Рішення
від 26.02.2014 по справі 5006/32/36/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

26.02.2014 Справа № 5006/32/36/2012

Господарський суд Донецької області у складі судді Сковородіної О.М.

при секретарі судового засідання: Стасюк О.В.

за участю прокурора: Федько К.Г. за посвідченням

представників сторін:

від позивача : Базикіна Я.О. довіреність від 02.08.2013р.

від відповідача: не з'явився

у справі за позовом: Заступника прокурора Донецької області -прокурор м. Донецька в інтересах держави в особі Донецької міської ради, м. Донецьк

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "СПЕЦПРОЕКТ-3", м.Донецьк

про розірвання договору оренди землі

Заступника прокурора Донецької області - прокурор м. Донецька в інтересах держави в особі Донецької міської ради, м. Донецьк звернувся до господарського суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «СПЕЦПРОЕКТ-3» про розірвання договору оренди.

В обґрунтування позовних вимог прокурор посилався на те, що в порушення умов договору оренди земельної ділянки від 17.06.2008р. орендарем не перераховується орендна плата. Сума боргу станом складає 138232,46грн., що призводить до недоотриманням місцевим бюджетом грошових коштів та завдає шкоду інтересам держави.

Представники позивача в судових засіданнях підтримали позовні вимоги прокурора та просили суд задовольнити їх в повному обсязі.

Представник відповідача в у судових засіданнях проти задоволення позову заперечував, вказував, що вони є необґрунтованими та такими, що не підлягають задоволенню.

Під час розгляду справи, представником відповідача було подане клопотання про зупинення провадження по справі № 5006/32/36/2012, до розгляду господарським судом Донецької області пов'язаної справи №5006/36/71пд/2012 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «СПЕЦПРОЕКТ -3», м. Донецьк про визнання договору недійсним.

В обґрунтування клопотання представник відповідача вказував на те, що розгляд цих справ є взаємопов'язаним, оскільки, вирішення питання про дійсність договору купівлі-продажу права забудови земельної ділянки від 23.11.2007 р. може вплинути на вирішення справи про стягнення заборгованості за невиконання умов договору оренди земельної ділянки, оскільки у випадку визнання договору купівлі-продажу недійсним, правова позиція в межах даної справи буде суттєво іншою.

Враховуючи викладене, ухвалою господарського суду Донецької області від 08.05.2012р. провадження по справі №5006/32/36/2012 було зупинено до розгляду Господарським судом Донецької області справи №5006/36/71пд/2012 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «СПЕЦПРОЕКТ-3», м. Донецьк про визнання договору недійсним.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 20.02.2014р. позовна заява товариства з обмеженою відповідальністю "СПЕЦПРОЕКТ-3", м. Донецьк до Донецької міської ради, м. Донецьк, за участю прокурора м. Донецька про визнання договору купівлі - продажу права забудови земельної ділянки від 23.11.2007р. недійсним - залишена без розгляду, на підставі п. 5 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України.

Враховуючи викладене, ухвалою господарського суду Донецької області від 26.02.2014р. провадження по справі №5006/32/36/2012 було поновлено.

Також, через канцелярію господарського суду від прокуратури м. Донецька надійшла заява в порядку ст. 22 Господарського процесуального кодексу України про уточнення позовних вимог. А саме, прокурор просив суд задовольнити вимоги, викладені первісно у позовній заяви, додатково доповнивши їх наступним реченням: «нормативною грошовою оцінкою 132800грн. 00коп».

Зазначена заява приймається судом та розцінюється, як остаточно заявлені позовні вимоги.

Розглянувши матеріали справи, господарський суд встановив.

17.06.2008р. між Донецькою міською радою (орендодавець) т?а Товариством з обмеженою відповідальністю «СПЕЦПРОЕКТ-3» (орендар) був укладений договір оренди земельної ділянки.

За умовами договору орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку несільськогосподарського призначення для будівництва та експлуатації торгово-розважальних, офісних будівель із розміщенням гостьових автомобільних стоянок, яка знаходиться на території Ленінського району м. Донецька по проспекту Ленінському (лот 2). В оренду передається земельна ділянка загальною площею 8,0га, в тому числі: 7,1789га - рілля, 0,5975га - пасовища, 0,2236га - інші насадження (п.п. 1,2договору).

Відповідно до п. 7 договір укладено до двадцятого травня дві тисячі п'ятдесят сьомого року.

Нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить до введення об'єкту в експлуатацію - 1320800грн. 00 коп., після введення об'єкту в експлуатацію - 6602400грн.00коп., у відповідності з довідкою про нормативну грошову оцінку земельної ділянки за межами населеного пункту, виданою 10.06.2008 року управлінням земельних ресурсів у місті Донецьку Донецької області Державного агентства земельних ресурсів України (п.4 договору).

Орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі та розмірі 3,0 відсотка від нормативної грошової оцінки. Орендна плата вноситься на бюджетний рахунок Ленінського району, номер рахунку 33214812700009, код ЄДРПОУ 34687064 банк отримувач ГУДК України у Донецькій області, МФО 834016, код бюджетної класифікації 13050200, у розмірі: до введення об'єкту в експлуатацію - 39624грн.00коп. на рік, після введення об'єкту в експлуатацію - 198072грн.00коп. на рік.

23.12.2011р. позивач направив відповідачу вимогу №01/12-6616 про необхідність в семиденний строк з моменту отримання даної вимоги сплатити до бюджету орендну плату за земельну ділянку в розмірі 138232,46грн.

Проте, відповідач заборгованість з орендної плати не сплатив.

На думку прокурора та позивача, несплата Товариством з обмеженою відповідальністю „СПЕЦПРОЕКТ " орендної плати порушує інтереси держави, оскільки порушується порядок виконання державних та місцевих програм щодо раціонального використання земель, розвитку інфраструктури міста, що обумовило його звернення до суду.

Оцінюючи позовні вимоги, суд виходить з наступного.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про оренду землі", оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Статтею 13 цього ж закону визначено, що договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

За своєю правовою природою договір є правочином. Водночас, договір є й основною підставою виникнення цивільних прав та обов'язків (ст.11 Цивільного кодексу України).

Статтею 2 Закону України „Про плату за землю" встановлено, що плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати, власники землі та землекористувачі, крім орендарів та інвесторів сплачують земельний податок, за земельні ділянки, надані в оренду, справляється орендна плата.

Відповідно до статті 21 Закону України „Про оренду землі" орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Зважаючи на наведені положення законодавства та наведені вище положення укладеного між сторонами договору оренди землі, суд доходить до висновку, що між сторонами наявні саме правовідносини щодо оренди землі, який регулює строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, а тому до цього договору в повній мірі застосовані положення Закону України "Про оренду землі" та іншого законодавства, яке регулює земельні відносини в Україні.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 530 Цивільного кодексу України передбачено, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Статтею 626 Цивільного кодексу України встановлено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Отже, орендна плата за землю має сплачуватися своєчасно та в повному обсязі, згідно з умов укладеного договору оренди землі.

Статтею 651 Цивільного кодексу України визначено, що договір може бути розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разу істотного порушення договору другою стороною.

Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Таким чином, законодавством передбачено, що підставою розірвання договору є не будь-яке порушення умов договору і не будь-яке порушення законодавства, а виключно наявність таких обставин, які визначені наведеною частиною другою статті 651 Цивільного кодексу України.

Тобто, у вимогах про розірвання договору позивачем або прокурором повинно бути належними та допустимими доказами доведено: наявність шкоди, вираженої у конкретному числовому вимірі; наявність обставин, що призвели до шкоди у заявленому розмірі; причинно-наслідковий зв'язок між обставинами та шкодою; наявність того на що розраховував позивач при укладанні договору; позбавлення позивача або неотримання позивачем того, на що він розраховував при укладанні договору та інше.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем доведений факт невиконання умов договору від 17.06.2008року, зокрема, відповідач в обумовлені договором строки не перерахував орендну плату та має заборгованість у розмірі 138232,46грн.

З боку відповідача не надано доказів, які б підтверджували дотримання умов договору оренди земельної ділянки.

За таких обставин, позовні вимоги Заступника прокурора Донецької області - прокурор м. Донецька в інтересах держави в особі Донецької міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю «СПЕЦПРОЕКТ-3» про розірвання договору оренди, є такими, що підлягають задоволенню.

Судові витрати підлягають віднесенню на відповідача в порядку, що передбачений ст.49 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст.ст. 11, 526, 530, 626, 651 ЦК України, ст.ст.22, 33, 43, 49, 82-85 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Задовольнити позовні вимоги Заступника прокурора Донецької області - прокурор м. Донецька в інтересах держави в особі Донецької міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю «СПЕЦПРОЕКТ-3» про розірвання договору оренди.

Розірвати договір оренди земельної ділянки, площею 8,0000га (кадастровий номер 1410137700:01:001:1236) нормативною грошовою оцінкою 1320800грн. 00коп., розташованої по проспекту Ленінському на території Ленінського району м. Донецька (лот 2), укладений 17.06.2008р. між Донецькою міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю «СПЕЦПРОЕКТ-3» для будівництва та експлуатації торгово-розважальних, офісних будівель із розміщенням гостьових автомобільних стоянок, зареєстрований 25.11.2008р. в Книзі записів державної реєстрації договорів оренди в Донецькій регіональній філії ДП «Центр Державного земельного кадастру» при державному комітеті України по земельних ресурсах за №040914600071.

Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю «СПЕЦПРОЕКТ-3» ((83114, м.Донецьк, вул. Щорса, буд. 67, кв. 1 код ЄДРПОУ 35270714) за актом приймання-передачі у тижневий термін з дня набрання чинності рішенням суду повернути Донецькій міській раді в особі її уповноваженого орган земельну ділянку площею 8,0000 га (кадастровий номер 1410137700:01:001:1236) нормативною грошовою оцінкою 1320800грн. 00коп., розташовану по проспекту Ленінському на території Ленінського району м. Донецька (лот 2), у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому її одержано, звільнивши її від будь - якого майна підприємства.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «СПЕЦПРОЕКТ-3» (83114, м.Донецьк, вул. Щорса, буд. 67, кв. 1 код ЄДРПОУ 35270714) на користь Державного бюджету України (ЄДРПОУ 38034002, отримувач УДК у Київському районі м. Донецька, п/р 31217206783006 у ГУ ДКУ Донецької області, код банку 834016) судовий збір в розмірі 1073,00 грн.

Повний текст рішення підписано 27.02.2014р.

Рішення набирає законної сили 11.03.2014р.

Рішення може бути оскаржено в Донецький апеляційний господарський суд згідно розділу XII ГПК України.

Суддя О.М. Сковородіна

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення26.02.2014
Оприлюднено13.03.2014
Номер документу37561447
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5006/32/36/2012

Ухвала від 15.01.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.М. Сковородіна

Ухвала від 25.12.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.М. Сковородіна

Ухвала від 03.02.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.М. Сковородіна

Ухвала від 10.12.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.М. Сковородіна

Ухвала від 18.11.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.М. Сковородіна

Ухвала від 05.11.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.М. Сковородіна

Рішення від 26.02.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.М. Сковородіна

Ухвала від 26.02.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.М. Сковородіна

Ухвала від 08.05.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

Ухвала від 29.03.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сковородіна О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні