує, що до складу спадкового майна входить вищевказане спадкове майно та те, що позивач фактично прийняв спадщину, оскільки на момент смерті проживав зі спадкодавцем у вищевказаному будинку.

ОСОБА_4 та ОСОБА_3 від своєї частини спадщини відмовились, що підтверджується їх письмовими заявами (а.с. 25, 26).

Згідно ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст.. 1270 ЦК Країни, він не заявив про відмову від неї.

Відповідач по справі позов визнав і згідно ч. 4 ст. 174 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову, суд за наявності для того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову. В даному випадку визнання позову відповідачем не суперечить закону, не порушує нічиїх прав, свобод та законних інтересів.

Керуючись ст.. ст. 1261, 1268, 1270 ЦК України, ст.. ст.. 174 ч. 4, 209, 212, 215 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задоволити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно, що залишилося після смерті ОСОБА_2, померлої ІНФОРМАЦІЯ_1, а саме на:

- житловий будинок, позначений на плані літерою "А" з господарськими будівлями, загальною площею 94,1 кв.м., житловою - 52,9 кв.м., який розташований в АДРЕСА_1, до складу якого входить тамбур «а», тамбур «а-1», вхідний майданчик «а-2», вхідний майданчик «а-3», погріб «В», сарай «Б», тамбур «б», сарай «В-1», благоустрій 1, який належав померлій на підставі свідоцтва №251 на право особистої власності на жилий будинок, виданого 25 березня 1976 року виконкомом Шпиківської селищної ради;

- земельну ділянку площею 2,6493 га. у межах згідно з планом, розташованої на території Шпиківської селищної ради Тульчинського району, виділеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 0524355600:01:001:0014, яка належала померлій на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку серії ВН №209765, виданого Тульчинською районною державною адміністрацією та Тульчинським районним відділом земельних ресурсів 31 січня 2003 року;

- майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (майновий сертифікат) в майні КСП «Шпиківське», правонаступником якого є СТОВ «Шпиківське» смт.Шпиків Тульчинського району в розмірі 445 грн., який належав померлій на підставі свідоцтва про право ввласності на майновий пай серії ВІ ХХІІ №017937, виданого Шпиківською селищною радою Тульчинського району 06 листопада 2001 року.

Рішення суду може бути оскаржено протягом десяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги до апеляційного суду Вінницької області через Тульчинський районний суд Вінницької області. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Тульчинського районного суду

Вінницької області А.П. Карнаух

Дата ухвалення рішення25.02.2014
Оприлюднено03.03.2014
Номер документу37393974
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —148/255/14-ц

Ухвала від 25.02.2014

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Карнаух А. П.

Ухвала від 04.02.2014

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Карнаух А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні