Постанова
від 19.03.2014 по справі 812/771/14
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

10.2.4

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

19 березня 2014 рокуЛуганськСправа № 812/771/14

Суддя Луганського окружного адміністративного суду Матвєєва В.В., розглянувши у м. Луганську у порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Управління пенсійного фонду України в м. Антрациті та Антрацитівському районі Луганської області до Відкритого акціонерного товариства «Антрацитшахтобуд» про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком №2 в розмірі 32350,66 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

05 лютого 2014 року до Луганського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Управління пенсійного фонду України в м. Антрациті та Антрацитівському районі Луганської області до Відкритого акціонерного товариства «Антрацитшахтобуд» про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком №2 в розмірі 32350,66 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивачем зазначено, що за період з квітня по вересень 2013 року відповідачу пред'явлено для відшкодування фактичні витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених за Списком №2, на суму 32350,66 грн. Зазначені розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених за списком №2, боржником не оскаржено. В добровільному порядку сума боргу відповідачем не сплачено.

Враховуючи викладене, позивач просить стягнути з відповідача зазначену суму боргу з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених за Списком №2, у судовому порядку.

Ухвалою від 07 лютого 2014 року справу призначено до розгляду у порядку скороченого провадження.

Ухвала про відкриття скороченого провадження направлена відповідачу на адресу: 94601, Луганська область, м. Антрацит, вул. Будівельна, 11.

14.03.2014 на адресу суду повернувся конверт з відміткою «за закінченням терміну зберігання» (а. с. 39).

Відповідно до положень ч. 11 ст. 35 КАС України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Відповідно до вимог ст. 35 КАС України, юридична особа повідомлена про час та місце слухання справи, якщо судова повістка доставлена за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру.

У зв'язку з цим, суд позбавлений можливості повідомити відповідача про розгляд даної справи за іншою адресою.

З огляду на вищезазначене, суддя вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача належним чином для реалізації ним права судового захисту своїх прав та інтересів.

Дослідивши матеріали справи, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог і наданих сторонами доказів, оцінивши докази відповідно до вимог ст.ст. 69-72 КАС України, суддя прийшов до наступного.

Встановлено, що відповідач ВАТ «Антрацитшахтобуд» зареєстрований як суб'єкт підприємницької діяльності-юридична особа Виконавчим комітетом Антрацитівської міської ради Луганської області 31.10.2011 за №13791070004000825 (а. с. 7), у встановленому порядку зареєстрований у позивача платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (а. с. 10).

Матеріалами справи підтверджується, що позивач за період з квітня по вересень 2013 року сплачував та доставляв пенсіонерам відповідача пільгові пенсії за Списком №2, що підтверджується розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (а. с. 13-35). Розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій були отримані уповноваженою особою відповідача 19.04.2013, 20.05.2013, 20.06.2013, 19.07.2013, 19.08.2013, 19.09.2013.

Таким чином, отримавши розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до пункту «б-з» ст. 13 Закону України від 05.11.1991 № 1788-ХП «Про пенсійне забезпечення», не надавши на них до УПФУ в м. Антрацитів та Антрацитівському районі Луганської області заперечень та не оскарживши їх в суді, відповідач фактично узгодив такі розрахунки.

У зв'язку з тим, що відповідач не сплатив позивачу зазначену в розрахунку суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком №2, за відповідачем утворилась заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком №2 за період з квітня по вересень 2013 року в розмірі 32350,66 грн., що підтверджується карткою особового рахунку за період з 01.04.2013 по 30.09.2013 (а. с. 12).

Правовідносини, пов'язані з виплатою та доставкою пенсій, призначених на пільгових умовах, регулюються Конституцією України, Законами України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон № 1058), "Про пенсійне забезпечення", Інструкцією "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України", затвердженою постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1. З 01 січня 2011 року набрав чинності Закон України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08 липня 2010 року № 2464-VI (далі - Закон №2464), яким внесено зміни до Законів України "Про пенсійне забезпечення" та № 1058.

Разом з цим положення Закону № 1058, які врегульовують питання обов'язку підприємств відшкодовувати Пенсійному фонду України фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій, Законом № 2464 не змінено.

Згідно п. 2 Прикінцевих положень Закону № 1058 підприємства та організації з грошових коштів, які призначені на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду України плату, яка покриває витрати на виплату та доставку пенсій. При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату та доставку цих пенсій передбачений ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", а саме платники збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відшкодовують фактичні витрати на виплату і доставку пільгових пенсій до досягнення працівниками пенсійного віку.

Встановлено єдиний порядок для відшкодування пенсій, призначених відповідно з пунктами "б"-"з"статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Порядок відшкодування Пенсійному фонду витрат на виплату та доставку пенсій регулюється пунктом 6 Інструкції про порядок обчислення та сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 №21-1 (далі - Інструкція).

Розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається на підставі відомостей відділів з призначення пенсій відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, які надсилаються підприємствам до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій.

Підприємства щомісяця до 25 числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Таким чином витрати по оплаті пільгових пенсій відшкодовуються Пенсійному фонду за рахунок відповідних підприємств.

Підставою для нарахування пільгових пенсій є не тільки запис у трудовій книжці щодо праці на даному підприємстві, а й довідка підприємства, яка уточнює характер роботи з зазначенням періоду роботи, що зараховується до спеціального стажу; професії або посади; характеру виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, куди включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка, яка оцінюється управлінням Пенсійного фонду з урахуванням вимог Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення", який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 26.06.2002 за № 536/6824. Відповідальність за представлення таких документів покладається на адміністрацію підприємств, установ, організацій, згідно ст. 101 Закону "Про пенсійне забезпечення" № 1788- ХІІ.

Підставою для відшкодування підприємством органам Пенсійного Фонду витрат на виплату та доставку пільгових пенсій є розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за відповідний період.

Із системного аналізу зазначених норм Закону України "Про пенсійне забезпечення", суддя приходить до висновку, що відповідач, отримавши розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону № 1058 в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б-з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", не надавши на них заперечень та не оскарживши розрахунки у судовому порядку, фактично узгодив такі розрахунки. Відтак, визначена в розрахунках сума до відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій підлягає сплаті відповідачем.

При цьому, чинним законодавством не встановлено будь-яких обмежень щодо стягнення з підприємств фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій з урахуванням їх фінансового становища, так як вказані суми вже є фактично сплачені пенсіонерам.

Враховуючи, що позовні вимоги документально обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи, відповідають чинному законодавству, суддя вважає, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 14, 15, 17, 20 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058 від 09.07.2003, ст. ст. 17, 18, 94, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Управління пенсійного фонду України в м. Антрациті та Антрацитівському районі Луганської області до Відкритого акціонерного товариства «Антрацитшахтобуд» про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком №2 в розмірі 32350,66 грн. - задовольнити повністю.

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства «Антрацитшахтобуд» (юридична адреса: 94601, Луганська область м. Антрацит, вул. Будівельна, 11, ідентифікаційний код 00181473) на користь Управління пенсійного фонду України м. Антрациті та Антрацитівському районі Луганської області (юридична адреса: 94613, Луганська область, м. Антрацит, вул. Радянська, 19, код ЄДРПОУ 37530472) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком №2 за період з квітня по вересень 2013 року у розмірі 32350,66 грн. (тридцять дві тисячі триста п'ятдесят гривень шістдесят шість копійок).

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова за результатами скороченого провадження може бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку також іншими особами у зв'язку з тим, що суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки.

Строк для подання апеляційної скарги стороною або іншою особою, яка брала участь у справі, обчислюється з моменту отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до Донецького апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

У разі оскарження в апеляційному порядку постанови, прийнятої у скороченому провадженні, ухвала суду апеляційної інстанції по такій справі є остаточною і оскарженню не підлягає.

Постанову складено у повному обсязі 19 березня 2014 року о 09 год. 55 хв.

Суддя В.В. Матвєєва

Дата ухвалення рішення19.03.2014
Оприлюднено24.03.2014
Номер документу37745477
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —812/771/14

Постанова від 19.03.2014

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

В.В. Матвєєва

Ухвала від 07.02.2014

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

В.В. Матвєєва

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні