Рішення
від 28.01.2014 по справі 570/6015/13-ц
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 570/6015/13-ц

Номер провадження 2/570/446/2014

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 січня 2014 року

Рівненський районний суд Рівненської області в особі:

судді Красовського О.О.

при секретарі Беднарчук Г.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Рівне цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на дитину та коштів на утримання дружини,-

в с т а н о в и в :

Позивачка звернулася до суду з позовом про стягнення аліментів. В обґрунтування позовних вимог зазначає, що перебуває в зареєстрованому шлюбі з відповідачем, мають одну неповнолітню дитину. Позивачка перебуває в декретній відпустці по догляду за дитиною. Також зазначає, що відповідач, як батько дитини не надає матеріальної допомоги на утримання дитини та на її утримання. Позивачка просить суд задоволити позов про стягнення аліментів в розмірі 1/4 частини від усіх видів заробітку (доходів), але не менше 30 % від прожиткового мінімуму, що встановлений законодавством для дитини відповідного віку. Позивачка також просить стягнути аліменти на своє утримання, в розмірі 200 грн., щомісячно.

Позивачка згідно до поданої заяви позов підтримала, просить суд задоволити позов про стягнення аліментів в розмірі 1/4 частини від усіх видів заробітку (доходів), але не менше 30 % від прожиткового мінімуму, що встановлений законодавством для дитини відповідного віку. Позивачка також просить стягнути аліменти на своє утримання, в розмірі 150 грн., щомісячно. Просить справу розглядати без її участі.

Відповідач не з'явився в судове засідання. Подав до суду заяву, згідно до якої він згідний сплачувати аліменти в розмірі 1/4 частини від усіх видів заробітку (доходів); та згідний сплачувати аліменти на утримання дружини в розмірі 150 грн., щомісячно.

Судом приймається до уваги, що за положеннями частини 3 статті 27 ЦПК України особи, які беруть участь у справі, зобов'язані добросовісно здійснювати свої процесуальні права і виконувати процесуальні обов'язки. Тому суд вважає за можливе застосувати положення ЦПК України щодо можливості проведення заочного розгляду справи.

Дослідивши матеріали справи суд вважає, що позов підлягає до задоволення.

За положеннями ст. 180 СК України, батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно Сімейного законодавства України, обов'язок батьків утримувати своїх дітей є безумовним. Закон не передбачає яких-небудь спеціальних умов для виникнення обов'язку батьків з утримання своїх дітей.

Як встановлено в судовому засіданні, сторони перебували в зареєстрованому шлюбі. Від шлюбу мають неповнолітню дитину. Батько дитини не надає допомоги на її утримання. Отже, відповідачем порушені приписи ст. 180 СК України. За таких умов у позивачки виникає право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів.

В судовому засіданні встановлені обставини, що дають змогу для задоволення позову про стягнення аліментів в частині від заробітку (доходу) відповідача. Відповідач працевлаштований, має постійні доходи.

В судове засідання не були надані докази того, що відповідач має незадовільний стан здоров'я, має важкий майновий стан, має на утриманні інших дітей чи непрацездатних батьків, або є в наявності інші обставини, що унеможливлюють відповідача надавати допомогу дитині та надавати допомогу на утримання дружини.

Позивачка перебуває в декретній відпустці по догляду за дитиною віком до трьох років. В той же час враховується, що вона не має інших джерел доходу.

Суд зважає на положення ч. 4 статті 84 СК України, згідно якої дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка - батька дитини до досягнення дитиною трьох років. Право на утримання вагітна дружина, а також дружина, з якою проживає дитина, має незалежно від того, чи вона працює, та незалежно від її матеріального становища, за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу.

Таким чином, позовні вимоги підлягають до задоволення.

Розподіл між сторонами судових витрат суд вирішує за правилами ст. 88 ЦПК України.

Керуючись ст. ст. 10, 11, 60, 61, 88, 209, 212, 214, 215 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на дитину та коштів на утримання дружини - задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_2 (ІНФОРМАЦІЯ_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, мешканця АДРЕСА_1, працюючого на ТзОВ «БРВ ЛІСТРАНС» код ЄДРПОУ 37399543, вул. Промислова, 2, село Зоря Рівненського району Рівненської області) на користь:

- ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_3, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2, мешканки АДРЕСА_1) аліменти на утримання дитини: сина - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_4, в розмірі 1/4 частини від усіх видів заробітку (доходів), щомісячно, але не менше ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 20.08.2013 р., і до повноліття дитини;

- ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_3, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2, мешканки АДРЕСА_1) аліменти по взаємному утриманню подружжя, в розмірі по 150 грн., щомісячно, починаючи з 20.08.2013 р., і до досягнення дитиною ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_4, трьохрічного віку, а саме: до ІНФОРМАЦІЯ_2;

- Рівненського районного суду Рівненської області на рахунок № 31217206700295, МФО 833017, код ЄДРПОУ одержувача 38012756, код доходу 22030001, банк: ГУ ДКСУ в Рівненській області, ЄДРПОУ суду 26406260, сума - 243 грн. 60 коп. - судові витрати (судовий збір).

Рішення в частині стягнення аліментів в межах платежу за один місяць допустити до негайного виконання.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до апеляційного суду Рівненської області через Рівненський районний суд Рівненської області протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Красовський О.О.

СудРівненський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення28.01.2014
Оприлюднено06.03.2014
Номер документу37428873
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —570/6015/13-ц

Рішення від 28.01.2014

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О. О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні