Постанова
від 17.03.2014 по справі 801/1514/14
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ПОСТАНОВА

Іменем України

17 березня 2014 року (12:38) Справа №801/1514/14

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим у складі головуючого судді Алексєєвої Т.В., при секретарі судового засідання Могильної А.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом Управління Пенсійного фонду України в м. Євпаторія АР Крим

до Дочірнього підприємства Акціонерного товариства "Кримкурортбуд" Євпаторійський завод "Буддеталь"

про стягнення

за участі:

представник позивача - не з'явився;

представник відповідача - не з'явився.

Обставини справи: Управління Пенсійного фонду України у м. Євпаторія АРК звернулось до Окружного адміністративного суду АР Крим з адміністративним позовом до Дочірнього підприємства Акціонерного товариства "Кримкурортбуд" Євпаторійський завод "Буддеталь" про стягнення сум фактичних витрат на доставку та виплату пільгових пенсій, призначених відповідно до п. "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" за січень 2014 року в сумі 4293,85 грн.

Позивач у судове засідання не з'явився, про час, дату та місце його проведення був повідомлений належним чином, надав клопотання про розгляд справи без участі представника, позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про дату та місце розгляду справи повідомлений належним чином, що підтверджується поштовим повідомленням, клопотань та заперечення на позов не надав.

Приймаючи до уваги, що в матеріалах справи достатньо доказів для з'ясування обставин по справі, враховуючи, що адміністративна справа має бути розглянута і вирішена протягом розумного строку, суд вважає можливим, на підставі ч. 6 ст. 71, ст. 128 КАС України, розглядати справу за наявними у ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до частини 1 та 2 статті 5 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" № 1058-ІV від 09.07.2003 року (далі - Закон України № 1058-ІV, в редакції на момент виникнення спірних правовідносин) всі відносини, які виникають між суб'єктами системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування регулюються виключно зазначеним законом, яким також визначаються порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків, стягнення заборгованості за цими внесками, організація та порядок здійснення управління в системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

Згідно з п.1 частини 1 статті 14 Закону України № 1058-ІV страхувальниками визнаються роботодавці підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру. Частиною 1 статті 15 Закону визначено, що платниками страхових внесків є страхувальники, зазначені у статті 14 Закону.

Судом встановлено, що відповідач - Дочірнє підприємство Акціонерного товариства "Кримкурортбуд" Євпаторійський завод "Буддеталь" 20.02.1998 року зареєстрований Виконавчим комітетом Євпаторійської міської ради АР Крим, що підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи (а.с. 8) та витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємцем (а.с. 5-6).

Дочірнє підприємство Акціонерного товариства "Кримкурортбуд" Євпаторійський завод "Буддеталь" знаходиться на обліку в Управління Пенсійного фонду України в м. Євпаторія АР Крим.

Відповідно до статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" Пенсійний фонд України призначає пенсії за віком на пільгових умовах.

Стаття 8 зазначеного Закону передбачає, що виплата пенсій здійснюється з коштів Пенсійного фонду України.

Згідно пункту 2 Прикінцевих положень Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом. Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій.

Відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду України на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", в частині пенсій призначених згідно з пунктами "б-з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", а саме плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій працівникам за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 року №36.

Розрахунки суми відшкодування розраховуються відповідно до підпункту 6.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003року №21-1 (далі -Інструкція).

Згідно з п.6.2. Інструкції № 21-1 витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи. При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Пунктом 6.4 зазначеної Інструкції встановлено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком 8 та додатком 8а до 1 січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії (п. 6.5 Інструкції).

Пунктом 6.8 цієї Інструкції передбачено, що підприємства щомісяця до 25 числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Позивачем на адресу відповідача листом № 5344/02-3-0 від 09.12.2013 року направлено розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених згідно з пунктами "б"- "з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (а.с. 12).

Розрахунок було отримано відповідачем 27.12.2014 року, що підтверджується поштовим повідомленням (а.с. 11).

У визначений законодавством строк відповідачем не було відшкодовано витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, за січень 2014 року, у зв'язку з чим за ним утворилась заборгованість у розмірі 4293,85 грн., сума заборгованості підтверджується карткою особового рахунку відповідача по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Згідно із ст. 71 КАС України відповідач не надав доказів сплати ним заборгованості в сумі 429385 грн. з фактичних витрат Управління на виплату та доставку пільгових пенсій, яка і підлягає стягненню на користь позивача.

В силу викладеного, суд вважає, що позовні вимоги належить задовольнити у повному обсязі.

Згідно з частиною 4 статті 94 КАС України у справах, у яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, і відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються. Тому судові витрати по справі не підлягають стягненню з відповідача.

Керуючись ст. ст. 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити.

2. Стягнути з Дочірнього підприємства Акціонерного товариства "Кримкурортбуд" Євпаторійський завод "Буддеталь" (97409, АР Крим, м. Євпаторія, вул. 2-ї Гвардійської Армії, 22, ЄДРПОУ 05764133) на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Євпаторія АР Крим (97408, АР Крим, м. Євпаторія, вул. Революції, 61) заборгованість по фактичним витратам на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", за січень 2014 року в розмірі 4293,85 грн.

Постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її проголошення. Якщо проголошено вступну та резолютивну частину постанови або справу розглянуто у порядку письмового провадження, постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її отримання у разі неподання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим протягом 10 днів з дня проголошення. У разі проголошення вступної та резолютивної частини постанови або розгляду справи у порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Севастопольського апеляційного адміністративного суду.

Суддя Алексєєва Т.В.

Дата ухвалення рішення17.03.2014
Оприлюднено19.03.2014
Номер документу37666851
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —801/1514/14

Постанова від 17.03.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Алексєєва Т.В.

Ухвала від 18.02.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Алексєєва Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні