Рішення
від 13.03.2014 по справі 923/1680/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 березня 2014 р. Справа № 923/1680/13

Господарський суд Херсонської області у складі судді Немченко Л.М. при секретарі Бєловій О.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом приватно-орендного підприємства "Перемога", смт. Архангельське Високопільського району Херсонської області

до: виконавчого комітету Архангельської селищної ради Високопільського району Херсонської області

про визнання права власності

за участю прокурора Ахременко О.Д.

та представників сторін:

від позивача - представник Лукомський О.П.

від відповідача - не прибув

Приватно-орендне підприємство "Перемога" (позивач) звернулось з позовом до виконавчого комітету Архангельської селищної ради Високопільського району Херсонської області (відповідач), з урахуванням зміни підстав позову у порядку ст.22 ГПК України, в якому просить суд визнати за позивачем право власності на об'єкт нерухомого майна - будівлю насіннєвого складу загальною площею 700 кв. м, розташованого за адресою: Херсонська область, Високопільський район, смт.Архангельське, вул. Мельнична, 37.

Позивачем 31.01.2014року подано заяву про зміну підстав позову, якою він просить визнати за ним право власності за набувальною давністю.

Заявою від 27.12.2013року № 105/7517вих13 прокурор міста Херсон вступив до справи відповідно до ст. 29 ГПК України.

У зв'язку з хворобою судді Задорожної Н.О. згідно з розпорядженням керівника апарату № 24 від 16.01.2014 р. призначено повторний автоматичний розподіл справи, відповідно до якого справу передано судді Немченко Л.М.

Ухвалами суду від 09.01.2014р., від 23.01.2014р., від 06.02.2014р. та від 27.02.2014р. розгляд справи відкладався.

Відповідач явку уповноваженого представника в судове засідання не забезпечив. Від відповідача 05.02.2014року надійшла заява, в якій відповідач позовні вимоги визнає з урахуванням зміни підстав позову, та просить розглянути справу без його участі.

Прокурор м. Херсона за своєю заявою, поданої до справи 30.12.13, вступив до розгляду справи в інтересах держави

Прокурор проти задоволення позовних вимог не заперечує.

Після закінчення розгляду справи в судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення прокурора та представника позивача, суд

в с т а н о в и в:

Приватно-орендне підприємство "Перемога" є приватним сільськогосподарським підприємством (надалі - "Підприємство"), створеним в процесі реорганізації (реструктуризації) сільськогосподарського виробничого кооперативу "Перемога", зареєстроване рішенням №2 загальних зборів від 2 лютого 2001 року, з усіма правами та обов'язками які переходять до приватно-орендного підприємства "Перемога" як правонаступника сільськогосподарського виробничого кооперативу "Перемога".

12.11.2013 року приватно-орендне підприємство "Перемога" звернулась до Архангельської селищної ради Високопільського району Херсонської області з питанням щодо оформлення права власності на нерухоме майно - будівля насіннєвого складу, загальною площею 700,0 кв.м., що знаходиться в Херсонській області, Високопільський район, смт. Архангельське, вул. Мельнична.

14.11.2013 року отримано лист № 462, в якому голова Архангельської селищної ради Високопільського району Херсонської області повідомив про відсутність у нього повноважень і підстав для оформлення за позивачем права власності на зазначене майно і порекомендував звернутися із даним питанням до суду.

Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

У відповідності до ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутись до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути, зокрема, визнання права. Відповідний спосіб захисту прав та законних інтересів суб'єктів господарювання також міститься у ст. 20 Господарського кодексу України. Позов про визнання права власності є речово-правовим, вимоги котрого звернені до суду, який повинен підтвердити наявність у позивача права власності на спірне майно. Об'єктом цього позову є усунення визначеності відносин права власності позивача щодо індивідуально визначеного майна. Підставою ж позову, є обставини, що підтверджують право власності позивача на йно.

Відповідно до ст. 37 Закону України "Про сільськогосподарську кооперацію" (в редакції, що діяла на час реорганізації) визначено, що кооператив (об'єднання) може реорганізовуватися в підприємства інших форм господарювання за рішенням загальних зборів (засновників) у порядку, визначеному статутом. З моменту реорганізації кооператив (об'єднання) припиняє свою діяльність. У разі реорганізації кооперативу (об'єднання) всі його права та обов'язки переходять до правонаступників.

Передача підприємствам-правонаступникам майна, яке не підлягає паюванню, здійснюється згідно з Порядком розподілу та використання майна реорганізованих колективних сільськогосподарських підприємств, затвердженим наказом Мінагрополітики від 14.03.2001 р. N 62. Відповідно до Порядку, майно, яке неможливо виділити в натурі в рахунок майнових паїв та поділити без ушкодження, а саме: дороги, капітальні вкладення на поліпшення земель (меліоративні, іригаційні та інші мережі), гідротехнічні споруди, ставки, багаторічні насадження, лісосмуги, а також об'єкти, які перебувають у загальному користуванні, передаються на баланс підприємствам-правонаступникам комісією з організації вирішення майнових питань, що виникають у процесі реформування за рішенням загальних зборів співвласників-членів колишнього КСП.

Таким чином, у відповідності із чинним законодавством всі майнові права СВК "Перемога" за правонаступництвом перейшли до ПОП "Перемога".

Відповідно до переліку майна, яке не підлягає паюванню затвердженого зборами співвласників від 9 лютого 2002 року протокол № 2, будівля насіннєвого складу, загальною площею 700,0 кв.м знаходиться на балансі ПОП "Перемога".

Відповідно до ч. 1 ст. 344 ЦК України особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п'яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом. Право власності на нерухоме майно, що підлягає державній реєстрації, виникає за набувальною давністю з моменту державної реєстрації.

Зі змісту наведеної норми слідує, що останньою визначені ознаки володіння, які в своїй сукупності є необхідними для набуття права власності на річ за набувальною давністю, а саме: - володіння має бути добросовісним. Тобто, добросовісним володільцем є той володілець, який вважає себе власником речі, однак, не являється ним з причин наявності дефекту в правовій підставі набуття речі. Добросовісно володіє і той, що навіть усвідомлює, що він не є власником речі, але не знає і не може знати дійсного власника речі; - володіння має бути відкритим - очевидним для всіх третіх осіб, які мають можливість спостерігати за ним; - володіння повинно бути безперервним протягом визначених ст. 344 ЦК України строків. При цьому, давнісне володіння є володінням фактичним, тобто воно не може бути перерване тими чи іншими юридичними актами, а лише фактичними діями володільця стосовно речі; - володіння річчю як своєю, від свого імені, тобто, здійснюючи володіння річчю, особа має позиціонувати себе як її власника.

Згідно з ч.4 ст.3 44 ЦК України право власності за набувальною давністю на нерухоме майно, транспортні засоби, цінні папери набувається за рішенням суду.

Приватно-орендне підприємство "Перемога" є приватним сільськогосподарським підприємством (надалі - "Підприємство"), створеним в процесі реорганізації (реструктуризації) сільськогосподарського виробничого кооперативу "Перемога" зареєстроване рішенням №2 загальних зборів від 2 лютого 2001 року, з усіма правами та обов'язками які переходять до приватно-орендного підприємства "Перемога" як правонаступника сільськогосподарського виробничого кооперативу "Перемога".

В результаті реорганізації на баланс ПОП "Перемога" у 2002 року було передано нерухоме майно, в тому числі - будівля насіннєвого складу, загальною площею 700,0 кв. м, що знаходиться в Херсонська область, Високопільський район, смт. Архангелське, вул. Мельнична.

Зазначену будівлю підприємство використовує понад 10 років відкрито та добросовісно для здійснення підприємницької діяльності, а саме використовується як склад для зберігання сільськогосподарської продукції.

Крім того, позивач для використання вищезазначеного майна у 2002 році заключив постачання електричної енергії для освітлення вказаного приміщення і понад 10 років сплачує кошти за освітлення.

З огляду на викладене, позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, господарський суд

в и р і ш и в:

1. Позовні вимоги задовольнити.

2. Визнати за приватно-орендним підприємством "Перемога", смт. Архангельське Високопільського району Херсонської області вул. Леніна 45, код ЄДРПОУ 03785390, право власності на нерухоме майно - будівлю насіннєвого складу загальною площею 700,0 кв. м, що знаходиться в Херсонській області Високопільский район смт. Архангельське вул. Мельнична 37, за набувальною давністю.

Повне рішення складено 18.03.2014р.

Суддя Л.М. Немченко

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення13.03.2014
Оприлюднено21.03.2014
Номер документу37706621
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/1680/13

Рішення від 13.03.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Ухвала від 04.12.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Задорожна Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні