Ухвала
від 19.03.2014 по справі 212/828/14-к
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 212/828/14-к

1-кп/212/217/14

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 березня 2014 року м. Кривий Ріг

Жовтневий районний суд м. Кривого Рогу в складі:

головуючого судді - ОСОБА_1 ;

при секретарі - ОСОБА_2

з участю прокурора - ОСОБА_3

з участю підозрюваного - ОСОБА_4 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Кривому Розі клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку зі зміною обстановки від 31 січня 2014 року, яке надійшло до суду з прокуратури Жовтневого району м. Кривого Рогу, по обвинуваченню:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, що мешкає за адресою: АДРЕСА_1 .

в скоєнні злочину, передбаченого ст. 272 ч. 1 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

03 лютого 2014 року до суду з прокуратури Жовтневого району м. Кривого Рогу надійшло клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку зі зміною обстановки по обвинуваченню ОСОБА_4 за ст. 272 ч.1 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 13.02.2012 року ОСОБА_4 17.10.1976 ІНФОРМАЦІЯ_2 , на підставі наказу № 105 від 10.02.2012 року, виконував обов`язки гірничого майстра дільниці №28 товариства обмеженої відповідальності «Криворіжшахтобуд» (надалі ТОВ «Криворіжшахтобуд»), ідентифікаційний код юридичної особи № 36607677, юридична адреса якого м. Кривий Ріг, вул. Конституційна, 5.

Відповідно до п.п. 2.18.1, 2.18.2, 2.18.6 посадової інструкції гірничого майстра дільниці ТОВ «Криворіжшахтобуд» від 09.12.2009 року, ОСОБА_4 як виконуючий обов`язки гірничого майстра дільниці № 28 ТОВ «Криворіжшахтобуд»: перевіряє стан безпечних умов праці на всіх робочих місцях, негайно приймає заходів до усунення порушень які маються, дотримується вимог вентиляційного режиму, засобів пило - подавлення та проти - пожежної безпеки.

Під час виконання своїх службових обов`язків ОСОБА_4 повинен знати та керуватись в своїй діяльності нормативними актами, що покладають на нього обов`язки по забезпеченню дотримання технологічних процесів та дотримання норм по охороні праці та повинен діяти відповідно до:

- статті 14 Закону України «Про охорону праці» працівник зобов`язаний дбати про особисту безпеку і здоров`я, а також про безпеку і здоров`я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства; знати і виконувати вимоги нормативно-правових актів з охорони праці, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва користуватися засобами колективного та індивідуального захисту. Працівник несе безпосередню відповідальність за порушення зазначених вимог.

-статті 41 Гірничого Закону України, працівники гірничого підприємства зобов`язані знати та виконувати вимоги гірничого законодавства та технічної документації, плану ліквідації аварій у межах виконуваних робіт, правил поведінки в небезпечних умовах, правил експлуатації машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва; не піддавати небезпеці своїми діями чи бездіяльністю життя та здоров`я людей; негайно повідомити керівника робіт або гірничого диспетчера (чергового по підприємству) про ознаки виникнення аварії або нещасного випадку, а в разі виникнення загрози життю та здоров`ю людей попередити їх і вивести з небезпечної зони.

-параграфу 14 «Єдиних правил безпеки при розробці рудних, нерудних і розсипних родовищ підземним способом», забороняється видача нарядів на роботу у виробки (забої), що мають порушення вимог правил безпеки, крім нарядів на усунення цих порушень. У віддалену від основних робочих місць виробітку (забої) дозволяється посилати одночасно не менше двох досвідчених робітників і тільки після огляду цих виробок (вибоїв) особами технічного нагляду.

-параграфу 16 «Єдиних правил безпеки при розробці рудних, нерудних і розсипних родовищ підземним способом», кожне робоче місце повинно забезпечуватися нормальним провітрюванням, освітленням, засобами для оповіщення про аварію, перебувати в стані повної безпеки або роботи (відсутність нависаючих шматків породи, справне кріплення, наявність огороджень рухомих частин механізмів та ін..) і перед початком робіт оглядатися начальником зміни (гірничим майстром) або за його дорученням - бригадиром (ланковим).

Начальник зміни (гірничий майстер) зобов`язаний вжити заходів щодо усунення небезпеки, поміченої до початку робіт або під час роботи. У випадках, коли усунення виявлених небезпек неможливо, начальник зміни (гірничий майстер ) зобов`язаний не допускати виконання робіт , вивести робітників у безпечне місце і негайно повідомити про це своєму безпосередньому керівнику або диспетчеру шахти.

-параграфу 43 «Єдиних правил безпеки при розробці рудних, нерудних і розсипних родовищ підземним способом», кріплення всіх гірничих виробок повинно проводитися вчасно і відповідно до затверджених для них паспортами кріплення та управління покрівлею. Паспорти кріплення та управління покрівлею можуть бути типовими, але в них повинні бути відображені конкретні умови по кожній проведеної виробці. Всі порожнечі за кріпленням повинні бути закладені або забучені. Паспорти складаються начальником дільниці відповідно до «Інструкції щодо складання паспортів кріплення і управління покрівлею гірничих виробок у шахтах » і затверджуються начальником або головним інженером шахти.

При погіршенні гірничо-геологічних і виробничих умов проведення виробок повинно бути призупинено до перегляду паспорта. Робітники і технічний нагляд дільниці до початку виконання робіт повинні бути ознайомлені з паспортами кріплення та управління покрівлею під розписку.

-параграфу 21 «Єдиних правил безпеки при вибухових роботах», вибухові роботи повинні виконуватися підривники під керівництвом особи технічного нагляду за письмовими нарядами з ознайомлення під розпис і відповідними наряд-путівкам і проводиться тільки в місцях, що відповідають вимогам правил та інструкцій з безпеки робот. Без письмових нарядів допускається виконання вибухових робіт з ліквідації аварійних ситуацій або за їх попередження.

-пунктів 7.9.4, 7.9.8, «Системи управління охороною праці в ТОВ «Криворіжшахтобуд»», майстер здійснює постійний контроль за дотриманням робітниками технологічних процесів, використання засобів колективного та індивідуального захисту, виконання робіт у відповідності з вимогами по охороні праці, організує та контролює безпечне виконання робіт з підвищеною небезпекою, які проводяться в газо-небезпечних, пожежо - небезпечних, вибухо - небезпечних місцях.

-пункту 68 «Переліку робіт з підвищеною небезпекою» затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці № 15 від 26.01.2005 року, підземні роботи на шахтах та рудниках є роботою з підвищеною небезпекою.

13.02.2012року головний державний інспектор Держгірпромнагляду ОСОБА_5 при проведені планової перевірки стану промислової безпеки та охорони праці у гірничих виробках шахти «Ювілейна» ПАТ «ЄВРАЗ СУХА БАЛКА» виявив порушення вимог правил безпеки та технологічного процесу, допущених робітниками дільниці № 28 ТОВ Криворіжшахтобуд» при виконані робіт з проходки орт-заїзду 61 осі і орт - заїзду 110 осі гор. - 1340 м., Південного польового штреку гор.-1340 м.

У цих виробках з порушеннями вимог правил безпеки велися вибухові та вантажні роботи при не улаштованому кріплені вибоїв, згідно «Паспортів кріплення», не зважаючи на низьку стійкість порід та інтенсивну їх трищінуватість. У даних гірничо-геологічних умовах, при допустимому відставанні тимчасового кріплення складало 5 м., та відставання вентиляційних труб у вибоях складало від 16 до 20 м., при допустимому - 10 м., що створило небезпечну виробничу ситуацію із загрозою життю працівників або настання інших тяжких наслідків.

Виконуючий обов`язки гірничого майстра дільниці № 28 ТОВ «Криворіжшахтобуд» ОСОБА_4 в порушення вимог статті 14 Закону України «Про охорону праці», статті 41 Гірничого Закону України, параграфів 14, 16, 43 «Єдиних правил безпеки при розробці рудних, нерудних і розсипних родовищ підземним способом», параграфу 21 Єдиних правил безпеки при вибухових роботах, пунктів 7.9.4., 7.9.8. Системи управління охорони праці в

ТОВ «Криворіжшахтобуд», пунктів 2.18.1, 2.18.2, 2.18.6 посадової інструкції гірничого майстра дільниці ТОВ «Криворіжшахтобуд» від 09.12.2009 р., так 13.02.2012 року очолюючи другу зміну, не забезпечив безпечне ведення гірничих робіт та технологічного процесу при виконанні робіт з проходки орт-заїзду 61 осі, орт-заїзду 110 осі та Південного польового штреку гор.-1340м шахти «Ювілейна» видав робочим наряди на робочі місця з порушенням правил безпеки, дав дозвіл на ведення вибухових робіт у забої Південно польового штреку гор. - 1340 метрів, стан якого не відповідав вимогам правил і інструкцій з безпеки праці, що привело до створення небезпечної виробничої ситуації і з технічної точки зору знаходилось у прямому причинно-наслідковому зв`язку із створенням загрози загибелі людей чи настанням інших тяжких наслідків тим самим вчинив злочин в сфері безпеки виробництва.

Таким чином, в наслідок невиконання гірничим майстром дільниці № 28 ТОВ «Криворіжшахтобуд» ОСОБА_4 вимог статті 14 Закону України «Про охорону праці», статті 41 Гірничого Закону України, параграфів 14, 16, 43 «Єдиних правил безпеки при розробці рудних, нерудних і розсипних родовищ підземним способом», параграфу 21 Єдиних правил безпеки при вибухових роботах, пунктів 7.9.4., 7.9.8. Системи управління охорони праці в ТОВ «Криворіжшахтострой», пунктів 2.18.1, 2.18.2, 2.18.6 посадової інструкції гірничого майстра дільниці ТОВ «Криворіжшахтострой» від 09.12.2009 р., так 13.02.2012 року очолюючи другу зміну, не забезпечив безпечне ведення гірничих робіт та технологічного процесу при виконанні робіт з проходки орт- заїзду 61 осі, орт-заїзду 110 осі та Південного польового штреку гор.-1340м шахти «Ювілейна» видав робочим наряди на робочі місця з порушенням правил безпеки, дав дозвіл на ведення вибухових робіт у забої Південно польового штреку гор. - 1340 метрів, стан якого не відповідав вимогам правил і інструкцій з безпеки праці, що привело до створення небезпечної виробничої ситуації і з технічної точки зору знаходилось у прямому причинно- наслідковому зв`язку із створенням загрози загибелі людей чи настанням інших тяжких наслідків та відповідно до висновку судової гірничотехнічної експертизи № 1861 від 16.09.2013 року, з технічної точки зору знаходилось у прямому причинно-наслідковому зв`язку із створенням загрози загибелі людей чи настанням інших тяжких наслідків.

Дії ОСОБА_4 кваліфіковані за ст. 272 ч.1 КК України.

Від підозрюваного ОСОБА_4 надійшла заява, згідно якої він просить направити до суду кримінальне провадження із звільненням його від кримінальної відповідальності в зв`язку тим, що кримінальне правопорушення вчинене ним втратило свою суспільну небезпечність.

В підготовчому судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 підтримав клопотання, просив закрити провадження по цій справі на підставі ст.48 КК України, у зв`язку зі зміною обстановки.

В підготовчому судовому засіданні підозрюваний ОСОБА_4 не заперечував проти задоволення клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності у зв`язку із зміною обстановки, вчинене ним кримінальне правопорушення втратило свою суспільну небезпеку.

Заслухавши думку прокурора ОСОБА_3 та підозрюваного ОСОБА_4 , суд вважає, що клопотання підлягає до задоволення, справу необхідно закрити в зв`язку із зміною обстановки вчинене діяння втратило суспільну небезпечність.

Враховуючи, що ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення, за вчинення якого передбачена максимальна міра покарання

-обмеження волі на строк до трьох років, яке згідно ст. 12 КК України відноситься до категорії злочинів середньої тяжкості, підозрювана особа згідно ст. 48 КК України підлягає звільненню від кримінальної відповідальності у зв`язку з тим, що на час проведення досудового розслідування внаслідок зміни обстановки вчинене ним діяння втратило суспільну небезпечність, оскільки 13.02.2012 року після виявлених порушень на підставі рішення №101 від 14.02.2012 року їх в найкоротший термін було усунуто, жодна з осіб від даного кримінального правопорушення не постраждала, що виключає суспільну небезпечність вказаного злочину.

ОСОБА_4 на момент 13.02.2013 року тимчасово виконував обов`язки гірничого майстра дільниці №28 ТОВ «Криворіжшахтобуд», а на теперішній час займає посаду кріпильника дільниці №29 ТОВ «Криворіжшахтобуд», що в свою чергу унеможливлює в подальшому вчиненню нового кримінального правопорушення

Відповідно до ст.48 КК України, особу, яка вперше вчинила злочин невеликої або середньої тяжкості, може бути звільнено від кримінальної відповідальності, якщо буде визнано, що на час кримінального провадження внаслідок зміни обстановки, вчинене нею діяння втратило суспільну небезпечність або ця особа перестала бути суспільно небезпечною.

Таким чином, у суду є підстави вважати, що на час розгляду кримінального провадження судом, внаслідок зміни обстановки, вчинене ним діяння втратило суспільну небезпечність, ОСОБА_4 може бути звільнений від кримінальної відповідальності, з підстав, передбачених ст.48 КК України.

Керуючись п.1 ч.2 ст.284, ст. 372 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

На підставі ст.48 КК України, звільнити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, який мешкає за адресою : АДРЕСА_1 від кримінальної відповідальності за скоєння злочину, передбаченого ч.1 ст.272 КК України, а кримінальне провадження № 42013040730000102 у відношенні нього - закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Дніпропетровської області, через Жовтневий районний суд м. Кривого Рогу, протягом семи днів з дня її винесення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.03.2014
Оприлюднено10.01.2023
Номер документу37713802
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —212/828/14-к

Ухвала від 19.03.2014

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Чайкін І. Б.

Ухвала від 03.02.2014

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Чайкін І. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні