Постанова
від 13.03.2014 по справі 822/460/14
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

Справа № 822/460/14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 березня 2014 року 10 год. 00 хв.м. Хмельницький

Хмельницький окружний адміністративний суд в особі судді Фелонюк Д.Л. розглянув у скороченому провадженні адміністративну справу за позовом Славутської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Хмельницькій області до державного підприємства "Сільськогосподарське підприємство "Хмельницьке" про стягнення податкового боргу в розмірі 17926,66 грн., -

ВСТАНОВИВ :

Славутська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Хмельницькій області звернулась в суд з позовом до державного підприємства "Сільськогосподарське підприємство "Хмельницьке" про стягнення коштів в сумі 12020,91 грн. з розрахункових рахунків, відкритих у банківських установах, обслуговуючих вказаного платника податків, та за рахунок готівки, що належить платнику податків у рахунок погашення податкового боргу.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що за відповідачем рахується податковий борг в сумі 12020,91 грн., що підтверджується податковими повідомленнями-рішеннями, особовою карткою платника, податковою декларацією, розрахунком збору за спеціальне водокористування в частині використання води, розрахунком частини прибутку, що підлягає сплаті до загального фонду. Зазначає, що відповідачу надіслана податкова вимога №113 від 15.04.2011р., проте вжиті позивачем заходи не призвели до погашення заборгованості, що є причиною звернення до суду з даним позовом.

18.02.2014 року до суду надійшла заява представника позивача про уточнення позовних вимог (вх.№5030 від 18.02.2014р.), відповідно до якої просить стягнути з відповідача кошти в сумі 17926,66 грн. з розрахункових рахунків, відкритих у банківських установах, обслуговуючих вказаного платника податків, та за рахунок готівки, що належить платнику податків у рахунок погашення податкового боргу. Уточнення (збільшення) позовних вимог приймається судом.

Копія ухвали про відкриття скороченого провадження разом з інформацією про процесуальні права та обов'язки сторін, надіслані на адресу відповідача згідно реєстрації, повернуті до суду з відміткою Укрпошти "за відмовою адресата від одержання", тобто не отримані з незалежних від суду причин, а тому суд вважає, що справу можна вирішити в силу вимог ст.35 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) і ст.183-2 КАС України.

Оцінивши повідомлені позивачем обставини, дослідивши наявні в матеріалах справи докази в їх взаємному зв'язку і сукупності, суд приходить до висновку, що позов належить до задоволення у повному обсязі з наступних підстав.

Державне підприємство "Сільськогосподарське підприємство "Хмельницьке" як суб'єкт підприємницької діяльності - юридична особа зареєстроване 24.01.2009 року, що підтверджується копією витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців серії АВ №329605, спеціальним витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

За відповідачем рахується податковий борг в сумі 17926,66 грн., в тому числі:

- 17390,42 грн. по податку на додану вартість, що підтверджується податковими деклараціями з податку на додану вартість від 19.11.2013р., від 30.12.2013р.; податковими повідомленнями-рішеннями форми "Ш" №0003481501 від 24.10.2013р. (отримане 25.11.2013р., що підтверджується копією рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, виплату поштового переказу); №0005621501 від 20.12.2013р. (повернуте на адресу позивача з відміткою Укрпошти "відмова адресата від одержання");

- 108,88 грн. збору за спеціальне використання води, що підтверджується податковою декларацією збору: за спеціальне використання поверхневих та підземних вод; за спеціальне використання поверхневої води теплоелектростанціями з прямоточною системою водопостачання; за спеціальне використання поверхневих і підземних вод житлово-комунальними підприємствами; за спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв; за спеціальне використання поверхневих і підземних вод для потреб рибництва; за спеціальне використання кар'єрної, шахтної, дренажної води від 05.11.2013р.; податковим повідомленням-рішенням форми "Ш" №0003991502 від 25.10.2013р. (отримане 25.11.2013р., що підтверджується копією рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, виплату поштового переказу);

- 427,36 грн. - частина прибутку державних підприємств, що вилучаються до бюджету, що підтверджується розрахунком частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями від 05.11.2013р.; податковим повідомленням-рішенням форми "Ш" №0003931501 від 25.10.2013р. (отримане 25.11.2013р., що підтверджується копією рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, виплату поштового переказу).

Статтею 67 Конституції України на платників податків покладено обов'язок сплачувати податки і збори в порядку і в розмірах, встановлених законом.

Відповідно до ст.124 Конституції України, юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі, водночас ч.2 ст.19 Конституції України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Пунктом 1.1 ст.1 Податкового кодексу України (далі - ПК України) встановлено, що він регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, а також в інших сферах, у тому числі, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Згідно п.п.14.1.156 п.14.1 ст.14 ПК України податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк).

Відповідно до п.п.14.1.175 п.14.1 ст.14 ПК України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

В силу п.15.1 ст.15 ПК України, платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Пунктом 16.1.4. ст.16 ПК України визначено, що платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до п.57.1 ст.57 ПК України, платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно п.57.3 ст.57 ПК України, у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1, 54.3.2, 54.3.4 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Відповідно до п.54.5 ст.54 ПК України якщо згідно з нормами цієї статті сума грошового зобов'язання розраховується контролюючим органом, платник податків не несе відповідальності за своєчасність, достовірність і повноту нарахування такої суми, проте несе відповідальність за своєчасне та повне погашення нарахованого узгодженого грошового зобов'язання і має право оскаржити зазначену суму в порядку, встановленому цим Кодексом.

Згідно п.45.2. ст.45 ПК України податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Пунктом 58.3 ст.58 ПК України встановлено, що податкове повідомлення-рішення вважається надісланим (врученим) платнику податків, якщо його передано посадовій особі такого платника податків під розписку або надіслано листом з повідомленням про вручення. У разі коли пошта не може вручити платнику податків податкове повідомлення-рішення або податкові вимоги, або рішення про результати розгляду скарги через відсутність за місцезнаходженням посадових осіб, їх відмову прийняти податкове повідомлення-рішення або податкову вимогу, або рішення про результати розгляду скарги, незнаходження фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин, податкове повідомлення-рішення або податкова вимога, або рішення про результати розгляду скарги вважаються врученими платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення.

Суд встановив, що відповідач не виконав вимоги діючого законодавства щодо своєчасної сплати податкових зобов'язань, що призвело до виникнення податкового боргу.

В силу вимог п.59.1 ст.59 ПК України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Із метою погашення податкового боргу, у відповідності до вимог п.59.1. ст.59 ПК України відповідачу виставлено податкову вимогу форми "Ю" від 15.04.2011 року №113 (отримана 15.04.2011р.). Вказана вимога в адміністративному та судовому порядку не оскаржувалась та не скасована.

В силу п.95.2 ст.95 ПК України стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

Відповідно до п.20.1.34 ст.20 ПК України контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

Окрім того, відповідно до п.95.4 ст.95 ПК України, контролюючий орган на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків.

Станом на день розгляду справи відповідачем відкриті банківські рахунки №26052060360168, №26047057000208, №26045060046820 та №26002060392272 в Хмел.Ф.ПАТ КБ "Приватбанк", м.Хмельницький; №26003312912405 та №26047312912405 в ФХмельницькеОблас УПРАТОЩАД м.Хмельн.; №26000191412980 та №26041291412980 в Ф "Західне РУ" АТ "Б" ФІН та КРЕД" м.Львів, що підтверджується доданою до матеріалів справи довідкою.

Податкова вимога, податкові повідомлення-рішення відповідачем не оскаржувались та не скасовані доказів про сплату заборгованості суду не подано.

За таких обставин позов заявлений обґрунтовано, підтверджений належними доказами, відповідає вимогам чинного законодавства та підлягає задоволенню.

В силу ч.4 ст.94 КАС України судові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст.49, 51, 70, 71, 86, 94, 183-2, 186, 254, 255 КАС України, суддя -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов Славутської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Хмельницькій області до державного підприємства "Сільськогосподарське підприємство "Хмельницьке" про стягнення податкового боргу в розмірі 17926,66 грн. задовольнити.

Стягнути з державного підприємства "Сільськогосподарське підприємство "Хмельницьке" (30014, Хмельницька область, Славутський район, с. Цвітоха, код ЄДРПОУ 36280860) 17926,66 грн. (сімнадцять тисяч дев'ятсот двадцять шість гривень 66 коп.) податкового боргу за рахунок належних платнику податків коштів на рахунках в обслуговуючих його банках та готівки.

Постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження, виконуються негайно.

Постанова суду може бути оскаржена до Вінницького апеляційного адміністративного суду через Хмельницький окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня її отримання.

Постанова набирає законної сили в порядку статті 254 КАС України.

Суддя /підпис/ "Згідно з оригіналом" Суддя Д.Л. Фелонюк

Дата ухвалення рішення13.03.2014
Оприлюднено14.03.2014
Номер документу37602827
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —822/460/14

Постанова від 13.03.2014

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Фелонюк Д.Л.

Ухвала від 19.02.2014

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Фелонюк Д.Л.

Ухвала від 11.02.2014

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Фелонюк Д.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні