Рішення
від 23.01.2014 по справі 2610/18224/2012
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 2610/18224/2012

Провадження №2/761/84/2014

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

23 січня 2014 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

головуючого - судді Гуменюк А.І.

при секретарі Пироговській-Харітоновій Я.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора «Центральна» Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації про відшкодування матеріальної шкоди,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 (далі - Позивач), 24 липня 2012 року, звернулася до Шевченківського районного суду м. Києва з позовом до Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційної контори «Центральна» Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації (далі - Відповідач) про відшкодування матеріальної шкоди.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що 24 лютого 2012 року при проведенні працівниками Відповідача очищення даху від снігу та бурульок будинку, в якому вона проживає, в одній із кімнат, належної їй квартири, було розбито металопластикове вікно, яке потребує заміни. Спричинену матеріальну шкоду вона оцінює в 3 000 грн. та просить суд стягнути вказану суму на її користь із Відповідача.

У судовому засіданні Позивач позов підтримала. Позовні вимоги просила задоволити у повному обсязі.

Представник Відповідача у судове засідання не з'явився. Про місце, день та час судового розгляду повідомлений належним чином. Про причину неявки суд не повідомив, клопотання про відкладення розгляду справи чи про розгляд справи у його відсутність, як і заперечень на позов, до суду не подавав.

Заслухавши думку Позивача, яка не заперечувала щодо розгляду справи у відсутність представника Відповідача, суд знаходить за можливе розгляд справи у відсутність сторони Відповідача, на підставі зібраних у справі доказів.

Заслухавши пояснення Позивача, дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані у справі докази в їх сукупності, суд знаходить позов таким, що підлягає задоволенню частково, з таких підстав.

Відповідно до частини 1 статті 1166 Цивільного кодексу України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Крім того, за змістом частини 1 статті 1172 Цивільного кодексу України, юридична або фізична особа відшкодовує шкоду, завдану їхніми працівником під час виконання ним своїх трудових (службових) обов'язків.

Судом встановлено, що 24 лютого 2012 року при проведенні працівниками Відповідача очищення даху від снігу та бурульок будинку № 22, в якому проживає Позивач, в одній із кімнат, належної їй квартири № 5, по вулиці Прорізній, в місті Києві, було розбито металопластикове вікно.

Як вбачається із матеріалів справи, вказаний факт визнаний самим Відповідачем, що підтверджується листами останнього, адресованих мешканцям вказаної квартири за вих. № 166 від 20 березня 2012 року, вих. № 167 від 20 березня 2012 року та вих. № Д-211 від 19 квітня 2012 року (а.с., а.с. 30, 32, 33).

Згідно з частинами 1-3 статті 10 Цивільного процесуального кодексу України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до частини 1 статті 57 Цивільного процесуального кодексу України, доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За змістом частини 1 статті 60 Цивільного процесуального кодексу України, кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до частини 2 статті 1166 Цивільного кодексу України, особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.

Враховуючи те, що сторона Відповідача у судове засідання жодного разу не з'явилася, своїм правом щодо подання доказів та доведення перед судом їх переконливості не скористалася, оскільки нею не було надано суду жодного доказу на підтвердження відсутності своєї вини у завданні шкоди Позивачеві, суд приходить до висновку, що вина Відповідача наявна та доведена.

Разом з тим, Позивач просить суд стягнути із Відповідача на її користь 3 000 грн. матеріальної шкоди.

Як вбачається із матеріалів справи, вартість заміни пошкодженого склопакету становить 520 грн., що підтверджується квитанціями до прибуткового касового ордеру № 1202 від 02 серпня 2013 року та № 1203 від 09 серпня 2013 року (а.с. 41).

З огляду на викладене, приймаючи до уваги, що позовну вимогу щодо стягнення із Відповідача матеріальної шкоди у розмірі 3 000 грн. Позивач обґрунтувала лише вищевказаними квитанціями, суд знаходить, що сума відшкодування за заподіяну матеріальну шкоду майну Позивача, яка підлягає стягненню на її користь із Відповідача, має складати 520 грн., у зв'язку із чим у задоволенні решти позовних вимог відмовляє.

Крім того, у відповідності до вимог статті 88 Цивільного процесуального кодексу України, із Відповідача, на користь держави підлягає стягненню судовий збір у розмірі 243 грн. 60 коп.

З урахуванням викладеного, на підставі статей 1166, 1172 Цивільного кодексу України, керуючись статтями 10, 11, 13, 57, 60, 61, 209, 212-215 Цивільного процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора «Центральна» Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації про відшкодування матеріальної шкоди - з а д о в о л и т и частково.

Стягнути із Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора «Центральна» Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації (ідентифікаційний код 34965989) на користь ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) кошти у розмірі 520 (п'ятсот двадцять) гривень.

У задоволенні іншої частини позовних вимог - в і д м о в и т и.

Стягнути із Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора «Центральна» Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації (ідентифікаційний код 34965989) на користь держави судовий збір у розмірі 243 (двісті сорок три) гривні 60 коп.

Рішення суду може бути оскаржене до Апеляційного суду м. Києва шляхом подання через Шевченківський районний суд м. Києва апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення рішення, а у разі, якщо рішення було проголошено без участі особи, яка його оскаржує, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення зазначених вище строків або після розгляду справи в апеляційному порядку Апеляційним судом м. Києва, якщо воно не буде скасоване.

СУДДЯ :

Дата ухвалення рішення23.01.2014
Оприлюднено12.03.2014
Номер документу37551274
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування матеріальної шкоди

Судовий реєстр по справі —2610/18224/2012

Ухвала від 30.07.2012

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Гуменюк А. І.

Рішення від 23.01.2014

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Гуменюк А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні