Ухвала
від 26.02.2014 по справі 820/13526/13-а
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 лютого 2014 р.Справа № 820/13526/13-а Колегія суддів Харківського апеляційного адміністративного суду у складі

Головуючого судді: Бегунца А.О.

Суддів: Бенедик А.П. , Калиновського В.А.

розглянувши в порядку письмового провадження у приміщенні Харківського апеляційного адміністративного суду адміністративну справу за апеляційною скаргою Державної податкової інспекції у Київському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області на постанову Харківського окружного адміністративного суду від 29.01.2014р. по справі № 820/13526/13-а

за позовом Державної податкової інспекції у Київському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сфера-7", третя особа Відділ державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції

про скасування державної реєстрації змін до установчих документів,

ВСТАНОВИЛА:

Державна податкова інспекція у Київському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області (далі по тексту - позивач, ДПІ у Київському районі), звернувся до суду з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Сфера - 7" (далі по тексту - відповідач, ТОВ «Сфера - 7»), третя особа - відділ державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції (далі по тексту - третя особа, відділ держреєстрації, реєстратор), в якому просив суд, скасувати державну реєстрацію змін до установчих документів ТОВ "Сфера - 7" (код ЄДРПОУ 34988676), м. Харків, вул. Каразіна, буд. 6Б.

Постановою Харківського окружного адміністративного суду від 29.01.2014р. в задоволенні зазначеного позову відмовлено.

Не погодившись з постановою суду першої інстанції, позивач подав апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом норм матеріального права, а саме: вимог ст.ст. 1, 4, 17, 19 Закон України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", п.п. 20.1.12 п. 20.1 ст. 20, п. 67.2 ст. 67 Податкового кодексу України, просить оскаржувану постанову скасувати та прийняти нове рішення про задоволення позову.

В апеляційній скарзі позивач зазначає, що згідно витягу з ЄДР ЮО та ФОП зазначено відомості про місцезнаходження реєстрації відповідача та вказано адресу: 61002, м. Харків, вул. Каразіна, буд. 6Б, але, відповідач за новим місцезнаходженням згідно ЄДР не знаходиться, тому вважає необхідним скасувати державну реєстрацію змін до установчих документів ТОВ "Сфера - 7".

Представники сторін у судове засідання апеляційної інстанції не з'явилися, про дату, час та місце апеляційного розгляду справи повідомлені належним чином.

На підставі п.2 ч. 1 ст. 197 Кодексу адміністративного судочинства України колегія суддів вважає за можливе розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними в справі матеріалами.

Колегія суддів, заслухавши суддю-доповідача, перевіривши рішення суду першої інстанції, доводи апеляційної скарги, дослідивши матеріали справи, вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлено та підтверджено в суді апеляційної інстанції, що уповноваженою особою ТОВ «Сфера-7» державному реєстратору відділу державної реєстрації юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців Сєвєродонецької міської ради Луганської області було подано документи для проведення державної реєстрації змін до установчих документів у зв'язку із зміною місцезнаходження юридичної особи, а саме: реєстраційна картка на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи; рішення про внесення змін до установчих документів (примірник оригіналу); статут; додаток до установчих документів (два примірники); копія квитанції, виданої банком (за публікацію); документ, що засвідчує повноваження уповноваженої особи; документ, що підтверджує правомочність прийняття рішення про внесення змін до установчих документів (а.с. 35-46).

Згідно копії витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців № 17371543 місцезнаходження юридичної особи ТОВ «Сфера-7»: Харківська обл., місто Харків, Київський район, вулиця Каразіна, буд. 6Б.

Реєстраційна справа ТОВ «Сфера-7» Сєвєродонецькою міською радою Луганської області направлена до департаменту державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Харківської міської ради, яка 25.02.2013 року взяла її на облік.

Відповідач за новим місцезнаходженням згідно ЄДР не знаходиться про що свідчить, на думку ДПІ, довідка від 14.06.2013 року № 1101/183 про неможливість вручення листа платнику податків.

14 червня 2013 року позивачем направлено запит на встановлення місцезнаходження (місця проживання) платника податків, а 18.06.2013 року начальником підрозділу податкової міліції О.В. Казміруком була складена довідка № 722/07-12 про встановлення фактичного місцезнаходження (місця проживання) платника податків. 27.06.2013 року за № 429/18.3-47 було складено повідомлення форми 18-ОПП про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням.

Посилаючись на відсутність відповідача за місцезнаходженням, позивач звернувся до суду про скасування державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ "Київ Тор Груп" щодо внесення даних про зміну юридичної адреси товариства.

Приймаючи рішення про відмову в задоволенні позовних вимог, суд першої інстанції виходив з того, що державна реєстрація змін до установчих документів ТОВ "Сфера-7" проведено державним реєстратором Сєвєродонецької міської ради та взяття на облік Департаментом державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Харківської міської ради у межах повноважень та у спосіб, передбачені чинним законодавством.

Колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції, виходячи з наступних підстав.

Як свідчать письмові докази, у відповідності до статті 29 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" уповноваженою особою ТОВ «Сфера-7» державному реєстратору відділу державної реєстрації юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців Сєвєродонецької міської ради Луганської області було подано документи для проведення державної реєстрації змін до установчих документів у зв'язку із зміною місцезнаходження юридичної особи.

На виконання ст. 14 Закону реєстраційна справа юридичної особи - ТОВ "Сфера-7" знята з обліку та відправлена Сєвєродонецькою міською радою Луганської області до департаменту державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Харківської міської ради, а 25.02.2013 року отриману реєстраційну справу взято на облік Департаментом державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Харківської міської ради у зв'язку зі зміною місцезнаходження юридичної особи, при цьому реєстраційна справа була сформована належним чином та містить всі документи, що подавалися до органу реєстрації.

Відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб - підприємців регулює Закон України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" від 15.05.2003 р. №755-IV (в редакції, що діяла на час виникнення спірних правовідносин, далі - Закон №755-IV).

Згідно ч. 3 ст. 4 Закону №755-IV, зміни до установчих документів юридичної особи, а також зміна прізвища та/або імені, та/або по батькові (далі - імені) або місця проживання фізичної особи - підприємця підлягають обов'язковій державній реєстрації шляхом внесення відповідних змін до записів Єдиного державного реєстру в порядку, встановленому цим Законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону №755-IV, державний реєстратор на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці проводить державну реєстрацію змін до установчих документів юридичних осіб та державну реєстрацію зміни імені або місця проживання фізичних осіб - підприємців.

Проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи здійснюється за процедурами, передбаченими частинами першою - п'ятою статті 25 та частинами другою - третьою статті 27 цього Закону для проведення державної реєстрації юридичної особи.

Згідно ч. 1 ст. 17 Закону №755-IV, відомості про юридичну особу або фізичну особу - підприємця включаються до Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юридичними особами державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи згідно із законодавством України.

Статтею 29 Закону №755-IV визначений перелік документів, які юридична особа повинна подати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) для державної реєстрації змін до установчих документів. Частиною 7 вказаної статті передбачено, що державному реєстратору забороняється вимагати документи для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, якщо вони не передбачені частинами першою - шостою цієї статті.

Як вбачається з матеріалів справи, для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «Сфера - 7» уповноваженою особою було подано державному реєстратору Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації необхідний перелік документів, передбачений статтею 29 Закону №755-IV, на підставі яких державним реєстратором була проведена державна реєстрація змін до установчих документів щодо зміни складу або інформації про засновників та зміни місцезнаходження товариства (а.с. 33-64).

Колегія суддів зазначає, що чинним законодавством не передбачено обов'язок державного реєстратора здійснювати перевірку достовірності відомостей, що подаються на реєстрацію.

Отже, дії по проведенню державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ «Сфера - 7» про внесення даних про зміну юридичної адреси товариства, здійснені державним реєстратором відповідно до діючого законодавства.

Між тим, податковий орган обґрунтовує позовні вимоги щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ «Сфера - 7» про внесення даних про зміну юридичної адреси, лише тим, що позивачем складено довідку від 14.06.2013 року № 1101/183 про неможливість вручення листа платнику податків, згідно якої за місцезнаходженням ТОВ «Сфера-7», код ЄДРПОУ 34988676, 61002, м. Харків, вул. Каразіна, буд. 6Б направлено листа від 29.03.2013 року № 4617/10/18.3-009 «Про надання Заяви ф. 1-ОПП». Довідкою встановлено, що вручення листа посадовим особам ТОВ «Сфера-7», код ЄДРПОУ 34988676 керівник ОСОБА_3 - неможливо. Вказує на те, що 14.06.2013 року було направлено запит на встановлення місцезнаходження (місця проживання) платника податків, а 18.06.2013 року начальником підрозділу податкової міліції О.В. Казміруком була складена довідка № 722/07-12 про встановлення фактичного місцезнаходження (місця проживання) платника податків. 27 червня 2013 року за № 429/18.3-47 було складено повідомлення форми 18-ОПП про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням.

Відповідно до п. 67.2 ст. 67 Податкового кодексу України контролюючі органи в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Отже, контролюючі органи мають право звертатися до судових органів із позовною заявою про скасування державної реєстрації змін до установчих документів виключно в порядку, встановленому законом.

Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Між тим, як встановлено колегією суддів, дії по проведенню державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ «Сфера-7» про внесення даних про зміну юридичної адреси товариства, здійснені державним реєстратором відповідно до діючого законодавства, а тому підстав для задоволення позову ДПІ у Московському районі м. Харкова не вбачається.

Відповідно до ст. 200 Кодексу адміністративного судочинства України, суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

З урахуванням наведеного, колегія суддів приходить до висновку про необхідність залишення апеляційної скарги без задоволення, а постанови Харківського окружного адміністративного суду від 29.01.2014 року - без змін.

Керуючись ст.ст. 160, 167, 195, 197, п.1 ч.1 ст. 198, ст.200, п.1 ч.1 ст.205, ст.ст.206, 209, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Київському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області залишити без задоволення.

Постанову Харківського окружного адміністративного суду від 29.01.2014р. по справі № 820/13526/13-а залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копії особам, які беруть участь у справі, та може бути оскаржена шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів після набрання законної сили.

Головуючий суддя Бегунц А.О. Судді Бенедик А.П. Калиновський В.А.

Дата ухвалення рішення26.02.2014
Оприлюднено05.03.2014
Номер документу37447579
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасування державної реєстрації змін до установчих документів

Судовий реєстр по справі —820/13526/13-а

Ухвала від 25.12.2013

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бадюков Ю.В.

Ухвала від 26.02.2014

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бегунц А.О.

Постанова від 29.01.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бадюков Ю.В.

Ухвала від 25.12.2013

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бадюков Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні