Рішення
від 10.02.2014 по справі 905/7309/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

10.02.2014 Справа № 905/7309/13

Господарський суд Донецької області у складі головуючого судді Гриник М.М., суддів Соболевої С.М., Нестеренко Ю.С..

При секретарі судового засідання Новіковій В.Р.

за позовом прокурора Будьоннівського району м.Донецька в інтересах держави в особі Донецької міської ради

до відповідача приватного підприємства "Науково - виробничого об'єднання "Десна", м.Донецьк

за участю третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Державної інспекції сільського господарства у Донецькій області

про зобов'язання відповідача за актом приймання-передачі повернути Донецькій міській раді земельну ділянку (кадастровий №1410136200:00:028:0049), яка використовується для розміщення автостоянки по вул.. 230-ї Стрілкової дивізії .

Представники сторін:

прокурор: Федько К.Г., за посвід.

від позивача: не з'явився

від відповідача: Стуров В.Л., довір. від 10.02.2014р.

від третьої особи: не з'явився

Прокурор Будьоннівського району м.Донецька звернувся до господарського суду Донецької області в інтересах держави в особі Донецької міської ради з позовом до приватного підприємства "Науково - виробничого об'єднання "Десна", м.Донецьк, за участю третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Державної інспекції сільського господарства у Донецькій області про зобов'язання відповідача за актом приймання-передачі повернути Донецькій міській раді земельну ділянку (кадастровий №1410136200:00:028:0049), яка використовується для розміщення автостоянки по вул.. 230-ї Стрілкової дивізії .

В обґрунтування позовних вимог прокурор та позивач посилаються на факт використання відповідачем земельної ділянки площею 0,255га після закінчення договору для розміщення автостоянки за адресою: вул. 230-ї Стрілкової дивізії у Будьоннівському районі м.Донецька без правовстановлюючих документів.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 07.10.2014 порушено провадження у справі 905/7309/13.

Ухвалою господарського суду від 26.11.2013 залучено в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Державну інспекцію сільського господарства у Донецькій області.

Розпорядженням заступника голови господарського суду Донецької області від 10.12.2013р. справу передано на розгляд колегії суддів у складі головуючого судді Гриник М.М., суддів Соболєвої С.М. та Мальцева М.Ю.

Розпорядженням заступника голови господарського суду Донецької області від 10.02.2014р. змінено склад судової колегії по справі №905/7309/13: замінено суддю М.Ю. Мальцева на суддю Ю.С. Нестеренко.

Зважаючи на достатність представлених позивачем документів, згідно статті 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглянута за наявними у ній матеріалами. Судом розгляд справи неодноразово відкладався у зв'язку із нез'явленням представника відповідача. Місцезнаходження приватного підприємства "Науково - виробничого об'єднання "Десна" за адресою83092, м.Донецьк, вул.Незалежності, 36а, кв.30 підтверджується відповідачем в судовому засіданні та випливає з наданих останнім документів по справі.

Розпорядженням заступника голови господарського суду Донецької області від 10.02.2014р. змінено склад судової колегії, замінено суддю Мальцева М.Ю. на суддю Нестеренко Ю.С.

Відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України в судовому засіданні, яке відбулось 10.02.2014р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Судом, відповідно до вимог статті 81-1 Господарського процесуального кодексу України складено протокол, який долучено до матеріалів справи.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши подані докази та заслухавши в судовому засіданні пояснення представника прокурора та відповідача, господарський суд -

ВСТАНОВИВ:

20.12.2004р. між виконавчим комітетом Донецької міської ради та ПП «Науково-виробниче об'єднання «Десна» укладено договір оренди земельної ділянки, за умовами якого орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне володіння та користування земельну ділянку (кадастровий№1410136200:00:028:0049), для розміщення автостоянки по вулиці 230-ї Стрілкової дівізії у Будьоннівському районі м.Донецька, загальною площею 2550 кв.м.

Відповідно до п.6 Договору його укладено на термін до 19.06.2007р.

Пунктом 16 Договору передбачено, що після припинення дії договору Орендар повертає орендодавцеві земельну ділянку у стані, не гіршому в порівнянні з тим, у якому він одержав її в оренду.

Відповідно до п. 29 договору його дія припиняється, зокрема, у разі закінчення строку, на який його було укладено.

Договір підписано представниками обох сторін та зареєстровано у Книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі 07.07.2005р. за № 040514600032

11.03.2013р. Державною інспекцією сільського господарства в Донецькій області проведено перевірку дотримання вимог земельного законодавства ПП «Науково-виробниче об'єднання «Десна», якою встановлено, що відповідач займає та використовує земельну ділянку, площею 0,255га із земель житлової та громадської забудови для розміщення автостоянки по вул.. 230ї Стрілкової дивізії у м.Донецьк. Зазначена земельна ділянка була надана підприємству на підставі договору оренди від 20.12.2004р, зареєстрованого в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі за №040514600032. Термін дії договору оренди скінчився 19.06.2007р.

Постановою від 03.03.2008р. по справі №2а-777/07 Ворошиловського районного суду м.Донецька зобов'язано виконавчий комітет Донецької міської ради укласти з ПП «Науково -виробниче об'єднання «Десна» строком на 5 років договір оренди земельної ділянки на тих самих раніш укладених умовах, площею 0,255га, розташованою за адресою: м.Донецьк, вул..230-ї Стрілкової дивізії для розміщення автостоянки. На даний час договір оренди не поновлено, що є порушенням ст.ст. 125, 126 Земельного кодексу України.

В процесі розгляду справи державним інспектором сільського господарства в Донецькій області 09.12.2013р. повторно проведено перевірку дотримання відповідачем вимог земельного законодавства, якою встановлено, що земельна ділянка на даний час не звільнена.

В судовому засіданні 10.02.2014р. колишній директор, наразі представник ПП «Науково-виробниче об'єднання «Десна» за довіреністю підтвердив, що фактично станом на час розгляду справи відповідачем не повернуто спірну земельну ділянку, надану йому за договором оренди від 22.12.2004р. та зазначив, що ним вживаються заходи щодо поновлення дії договору. Доказів на підтвердження вищезазначених обставин суду не надано.

Згідно зі ст.526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст.193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору.

Відповідно до ст.530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно з ст.116 Земельного кодексу України (в редакції діючій на момент припинення дії договору) громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом, або за результатами аукціону.

Відповідно до ст.124 Земельного кодексу України (в редакції діючій на момент припинення дії договору) Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки. Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється за результатами проведення земельних торгів, крім випадків, встановлених частинами другою, третьою статті 134 цього Кодексу. Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, громадянам, юридичним особам, визначеним частинами другою, третьою статті 134 цього Кодексу, здійснюється в порядку, встановленому статтею 123 цього Кодексу. Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем. Підставою для укладення договору оренди може бути цивільно-правовий договір про відчуження права оренди.

Згідно з ст.31 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі припиняється в разі закінчення строку, на який його було укладено.

Відповідно до ст.33 Закону України «Про оренду землі» (в редакції діючій на момент припинення дії договору) після закінчення строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов'язки відповідно до умов договору, має за інших рівних умов переважне право на поновлення договору. У разі поновлення договору оренди землі на новий строк його умови можуть бути змінені за згодою сторін. У разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди, то за відсутності письмових заперечень орендодавця протягом одного місяця після закінчення строку договору він підлягає поновленню на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. Письмове заперечення здійснюється листом-повідомленням.

Згідно з ст.34 Закону України «Про оренду землі» (в редакції діючій на момент припинення дії договору) у разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов'язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором. Орендар не має права утримувати земельну ділянку для задоволення своїх вимог до орендодавця. У разі невиконання орендарем обов'язку щодо умов повернення орендодавцеві земельної ділянки орендар зобов'язаний відшкодувати орендодавцю завдані збитки.

Згідно з п.3.4.6. рекомендацій Президії Вищого господарського суду України від 02.02.2010р. №04-06/15 (в редакції чинній на час дії вказаних норм права) у вирішенні спорів, пов'язаних з поновленням (пролонгацією) договорів оренди земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, судам слід враховувати положення статті 33 Закону України "Про оренду землі". Як вбачається зі змісту ч.3 ст.33 Закону України "Про оренду землі", нею не передбачено порядок автоматичного поновлення договору оренди земельної ділянки в разі відсутності заперечень з боку сторін, а лише визначено, що в цьому разі договір підлягає поновленню. Вказана норма не передбачає зміну відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування, яке є підставою для надання в оренду земельної ділянки, щодо встановлених в ньому строків оренди. Відтак, якщо за законом такий договір підлягає поновленню, то таке поновлення має здійснюватися за волевиявленням сторін. Таке волевиявлення має бути оформлене відповідно до п.34 ст.26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" рішенням міської ради. За відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади або місцевого самоврядування, підстави для задоволення вимог позивача про зміну строку дії договору відсутні, а у випадку незгоди орендодавця щодо подовження договору оренди земельної ділянки орендар зобов'язаний звільнити займану земельну ділянку, привівши її у належний стан.

З матеріалів справи вбачається, що договір оренди земельної ділянки від 20.12.2004р, зареєстрований 07.07.2005р. за № 040514600032 не поновлявся. Рішення щодо поновлення дії договору міською радою не приймалося.

З наведеного вбачається, що відповідач у 2005 році отримав в оренду земельну ділянку на підставі договору оренди строком до 19.06.2007р. У 2007р. вказаний договір припинив свою дію в зв'язку з закінченням строку на який його було укладено, відповідач свої зобов'язання щодо повернення земельної ділянки позивачу після припинення дії договору не виконав. При цьому вказаними нормами права та умовами договору передбачений обов'язок відповідача повернути земельну ділянку позивачеві після закінчення дії договору.

Законодавством України, діючим на момент припинення спірного договору оренди, не був передбачений порядок автоматичного поновлення договору оренди земельної ділянки в разі відсутності заперечень з боку сторін, а лише визначено, що в цьому разі договір підлягає поновленню.

Поновлення договору оренди земельної ділянки здійснюється за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених Земельним кодексом України після отримання листа-повідомлення про поновлення договору оренди. Разом з тим, як вбачається з матеріалів справи відповідач не звертався до позивача з заявою про поновлення спірного договору оренди земельної ділянки, міською радою відповідних рішень не приймалось.

Зважаючи на вищевикладене, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог щодо зобов'язання відповідача за актом приймання-передачі повернути Донецькій міській раді земельну ділянку (кадастровий №1410136200:00:028:0049), яка використовується для розміщення автостоянки по вул.. 230-ї Стрілкової дивізії .

Щодо наявності порушень в діях позивача, на які відповідач посилався в судовому засіданні, пов'язаних з виділенням спірної земельної ділянки під розміщення тимчасової споруди ТОВ «ДРС на підставі Рішення Донецької міської ради від 25.12.2012р № 42/178 до моменту її повернення відповідачем суд зауважує наступне.

В якості доказів на підтвердження своєї позиції відповідачем надано суду копію вище означеного рішення органу місцевого самоврядування та акт приймання - передачі матеріальних цінностей від 07.02.2014р. новому землекористувачу ТОВ «ДРС», які ніби - то знаходяться на спірній земельній ділянці.

Надані відповідачем документи розцінюється судом критично, оскільки: по-перше, в Рішенні Донецької міської ради від 25.12.2012р № 42/178 ТОВ «ДРС» надано згоду на розміщення тимчасової споруди терміном на три роки на земельній ділянці по вул.. Незалежності в Будьонівському районі м. Донецька, в той час, як спірна земельна ділянка знаходиться по вул.. 230ї Стрілкової дивізії у м.Донецьк; по-друге, з долученого акту приймання-передачі майна взагалі не вбачається за якою адресою здійснювалась передача матеріальних цінностей.

Згідно ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судовий збір у зв'язку із задоволенням позову покладається на відповідача.

Керуючись ст.ст. 1, 2, 22, 32, 33, 43, 75; 82-85 Господарського процесуального кодексу України суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги прокурора Будьоннівського району м.Донецька в інтересах держави в особі Донецької міської ради до приватного підприємства "Науково - виробничого об'єднання "Десна", м.Донецьк,за участю третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Державної інспекції сільського господарства у Донецькій області про зобов'язання відповідача за актом приймання-передачі повернути Донецькій міській раді земельну ділянку (кадастровий №1410136200:00:028:0049), яка використовується для розміщення автостоянки по вул.. 230-ї Стрілкової дивізії - задовольнити.

Зобов'язати приватне підприємство "Науково - виробничого об'єднання "Десна" (83092, м.Донецьк, Будьоннівський район, вул..Незалежності, 36а, кв.30, ЄДРПОУ 23417978) за актом приймання-передачі повернути Донецькій міській раді земельну ділянку (кадастровий №1410136200:00:028:0049), яка використовується для розміщення автостоянки по вул.. 230-ї Стрілкової дивізії.

Стягнути з приватного підприємства "Науково - виробничого об'єднання "Десна" (83092, м.Донецьк, Будьоннівський район, вул..Незалежності, 36а, кв.30, ЄДРПОУ 23417978) на користь Державного бюджету України (р/р 31217206783006 у ГУ ДКСУ у Донецькій області, МФО 834016, ЄДРПОУ 38034002, Отримувач : Київське УК/Київський р-н/22030001, код бюджетної класифікації 22030001) судовий збір в сумі 1147 грн.

Рішення господарського суду може бути оскаржене до Донецького апеляційного господарського суду протягом десяти днів. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Видати накази.

Головуючий суддя М.М. Гриник

Суддя С.М. Соболєва

Суддя Ю.С. Нестеренко

Повний текст складено та підписано 17.02.2014р.

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення10.02.2014
Оприлюднено25.03.2014
Номер документу37753825
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/7309/13

Ухвала від 10.12.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.М. Гриник

Ухвала від 26.11.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.М. Гриник

Ухвала від 31.10.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.М. Гриник

Рішення від 10.02.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.М. Гриник

Ухвала від 04.02.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.М. Гриник

Ухвала від 23.01.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.М. Гриник

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні