Рішення
від 27.02.2014 по справі 158/358/14-ц
КІВЕРЦІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 158/358/14-ц

Провадження № 2/0158/141/14

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 лютого 2014 року м. Ківерці

Ківерцівський районний суд Волинської області

в складі: головуючого - судді Костюкевича О.К.

при секретарі - Оніщук Н.Є.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Ківерці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Приватного підприємства «ВІВАТ» про визнання права на корпоративні права приватного підприємства в порядку спадкування за заповітом,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до Приватного підприємства «ВІВАТ» про визнання права на корпоративні права приватного підприємства в порядку спадкування за заповітом.

Позивач свої вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік ОСОБА_2, який був засновником та власником ПП «ВІВАТ», юридичною адресою якого є с. Чемерин, вул. Польова, 2 Ківерцівського району Волинської області.

Згідно заповітного розпорядження ОСОБА_2 заповів все належне йому на момент смерті майно своїй дружині ОСОБА_1

При зверненні із заявою про прийняття спадщини до Ківерцівської державної нотаріальної контори, вона отримала свідоцтва про право на спадщину за заповітом, а саме: на земельні ділянки площею 1, 2138 га, 0, 2502 га, 1, 43 га, які розташовані на території Жорнищенської сільської ради Ківерцівського району Волинської області. Однак, з причин того, що вона не повідомила нотаріуса про наявність у спадкодавця корпоративних прав, відповідного свідоцтва про право на спадщину в цій частині видано не було, і на даний час, повторно звернувшись до держнотконтори, їй було відмовлено, оскільки в Статуті підприємства не передбачено формування статутного капіталу та не зазначено його розмір.

Враховуючи те, що статутний фонд у приватному підприємстві «ВІВАТ» не сформовано, і відповідно питання спадкування вирішуються в судовому порядку, просить визнати за нею право власності на корпоративні права ПП «»ВІВАТ», в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з'явилася, її інтереси захищає адвокат ОСОБА_3, який подав до суду заяву, згідно якої позов свого довірителя підтримує, просить задовольнити заявлені вимоги та проводити розгляд справи без його участі.

Представник відповідача ПП «ВІВАТ» в судове засідання не з'явився, подав до суду заяву про визнання заявленого позову та проведення розгляду справи без його участі.

Відповідно до ч. 2 ст. 197 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі, якщо відповідно до положень Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального засобу не здійснюється. У зв'язку з чим, на підставі ст. 197 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу без фіксування судового процесу.

Дослідивши представлені письмові докази, проаналізувавши обставини справи, суд прийшов висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2, що стверджується відповідним свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 25.05.2010 року (а.с. 14).

Як вбачається із Статуту ПП «ВІВАТ», зареєстрованого у Ківерцівській РДА 16.10.1996 року, Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців серії АВ № 425355, (а.с. 6-13), ОСОБА_2 є одноосібним засновником (власником) ПП «ВІВАТ», яке знаходиться в с. Чемерин по вул. Польова, 2 Ківерцівського району Волинської області.

Згідно ч. 1 ст. 1220 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Відповідно до ч. 1 ст. 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Частиною 1 ст. 1261 ЦК України передбачено, що у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Із наведених норм закону слідує, що спадкоємцем першої черги майна, належного ОСОБА_2, є позивач ОСОБА_1, яка приходяться дружиною померлому, що в свою чергу підтверджується відповідними свідоцтвом про одруження серії НОМЕР_2 від 01.03.1970 року (а.с. 15).

Разом з тим, при зверненні позивача до державного нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на майно ПП «ВІВАТ» після смерті ОСОБА_2, їй було відмовлено у зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів на нерухоме майно на ім'я померлого, невизначеності складу майна та не сформованості статутного фонду (а.с. 20).

Відповідно до положень ст.ст. 1216-1218 ЦК України, поняттям спадкування є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом, і до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинялися внаслідок його смерті.

Як вбачається із свідоцтв про право на спадщину за заповітом, спадкоємцем майна належного померлому ОСОБА_2 є його дружина - позивач ОСОБА_1, і підставою для цього є заповіт, посвідчений виконкомом Жорнищенської сільської ради Ківерцівського району Волинської області 05.12.2007 року, зареєстрований у реєстрі за № 66 (а.с. 17-19).

Згідно довідки Жорнищенської сільської ради Ківерцівського району Волинської області № 55 від 16.01.2014 року, єдиним спадкоємцем після смерті ОСОБА_2 є його дружина ОСОБА_1 (а.с. 16).

Таким чином, вимога позивача про визнання права на успадкування корпоративних прав ПП «ВІВАТ», в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2, підлягає до задоволення.

Керуючись ст. ст. 6, 10, 11, 58, 60, 197, 213-215 ЦПК України, ст. ст. 1216-1218, 1220, 1222, 1223, 1261 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Приватного підприємства «ВІВАТ» про визнання права на корпоративні права приватного підприємства в порядку спадкування за заповітом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на корпоративні права ПП «ВІВАТ», яке знаходиться в с. Чемерин по вул. Польова, 2 Ківерцівського району Волинської області, ідентифікаційний код 30007047, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана через Ківерцівський районний суд до апеляційного суду у Волинській області протягом десяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя

Ківерцівського районного суду О.К. Костюкевич

Дата ухвалення рішення27.02.2014
Оприлюднено06.03.2014
Номер документу37493044
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на корпоративні права приватного підприємства в порядку спадкування за заповітом

Судовий реєстр по справі —158/358/14-ц

Рішення від 27.02.2014

Цивільне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Костюкевич О. К.

Ухвала від 13.02.2014

Цивільне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Костюкевич О. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні