Постанова
від 03.03.2014 по справі 820/1574/14
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

03 березня 2014 р. № 820/1574/14

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Рубан В.В., розглянувши в порядку письмового провадження справу за адміністративним позовом Державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ірвіс -Україна" про накладення арешту на кошти та інші цінності, що знаходяться в банку,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Державна податкова інспекція у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ірвіс -Україна", в якому просить суд накласти арешт на кошти та інші цінності, що знаходяться в банку, та належать ТОВ "Ірвіс-Україна" (код ЄДРПОУ 32675790) а саме: р/р 26000036052300, відкритий у АТ "УкрСиббанк", МФО 351005 дата відкриття - 08.12.2006 р.

В обґрунтування позовних вимог зазначив наступне. Товариство з обмеженою відповідальністю "Ірвіс -Україна" перебуває на обліку в Державній податковій інспекції у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області та за ним рахується податковий борг перед бюджетом у розмірі 13323,39 грн. Податковим органом вчинені усі можливі дії щодо стягнення заборгованості, в ході яких було встановлено, що у відповідача немає будь-якого майна. Позивач посилається в обґрунтування позовних вимог на положення п.п.20.1.34 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України.

Позивач, Державна податкова інспекція у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області, в судове засідання не прибув, був повідомлений належним чином про час дату і місце розгляду справи, надав клопотання про розгляд справи без участі представника ДПІ.

Відповідач, Товариство з обмеженою відповідальністю "Ірвіс -Україна", в судове засідання не прибув, був повідомлений належним чином про час, дату і місце розгляду справи, копія ухвали про відкриття провадження в адміністративній справі, закінчення підготовчого провадження і призначення справи до судового розгляду разом з копією позовної заяви та доданих до неї документів була надіслана відповідачу за адресою, внесеною ЄДРЮОФОП, які повернуті до суду у зв'язку з закінченням терміну зберігання.

Відповідно до ст. 35 КАС України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Відповідно до ч.ч. 4,6 ст. 128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється згідно вимогам ст. 41 КАС України.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши наявні в матеріалах справи докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтуються на повному, всебічному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

З матеріалів справи вбачається, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Ірвіс -Україна" зареєстровано як юридична особа та знаходиться на обліку як платник податків у Державній податковій інспекції у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області.

Судом встановлено, що на момент розгляду справи податковий борг Товариства з обмеженою відповідальністю "Ірвіс -Україна" перед бюджетом складає 13323,39 грн.

Відповідачем заборгованість у розмірі 13323,39 грн. не погашена, що підтверджується довідкою позивача.

Відповідно до приписів п. 59.1 статті 59 Податкового кодексу України позивачем на адресу відповідача направлялася податкова вимога від 21.06.2011 року № 1031 (а.с. 10).

Відповідно до п.п.20.1.17 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо накладення арешту на кошти та інші цінності такого платника податків, що знаходяться в банку, у разі, якщо у платника податків, який має податковий борг, відсутнє майно та/або його балансова вартість менша суми податкового боргу, та/або таке майно не може бути джерелом погашення податкового боргу.

Вказана норма Податкового кодексу України встановлює один з способів дії податкового органу, направлений на погашення податкового боргу, який може застосовуватися за наявності таких умов:

- наявність податкового боргу у платника податків;

- відсутність у платника податків майна;

- та/або якщо балансова вартість майна є меншою суми податкового боргу,

- та/або якщо майно платника податків не може бути джерелом погашення податкового боргу.

Згідно абз. 2,3 п.п. 94.6.2 Податкового кодексу України арешт коштів на рахунку платника податків здійснюється виключно на підставі рішення суду шляхом звернення органу державної податкової служби до суду. Звільнення коштів з-під арешту банк або інша фінансова установа здійснює за рішенням суду.

З наявних матеріалів справи, а саме: відповіді з Відділення ДАІ Дзержинського РВ ХМУ ГУ МВС України в Харківській області, інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно за результатами розгляду запиту, відповіді з Держсільгоспінспекції в Харківській області, відповіді з Управління Держземагенства у м. Харкові Харківської області (а.с. 34-46) вбачається, що у відповідача відсутнє майно.

Відповідно до довідки Державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області, Товариство з обмеженою відповідальністю "Ірвіс -Україна" має наступні відкриті рахунки у банківських установах: р/р 26000036052300, відкритий у АТ "УкрСиббанк", МФО 351005 дата відкриття - 08.12.2006 р.

Таким чином, виходячи з заявлених позовних вимог, положень чинного законодавства України та матеріалів справи, через відсутність доказів погашення відповідачем на час розгляду справи зазначеної суми податкового боргу, відсутність у відповідача майна, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про накладення арешту на кошти та інші цінності Товариство з обмеженою відповідальністю "Ірвіс -Україна", що знаходяться в АТ "УкрСиббанк", в сумі наявного податкового боргу є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст.2, 8-14, 17, 50, 70, 71, 94, 128, 159, 160-163, 167, 186 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ірвіс -Україна" про накладення арешту на кошти та інші цінності, що знаходяться в банку - задовольнити.

Накласти арешт на кошти та інші цінності Товариства з обмеженою відповідальністю "Ірвіс -Україна" (код ЄДРПОУ 32675790, 61166, м. Харків, пр. Перемоги 62-Б, кв 104), що знаходяться у АТ "УкрСиббанк", МФО 351005, р/р 26000036052300, дата відкриття - 08.12.2006 р.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня її проголошення, у разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Рубан В.В.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.03.2014
Оприлюднено04.03.2014
Номер документу37420988
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/1574/14

Постанова від 03.03.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Рубан В.В.

Ухвала від 30.01.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Рубан В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні