Ухвала
від 05.03.2014 по справі 801/10947/13-а
СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251 Копія

СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

Справа № 801/10947/13-а

05.03.2014 м. Севастополь Севастопольський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Іщенко Г.М.,

суддів Санакоєвої М.А. ,

Омельченка В. А.

розглянувши у письмовому провадженні адміністративну справу № 801/10947/13-а за клопотанням Державної податкової інспекції у місті Сімферополі Головного управління Міндоходів в Автономній Республіці Крим про поновлення строку на апеляційне оскарження постанови Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим (суддя Шкляр Т.О.) від 12.12.2013

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Ника-опт" (вул. Київська, буд.5, місто Сімферополь, Автономна Республіка Крим, 95053)

до Міністерства доходів і зборів України (пл. Львівська, буд.8, місто Київ, 04655)

Державної податкової інспекції у місті Сімферополі Головного управління Міндоходів в Автономній Республіці Крим (вул. Мати Залки, буд.1/9, місто Сімферополь, Автономна Республіка Крим, 95053)

про визнання протиправними дій та спонукання до виконання певних дій,

ВСТАНОВИВ:

Постановою Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим від 12.02.2013 позов задоволено частково: визнано протиправною відмову Державної податкової інспекції у місті Сімферополі Головного управління Міндоходів в Автономній Республіці Крим від 20.11.2013 у прийнятті податкової декларації з податку на додану вартість за жовтень 2013 року та додатків до неї, які були подані Товариством з обмеженою відповідальністю"Ніка-Опт"; визнано податкову декларацію з податку на додану вартість та додатки до неї за жовтень 2013 року, які були подані Товариством з обмеженою відповідальністю "Ніка-Опт", прийнятими у день їх фактичного отримання органом державної податкової служби - 20.11.2013; зобов'язано Державну податкову інспекцію у місті Сімферополі Головного управління Міндоходів в Автономній Республіці Крим відобразити в особовому рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю "Ніка-Опт" показники податкової декларації з податку на додану вартість за жовтень 2013 року з додатками, які були подані Товариством з обмеженою відповідальністю "Ніка-Опт", з 20.11.2013; в іншій частині позову відмовлено; вирішено питання про судові витрати.

Не погодившись з даним рішенням суду, Державна податкова інспекція у місті Сімферополі Головного управління Міндоходів в Автономній Республіці звернулася з апеляційною скаргою, в якій просить постанову Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим від 12.12.2013 скасувати та прийняте нове рішення, яким у задоволені позову відмовити.

Окрім цього, 19.02.2014 на адресу Севастопольського апеляційного адміністративного суду надійшла заява Міністерства доходів і зборів України про приєднання до апеляційної скарги, в якій Міністерство доходів і зборів України просить постанову Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим від 12.12.2013 скасувати та прийняте нове рішення, яким у задоволені позову відмовити.

Разом з апеляційною скаргою Державна податкова інспекція у місті Сімферополі Автономної Республіки Крим Державної податкової служби надала клопотання про поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції.

Ухвалою Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 19.02.2014 клопотання Державної податкової інспекції у місті Сімферополі Головного управління Міндоходів в Автономній Республіці Крим про поновлення строку на апеляційне оскарження призначено до розгляду у відкритому судовому засіданні на 05.03.2014 о 14:50.

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 197 Кодексу адміністративного судочинства України суд апеляційної інстанції може розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо справу може бути вирішено на основі наявних у ній доказів, у разі неприбуття жодної з осіб, які беруть участь у справі, у судове засідання, хоча вони були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового засідання.

Суд, керуючись положеннями пункту 2 частини першої статті 197 Кодексу адміністративного судочинства України, визнав за можливе перейти до письмового провадження по справі.

Відповідно до частини другої статті 102 Кодексу адміністративного судочинства України, питання про поновлення чи продовження пропущеного строку суд вирішує в порядку письмового провадження чи в судовому засіданні на розсуд суду. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені, не перешкоджає розгляду клопотання.

Дослідивши матеріали справи, судова колегія приходить до висновку, що клопотання відповідача про поновлення строку на апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції не підлягає задоволенню з наступних підстав .

Згідно з частиною другою статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Відповідно до частини першої статті 69 Кодексу адміністративного судочинства України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Як вбачається з матеріалів справи, оскаржувана постанова була проголошена у відкритому судовому засіданні 12.12.2013 без присутності представника відповідача.

Відповідно до частин першої та четвертої статті 70 Кодексу адміністративного судочинства України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Обставини, які за законом повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися ніякими іншими засобами доказування, крім випадків, коли щодо таких обставин не виникає спору.

З матеріалів справи вбачається, що відповідно до штампу вхідної кореспонденції суду першої інстанції, 27.01.2014 відповідач звернувся до суду з апеляційною скаргою та надав клопотання про поновлення строку, тобто з пропущенням встановленого строку.

В клопотанні про поновлення строку на апеляційне оскарження відповідач зазначає, що оскаржуване рішення він отримав 17.01.2014, про що свідчить штамп вхідної кореспонденції відповідача на першому листі оскаржуваної постанови. який є додатком до апеляційної скарги.

Проте, згідно розписці, яка міститься в матеріалах справи, копію оскаржуваної постанови представник відповідача отримав нарочно 26.12.2013 (аркуш справи 62), таким чином строк на апеляційне оскарження визначається з 27.12.2013 по 05.01.2014.

Але, як вбачається з апеляційної скарги, відповідач звернувся до суду 27.01.2014 , тобто з пропуском строку звернення до суду, встановленого частиною другою статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

За змістом статті 100 Кодексу адміністративного судочинства України відновлення пропущеного процесуального строку здійснюється судом за наявності поважної причини цього пропуску.

Судова колегія зазначає, що у відповідача не було об'єктивних перешкод для здійснення контролю за розглядом справи, ознайомлення з матеріалами справи та своєчасного звернення із апеляційною скаргою.

Частиною першою статті 102 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що пропущений з поважних причин процесуальний строк, встановлений законом, може бути поновлений, а процесуальний строк, встановлений судом, - продовжений судом за клопотанням особи, яка бере участь у справі.

Відповідно до частини першої статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку апеляційного оскарження будуть визнані неповажними, суддя-доповідач відмовляє у відкритті апеляційного провадження.

Розглянувши заявлене відповідачем клопотання, враховуючи наведені обставини, колегія суддів дійшла висновку, що причини пропуску строку апеляційного оскарження не є поважними, скаржник не навів жодних доводів, які б свідчили про поважність причини пропущення строку звернення з вказаною апеляційною скаргою, а тому цей строк не підлягає поновленню, клопотання відповідача не підлягає задоволенню, що дає судовій колегії право на висновок про необхідність відмовлення у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою Державної податкової інспекції у місті Сімферополі Головного управління Міндоходів в Автономній Республіці Крим.

Керуючись статтями 5, 24, 102, 160, 165, 186, 189, 197, 212, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання Державної податкової інспекції у місті Сімферополі Головного управління Міндоходів в Автономній Республіці Крим про поновлення строку на апеляційне оскарження постанови Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим від 12.12.2013 у справі № 801/10947/13-а залишити без задоволення.

Відмовити Державній податковій інспекції у місті Сімферополі Головного управління Міндоходів в Автономній Республіці Крим в поновленні строку на апеляційне оскарження постанови Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим від 12.12.2013 у справі № 801/10947/13-а.

Відмовити Державній податковій інспекції у місті Сімферополі Головного управління Міндоходів в Автономній Республіці Крим у відкритті апеляційного провадження на постанову Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим від 12.12.2013 у справі № 801/10947/13-а.

Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення їх копій особам, які беруть участь у справі.

Ухвалу може бути оскаржено до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції.

Головуючий суддя підпис Г.М. Іщенко

Судді підпис М.А.Санакоєва

підпис В.А.Омельченко

З оригіналом згідно

Головуючий суддя Г.М. Іщенко

СудСевастопольський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.03.2014
Оприлюднено06.03.2014
Номер документу37502769
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —801/10947/13-а

Ухвала від 05.03.2014

Адміністративне

Севастопольський апеляційний адміністративний суд

Іщенко Галина Михайлівна

Постанова від 12.12.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Шкляр Т.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні