Постанова
від 11.03.2014 по справі 821/390/14
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 березня 2014 р.м. ХерсонСправа № 821/390/14 Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Циганія С.І., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в м. Каховці та Каховському районі Херсонської області до Відкритого акціонерного товариства "Каховський експериментальний механічний завод" про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах,

встановив:

Управління Пенсійного фонду України в м. Каховці та Каховському районі Херсонської області (далі - позивач, УПФУ) звернулось до Херсонського окружного адміністративного суду з позовом до Відкритого акціонерного товариства "Каховський експериментальний механічний завод" (далі - відповідач, ВАТ "Каховський експериментальний механічний завод"), у якому просить стягнути заборгованість з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за період з 01.01.2014р. по 27.01.2014р. на загальну суму 2463,70грн.

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначає, що вказана заборгованість виникла у зв'язку з несплатою ВАТ "Каховський експериментальний механічний завод" суми фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, за період з 01.01.2014р. по 27.01.2014р. згідно розрахунків. Оскільки відповідач добровільно не сплатив вказану суму витрат, тому вона підлягає стягненню в судовому порядку.

Ухвалою суду від 19.02.2014р. відкрито провадження в адміністративній справі.

У судове засідання, призначене на 11.03.2014р., представники сторін не з'явилися. Від позивача надійшло клопотання про розгляд справи за відсутності його представника.

Відповідач письмових заперечень на позов не надав, у судове засідання не прибув, про причини неявки суд не повідомив, хоча був належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення 25.02.2014р.

Виходячи з вищевикладеного, керуючись ст. 128 КАС України, суд вважає за можливе розглянути справу в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ВАТ "Каховський експериментальний механічний завод" має статус юридичної особи та використовує працю найманих працівників, у тому числі за професіями, стаж роботи за якими зараховується до спеціального стажу, що надає право на призначення пенсії на пільгових умовах. Підставами для призначення відповідної пенсії є документи, що підтверджують спеціальний стаж: трудова книжка, а за відсутності запису у ній - уточнююча довідка, що видається підприємством, на якому працівник набув спеціальний стаж роботи. Зокрема, відповідачем підтверджено такий трудовий стаж стосовно його працівників - ОСОБА_1 (довідка про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній), ОСОБА_2 (довідка про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній від 28.09.2012р. №104), ОСОБА_3 (довідка про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній від 19.11.2012р. №460), яким призначена пенсія за віком на пільгових умовах відповідно до пунктів "б"-"з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (Список № 2).

Відповідно до Розділу XV Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 №1058-ІV (далі - Закон № 1058-ІV) та Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. №21-1 (далі - Інструкція) підприємства, що підтвердили наявність у працівника спеціального трудового стажу відповідно до записів у трудових книжках або виданих уточнюючих довідок, зобов'язані відшкодовувати витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Із пп.6.2 п.6 вказаної Інструкції вбачається, що витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи з урахуванням вимог абзацу третього підпункту 1 пункту 2 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

У разі ліквідації або зміни власника підприємства суми зазначених витрат Пенсійному фонду вносять правонаступники, про що зазначено в п.6.3 вказаної Інструкції.

Відповідно до пп.6.4 п.6 Інструкції розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Як вбачається з матеріалів справи, згідно розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", надісланих за юридичною адресою відповідача, слідує, що ВАТ "Каховський експериментальний механічний завод" повинно було відшкодувати УПФУ витрати за період з 01.01.2014р. по 27.01.2014р. на загальну суму 2463,70грн.

Вказані розрахунки відповідачем у судовому або позасудовому порядку не оскаржувались.

Згідно із пп.6.8 п.6 Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Проте, ВАТ "Каховський експериментальний механічний завод" не сплатило суму витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за період з 01.01.2014р. по 27.01.2014р. на загальну суму 2463,70грн., що підтверджується карткою особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком 2.

Відповідно до пп.1 п.2.2 розділу ІІ Положення "Про управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах", затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 30 квітня 2002р. №8-2 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21 травня 2002р. за N 442/6730, встановлено, що управління відповідно до покладених на нього завдань забезпечує додержання підприємствами, установами, організаціями та громадянами актів законодавства про пенсійне забезпечення.

Згідно пп.8 п. 2.4 зазначеного Положення, управління має право стягувати несплачені суми єдиного внеску, страхових внесків та інших платежів з їх платників.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог управління Пенсійного фонду України в м. Каховці та Каховському районі Херсонської області про стягнення з Відкритого акціонерного товариства "Каховський експериментальний механічний завод" заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, за період з 01.01.2014р. по 27.01.2014р. на загальну суму 2463,70грн.

Керуючись ст.ст.8, 9, 19, 71, 94, 128, 158-163, 167 КАС України, суд -

постановив :

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Каховський експериментальний механічний завод" (код ЄДРПОУ 00383840) на користь управління Пенсійного фонду України в м. Каховці та Каховському районі Херсонської області заборгованість з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, за період з 01.01.2014р. по 27.01.2014р. на загальну суму 2463,70грн. (дві тисячі чотириста шістдесят три гривні 70 коп.).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Циганій С.І.

кат. 10.2.4

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.03.2014
Оприлюднено14.03.2014
Номер документу37601940
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/390/14

Постанова від 11.03.2014

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Циганій С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні