Рішення
від 10.03.2014 по справі 904/445/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

03.03.14р. Справа № 904/445/14

За позовом Товариство з обмеженою відповідальністю "ЗООВЕТГАРАНТ", м. Дніпропетровськ

до Товариство з обмеженою відповідальністю "БІСОБ", с. Красне

про стягнення 219 555,73 грн.

Суддя Мартинюк С.В.

Представники:

від позивача: Прокуда С.А., дов. від 05.02.2014 року, представник;

від відповідача: не з'явився;

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Зооветгарант", м. Дніпропетровськ звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариство з обмеженою відповідальністю "Бісоб", с. Красне про стягнення 219 555,73 грн.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем умов договору поставки № ЗВГ-61 від 03.01.2012року в частині повного та своєчасного розрахунку за поставлений товар.

Повноважний представник відповідача в судове засідання не з'явився, відзив на позов та інші витребувані документи до суду не надав. Жодних пояснень щодо причини неявки або інших клопотань до господарського суду не надходило. Про день, час та місце розгляду справи відповідач повідомлений належним чином.

Відповідно до п. 3.9.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011р. № 18, господарський суд з урахуванням обставин конкретної справи може відхилити доводи учасника судового процесу - підприємства, установи, організації, іншої юридичної особи, державного чи іншого органу щодо відкладення розгляду справи у зв'язку з відсутністю його представника (з причин, пов'язаних з відпусткою, хворобою, службовим відрядженням, участю в іншому судовому засіданні і т. п.). При цьому господарський суд виходить з того, що у відповідних випадках такий учасник судового процесу не позбавлений права і можливості забезпечити за необхідності участь у судовому засіданні іншого представника згідно з частинами першою - п'ятою статті 28 ГПК, з числа як своїх працівників, так і осіб, не пов'язаних з ним трудовими відносинами. Неможливість такої заміни представника і неможливість розгляду справи без участі представника підлягає доведенню учасником судового процесу на загальних підставах (статті 32 - 34 ГПК), причому відсутність коштів для оплати послуг представника не може свідчити про поважність причини його відсутності в судовому засіданні.

Клопотання про здійснення технічної фіксації судового процесу не заявлялось.

Згідно зі ст. 75 Господарського процесуального кодексу України якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.

У порядку ст. 85 Господарського процесуального кодексу України у судовому засіданні 03.03.2014 року оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши надані докази в їх сукупності, заслухавши пояснення представника позивача, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Між товариством з обмеженою відповідальністю "Зооветгарант" (далі-позивач, постачальник) та товариством з обмеженою відповідальністю "Бісоб" (далі-відповідач, покупець) укладено договір поставки №ЗВГ-61 від 03.01.2012 рок (далі-договір).

Відповідно до п.1.1. договору постачальник зобов'язується поставити (передати) у власність Покупця Товар, вказаний в рахунках-фактурах та видаткових накладних, які є невід'ємною частиною договору, а Покупець зобов'язується прийняти цей Товар та своєчасно здійснити його оплату.

Згідно з п. п. 3.1.- 3.5. договору, Поставка Товару здійснюється партіями. Під партією слід розуміти ту кількість Товару, яка зазначена у видатковій накладній. Сума договору складається з загальною суми по всім накладним. Датою поставки Товару є дата, вказана у видатковій накладній. Товар поставляється протягом 5 (п'яти) календарних днів з моменту отримання Постачальником передоплати від Покупця. Покупець може здійснити оплату товару протягом 15 календарних днів з моменту отримання товару, датою отримання товару є дата видаткової накладної.

Розділом 6 договору визначено, що 6.1. постачальник оставляє Товар Покупцю за цінами, що визначені у рахунку-фактурі, яка погоджена з Покупцем та зазначені у видатковій накладній Постачальника. Ціна на Товар встановлюється в національній валюті України. Оплата вартості партії Товару проводиться Покупцем шляхом перерахування безготівкових кошів на розрахунковий/поточний рахунок Постачальника. Датою оплати вважається дата списання грошових коштів з поточного рахунку Постачальника.Оплата партій товару, що поставляється за цим договором, здійснюється шляхом 100% передоплати вартості партії товару.

На виконання умов договору, позивач поставив відповідачу товар, що підтверджується видатковими накладними, що містяться в матеріалах справи.

Відповідач частково розрахувався з позивачем, що підтверджується банківськими виписками, що містяться в матеріалах справи.

Але відповідач не розрахувався за поставлений товар в повному обсязі, у зв'язку з чим має заборгованість в розмірі 208 607,02 грн.

Доказів оплати боргу сторонами не надано.

Відповідно ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку (ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст.ст. 525, 526 ЦК зобов'язання має виконуватися належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно, ставляться, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ст. 612 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Оскільки прострочення виконання грошового зобов'язання має місце, є правомірними та підлягають задоволенню позовні вимоги про стягнення з відповідача на користь позивача 3% річних в сумі 10 948,71грн.

Заборгованість в розмірі 208 607,02 грн., 3% річних в розмірі 10948,71 грн. підтверджені матеріалами справи та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 2 ст. 49 Господарського процесуального кодексу України якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, господарський суд має право покласти на неї судовий збір незалежно від результатів вирішення спору.

Таким чином, судовий збір стягується з відповідача.

Керуючись ст.ст. 1, 33, 34, 49, 82-85,115-116 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Бісоб" (52514, с. Красне, вул. Свердлова, 1/А, код ЄДРПОУ 33196723) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Зооветгарант" (49000, м. Дніпропетровськ, Донецьке шосе, б. 110, кв.29, код ЄДРПОУ 36728374) заборгованість в розмірі 208 607,02 грн. (двісті вісім тисяч шістсот сім гривень 02 коп.), 3% річних в розмірі 10948,71 грн. (десять тисяч дев'ятсот сорок вісім гривень 71 коп.) та судовий збір в розмірі 4 392,00 грн . (чотири тисячі триста дев'яносто дві гривні 00 коп.).

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання і може бути оскарженим протягом цього строку до Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 11.03.2014 року.

Суддя С.В. Мартинюк

Дата ухвалення рішення10.03.2014
Оприлюднено13.03.2014
Номер документу37571144
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/445/14

Рішення від 10.03.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 17.02.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 27.01.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні