Рішення
від 28.05.2009 по справі 11/1307
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/1307

                          ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------                                 

Р І Ш Е Н Н Я            

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

          "28" травня 2009 р.                                                                          Справа №  11/1307

Господарський суд Черкаської області в складі :  головуючого -  судді Довганя К.І., при секретарі Захаровій А.Г., за   участю представників: від позивача –Рейнюк Ю.І. голова господарства, Тищенко Ю.М. за довіреністю, від відповідача –не з'явився, розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом  селянського фермерського господарства «Обрій»до  товариства з обмеженою відповідальністю «Агроімпекстрейд» про визнання дійсним договору та визнання права власності, -

                                                           ВСТАНОВИВ:

           

Заявлено позов про визнання дійсним договору купівлі-продажу нерухомого  майна   та визнання права власності на це майно.

Позов вмотивовано тим, що оспорюване майно було придбано позивачем у відповідача на умовах укладеного ними договору, який повністю виконано сторонами. Відповідач ухиляється він нотаріального посвідчення договору, а тому у відповідності до приписів ст. ст..220, 328, 334  ЦК України позивач просить визнати дійсним, укладений сторонами  договір та право власності за позивачем на придбане майно.

Відповідач, будучи належним чином повідомлений про час та місце проведення судового засідання, свого представника для участі у ньому не направив, причин неявки не назвав.  

          Суд, дослідивши наявні у справі матеріали, заслухавши представників позивача, встановив наступне.          

28 грудня 2005 року сторонами було підписано  договір купівлі – продажу нерухомого майна –складу та майстерні які розташовані в с. Майданецьке Тальнівського району Черкаської області по вул. Набережній, 3 (територія колишнього ВАТ «Майданецький цукровий завод»).

          На виконання умов договору покупець сплатив продавцю обумовлену ним суму коштів за придбане майно –5000 (п'ять тисяч гривень 00 коп.), а продавець отримав кошти, про що видав квитанцію  до прибуткового касового ордера №68 від 28.12.2005р., та накладну №28/4 від 28.12.2005 року.

Відповідно до п. 8.2 договору купівлі - продажу до нього було складено специфікацію за якою продавець передав покупцю відчужене майно.

Договір та специфікацію було підписано сторонами.

На протязі усього часу з моменту передачі мені придбаного майна позивач володів  та використовував придбане за договором майно.

Однак даний договір нотаріально не посвідчувався, його державна реєстрація не проводилась.

          Ст.ст.210, 220, 328, 640, 657, 658 ЦК України містять наступні положення.          

Правочин підлягає державній реєстрації лише у випадках, встановлених законом. Такий правочин є вчиненим з моменту його державної реєстрації.

У разі недодержання сторонами вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору такий договір є нікчемним.

Якщо сторони домовилися щодо усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухилилася від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним. У цьому разі наступне нотаріальне посвідчення договору не вимагається.

Право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

          Договір, який підлягає нотаріальному посвідченню або державній реєстрації, є укладеним з моменту його нотаріального посвідчення або державної реєстрації, а в разі необхідності і нотаріального посвідчення, і державної реєстрації - з моменту державної реєстрації.

Договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

Право продажу товару, крім випадків примусового продажу та інших випадків, встановлених законом, належить власникові товару. Якщо продавець товару не є його власником, покупець набуває право власності лише у випадку, якщо власник не має права вимагати його повернення.                                        

Ст.. ст.. 181,193 ГК України встановлено:

Господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання  замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладання даного виду договорів.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення  ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

          Виходячи з фактичних обставин справи та приписів наведеного вище законодавства суд приходить до наступних висновків.

          Договір купівлі-продажу, підписаний сторонами, є не укладеним та таким, що не породжує для його сторін прав та обов'язків, оскільки момент вчинення правочину –договору купівлі продажу нерухомого майна, пов'язаний не лише з нотаріальним посвідченням й  з його державною реєстрацією.

          Таким чином вимога позивача про визнання договору дійсним є не обґрунтованою та такою що задоволенню не підлягає.

          З названих вище підстав не може бути задоволено також і вимога позивача про визнання за ним права власності на майно, що було предметом договору від 28.12.2005 р.

Як вбачається з матеріалів справи позивачем, при подачі позовної заяви, було сплачено державне мито лише з немайнової вимоги.

За таких обставин з позивача на користь державного бюджету необхідно достягнути державне мито в розмірі 102 грн. 00 коп. з майнової вимоги.

          Керуючись ст. ст. 49,82 ГПК України, суд -

ВИРІШИВ:

          У позові відмовити повністю.

Стягнути з селянського фермерського господарства «Обрій», Черкаська обл.., Тальнівський район, с. Майданецьке, вул.. Пролетарська, 31, код 30190886  в доход державного бюджету на рахунок № 31117095700002, банк –ГУДКУ в Черкаській області, МФО –854018, код бюджетної класифікації –22090200, символ звітності банку –095, отримувач УДК в м. Черкаси, код 22809222,  через   ДПІ -  102 грн. 00 коп. державного мита.

          Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Київського міжобласного апеляційного господарського суду.

          СУДДЯ                                                                      Довгань К.І.

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення28.05.2009
Оприлюднено05.06.2009
Номер документу3754504
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/1307

Рішення від 28.05.2009

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні