Рішення
від 07.03.2014 по справі 184/411/14-ц
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 184/411/14-ц

Номер провадження 2-о/184/42/14

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.03.2014м. Орджонікідзе

Орджонікідзевський міський суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого - судді Томаш В.І.,

при секретарі - Попівніч І.Ю.,

народних засідателів - Сафронова В.А., Попівніч А.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Орджонікідзе цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа: управління пенсійного фонду України в м.Орджонікідзе Дніпропетровської області «про визнання особи недієздатною»,-

ВСТАНОВИВ:

Заявниця звернулась до суду з вказаною заявою і просить суд визнати недієздатним її двоюрідного брата ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, встановити опіку над ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначити її його опікуном.

Заявник в судове засідання не з'явився, але надав суду письмову заяву у якій підтримує заявлені вимоги в повному обсязі і просить розглянути справу за його відсутності.

Представник заінтересованої особи - в судове засідання не з'явився, але надав заяву про розгляд справи за його відсутності, вимоги заявниці просить задовольнити.

У зв'язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч.2 ст. 197 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідив матеріали справи та оцінив їх в сукупності прийшов до висновку, що заявлені вимоги обґрунтовані, знайшли своє підтвердження в судовому засіданні та підлягають задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, є заявниці двоюрідним братом. ОСОБА_2 з 1978 року страждає хронічним психічним захворюванням, у зв'язку зі цим захворюванням він інвалідом 2 групи безстроково, перебуває на обліку у лікаря-психіатра. Брат заявниці понад 10 років знаходиться на стаціонарному лікуванні в комунальному закладі «Гейківська психоневрологічна лікарня». ОСОБА_2 мешкає в АДРЕСА_1. В зв'язку з хворобою йому був призначений опікун - ОСОБА_3, який проживає по сусідству з ОСОБА_2 по АДРЕСА_1. Але свої опікунські обов'язки ОСОБА_3 не виконує. Він отримує пенсію ОСОБА_2, не піклується про нього, не купує потрібних ліків. Згідно листа-повідомлення КЗ «Гейківської психоневрологічної лікарні» від 22.08.2013 ОСОБА_3 не виконує належним чином обов'язки опікуна.

Згідно висновку органу опіки та піклування виконкому Орджонікідзевської міської ради від 16.10.2013 р. № 7/68-2510/13 заявниця може виконувати обов'язки опікуна щодо двоюрідного брата. Заявниця вимушена звернутись до суду з цією заявою у зв'язку з тим, що зараз здійснює догляд за хворим братом. Із-за психічного стану ОСОБА_2 не може розпоряджатись навіть своєю пенсією. Він не розуміє, що діється навколо нього, коли не знаходиться на стаціонарному лікуванні ОСОБА_2 потребує постійного стороннього догляду.

Відповідно до ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до вимог ст. 58 ЦК України, опіка встановлюється над фізичними особами які визнані недієздатними.

Частиною 1 ст. 60 ЦК України передбачено, що суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 234 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання фізичної особи недієздатною.

За правилами ч. 3 ст. 237 ЦПК України, заява про визнання фізичної особи недієздатною може бути подана членами її сім'ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

Згідно ст. 241 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про визнання особи недієздатною встановлює над нею відповідно опіку та за поданням органу опіки та піклування призначає опікуна.

Так як заявниця здійснює догляд за своїм двоюрідним братом ОСОБА_2, враховуючи позитивний висновок органу опіки та піклування про можливість призначити заявницю опікуном ОСОБА_2, враховуючи невиконання обов'язків опікуна ОСОБА_3 суд, вважає необхідним визнати недієздатним ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, встановити опіку над ОСОБА_2 та призначити ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Керуючись ст. ст. 16, 39, 60 Цивільного кодексу України, ст. ст. 10, 11, 57, 60, 209 - 213, 234, 236, 237, 241 Цивільного процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Визнати недієздатним ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Встановити опіку над ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3 опікуном недієздатного ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 10 - днів до Апеляційного суду Дніпропетровської області через Орджонікідзевський міський суд.

Народні засідателі: Сафронов В.А.. Попівніч А.І.

Суддя Орджонікідзевського

міського суду Томаш В.І.

СудОрджонікідзевський міський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення07.03.2014
Оприлюднено12.03.2014
Номер документу37545138
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —184/411/14-ц

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Мазуренко В. В.

Рішення від 07.03.2014

Цивільне

Орджонікідзевський міський суд Дніпропетровської області

Томаш В. І.

Ухвала від 18.02.2014

Цивільне

Орджонікідзевський міський суд Дніпропетровської області

Томаш В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні