Рішення
від 17.03.2014 по справі 910/2496/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98 РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/2496/14 17.03.14

За позовом Комунального підприємства Печерського району м. Києва "Дирекція з

управління нежитловим фондом Печерського району міста Києва"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Український фондовий

дім"

про стягнення 10 728,00 грн.

Суддя Трофименко Т.Ю.

Представники:

Від позивача: Лялюк Л.В. - по дов. № 2 від 08.01.2014р.

Від відповідача: Карпенко І.В. - директор

Обставини справи :

Комунального підприємства Печерського району м. Києва "Дирекція з управління нежитловим фондом Печерського району міста Києва" звернулось до Господарського суду міста Києва з вимогою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Український фондовий дім" про стягнення 10 728,00 грн. Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов'язань відповідно до умов договору оренди нежитлових приміщень № 105 від 30.12.2011р.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 19.02.2014 р. порушено провадження у даній справі, призначено її до розгляду у судовому засіданні на 17.03.2013 р. за участю представників сторін, яких зобов'язано надати суду певні документи.

У даному судовому засіданні представник позивача підтримав заявлені позовні вимоги.

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги визнав в повному обсязі та пояснив, що підприємство на даний час не має коштів для погашення заборгованості.

У судовому засіданні 17.03.2014 р. відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України судом проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ст. 509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України договір - є підставою виникнення цивільних прав та обов'язків. Цивільні права і обов'язки виникають як з передбачених законом договорів, так і з договорів, не передбачених законом, але таких, що йому не суперечать.

Договір - це категорія цивільного права, яка визначається як домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. До зобов'язань, що виникають з договорів, застосовуються загальні положення про зобов'язання, якщо інше не випливає із закону або самого договору. Як і будь-який правочин, він є вольовим актом, оскільки виражає спільну волю сторін, що втілюється у договорі. Змістом договору є, власне, ті умови, на яких сторони погоджуються виконувати договір, і вони мають дотримуватися взятих на себе зобов'язань.

30.12.2011р. між Державним підприємством «ЕКОС» (надалі орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю Український фондовий дім (надалі орендар) було укладено Договір оренди нежитлових приміщень № 105.

Відповідно до умов договору, орендодавець передає, а орендар приймає у тимчасове платне користування приміщення, що знаходиться за адресою: м. Київ, Лумумби № 19, загальною площею 44,70 кв.м. для розміщення офісу.

Згідно ч. 6 ст. 283 Господарського кодексу України до відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язаний передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

За користування майном з наймодавця справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму (ч.1 ст. 762 Цивільного кодексу України).Термін оренди становить до 31.12.2012р. без права його пролонгації та викупу приміщення.

Згідно з п. 3.3. договору, при передачі приміщення, що орендується, складається Акт приймання-передачі, який підписується уповноваженими представниками сторін.

Розділом п'ятим договору сторони погодили орендну плату та порядок розрахунків, відповідно до якого:

5.1. розмір орендної плати визначається сторонами у розрахунку (Додаток № 1, що є невід'ємною частиною даного договору).

5.2. протягом тридцяти банківських днів з дати підписання даного договору орендар зобов'язується сплатити орендодавцю гарантійний платіж в розмірі місячної орендної плати за останній місяць користування приміщенням для забезпечення виконання грошових зобов'язань за договором.

5.3. орендна плата нараховується орендарю починаючи з моменту підписання Акту приймання-передачі до моменту підписання сторонами Акту приймання-передачі приміщення з оренди та сплачується орендарем наступним чином:

5.3.1. перший платіж, що визначається пропорційно до кількості днів оренди за перший місяць користування.

5.3.2. наступні платежі сплачуються авансом щомісячно до п'ятого числа поточного (розрахункового) місяця, тобто до п'ятого числа поточного місяця за поточний оплачуваний місяць орендного користування.

5.4. орендодавець залишає за собою право змінювати розмір орендної плати попередивши про це орендаря не менше ніж за місяць.

5.4.1.орендодавець письмово повідомляє орендаря про збільшення орендної плати, при цьому надсилає пропозицію укладання додаткової угоди до цього договору з встановленням нового розміру орендної плати.

5.4.2. Сторони протягом 10 (десяти) календарних днів з дати відправлення Орендодавцем відповідної пропозиції про укладення Додаткової угоди зобов'язані підписати вищевказану угоду.

5.4.3. У випадку не підписання Орендарем Додаткової угоди у вищевказаний строк, Орендодавець має право на одностороннє дострокове розірвання даного Договору, про що письмово повідомляє Орендаря за десять календарних днів до бажаної дати розірвання.

5.5. Орендна плата вноситься відповідно до Договору або рахунків, що виставляються Орендодавцем. Одержувати рахунок в Орендодавця є обов'язком Орендаря. Не своєчасне отримання Орендарем рахунку у Орендодавця не звільняє його від зобов'язання своєчасно сплатити орендну плату. Орендар зобов'язаний на вимогу Орендодавця проводити звіряння взаєморозрахунків по орендній платі та інших платежах і оформляти відповідні акти звірки.

Орендар зобов'язаний щомісяця підписувати Акти наданих послуг та один примірник повертати Орендодавцю. У випадку не надання Орендарем підписаного Акту наданих послуг до 5 (п'ятого) числа місяця, наступного за звітним, Акт вважається прийнятим Орендарем, а послуги по оренді наданими.

Відповідно до умов договору, орендодавець зобов'язаний своєчасно передати Орендарю Приміщення (п.3.2. даного Договору), передати Орендарю Приміщення в належному стані, який відповідає призначенню та забезпечити безперешкодне використання Орендарем Приміщення.

Згідно з п. 8.1. договору, після закінчення терміну оренди, Орендар зобов'язаний протягом 3 (трьох) календарних днів повернути Приміщення Орендодавцю згідно Акту приймання-передачі.

Повернення Приміщення здійснюється двосторонньою комісією, що складається з уповноважених представників Сторін і оформляється Актом приймання-передачі. У випадку ухилення Орендаря від підписання Акту приймання-передачі з оренди, Орендодавець має право в односторонньому порядку підписати вищевказаний Акт, при цьому Приміщення буде вважатись переданим з оренди (п. 8.2. договору).

Пунктом 9.6. договору передбачено, що у випадку, коли строк дії Договору закінчився, а Орендар ухиляється від підписання договору оренди на новий строк, але продовжує користуватися Приміщенням, орендна плата нараховується Орендареві за весь строк фактичного користування Приміщенням, при цьому Орендар зобов'язаний оплати™ Орендодавцеві неустойку в розмірі 2-місячної орендної плати.

З матеріалів справи вбачається, що 01.10.2012р. між сторонами було підписано додаткову угоду № 1 про внесення змін до Договору оренди № 105 від 30.12.2011р. на приміщення загальною площею 44,7 кв.м. в будинку № 19 на вул. П. Лумумби.

Відповідно до умов даної угоди, з метою реалізації рішення Київської міської ради від 22.09.2011 року № 34/6250 „Про затвердження Положення про оренду майна територіальної громади міста Києва", Розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 12.09.2012р. № 1605 „Про безоплатне прийняття відомчого житлового фонду, службового житла, зовнішніх інженерних мереж ПАТ „ХК „Київміськбуд" до комунальної власності територіальної громади міста Києва", Розпорядження Печерської районної в м. Києві державної адміністрації від 26.01.2012р. № 41 «Про визначення комунального підприємства Печерського району м. Києва «Дирекція з управління нежитловим фондом Печерського району м. Києва» управителем нерухомих об'єктів, віднесених до нежитлового фонду, переданого до сфери управління Печерської районної в м. Києві державної адміністрації» та керуючись Законом України " Про оренду державного та комунального майна" від 10.04.1992 року № 2269-ХІІ сторонами по Договору оренди № 105 від 30.12.2011р. (далі - Договір) вважати:

Орендодавець - Печерська районна в місті Києві державна адміністрація,в особі заступника голови Пугач Тамари Василівни, що діє на підставі Закону України «Про місцеві державні адміністрації», Розпорядження Печерської районної в місті Києві державної адміністрації від 19.01.2012р. № 23 «Про надання заступникам голови Печерської районної в місті Києві державної адміністрації окремих повноважень»

Орендар - Товариство з обмеженою відповідальністю „Український фондовий дім", в особі директора Карпенка Ігоря Вікторовича, що діє на підставі Статуту.

Підприємство отримувач коштів - Комунальне підприємство "Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду Печерської районної у м. Києві ради", уклали цю Додаткову угоду до Договору про наступне:

Сторони домовились внести зміни в п.5.5 Договору та викласти в наступній редакції:

Орендна плата за поточний місяць вноситься орендарем на розрахунковий рахунок №2600516346 в АТ «Райффайзен Банк Аваль» , МФО 300335, код 35692211 Комунального підприємства Печерського району м. Києва "Дирекція з управління нежитловим фондом Печерського району міста Києва" до 20 -го числа поточного місяця незалежно від наслідків господарської діяльності.

01.05.2013р. відповідач повернув орендоване приміщення Комунальному підприємству Печерського району м. Києва "Дирекція з управління нежитловим фондом Печерського району міста Києва", що підтверджується актом прийому - передачі.

Обґрунтовуючи свої позовні вимоги, позивач зазначає про те, що в порушення умов договору відповідач не сплатив оренду плату період з 1 січня 2013 року по 30 квітня 2013 року, у зв'язку з чим виник борг в сумі 10 728,00 грн.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно із ст. 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Статтею 283 Господарського кодексу України передбачено, що за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Відповідно до ст.ст. 11, 626 Цивільного кодексу України договір є підставою виникнення цивільних прав та обов'язків.

Як передбачено частинами 1 та 5 статті 762 Цивільного кодексу України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Згідно із ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

В силу ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог, відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться, та відповідно до ст. 629 ЦК України договір, є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 610, 611 Цивільного кодексу України, порушення зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Згідно зі ст. 173 ГК України один суб'єкт господарського зобов'язання повинен вчинити певну дію на користь іншого суб'єкта, а інший суб'єкт має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 ЦК України зобов'язання мають виконуватися належним чином, одностороння відмова від виконання зобов'язання не допускається.

Відповідно до ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачем були порушені договірні зобов'язання в частині оплати орендних платежів в період з 1 січня 2013 року по 30 квітня 2013 року, у зв'язку з чим виник борг в сумі 10 728,00 грн.

З огляду на викладене позовні вимоги підлягають задоволенню в сумі 10728,00 грн.

Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна із сторін повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підстави своїх вимог чи заперечень. Відповідно до ст. 34 ГПК України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідач не надав суду належних та допустимих доказів, які б спростовували доводи позивача.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати покладаються на відповідача.

Посилання відповідача на невиконання своїх зобов'язань за договором у зв'язку із відсутність грошових коштів є такими що не можуть бути підставою для звільнення від виконання зобов'язань за вказаним договором (зазначеної позиції дотримується Верховний Суд України у своїй постанові від 13.10.2009 року і справі № 21-348во09).

Так, загальні положення цивільного законодавства (ст. 525, 526 ЦК України) поширюються також на всі договори, навіть за відсутності спеціального законодавства.

Уклавши договір, незалежно від його правової природи, сторони зв'язані умовами його виконання, а право сторони на отримання виконання згідно договору підлягає захисту судом відповідної юрисдикції.

Верховний Суд України у Постанові від 13.10.2009 року по справі № 21-348во09, по якій предметом розгляду справи було стягнення заборгованості, вказав, що відсутність коштів для належного виконання грошового зобов'язання не може бути визнана обставиною, що звільняє від відповідальності (форс-мажорною обставиною), незалежно від підстав її виникнення.

Керуючись ст. ст. 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Український фондовий дім» (01133, м. Київ, вул. Лихачова, 1/27, код ЄДРПОУ 24258022 ) на користь Комунального підприємства Печерського району м. Києва "Дирекція з управління нежитловим фондом Печерського 10 728 грн. 00 коп. основного боргу, 1 827 грн. 00 коп. судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 20.03.2014р.

Суддя Трофименко Т.Ю.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення17.03.2014
Оприлюднено20.03.2014
Номер документу37728347
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/2496/14

Рішення від 17.03.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні