Рішення
від 19.03.2014 по справі 926/111/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"19" березня 2014 р. Справа № 926/111/14. За позовом Публічного акціонерного товариства комерційного банку «Приватбанк»

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Гарант 11»

про стягнення боргу в розмірі 12065,56 грн.

Суддя С.О. Миронюк

Представники:

Від позивача - Зюлковська Л.В. - представник. Довіреність № 64-О від 09.01.2014 р

Від відповідача - не з'явився.

СУТЬ СПОРУ: Публічне акціонерне товариство комерційний банк «Приватбанк», вул. Набережна Перемоги, 50, м. Дніпропетровськ, звернулось з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Гарант 11», вул. Базарна, 18, с.м.т. Глибока, про стягнення боргу згідно Договору банківського обслуговування від 08.12.2011 р. в сумі 12 065,56 грн., що складається з 8857,64 грн. заборгованість за кредитом, 2137,64 грн. заборгованість по процентам за користування кредитом, 579,44 грн. пені та 490,84 грн. заборгованості по комісії за користуванням кредитом.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що 08.12.2011 року відповідачем було підписано заяву про відкриття поточного рахунку. Згідно заяви відповідач приєднався до "Умов та правил надання банківських послуг", тарифів банку, які разом із заявкою складають договір банківського обслуговування та взяв на себе зобов'язання виконувати умови договору. Відповідно до договору відповідачу було встановлено кредитний ліміт в розмірі 26 500 грн. на поточний рахунок в електронному вигляді через засоби електронного зв'язку між банком і клієнтом. За користування кредитом клієнт зобов'язаний сплачувати відсотки за його користування. Станом на 19.12.2013 року за відповідачем рахується заборгованість за кредитом в сумі 8 857,64 грн., 2137,64 грн. заборгованість по процентам за користування кредитом, 579,44 грн. пені та 490,84 грн. заборгованості по комісії за користуванням кредитом.

Ухвалою суду від 24.01.2014 р. порушено провадження по даній справі, судове засідання призначено на 18.02.2014 р.

Ухвалами суду від 18.02.2014 року та 06.03.2014 р. розгляд справи було відкладено на 19.03.2014 року в зв'язку з нез'явленням представника відповідача.

Представник відповідача в черговий раз в судове засідання не з'явився, відзив на позов не надав, причини нез'явлення суду не повідомив. Отже відповідач не використав наданого законом права на участь у судовому засіданні та представлення відзиву.

Ухвали господарського суду направлені відповідачу за на його юридичну адресу: вул. Базарна, 18, с.м.т. Глибока, яка зазначена у витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що відповідач був належним чином повідомлений про час і місце слухання справи, а тому на підставі ст.75 Господарського процесуального кодексу України неявка відповідача не перешкоджає розгляду справи по суті.

В судовому засіданні, яке відбулося 19.03.2014 року представник позивача зазначив, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Розглянувши подані позивачем документи і матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позовна вимога, дослідивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення по суті, суд -

ВСТАНОВИВ:

08.12.2011 року Товариством з обмеженою відповідальністю «Гарант 11» (відповідачем) було підписано заяву про відкриття поточного рахунку (далі - Заява).

Підписавши згадану заяву, відповідач погодився із "Умовами та правилами надання банківських послуг", у тому числі з Умовами та Правилами обслуговування за Розрахунковими картками, Тарифами банку, які разом із цією заявою та карткою зі зразками підписів і відбитка печатки складають Договір банківського обслуговування.

Згідно з п.3.18.1.16 "Умов та Правил надання банківських послуг" - при укладенні договорів і угод, чи вчиненні інших дій, що свідчать про приєднання Клієнта до "Умов та Правил надання банківських послуг" (або у формі "Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки" або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк / інтернет клієнт-банк, або у формі обміну паперовою або електронною інформацією, або в будь-якій іншій формі), Банк і Клієнт допускають використання підписів Клієнта у вигляді електронно-цифрового підпису та/або підтвердження через пароль, спрямований Банком через верифікований номер телефону, який належить уповноваженій особі Клієнта з правом "першого" підпису. Підписання договорів і угод таким чином прирівнюється до укладання договорів та угод у письмовій формі.

Відповідно до Договору відповідачу було встановлено кредитний ліміт, на поточний рахунок № 26001060795491 в електронному вигляді через встановлені засоби електронного зв'язку Банку і Клієнта, що визначено і врегульовано "Умовами та правилами надання банківських послуг".

Відповідно до п. 3.18.1.1. "Умов та Правил надання банківських послуг" (далі - Умови), кредитний ліміт на поточний рахунок надається на поповнення обігових коштів та здійснення поточних платежів Клієнта в межах кредитного ліміту.

Кредит надається в обмін на зобов'язання Клієнта щодо його повернення, сплаті процентів та винагороди (п. 3.18.1.3. Умов).

Згідно п. 3.18.1.8 Умов, проведення платежів Клієнта у порядку обслуговування кредитного ліміту, проводиться Банком протягом одного року з моменту підписання угоди про приєднання Клієнта до Умов (або у формі "Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки" або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк /інтернет клієнт-банк, або у формі обміну паперовою або електронною інформацією, або в будь-якій іншій формі).

П. 3.18.4.1 Умов передбачає, що за користування кредитом в період з дати виникнення дебетового сальдо на поточному рахунку Клієнта при закритті банківського дня Клієнт виплачує проценти, виходячи з процентної ставки, розмір якої залежить від строку користування кредитом (диференційована процентна ставка).

За період користування кредитом з моменту виникнення дебетового сальдо до дати обнулення дебетового сальдо в одну з дат з наступного 20-го до 25-го числа місяця, розрахунок процентів здійснюється за процентною ставкою в розмірі 0 % річних від суми залишку непогашеної заборгованості (п. 3.18.4.1.1 Умов).

При необнуленні дебетового сальдо в одну з дат періоду, в якому дебетове сальдо підлягає обнуленню, протягом 90 днів з останньої дати періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнуленню, Клієнт виплачує Банку за користування кредитом проценти в розмірі 24 % річних, починаючи з останньої дати періоду, в яку дебетове сальдо підлягало обнуленню (п. 3.18.4.1.2 Умов).

У випадку непогашення кредиту протягом 90 днів з дати закінчення періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнуленню, починаючи з 91-го дня після дати закінчення періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнуленню, кредит вважається простроченим, а грошові зобов'язання Клієнта щодо погашення заборгованості вважаються порушеними. При порушенні Клієнтом будь-якого з грошового зобов'язання Клієнт сплачує Банку відсотки за користування кредитом у розмірі 48 % річних від суми залишку непогашеної заборгованості. У разі порушення Клієнтом будь-якого з грошових зобов'язань і при реалізації права Банку на встановлення іншого строку повернення кредиту, передбаченого Умовами і правилами надання Банківських послуг, Клієнт сплачує Банку пеню у розмірі 0,1315% від суми залишку непогашеної заборгованості за кожен день прострочення. Сплата пені здійснюється з дня, наступного за датою порушення зобов'язань (п. 3.18.4.1.3 Умов). При цьому нарахування неустойки здійснюється протягом 3 років з дня коли зобов'язання мало бути виконане(п. 3.18.5.4 Умов).

У п. 3.18.1.17 Умов передбачено, що при перерахуванні Клієнтом з поточного рахунку коштів за рахунок кредитного ліміту на будь-які рахунки або пластикові картки, утримувачем якого є сам власник поточного рахунку або будь-які пов'язані з ним фізичні особи, з суми кожного з проведених у рахунок кредитного ліміту перерахувань сплачується комісійна винагорода у розмірі 3 % від суми перерахувань.

За таких обставин справи позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 634 Цивільного кодексу України, договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Згідно ч. 1 ст. 1054 Цивільного кодексу України, за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Як зазначалося вище, відповідач кредитні кошти у повному обсязі не повернув, а тому станом на 19.12.2013 р. заборгованість по кредиту становить 8 857,64 грн.

Також з відповідача стягується 2 137,64 грн. заборгованості по відсоткам та 490,84 грн. заборгованості по комісії за користування кредитом.

Згідно ч. 1 ст. 548 Цивільного кодексу України, виконання зобов'язання (основного зобов'язання) забезпечується, якщо це встановлено договором або законом.

Під неустойкою (штрафом, пенею), відповідно до статті 549 цього Кодексу розуміється грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Зокрема, пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

При цьому, частиною 6 статті 231 ГК України визначено, що штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

Пунктом 6 статті 232 Господарського кодексу України передбачено, що нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня коли зобов'язання мало бути виконано.

Враховуючи викладене позивач правомірно нарахував відповідачу пеню за несвоєчасну сплату кредиту в сумі 579,44 грн., що передбачено п.п. 3.18.4.1.3 та 3.18.4.1.5 Умов і ст. 549 Цивільного кодексу України, яка підлягає стягненню.

Таким чином позовні вимоги є обґрунтованими, а відтак підлягають задоволенню в повному обсязі.

Судові витрати покладаються на відповідача з вини якого спір безпідставно доведений до вирішення в судовому порядку.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 49, 82-85, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Гарант 11», вул. Базарна, 18, с.м.т. Глибока код 36751487 на користь Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Приватбанк" м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 50, (інд.код 14360570) - 8857,64 грн. заборгованість за кредитом, 2137,64 грн. заборгованість по процентам за користування кредитом, 579,44 грн. пені та 490,84 грн. заборгованості по комісії за користуванням кредитом та 1827 грн. судового збору.

Повний тест рішення підписано 21.03.2014 року.

Суддя С.О. Миронюк

Дата ухвалення рішення19.03.2014
Оприлюднено24.03.2014
Номер документу37748001
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення боргу в розмірі 12065,56 грн

Судовий реєстр по справі —926/111/14

Судовий наказ від 31.03.2014

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Миронюк Сергій Олександрович

Рішення від 19.03.2014

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Миронюк Сергій Олександрович

Рішення від 19.03.2014

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Миронюк Сергій Олександрович

Ухвала від 06.03.2014

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Миронюк Сергій Олександрович

Ухвала від 24.01.2014

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Миронюк Сергій Олександрович

Ухвала від 18.02.2014

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Миронюк Сергій Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні