Постанова
від 11.03.2014 по справі 812/1287/14
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

8.2.2

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

11 березня 2014 рокуЛуганськСправа № 812/1287/14

Луганський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Широкої К.Ю.,

при секретарі: Житній Ю.С.,

за участю:

представника позивача: Зайцева М.М. (довіреність від 26.06.2013 №25 «Д»)

представника відповідача: не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Стахановської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Луганській області до Приватного підприємства «Промсоюз» про накладення арешту на кошти, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Стахановська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Луганській області звернувся до Луганського окружного адміністративного суду з позовом до Приватного підприємства «Промсоюз» відповідно до якого позивачем заявлено вимогу про накладення арешту на кошти та інші цінності відповідача на суму податкового боргу в розмірі 53 773,39грн. що знаходяться на розрахункових рахунках обслуговуючих вказаного платника податків у банківських установах. В обґрунтування позову позивачем зазначено, що підприємство ПП «Промсоюз» має узгоджену суму податкового боргу що виникла внаслідок несплати платником податків податкового зобов'язання з податку на додану вартість на суму 11 443,58грн. за основним платежем, 6384,73грн. за штрафними санкціями, 94,68грн. пені та з податку на прибуток в розмірі 22914,75грн. за основним платежем, 12926,01грн. за штрафними санкціями 09,64грн. пені. З метою стягнення податкового боргу податковим органом було здійснено відповідні заходи, а саме вручено платнику податків податкову вимогу №123 від 02.08.2011, однак вказані заходи не призвели до позитивного результату. Також зазначає, що згідно акту опису майна від 03.08.2011 у боржника відсутнє майно, яке може бути описано та внесено у податкову заставу. Відсутність майна також підтверджується інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, довідкою Стахановського центру НППВАС УДАЇ ГУМВС України в Луганській області, довідкою Державної інспекції сільського господарства в Луганській області та довідкою управління Держземагенства у м.Стаханові. За таких обставин позивач просив задовольнити позов.

У судовому засіданні представник позивача позов підтримав, надав пояснення аналогічні викладеному в адміністративному позові, просив задовольнити позов в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про час, місце та дату розгляду справи був повідомлений, з урахуванням вимог ч. 11 ст. 35 КАС України належним чином.

Відповідно до частини 6 статті 71 КАС України якщо особа, яка бере участь у справі, без поважних причин не надасть докази на пропозицію суду для підтвердження обставин, на які вона посилається, суд вирішує справу на основі наявних доказів.

Відповідно до частини 4 статті 128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог і наданих сторонами доказів, оцінивши докази відповідно до вимог ст.ст. 69-72 КАС України, суд прийшов до наступного.

Судом встановлено та підтверджено матеріалами справи, що Приватне підприємство «Промсоюз» зареєстровано в якості юридичної особи (а.с. 7-8), як платника податків відповідач перебуває на обліку в Стахановській ОДПІ.

Стаття 67 Конституції України передбачає, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

01 січня 2011 року набув чинності Податковий Кодекс України від 02.12.2010 №2755-VI, який встановлює перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Відповідно до ст.6 Податкового Кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI податком є обов'язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку відповідно до цього Кодексу.

У відповідності із статтею 14 Податкового кодексу України:

- податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк) (підпункт 14.1.156 пункту 14.1);

- штрафна санкція (фінансова санкція, штраф) - плата у вигляді фіксованої суми та/або відсотків, що справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, а також штрафні санкції за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності (підпункт 14.1.265 пункту 14.1);

- податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання (підпункту 14.1.175 пункту 14.1).

Згідно зі статтею 16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний: вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів (підпункт 16.1.2 пункту 16.1 статті 16); подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів (підпункт 16.1.3 пункту 16.1 статті 16); сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи (підпункт 16.1.4 пункту 16.1 статті 16).

Відповідно до статті 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право визначати у визначених цим Кодексом випадках суми податкових та грошових зобов'язань платників податків; застосовувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом, стягувати суми простроченої заборгованості суб'єкта господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитом (позикою), залученим державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) або під державну (місцеву) гарантію, а також за кредитом з бюджету в порядку, визначеному цим Кодексом; звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Згідно із пунктом 54.1 статті 54 Податкового кодексу України крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом.

Платник податків відповідно до пункту 57.1 статті 57 Податкового кодексу України зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Пунктом 57.3 статті 57 Податкового кодексу України передбачено, що у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу. У разі оскарження рішення контролюючого органу про нараховану суму грошового зобов'язання платник податків зобов'язаний самостійно погасити узгоджену суму, а також пеню та штрафні санкції за їх наявності протягом 10 календарних днів, наступних за днем такого узгодження.

Статтею 36 Податкового кодексу України передбачено, що податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи. Податковий обов'язок виникає у платника за кожним податком та збором.

Розділом V Податкового кодексу України врегульовані питання, пов'язані з обчисленням та платою податку на додану вартість.

Відповідно до п.14.1.178. ст. 14 Податкового кодексу України податок на додану вартість - непрямий податок, який нараховується та сплачується відповідно до норм розділу V цього Кодексу;

Податкове зобов'язання для цілей розділу V цього Кодексу - загальна сума податку на додану вартість, одержана (нарахована) платником податку в звітному (податковому) періоді (п.14.1.179 ст.14 Податкового кодексу України)

На виконання вимог пункту 54.1 статті 54 та пункту 203.1 статті 203 Податкового кодексу України ПП «Промсоюз» подало до Стахановської ОДПІ податкові декларації з податку на додану вартість за період з грудня 2011 року по квітень 2012 року відповідно до яких визначило суму грошового зобов'язання з вказаного виду податку на загальну суму 11443,58грн. (а.с.10-17)

На підставі вимог ст. 126 Податкового кодексу України податковим органом 17 грудня 2012 року було прийнято податкові повідомлення - рішення №0001291600 та №0001281600, згідно яких відповідачу як платнику податків нараховано суму штрафу в розмірі 3243,57грн. та 3141,16грн., відповідно. (а.с.18,19) Рішення від 17 грудня 2012 року надіслані податковою інспекцією платнику податків поштою, про що свідчить супровідний лист про надіслання. Станом на час розгляду справи сторонами не надано до суду даних щодо оскарження відповідачем названих податкових повідомлень - рішень, від так вони визнаються судом узгодженими.

В добровільному порядку сума податкового зобов'язання з податку на додану вартість що визначена платником податку самостійно в податкових деклараціях та контролюючим органом у податкових повідомленнях рішеннях не сплачена, внаслідок чого за ПП «Промсоюз» утворився податковий борг за основним платежем в розмірі 11443,58грн. та за штрафними санкціями в сумі 6384,73грн., що підтверджується довідкою. (а.с.4)

В зв'язку з несвоєчасною сплатою грошового зобов'язання зі сплати податку на додану вартість податковим органом відповідно до вимог ст. 129 Податкового кодексу України нараховано платнику податків пеню в розмірі 94,68грн., що також підтверджується відповідною довідкою. (а.с.4)

Розділом ІІІ Податкового кодексу України врегульовані питання, пов'язані з обчисленням та платою податку на прибуток.

Відповідно до вимог пункту 133.1 статті 133 Податкового кодексу України ПП «Промсоюз» є платником податку на прибуток підприємства.

В ході судового розгляду справи судом також встановлено, що ПП «Промсоюз» було узгоджено податкове зобов'язання з податку на прибуток шляхом подання до податкової інспекції податкових декларацій від 09.02.2012 №9015880164 та від 26.04.2012 №902211303 за період ІІ - ІV квартал 2011 року та за І квартал 2012 року. (а.с.20-22) З урахуванням часткової сплати визначеного в податкових деклараціях податкового зобов'язання, за ПП «Промсоюз» як платником податків рахується податковий борг в розмірі 22914,75грн., що підтверджується матеріалами справи.

Також, на підставі ст. 126 Податкового кодексу України Стахановською ОДПІ було прийнято 31 жовтня 2013 року податкові повідомлення - рішення №0001101500 та №0001111500, відповідно до яких податковим органом було визначено податкове зобов'язання ПП «Промсоюз» з податку на прибуток у вигляді штрафу за затримку сплати грошового зобов'язання на загальну суму 12926,01грн. Рішення направлені на адресу платника податків поштою, даних щодо оскарження відповідачем прийнятих 31 жовтня 2013 року рішень в адміністративному чи судовому порядку у суду не має. (а.с.23)

Як вбачається з матеріалів справи, ПП «Промсоюз» не було в установлені строки сплачено самостійно визначене податкове зобов'язання в розмірі 22914,75грн та податкове зобов'язання що визначено контролюючим органом в розмірі 12926,01грн., внаслідок чого податковою інспекцією у відповідності до вимог ст. 129 Податкового кодексу нараховано пеню на суму 9,64грн., що підтверджується відповідною довідкою (а.с.4)

З огляду на вищевикладене суд вважає встановленим що за відповідачем рахується податковий борг з податку на додану вартість на суму 11 443,58грн. за основним платежем, 6384,73грн. за штрафними санкціями, 94,68грн. пені та з податку на прибуток в розмірі 22914,75грн. за основним платежем, 12926,01грн. за штрафними санкціями 09,64грн. пені.

Відповідно до п. 59.1 ст. 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

З метою стягнення податкового боргу, на виконання ст. 59 Податкового кодексу України Стахановською ОДПІ було вручено платнику податків 09 серпня 2011 року податкову вимогу №123 від 02 серпня 2011 року з повідомленням про податковий борг в сумі 86548,64грн. що утворився станом на 02 серпня 2011 року. Податкова вимога отримана представником підприємства про що свідчить підпис особи на корінці вимоги. (а.с.9)

Факту оскарження відповідачем вищезазначеної податкової вимоги судом на час розгляду справи не встановлено, а тому вона вважається узгодженою. Даних про добровільну сплату відповідачем наявного податкового боргу або про відкликання податкової вимоги у суду на час розгляду справи не має.

З метою з'ясування майнового стану платника податків ПП «Промсоюз», Стахановською ОДПІ було направлено запити до обліково - реєстраційних установ з вимогою надати відомості щодо перебування у власності відповідача рухомого та нерухомого майна.

Так, відповідно до листа від 14.02.2014 позивача повідомлено, що за даними Стахановського центру НППВАС УДАІ ГУМВС України в Луганській області за підприємством ПП «Промсоюз» транспортних засобів не зареєстровано. Листом Управління Держземагенства у м.Стаханові від 13.02.2014 підтверджено відсутність зареєстрованих за ПП «Промсоюз» земельних ділянок на території Стахановської міської ради. Також, 14.02.2014 Державна інспекція сільського господарства повідомила Стахановську ОДПІ про відсутність зареєстрованої за ПП «Промсоюз» сільськогосподарської та дорожньо - будівельної техніки. (а.с.25-27)

Інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, щодо суб'єкта ПП «Промсоюз» підтверджується відсутність за останнім зареєстрованих прав на нерухоме майно у Державному реєстрі речових прав. (а.с.24)

Також актом опису майна від 03 серпня 2011 року №9147/9/24 який складено на виконання ст. 89 Податкового кодексу України та на підставі рішення про опис майна у податкову заставу від 03.08.2011, підтверджено відсутність будь якого майна у ПП «Промсоюз» яке може бути передано у податкову заставу. (а.с.28)

Відповідно до пункту 20.1.17 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо накладення арешту на кошти та інші цінності такого платника податків, що знаходяться в банку, у разі, якщо у платника податків, який має податковий борг, відсутнє майно та/або його балансова вартість менша суми податкового боргу, та/або таке майно не може бути джерелом погашення податкового боргу.

Матеріалами справи підтверджена наявність у відповідача податкового боргу в розмірі 53773,39 грн., відсутність зареєстрованого майна, відомостей щодо балансової вартості активів підприємства та наявності у відповідача іншого майна, яке може бути описане у податкову заставу не надано ні податковому органу, ні суду. Таким чином, суд погоджується з обґрунтованістю заявлених позовних вимог та наявністю підстав, визначених п.п. 20.1.17 Податкового кодексу України для накладення арешту на кошти, що знаходяться на розрахункових рахунках відповідача у банківських установах відповідно до переліку зазначеному у позовній заяві.

Відповідно до статті 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 71, 94, 158-163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Стахановської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Луганській області до Приватного підприємства «Промсоюз» про накладення арешту на кошти задовольнити повністю.

Накласти арешт на кошти Приватного підприємства «Промсоюз» (94000, Луганська область, м. Стаханов, вул. Б. Хмельницького, 76, код 30175805) за податковим боргом в розмірі 53 773,39грн. (п'ятдесят три тисячі сімсот сімдесят три гривні 39грн.) що знаходяться на розрахункових рахунках:

р/р 26000300405928 в Філії Луганське обласне АТ ОЩАД м. Луганськ, МФО 304665,

р/р 260053012340 в Філії Стахановське відділення АТ ОЩАД м. Стаханов, МФО 364092,

р/р 260053022343 в Філії Стахановське відділення АТ ОЩАД м. Стаханов, МФО 364092,

р/р 26007799985107 в ПАТ КБ «Правекс-Банк», МФО 380838

у банку обслуговуючому платника податків до повного погашення зазначеного податкового боргу.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку скаргу не було подано.

Постанова суду може бути оскаржена до Донецького апеляційного адміністративного суду. Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

На підставі частини 3 статті 160 КАС України у судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини постанови. Складення постанови у повному обсязі відкладено, про що згідно вимог частини 2 статті 167 КАС України повідомлено після проголошення вступної та резолютивної частин постанови у судовому засіданні.

Постанову у повному обсязі складено та підписано 12 березня 2014 року

Суддя К.Ю. Широка

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.03.2014
Оприлюднено14.03.2014
Номер документу37575697
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —812/1287/14

Постанова від 11.03.2014

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

К.Ю. Широка

Ухвала від 25.02.2014

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

К.Ю. Широка

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні