Рішення
від 13.03.2014 по справі 923/115/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб-сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 березня 2014 р. Справа № 923/115/14

Господарський суд Херсонської області у складі судді Нікітенка С.В., при секретарі Гапоновій К.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом прокурора Суворовського району м. Херсона в інтересах держави в особі Українського державного фонду підтримки фермерських господарств в особі Херсонського відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств, м. Херсон

до фермерського господарства "Мельниченко", с. Новомиколаївка Скадовського району

Херсонської області

про стягнення 20000,00 грн.

За участю прокурора - Бондар А.В., посвідчення № 015184 від 12.02.2013р.,

За участю представників сторін:

від позивача: Москаленко В.В. - заступник директора, довіреність № 17 від 30.02.2014р.

від відповідача: не з'явився.

Суть спору: Прокурор Суворовського району м. Херсона в інтересах держави в особі Українського державного фонду підтримки фермерських господарств в особі Херсонського відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств (позивач), звернувся до суду з позовом, в якому просить стягнути з фермерського господарства "Мельниченко" (відповідач) суму боргу по неповернутій фінансовій допомозі у розмірі 20000,00 грн.

Позовні вимоги прокурор обґрунтовує посиланнями на умови договору № 566/08 від 19.09.2008р., положення ст. 36-1 ЗУ "Про прокуратуру", ч. 4 ст. 24 ЗУ "Про фермерське господарство" та ст.ст. 1, 2, 29, 49, 54 ГПК України.

У судовому засіданні прокурор та представник позивача позовні вимоги підтримали у повному обсязі.

Відповідач, належним чином повідомлений про дату, час та місце проведення судового засідання, у судове засідання вдруге не прибув, але 12.03.2014р. подав через канцелярію суду письмове пояснення та додатки до нього. З пояснення слідує, що у зв'язку із тяжкою хворобою керівника ФГ "Мельниченко" - Мельниченка В.І. та несприятливими погодними умовами для росту та розвитку рослин, відповідач просить надати йому відстрочку виконання рішення до 25 серпня 2014 року. Дане пояснення з додатками прийнято судом до розгляду та залучено до матеріалів справи.

У судовому засіданні позивач та прокурор не заперечили проти надання відповідачу відстрочки виконання рішення до 25 серпня 2014 року.

Відповідно до статті 75 ГПК України, справа розглядається без участі представника відповідача, за наявними в ній матеріалами, яких достатньо для вирішення спору по суті.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення прокурора та представника позивача, суд -

в с т а н о в и в:

Згідно ст.121 Конституції України на органи прокуратури покладено функцію представництва інтересів держави у випадках, визначених законом, у тому числі в судових органах.

Відповідно до рішення Конституційного суду України від 08.04.1999 року прокурор або його заступник самостійно визначає і обґрунтовує в позовній заяві, в чому полягає порушення інтересів держави чи в чому існує загроза інтересам держави у конкретних спірних відносинах, які підлягають розгляду та вирішенню в судовому порядку.

Проведеною прокурорською перевіркою дотримання законодавства та ефективному використанню асигнувань із державного бюджету, наданих Херсонському відділенню Українського державного фонду підтримки фермерських господарств, для фінансування фермерів області, в період їх становлення, які отримують в відділенні фонду безвідсоткову фінансову підтримку (допомогу), на поворотній основі, для розбудови фермерського господарства, встановлено, що отримана фермерами фінансова підтримка своєчасно не повертається.

Матеріали справи свідчать, що 19 вересня 2008 року між Українським державним фондом підтримки фермерських господарств в особі Херсонського відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств (позивач) та фермерським господарством "Мельниченко" (відповідач) був укладений договір №566/08 про надання фінансової підтримки (допомоги) фермерському господарству (надалі-договір).

Згідно п.1. договору, позивач зобов'язується надати фінансову підтримку (допомогу) на поворотній основі відповідачу в сумі 100000,00 грн., а відповідач зобов'язується використати її за цільовим призначенням і повернути фінансову підтримку (допомогу) у визначений даним договором строк.

Відповідно до пункту 3.4.3. договору, відповідач зобов'язаний повернути кошти фінансової підтримки (допомоги) на поворотній основі Укрдержфонду в особі Херсонського відділення згідно з встановленим графіком, а у випадку, якщо такий не був укладений - не пізніше останнього дня користування фінансовою підтримкою (допомогою): до 01 жовтня 2009 р. в сумі 20 000 грн., до 01 жовтня 2010 р. в сумі 20 000 грн., до 01 жовтня 2011 року в сумі 20 000 грн., до 01 жовтня 2012 р. в сумі 20 000 грн., до 01 вересня 2013 р. в сумі 20 000 грн. Кінцевий термін повернення заборгованості по фінансовій підтримці (допомозі) до: 01 вересня 2013 року.

Відповідач, всупереч договірним зобов'язанням, фінансову допомога у розмірі 20000,00 грн. до 01.09.2013р. не повернув, у зв'язку з чим за ним утворилась заборгованість.

З метою досудового врегулювання спору позивачем було направлено відповідачу претензію № 53-021/279а від 12.12.2013р., в якій він пропонує терміново погасити борг у розмірі 20000,00 грн. до 22.12.2013р. Вказана претензія залишена відповідачем без відповіді та реагування.

Проаналізувавши заявлені позовні вимоги з положеннями чинного законодавства суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Приймаючи до уваги, що Український державний фонд підтримки фермерських господарств є державною бюджетною установою, яка є органом, уповноваженим державою виконувати функції з реалізації державної політики щодо фінансової підтримки становлення і розвитку фермерських господарств (ст. 10 Закону України "Про фермерське господарство"), основним завданням останнього є надання зворотної фінансової допомоги фермерським господарствам. Після повернення фермерським господарством фінансової допомоги кошти надходять до спеціального фонду Державного бюджету України, після чого спрямовуються на надання кредитів іншим фермерським господарствам.

Тому, неповернення відповідачем фінансової допомоги тягне за собою не виконання доходної частини Державного бюджету України, що не дає можливості користуватися державною підтримкою іншим фермерським господарствам, у зв'язку з чим ставиться під загрозу реалізація державної політики щодо підтримки фермерських господарств , а це у свою чергу завдає шкоди державі.

Частиною 1 статті 193 Господарського Кодексу України передбачено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Положеннями ст. 530 ЦК України передбачено, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Відповідно до статті 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Доказів сплати суми боргу у розмірі 20000,00 грн. відповідачем суду не надано.

З огляду на викладене, позовні вимоги в частині стягнення суми боргу у розмірі 20000,00 грн., є доведеними і обґрунтованими.

Відповідно до положень ст.ст. 33, 34 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин в їх сукупності, суд дійшов висновку, що заявлені позивачем вимоги документально підтверджені, а отже такі, що підлягають задоволенню.

Судовий збір відповідно до ст. 49 ГПК України покладається на відповідача.

12 березня 2014 року відповідач звернувся до суду з клопотанням, в якому просить відстрочити виконання рішення суду до 25 серпня 2014 року.

Позивач та прокурор не заперечили надання відповідачу відстрочки виконання рішення до 25 серпня 2014 року

Відповідно до положень п. 6 ст. 83 ГПК України, господарський суд, приймаючи рішення, має право відстрочити або розстрочити виконання рішення, за наявності обставин, які ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

Вирішуючи клопотання про відстрочку виконання рішення, суд приймає до уваги тяжку хворобу голови ФГ "Мельниченко" - Мельниченка Валентина Івановича та думку позивача і прокурора.

З огляду на викладене, суд задовольняє клопотання відповідача про відстрочку виконання рішення та відстрочує виконання рішення до 25 серпня 2014 року в частині стягнення суми боргу у розмірі 20000,00 грн. та суми судового збору у розмірі 1827,00 грн.

У судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини судового рішення і повідомлено прокурору та представнику позивача про дату складення повного рішення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 44, 49, 75, 82, 83, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з фермерського господарства "Мельниченко" (75712, Херсонська область, Скадовський район, с. Новомиколаївка, вул. Лихни, 36, код ЄДРПОУ - 22735682) на користь Українського державного фонду підтримки фермерських господарств в особі Херсонського відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств (73000, м. Херсон, вул. Перекопська, 17, к. 1, код ЄДРПОУ - 21284148, р/р 37123004002985 в ГУДКУ у Херсонській області, МФО - 852010, отримувач: Державний бюджет м. Херсона, код ОКПО - 37959779, КЕКД - 02801400) суму боргу у розмірі 20000,00 грн..

Відстрочити до 25 серпня 2014 року виконання рішення в частині стягнення суми боргу у розмірі 20000,00 грн.

3. Стягнути з фермерського господарства "Мельниченко" (75712, Херсонська область, Скадовський район, с. Новомиколаївка, вул. Лихни, 36, код ЄДРПОУ - 22735682) в доход спеціального фонду Державного бюджету (р/р № 31215206783002 в ГУДКСУ у Херсонській області, МФО 852010, код ЄДРПОУ - 37959779, одержувач УДКСУ у місті Херсоні, призначення платежу - судовий збір, код 03500045) 1827,00 грн. судового збору.

Відстрочити до 25 серпня 2014 року виконання рішення в частині стягнення 1827,00 грн. судового збору.

4. Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 18.03.2014р.

Суддя С.В. Нікітенко

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення13.03.2014
Оприлюднено24.03.2014
Номер документу37728450
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/115/14

Рішення від 13.03.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 07.02.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні