Рішення
від 19.03.2014 по справі 243/1470/14
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

243/1470/14

№ 2/243/931/2014

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 березня 2014 року Слов'янський міськрайонний суд Донецької області у складі:

Головуючого судді Сидоренко І.О.

при секретарі Писаренко Є.М.

за участю:

представника позивача Бутко О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду № 8 Слов"янського міськрайонного суду цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Сан Плейс» до ОСОБА_2 приватного нотаріуса Слов»янського міського нотаріального округу про визнання дій протиправними, зобов»язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В:

До Слов'янського міськрайонного суду Донецької області звернулося ТОВ «Сан ПЛЕЙС» з позовною заявою до приватного нотаріуса Слов'янського міського нотаріального округу про визнання дій протиправними, зобов'язання вчинити певні дії. Дана позовна заява мотивована тим, що 31 січня 2014 року ліцитатором товарної біржі «Феміда» був проведений аукціон з реалізації майна підприємства-банкрута: будівлі адміністративно - побутового корпусу загальною площею 5251,6 м2, розташованої за адресою: Донецька область, місто Слов'янськ, вулиця Карла Маркса, № 77. На підставі цього аукціону був складений протокол № 1 проведення аукціону з реалізації майна підприємства - банкрута від 31.01.2014 року, який підписаний ліцитатором товарної біржі «Феміда», ліквідатором ВАТ «Слов'янський керамічний комбінат» та переможцем аукціону «ТОВ «САН ПЛЕЙС» в особі Прищенко С.О. 05 лютого 2014 року продавцем (банкрутом) ВАТ «Слов'янський керамічний комбінат» в особі ліквідатора - арбітражного керуючого Жмайло О.І., який діяв на підставі ухвали Господарського суду Донецької області від 25.12.2008 року у справі про банкрутство № 33/41 б, з однієї сторони та покупцем - юридичною особою ТОВ «Сан Плейс» в особі Прищенка С.О., діючого на підставі статуту товариства, з другої сторони був складений акт про передання права власності на нерухоме майно - будівлю адміністративно - побутового корпусу загальною площею 5251,6 м2, розташовану за адресою: Донецька область, м. Слов'янськ, вул. К. Маркса, 77.

Відповідно до п.п. 4.3 та 4.4 пункту 4 глави 12 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, вищезазначений акт про передання права власності на куплене нерухоме майно та протокол про проведення аукціону містили всі необхідні дані, а саме у акті були зазначені ім»я (назва) та місце проживання (місцезнаходження) продавця та покупця, а також організатора аукціону; відомості про продане нерухоме майно та електронну адресу веб-сторінки, на якій було розміщені відомості про проведення аукціону, а у протоколі про проведення аукціону було зазначено майно, що запропоновано для продажу, його склад; кількість учасників аукціону; початкова вартість; ціну, запропоновану переможцем аукціону, частину ціни, сплаченої переможцем; найменування і місцезнаходження переможця торгів; електронна адреса сторінки веб-сайту, на якій було розміщено відомості про проведення аукціону; номер банківського рахунку, на який мали бути перераховані кошти за придбане майно, додано засвідчений організатором текст договору, вказаний в оголошенні про проведення аукціону.

Таким чином, відповідачу були надані всі необхідні документи, але Постановою від 12 лютого 2014 року ним було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії по видачі свідоцтва про придбання нерухомого майна на аукціоні.

Просять суд визнати неправомірною та скасувати постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 12 лютого 2014 року.

В судовому засіданні представник позивача, що діє на підставі договору від 20 лютого 2014 року, надав пояснення аналогічні вимогам, викладеним в позовній заяві. Просив позов задовольнити повністю.

Відповідач, приватний нотаріус Слов'янського міського нотаріального округу ОСОБА_2, в судове засідання не з'явився, надав суду письмове пояснення та заяву про розгляд справи без його участі, що відповідає вимогам ст. 169 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду спору по суті, суд встановив такі фактичні обставини та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних-осіб підприємців Товариство з обмеженою відповідальністю «Сан Плейс» зареєстрована як юридична особа (ідентифікаційний код юридичної особи 38731677, місцезнаходження - 84122, Донецька область, місто Слов'янськ, вул. Свободи, буд. № 87, керівник - Прищенко С.О.).

Також, з довідки АБ № 839824 з єдиного державного реєстру підприємств та організацій України вбачається, що ТОВ «Сан Плейс» є юридичною особою, керівник - Прищенко С.О.

Згідно протоколу № 2 загальних зборів учасників ТОВ «Сан Плейс» від 21.04.2014 року директору підприємства Прищенко С.О. доручено прийняти участь в аукціоні з продажу нежитлового приміщення, розташованого за адресою: м. Слов'янськ Донецької області, вул. Карла Маркса, 77.

Відповідно до протоколу № 1 проведення аукціону з реалізації майна підприємства банкрута від 31 січня 2014 року, переможцем аукціону по реалізації будівлі адміністративно-побутового корпусу площею забудови 1637,5 кв. м., загальною площею 5251,6 кв. м. визнано ТОВ «Сан Плейс» в особі Прищенко С.О. (а.с. 21).

03 лютого 2014 року на підставі протоколу проведення аукціону № 1 від 31 січня 2014 року між ВАТ «Слов'янський керамічний комбінат» в особі ліквідатора - арбітражного керуючого Жмайло О.І. та ТОВ з обмеженою відповідальністю «Сан Плейс» в особі керівника Прищенко С.О. укладений договір купівлі - продажу будівлі адміністративно - побутового корпусу загальною площею 5251,6 кв. м., розташованого за адресою: 84122, Донецька область м. Слов'янськ, вул. К. Маркса, 77, що вбачається з відповідного договору (а.с. 19-20).

05 лютого 2014 року, відповідно до ст. 75 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» складено Акт про передачу права власності на нерухоме майно, відповідно до якого Продавець (Банкрут) Відкрите акціонерне товариство «Слов'янський керамічний комбінат» в особі ліквідатора - арбітражного керуючого Жмайло О.І. передав, а Покупець ТОВ «Сан Плейс» прийняв майно, продане згідно з протоколом проведення аукціону з реалізації майна підприємства - банкрута № 1 від 31.01.2014 року, а саме будівлю адміністративно - побутового корпусу загальною площею 5251,6 кв. м. (а.с. 22).

Також, з значеного Акту вбачається, що інформація про земельну ділянку, на якій розташована будівля адміністративно - побутового корпусу відсутня.

20 лютого 2014 року приватним нотаріусом Слов'янського міського нотаріального округу ОСОБА_2 було відмовлено позивачу у вчиненні нотаріальної дії, про що свідчить відповідна постанова нотаріуса.

Як вбачається з вищенаведеної постанови підставою для відмови у вчиненні нотаріальної дії стала відсутність у протоколі № 1 проведення аукціону з реалізації майна підприємства - банкрута від 31.01.2014 року та в акті про передання права власності на нерухоме майно від 05.02.2014 року відомостей щодо плану будівлі, кількості її приміщень, їх площа, кількість поверхів будівлі, про підсобні приміщення та споруди; відомостей про земельну ділянку, на якій розташована будівля, не вказано право (право користування, право оренди тощо) на земельну ділянку. Крім того, в вищезазначеному протоколі та в акті не зазначені реквізити правовстановлюючих документів, що підтверджують право власності боржника на нерухоме майно, дата та номер реєстрації нерухомого майна.

При вирішенні питання щодо правомірності відмови нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії суд виходить з наступного. В теперішній час видача нотаріусом свідоцтва про придбання нерухомого майна на аукціоні при продажі майна в провадженні у справі про банкрутство регулюється Порядком вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України № 296/5 від 22.02.2012 року, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 лютого 2012 року за № 282/20595, а саме пунктом 4 глави 12 розділу ІІ.

Відповідно до п. п. 4.1. пункту 4 глави 12 розділу ІІ, придбання нерухомого майна на аукціоні при його продажі в провадженні у справі про банкрутство оформлюється нотаріусом відповідно до статті 75 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» за місцезнаходженням такого майна шляхом видачі набувачу відповідного свідоцтва.

Згідно статті 75 вищезазначеного Закону в акті про передання права власності на куплене нерухоме майно зазначаються: ім'я (назва) та місце проживання (місцезнаходження) продавця та покупця, а також організатора аукціону; відомості про продане нерухоме майно; адреса веб-сторінки, на якій розміщено відомості про проведення аукціону.

Відповідно до п. п. 4.2. пункту 4 глави 12 розділу ІІ вищезазначеного Порядку свідоцтво про придбання майна на аукціоні видається нотаріусом на підставі акта про передання права власності на придбане майно, що підписується сторонами, та протоколу про проведення аукціону, складеного організатором аукціону.

Як вбачається з матеріалів справи, для вчинення нотаріальної дії, нотаріусу був наданий протоколу № 1 проведення аукціону з реалізації майна підприємства банкрута від 31 січня 2014 року та акт про передачу права власності, підписаний сторонами.

Підпунктом 4.3. пункту 4 глави 12 розділу ІІ вищезазначеного Порядку встановлені вимоги щодо акту про передання права власності на куплене нерухоме майно. В даному акті повинно бути зазначено: ім'я (назва) та місцепроживання (місцезнаходження) продавця та покупця, а також організатора аукціону; відомості про продане нерухоме майно;електронну адресу веб-сторінки, на якій розміщено відомості про проведення аукціону.

Як вбачається з дослідженого в судовому засіданні Акту, він містить всі необхідні відомості.

Відповідно до підпункту 4.4 пункту 4 глави 12 розділу ІІ вищезазначеного Порядку в протоколі про проведення аукціону має бути зазначено:майно, що запропоноване для продажу, його склад; кількість учасників аукціону; початкову вартість; ціну, запропоновану переможцем аукціону, або відомості про те, що аукціон закінчився без визначення переможця;ціну або частину ціни, сплачену переможцем; найменування і місцезнаходження (для юридичної особи), прізвище, ім'я, по батькові і місце проживання (для фізичної особи) переможця торгів;електронну адресу сторінки веб-сайту, на якій розміщено відомості про проведення аукціону;номер банківського рахунку, на який мають бути перераховані кошти за придбане майно;інші відомості, передбачені законодавством України.

З Протоколу № 1 проведення аукціону з реалізації майна підприємства - банкрута вбачається, що даний документ містить найменування майна, запропонованого для продажу та його склад, кількість учасників аукціону, початкову вартість, ціну, запропоновану переможцем аукціону, електронну адресу сторінки веб - сайту, на якій розміщені відомості про проведення аукціону, номер банківського рахунку, на який мають бути перераховані кошти за придбане майно та найменування та реквізити переможця.

Таким чином, суд доходить до висновку, що позивачем ТОВ «Сан Плейс» нотаріусу надані всі необхідні документи для видачі нотаріусом свідоцтва про придбання нерухомого майна на аукціоні, тому відмова нотаріуса у вчиненні даної нотаріальної дії є безпідставною.

Отже, позовні вимоги ТОВ «Сан Плейс» підлягають задоволенню.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 10, 58, 209, 212, 213, 214, 215, ЦПК України, ст. 75 ЗУ «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом, п. 4 глави 12 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України № 296/5 від 22.02.2012 року, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 лютого 2012 року за № 282/20595, суд -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Сан Плейс» - задовольнити.

Визнати неправомірною та скасувати постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 12 лютого 2014 року про відмову приватним нотаріусом Слов'янського міського нотаріального округу А.В. Панченко видати товариству з обмеженою відповідальністю «Сан Плейс», код платника податків згідно з ЄДРПОУ 38731677, місцезнаходження: 84122, Донецька область, м. Слов'янськ, вулиця Свободи, 87, свідоцтва про придбання нерухомого майна - будівлі адміністративно - побутового корпусу загальною площею 5251,6 м2, розташованої за адресою: Донецька область, місто Слов'янськ, вулиця Карла Маркса, № 77 на аукціоні, що відбувся 31.01.2014 року при продажу майна в провадженні у справі про банкрутство.

Зобов'язати приватного нотаріуса Слов'янського міського нотаріального округу А.В. Панченко видати товариству з обмеженою відповідальністю «Сан Плейс», код платника податків згідно з ЄДРПОУ 38731677, місцезнаходження: 84122, Донецька область, місто Слов'янськ, вул. Свободи, 87 свідоцтво про придбання нерухомого майна - будівлі адміністративно - побутового корпусу загальною площею 5251,6 м2, розташованої за адресою: Донецька область, місто Слов'янськ, вулиця Карла Маркса, будинок № 77, придбаного на аукціоні, що відбувся 31.01.2014 року при продажу майна в провадженні у справі про банкрутство.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Слов'янського

міськрайонного суду

Донецької області І.О.Сидоренко

Дата ухвалення рішення19.03.2014
Оприлюднено21.03.2014
Номер документу37705432
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання дій протиправними, зобов»язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —243/1470/14

Рішення від 19.03.2014

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Ухвала від 25.02.2014

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Рішення від 19.03.2014

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні