Рішення
від 27.02.2014 по справі 904/9657/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

20.02.14р. Справа № 904/9657/13

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Ш.Р. Інернешнл", м. Київ

до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Дніпроінмед", м.Дніпропетровськ

про стягнення 12 997 грн. 03 коп.

Суддя Ніколенко М.О.

Представники:

від позивача: Іванова О.В. - довіреність № 04 від 02.01.2013 року.

від відповідача: не з'явився .

СУТЬ СПОРУ

Товариство з обмеженою відповідальністю "Ш.Р. Інернешнл", звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Дніпроінмед" про стягнення суми в розмірі 12 997,03грн.

Ухвалою суду від 15.01.14 розгляд справи відкладено на 04.02.14.

У судовому засіданні 04.02.14 по справі оголошено перерву до 10.02.14.

Ухвалою суду від 10.02.14 замінено Позивача-Приватне акціонерне товариство "Українська пожежно - страхова компанія" на Товариство з обмеженою відповідальністю "Ш.Р.Інтернешнл", розгляд справи відкладено на 20.02.14.

Позивач в судове засідання з'явився, позов підтримує та просить задовольнити його в повному обсязі.

Відповідач в судове засідання 20.02.14 не з'явився, надав відзив, в якому проти позову заперечує.

Згідно зі ст. 75 ГПК України, справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

В порядку статті 85 ГПК України, у судовому засіданні 20.02.14 оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши надані документи і матеріали, заслухавши пояснення позивача, з'ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги і заперечення, оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Між Позивачем (Страховик) та ПуАТ АБ "Укргазбанк" (Страхувальник) укладений Договір добровільного страхування наземного транспорту № К-000/054/120000146 від 01.12.12. (Договір страхування), відповідно до умов якого було застраховано транспортний засіб "Hyundai Sonata", державний номерний знак FF 7782 МК.

Постановою Оболонського районного суду м. Києва від 28.02.13, встановлено, що 11.02.13 о 18:50 Прокопенко В.Х, рухаючись в м. Києві по пр. Г. Сталінграду,15, керуючи автомобілем "Шевроле" д.н.з. АІ 5435 ЕВ, не дотримався безпечної дистанції, внаслідок чого здійснив зіткнення з автомобілем "Хюндай" д.н.з. АА 7782МК, що призвело до пошкодження транспортних засобів. Своїми діями водій Прокопенко В.Х. порушив п.13.1 ПДР України.

В результаті даного ДТП було пошкоджено автомобіль "Хюндай" д.н.з АА 7782МК застрахований у Позивача, який належить ПуАТ АБ "Укргазбанк" на праві власності.

Зазначеною постановою, Прокопенка В.М. визнано винним в скоєні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КпАП України. Постанова набрала законної сили 16.07.13.

Відповідно до підпункту 33.1.2 п. 33.1 ст. 33 Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" (у редакції чинній на момент вчинення ДТП), учасники дорожньо-транспортної пригоди зобов'язані вжити заходів для невідкладного, але не пізніше трьох робочих днів, повідомлення страховика, з яким було укладено договір обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності, або, у випадках, передбачених цим Законом, МТСБУ про настання дорожньо-транспортної пригоди.

Відповідно до ч. 1 ст.25 Закону України "Про страхування" здійснення страхових виплат і виплата страхового відшкодування проводиться страховиком згідно з договором страхування на підставі заяви страхувальника (його правонаступника або третіх осіб, визначених умовами страхування) і страхового акта (аварійного сертифіката), який складається страховиком або уповноваженою ним особою (аварійним комісаром) у формі, що визначається страховиком.

12.02.13 Страхувальником було подано до Позивача заяву про настання страхового випадку та виплату страхового відшкодування. Дана заява була прийнята та здійснені дії по встановленню всіх обставин події, визначенню розміру збитку та виплаті страхового відшкодування.

Як зазначив в позові Позивач, вартість матеріальної шкоди, згідно звіту № 2139 від 25.02.13 склала 14 626,99 грн., з метою зменшення збитків для розрахунку вартості страхового відшкодування брався рахунок №СФ-0000030 від 26.02.13 в сумі 13 507,03грн.

Згідно п. 1 ст. 1191 ЦК України, «особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлено законом».

Відповідно до ст.1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними діями майну особи відшкодовується у повному обсязі особою, яка її завдала.

Статтею 1188 ЦК України передбачено, що шкода, завдана внаслідок взаємодії кількох джерел підвищеної небезпеки відшкодовується винною особою.

Згідно з ч. 2 ст. 1187 ЦК України шкода, заподіяна джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, що на відповідній правої підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди і т.п.) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об'єктом, використання чи збереження якої створює підвищену небезпеку.

Водночас, відповідно до ст.27 Закону України «Про страхування», до страховика, який виплатив страхове відшкодування, в межах фактичних затрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за заподіяний збиток.

У Відповідача застрахована обов'язкова цивільно-правова відповідальність власників наземних транспортних засобів транспортного засобу "Шевроле" д.н.з. АІ5435ЕВ, що підтверджується полісом № АЕ 0512195.

Згідно п. 22.1 ст. 22 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» (далі-Закон), при настанні страхового випадку страховик (Відповідач) відповідно до лімітів відповідальності страховика відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, яка була заподіяна у результаті дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров'ю, майну третьої особи.

Позивач платіжним дорученням № 503 від 13.08.13 фактично виплатив страхове відшкодування в сумі 13507,03 грн.

Відповідно до лімітів полісу № АЕ0512195 ліміт за шкоду завдану майну в результаті ДТП становить 50 000,00 грн.

Відповідно до ч.18 ст. 9 ЗУ "Про страхування" франшиза - частина збитків, що не відшкодовується страховиком згідно договору страхування.

Відповідно до умов полісу № АЕ0512195 розмір франшизи становить 510,00 грн. Позовні вимоги заявлені з урахуванням франшизи в сумі 12 997,03.

Заперечення Відповідача про франшизу в розмірі 1 000,00 грн. суд не приймає до уваги, оскільки ним не надано належних доказів на підтвердження цих заперечень.

Щодо визначення розміру заявленого до стягнення страхового відшкодування, суд зазначає наступне.

Статтею 29 Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" унормовано, що у зв'язку з пошкодженням транспортного засобу відшкодовуються витрати, пов'язані з відновлювальним ремонтом транспортного засобу з урахуванням зносу, розрахованого у порядку, встановленому законодавством, включаючи витрати на усунення пошкоджень, зроблених навмисно з метою порятунку потерпілих внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, з евакуацією транспортного засобу з місця дорожньо-транспортної пригоди до місця проживання того власника чи законного користувача транспортного засобу, який керував транспортним засобом у момент дорожньо-транспортної пригоди, чи до місця здійснення ремонту на території України.

При цьому, пункт 22.1 статті 22 Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" закріплює, що при настанні страхового випадку страховик відповідно до страхової суми відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, яка була заподіяна у результаті дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров'ю, майну третьої особи.

Правові засади здійснення оцінки майна, майнових прав та професійної оціночної діяльності в Україні, її державного та громадського регулювання, забезпечення створення системи незалежної оцінки майна з метою захисту законних інтересів держави та інших суб'єктів правовідносин у питаннях оцінки майна, майнових прав та використання її результатів визначає Закон України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні".

Відповідно до ст. 7 Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" проведення оцінки майна є обов'язковим у випадках визначення збитків або розміру відшкодування у випадках, встановлених законом.

Оцінювачами, згідно з ст. 6 Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні", можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які склали кваліфікаційний іспит та одержали кваліфікаційне свідоцтво оцінювача відповідно до вимог цього Закону.

Отже, позивач правильно здійснив виплату страхового відшкодування на підставі розміру збитків, визначеного саме суб'єктами оціночної діяльності. (див. Постанову ВГСУ від 25.02.2013 р. у справі № 5011-52/14709-2012).

Таким чином, позовні вимоги про стягнення з відповідача 12 997,03 грн. є обґрунтованими, та такими що підлягають задоволенню.

Згідно ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, судовий збір покладається на Відповідача.

Враховуючи вищевикладене, керуючись, Законом України "Про страхування", Законом України "Про обов'язкове страхування цивільно - правової відповідальності власників наземних транспортних засобів", статтями 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

В И Р І Ш И В

Позов задовольнити.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Дніпроінмед" (49005, м. Дніпропетровськ, вул. Сімферопольська, буд. 21, кім. 307, код ЄДРПОУ 21870998) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Ш.Р. Інернешнл" (04080, м. Київ, вул. Фрунзе, б.40, код 32556708 ) суму страхового відшкодування в порядку регресу в розмірі 12 997,03 грн. та судовий збір в розмірі 1720,50 грн.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом. Рішення може бути оскаржено до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Дніпропетровської області протягом 10 днів з дня підписання повного рішення.

Повне рішення складено 25.02.14.

Суддя М.О.Ніколенко

Дата ухвалення рішення27.02.2014
Оприлюднено03.03.2014
Номер документу37404734
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 12 997 грн. 03 коп

Судовий реєстр по справі —904/9657/13

Рішення від 27.02.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Ухвала від 10.02.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Ухвала від 15.01.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Ухвала від 12.12.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні