Ухвала
від 18.03.2014 по справі 148/5297/13-к
ТУЛЬЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 148/5297/13-к

У Х В А Л А

18 березня 2014 року Тульчинський районний суд Вінницької області

В складі: головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Тульчині кримінальне провадження відносно :

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Грузьке, Голованівського району, Кіровоградської області, жителя АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, з вищою освітою, працюючого начальником КП «Тульчинське МБТІ», одруженого, не судимого за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28, ч.3 ст.365 КК України; ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м.Харків, проживає АДРЕСА_2 , українця, громадянина України, з вищою освітою, працюючого юристом КП «Тульчинське МБТІ», одруженого, не судимого, за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28, ч.3 ст.365 КК України, В С Т А Н О В И В :

Відповідно до обвинувального акту ОСОБА_4 , який являється начальником КП «Тульчинського МБТІ» за попередньою змовою з ОСОБА_5 , який працює юристом-реєстратором КП «Тульчинське МБТІ» в період з 31.07.2012 року по 03.08.2012 року безпідставно, шляхом винесення незаконних рішень та внесення відповідних записів до Реєстру власності на нерухоме майно, офіційно визнали та підтвердили факт припинення прав на нерухоме майно у ТОВ «Агропродінвест-2005».

Внаслідок злочинних дій вказаних осіб ТОВ «Агропродінвест-2005» позбавлено права володіння, користування та розпорядження належному товариству об`єктом нерухомого майна, чим спричинили тяжкі наслідки ТОВ «Агропродінвест-2005».

Такими своїми умисними діями ОСОБА_4 та ОСОБА_5 вчинили кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст.28, ч.3 ст.365 КК України - перевищення службових повноважень, тобто умисне вчинення службовою особою дій, які явно виходять за межі наданих їм прав чи повноважень, що заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам та інтересам юридичної особи, вчинене за попередньою змовою групою осіб, кваліфікуючою ознакою якого є спричинення тяжких наслідків.

В судовому засіданні прокурор у кримінальному провадженні заявив клопотання про закриття кримінального провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.28 , ч.3 ст.365 КК України на підставі п.4 ч.1 ст.284 КПК України в зв`язку з набранням чинності закону, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння вчинене особою, згідно вимог п.3 ч.1 Закону України« Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо імплементації до національного законодавства положень статті 19 Конвенції ООН проти корупції» від 21.02.2014 року.

Обвинувачені ОСОБА_4 та ОСОБА_5 просять постановити відносно них виправдувальний вирок, оскільки вони не є суб`єктами злочину, передбаченого ч.3 ст.365 КК України, викладеної в новій редакції, відповідно до Закону України від 21.02.2014 року « Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо імплементації до національного законодавства положень статті 19 Конвенції ООН проти корупції», який набрав чинності 28.02.2014 року.

Суд, заслухавши учасників кримінального провадження вважає, що клопотання прокурора про закриття кримінального провадження відносно обвинувачених ОСОБА_4 та ОСОБА_5 підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 4 КК України, закон про кримінальну відповідальність набирає чинності через десять днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування. Злочинність і караність, а також інші кримінально-правові наслідки діяння визначаються законом про кримінальну відповідальність дії або бездіяльності.

Згідно ч.1 ст.5 КК України, закон про кримінальну відповідальність, що скасовує злочинність діяння, пом`якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи, має зворотну дію в часі, тобто поширюється на осіб, які вчинили відповідні діяння до набрання таким законом чинності, у тому числі на осіб, які відбувають покарання або відбули покарання, але мають судимість.

Частиною 1 ст.11 КК України визначено, що злочином є передбачене цим Кодексом суспільно-небезпечне діяння ( дія або бездіяльність ), вчинене суб`єктом злочину.

28.02.2014 року набрав чинності Закон України « Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо імплементації до національного законодавства положень статті 19 Конвенції ООН проти корупції» від 21.02.2014 року, згідно якого ст. 365 Кримінального кодексу України викладено в новій редакції, яка передбачає як суб`єкт злочину лише працівників правоохоронних органів.

Кримінальна відповідальність за перевищення влади або службових повноважень службовими особами ( крім працівників правоохоронних органів ) скасована. ОСОБА_5 та ОСОБА_4 працівниками правоохоронного органу не являються.

Таким чином, набрав чинності закон, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння вчинене особою, що є підставою для закриття кримінального провадження згідно вимог п.4 ч.1 ст.284 КПК України.

З урахуванням викладеного, та приймаючи до уваги те, що набрав чинності закон, яким скасовано кримінальну відповідальність за перевищення влади або службових повноважень службовими особами ( крім працівників правоохоронних органів), що ставилося у вину ОСОБА_5 та ОСОБА_4 , а також те, що закон про кримінальну відповідальність, що скасовує злочинність діяння, пом`якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи має зворотну дію в часі, кримінальне провадження відносно ОСОБА_5 та ОСОБА_4 підлягає закриттю.

Керуючись п.4 ч.1 ст.284 КПК України, ст..ст.4, 5, 11 КК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Кримінальне провадження № 22013010000000001 за обвинуваченням ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28, ч.3 ст.365 КК України закрити у зв`язку із набранням чинності закону, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння вчинене особою, згідно вимог п.3 ч.1 Закону України « Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо імплементації до національного законодавства положень статті 19 Конвенції ООН проти корупції» від 21.02.2014 року.

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга протягом семи днів з дня її проголошення до апеляційного суду Вінницької області через Тульчинський районний суд.

Суддя:

СудТульчинський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення18.03.2014
Оприлюднено09.01.2023
Номер документу37674934
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —148/5297/13-к

Ухвала від 18.03.2014

Кримінальне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Робак С. О.

Ухвала від 23.07.2013

Кримінальне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Робак С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні