Ухвала
від 05.03.2014 по справі 915/267/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

про відмову у прийнятті позовної заяви

05 березня 2014 року Справа № 915/267/14

Суддя Коваль С.М. , розглянувши матеріали позовної заяви,

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю - юридичне агентство "Вікторія-Юст", м. Миколаїв, вул. Нікольська,19,

до відповідача: Центральний відділ державної виконавчої служби Миколаївського міського управління юстиції, м. Миколаїв, вул. Декабристів,41/23,

про: визнання недійсним рецензування звіту про оцінку майна ,-

в с т а н о в и в :

Позивач 03.03.14 р. звернувся з позовом про визнання недійсною оцінку майна, викладену у звіті в межах виконавчого провадження.

Суд вважає, що дана позовна заява не підлягає розгляду в господарських судах України в порядку позовного провадження, з наступних підстав.

На виконанні в Центральному ВДВС Миколаївського міського управління юстиції знаходиться зведене виконавче провадження № 39676008 про стягнення заборгованості з ТОВ юридичне агентство «Вікторія -Юст».

Державним виконавцем складено акт опису й арешту майна боржника, а саме: нежитлова будівля, що знаходиться за адресою: Миколаївська область, м. Миколаїв, вул.. Нікольська 19.

З метою визначення оцінки описаного майна боржника, для участі у виконавчому провадженні залучено оцінювача (суб'єкта оціночної діяльності), суб'єкта господарювання ТОВ «Аспект» в особі експерта Суріної Ганни Валеріївни.

Звіт про незалежну оцінку майна було направлено в розпорядження державного виконавця 11.10.2013 року (у відділі ДВС зареєстровано № 19294 - 11.10.13 р.).

Згідно повідомлення державного виконавця № 40229/18 від 19.11.2013 року вартість арештованого майна, що належить ТОВ «Вікторія-Юст» складає 921865 грн.

06.12.2014 року від боржника ТОВ юридичного агентства «Вікторія-Юст» до відділу ДВС надійшло заперечення проти результатів оцінки, оскільки оцінка, яка була зроблена суб'єктом господарювання ТОВ «Аспект» в особі експерта Суріної Ганни Валеріївни, є значно заниженою.

Враховуючи наведене, позивач просить суд визнати недійсною оцінку майна, визначеною за результатами рецензування, яка зроблена ТОВ «Аспект» в особі експерта Суріної Г.В., викладеною у звіті, залученому до виконавчого провадження.

Відповідно до ст. 115 ГПК України рішення, ухвали, постанови господарського суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України і виконуються у порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження".

Згідно з преамбулою Закону України "Про виконавче провадження" цей Закон визначає умови і порядок виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку.

Відповідно ч. 1 до ст. 58 Закону України "Про виконавче провадження" визначення вартості майна боржника проводиться державним виконавцем за ринковими цінами, що діють на день визначення вартості майна. Для оцінки за регульованими цінами, оцінки нерухомого майна, транспортних засобів, повітряних, морських та річкових суден державний виконавець залучає суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання, який провадить свою діяльність відповідно до Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні".

Отже, основним законом, який визначає порядок примусового виконання державним виконавцем рішення суду, права та обов'язки учасників виконавчого провадження є Закон України "Про виконавче провадження", який чітко вказує, що оцінка майна в межах виконавчого провадження є процесуальною дією самого державного виконавця, який у передбачених законом випадках залучає суб'єкта оціночної діяльності - суб'єкта господарювання, який провадить свою діяльність відповідно до Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні".

Згідно з ч. 1 ст. 3 Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" оцінка майна, майнових прав (далі - оцінка майна) - це процес визначення їх вартості на дату оцінки за процедурою, встановленою нормативно-правовими актами, зазначеними в статті 9 цього Закону, і є результатом практичної діяльності суб'єкта оціночної діяльності.

Відповідно до ч. 1 ст. 12 Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" звіт про оцінку майна є документом, що містить висновки про вартість майна та підтверджує виконані процедури з оцінки майна суб'єктом оціночної діяльності - суб'єктом господарювання відповідно до договору. Звіт підписується оцінювачами, які безпосередньо проводили оцінку майна, і скріплюється печаткою та підписом керівника суб'єкта оціночної діяльності.

Тобто, звіт про оцінку майна є лише результатом практичної діяльності суб'єкта оціночної діяльності, який містить висновки про вартість майна та підтверджує виконані процедури з оцінки майна.

Згідно з ст. 33 Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" спори, пов'язані з оцінкою майна, майнових прав, вирішуються в судовому порядку.

Згідно з ч. 4 ст. 58 Закону України "Про виконавче провадження" у разі заперечення однією із сторін проти результатів оцінки, проведеної суб'єктом оціночної діяльності - суб'єктом господарювання, державний виконавець призначає рецензування звіту про оцінку майна. У разі незгоди з оцінкою, визначеною за результатами рецензування, сторони мають право оскаржити її в судовому порядку в десятиденний строк з дня отримання відповідного повідомлення.

Відповідно до ч. 1 ст. 121-2 ГПК України скарги на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби щодо виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів можуть бути подані стягувачем, боржником або прокурором протягом десяти днів з дня вчинення оскаржуваної дії, або з дня, коли зазначеним особам стало про неї відомо, або з дня, коли дія мала бути вчинена.

Визначення вартості, оцінка майна боржника (стаття 58 Закону України "Про виконавче провадження") є процесуальною дією державного виконавця, незалежно від того, яка конкретно особа (сам державний виконавець чи залучений ним суб'єкт оціночної діяльності) здійснювала відповідні дії, так само як і від того, ким здійснювалося рецензування звіту про оцінку майна.

Тому сторони виконавчого провадження мають право оскаржувати таку оцінку, визначену за результатами рецензування, до господарського суду в процесуальному порядку, передбаченому статтею 121-2 ГПК.

Даний висновок господарського суду підтверджується п. 9.10 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 17.10.2012р. № 9 "Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України ".

Натомість, позивач звернувся до господарського суду з даною позовною заявою з вимогою до суб'єкта оціночної діяльності про визнання недійсною оцінки майна, визначеної у звіті про оцінку.

За цих підстав, керуючись п. 1 ч. 1 ст. 62, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір", -

УХВАЛИВ:

1. У прийнятті позовної заяви відмовити.

2. Повернути Товариству з обмеженою відповідальністю - юридичне агентство "Вікторія-Юст " (м. Миколаїв, вул. Нікольска, 19, код 30565160) з державного бюджету України судовий збір у розмірі 243 грн. 60 коп., сплачений за квитанцією від 25.02.2014 р. № 16.

СуддяС.М.Коваль

Дата ухвалення рішення05.03.2014
Оприлюднено07.03.2014
Номер документу37510701
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/267/14

Ухвала від 05.03.2014

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні