Постанова
від 18.03.2014 по справі 809/597/14
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" березня 2014 р. Справа № 809/597/14

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

Судді Грицюка П.П.

при секретарі Ткачук І.М.

за участю:

передставників позивача Кріль Р.М., Тимофійчука А.В.,

передставника відповідача Кравчук Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу

за позовом: Державної фінансової інспекції в Івано-Франківській області,

до відповідача: Професійно-технічного училища №36

про зобов'язання до вчинення дій,-

ВСТАНОВИВ:

Державна фінансова інспекція в Івано-Франківській області (далі-позивач) звернулась в суд з адміністративним позовом до професійно-технічного училища №36 (далі-відповідач) про зобов'язання до вчинення дій.

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що на виконання плану контрольно-ревізійної роботи Державної фінансової інспекції в Івано-Франківській області на IV квартал 2013 року, проведено планову ревізію фінансово-господарської діяльності професійного училища №36 за період з 01.07.2011 року по 30.09.2013 року. За результатами ревізії 19.11.2013 року складено акт №820-21/145, примірник якого отримав навчальний заклад професійно-технічне училище №36. Під час ревізії виявлені порушення, з метою усунення яких, на підставі пункту 7 статті 10 Закону України "Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні", позивачем до навчального закладу направлено 28.11.2013 року вимогу №820-21/1436 про усунення порушень виявлених ревізією. Навчальний заклад в повному обсязі не виконав цих вимог, а тому позивач просить суд задовольнити позовні вимоги.

В судовому засіданні представники позивача підтримали позовні вимоги в повному обсязі. Посилаючись на обставини, викладені у позовній заяві, просили суд задовольнити позов у повному обсязі Крім того, зазначили, що відповідачем не ведеться претензійно-позовна робота щодо повернення у користування училища незаконно вилученої земельної ділянки площею 13,4263 га вартістю 1764215,82 грн та стягнення з винних осіб нестачі матеріальних цінностей в сумі 58712,25 грн.

Представник відповідача в судовому засіданні адміністративний позов не визнала, хоча погодилась із порушеннями, які виявлені при проведенні ревізії. Також зазначила, що відповідачем було подано позивачу інформацію про виконання вимоги. Просила відмовити в задоволенні позовних вимог.

Розглянувши матеріали адміністративної справи, дослідивши подані письмові докази, суд приходить до висновку, що позов обґрунтований і належний до задоволення виходячи із наступних підстав.

На виконання п.3.1.1.1 плану контрольно-ревізійної роботи Державної фінансової інспекції в Івано-Франківській області на IV квартал 2013 року, проведено планову ревізію фінансово-господарської діяльності професійного училища №36. Ревізію проведено з 01.10.2013 року по 19.11.2013 року у відповідності до питань програми ревізії та робочого плану з відома директора училища Кравчук Н.Г. та головного бухгалтера училища Гордійчук Г.В.

За результатами ревізії складено акт ревізії фінансово - господарської діяльності професійно-технічного училища №36 смт. Кути (а.с. 64-105). Під час ревізії виявлені порушення, з метою усунення яких, на підставі пункту 7 статті 10 Закону України "Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні", позивачем до навчального закладу 28.11.2013 року направлено вимогу №820-21/1436 про усунення порушень виявлених ревізією (а.с. 14-17).

Згідно п. 9 вимоги встановлено, що земельна ділянка училища загальною площею 13,4263 га в порушення статтей 27, 29, 31, 34 Земельного кодексу України в редакції Закону від 13.03.92 № 2196-ХІІ, та статті 149 чинного Земельного кодексу України від 25.10.2001 №2768-ІІІ незаконно вилучена з користування училища. Відповідно до пунктів 1, 2, 4 статті 63 Закону України "Про освіту" від 23.05.1991 № 1060-ХІІ визначено, що земельні ділянки державних навчальних закладів, установ та організацій системи освіти передаються їм у постійне користування відповідно до Земельного кодексу України та не підлягають вилученню, крім випадків, передбачених чинним законодавством. Відповідно до експертної грошової оцінки землі проведеної ТОВ "Інформаційно-кадастровий центр" вартість 1 м.кв. земельної ділянки складає 13,14 грн. Враховуючи зазначене, вартість незаконно вилученої з користування училища (недостачі) земельної ділянки площею 13,4263 складає 1764215,82 грн, у зв'язку з чим вимагає: провести претензійно-позовну роботу щодо повернення у користування училища незаконно вилученої земельної ділянки площею 13,4263 га та вартістю 1764215,82 грн.

Відповідно до п.10 вимоги, проведеною інвентаризацією встановлено, що на балансі училища станом на 01.10.2013 обліковується 44 одиниці транспортних засобів, сільськогосподарської техніки та механізмів, 18 з яких технічно несправних, чим не дотримано вимог статтей 9, 10 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" від 16.07.1999 № 996-ХІУ. В час ревізії комісією училища проведено огляд технічно несправних тракторів та сільськогосподарської техніки та визначено відсутні вузли і агрегати, про що складено акт огляду від 08.10.2013 року. Відповідно до Порядку визначення розміру збитків від розкрадання, недостачі, знищення (псування) матеріальних цінностей, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.01.1996 № 116 із наступними змінами та Методики оцінки майна, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 10.12.2003 № 1891, під час ревізії на вимогу Верховинської Держфінінспекції і відповідно до звернення училища судовим експертом Григорчуком Ю.Ф. визначено вартість відсутніх запасних частин (вузлів і агрегатів) тракторів та сільськогосподарської техніки про що складено відповідний висновок експертного - автотоварознавчого дослідження від 25.10.2013 року № 12. Відповідно до зазначеного висновку експертного автотоварознавчого дослідження вартість відсутніх запасних частин (вузлів і агрегатів) тракторів та сільськогосподарської техніки становить 58712,25 грн, у зв'язку з чим вимагає: стягнути з винних осіб нестачу матеріальних цінностей на загальну суму 58712,25 грн, в порядку та розмірах встановлених ст.ст. 130-136 КЗпП України. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.01.1996 № 116 із ступними змінами, залишок коштів після проведених витрат на відновлення ушкоджених або придбання нових матеріальних цінностей та вартості робіт з їх відновлення перерахувати в дохід Державного бюджету.

Вимогою визначено, що відповідачу необхідно інформацію про вжиті заходи та виконанню цих вимог в термін до 30.01.2013 року надіслати на адресу Верховинської об'єднаної Державної фінансової інспекції.

Статус Державної фінансової інспекції в Україні, її функції та правові основи діяльності визначені Законом України "Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні" (далі - Закон).

Згідно статті 1 цього Закону здійснення державного фінансового контролю забезпечує центральний орган виконавчої влади, уповноважений Президентом України на реалізацію державної політики у сфері державного фінансового контролю (далі - орган державного фінансового контролю). Орган державного фінансового контролю у своїй діяльності керується Конституцією України, цим Законом, іншими законодавчими актами, актами Президента України та Кабінету Міністрів України.

У відповідності до ст. 2 Закону головними завданнями органу державного фінансового контролю є: здійснення державного фінансового контролю за використанням і збереженням державних фінансових ресурсів, необоротних та інших активів, правильністю визначення потреби в бюджетних коштах та взяттям зобов'язань, ефективним використанням коштів і майна, станом і достовірністю бухгалтерського обліку і фінансової звітності у міністерствах та інших органах виконавчої влади, державних фондах, фондах загальнообов'язкового державного соціального страхування, бюджетних установах і суб'єктах господарювання державного сектору економіки, а також на підприємствах, в установах та організаціях, які отримують (отримували у періоді, який перевіряється) кошти з бюджетів усіх рівнів, державних фондів та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування або використовують (використовували у періоді, який перевіряється) державне чи комунальне майно (далі - підконтрольні установи), за дотриманням законодавства на всіх стадіях бюджетного процесу щодо державного і місцевих бюджетів, дотриманням законодавства про державні закупівлі, діяльністю суб'єктів господарської діяльності незалежно від форми власності, які не віднесені законодавством до підконтрольних установ, за рішенням суду, винесеним на підставі подання прокурора або слідчого для забезпечення розслідування кримінальної справи.

Державний фінансовий контроль забезпечується органом державного фінансового контролю через проведення державного фінансового аудиту, перевірки державних закупівель та інспектування.

Порядок проведення органом державного фінансового контролю державного фінансового аудиту, інспектування та перевірок державних закупівель установлюється Кабінетом Міністрів України.

Відповідно статті 4 Закону інспектування здійснюється органом державного фінансового контролю у формі ревізії та полягає у документальній і фактичній перевірці певного комплексу або окремих питань фінансово-господарської діяльності підконтрольної установи, яка повинна забезпечувати виявлення наявних фактів порушення законодавства, встановлення винних у їх допущенні посадових і матеріально відповідальних осіб. Результати ревізії викладаються в акті.

Відповідно до п. 10 ст. 10 Закону України "Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні" органу державного фінансового контролю надається право звертатися до суду в інтересах держави, якщо підконтрольною установою не забезпечено виконання вимог щодо усунення виявлених під час здійснення державного фінансового контролю порушень законодавства з питань збереження і використання активів.

Частиною 2 ст. 15 Закону України "Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні" законні вимоги службових осіб органу державного фінансового контролю є обов'язковими для виконання службовими особами об'єктів, що контролюються.

Аналіз вищезазначених норм права та фактичних обставин справи свідчить, що вимога від 28.11.2013 року №820-14/1436 відповідачем не оскаржувалась, тому вона є узгодженою та підлягає виконанню.

В судовому засіданні, директор ПТУ №36 смт. Кути Кравчук Н.Г. пояснила, що на виконання вимоги Верховинської об'єднаної Державної фінансової інспекції від 28.11.2013 року № 820-14/1436 "Про усунення порушень, виявлених ревізією", адміністрація ПТУ №36 смт. Кути з питань незаконно вилученої з користування училища земельної ділянки площею 13,4263 га та відсутність запасних частин (вузлів і агрегатів) на загальну суму 58712,25 грн звернулась до РВ УМВС в Косівському районі. Дані обставини підтверджується листом від 18.12.2013 року № 464 (а.с. 40). Крім того, інформація про виконання вимоги про усунення порушень виявлених ревізією надавалась позивачу, де повідомлено, що за результатами розгляду даних порушень РВ УМВС в Косівському районі, відповідачем буде інформовано позивача додатково (а.с. 40-41).

Зазначені обставини підтверджені також і поясненнями представників позивача в судовому засіданні. При цьому, матеріалами справи підтверджуються порушення, які допущені посадовими особами відповідача та стали підставою для прийняття позивачем пунктів 9 та 10 вимоги.

З огляду на вищенаведене та враховуючи відсутність в матеріалах справи документів, які б свідчили про виконання відповідачем в добровільному порядку оскаржуваних пунктів вимоги в повному обсязі, суд дійшов до висновку, що заявлений позов Державної фінансової інспекції в Івано-Франківській області до професійно-технічного училища №36 про зобов'язання до вчинення дії є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Згідно приписів частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійсненні позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі ст. 124 Конституції України, керуючись ст. ст. 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Зобов'язати професійно-технічне училище №36 (78665, вул. Кобилянської 40, смт.Кути, Косівський район, Івано-Франківська область, код ЄДРПОУ 02544218) виконати пункти 9 та 10 вимоги Верховинської об'єднаної державної фінансової інспекції від 28.11.2013 №820-14/1436 "Про усунення порушень, виявлених ревізією".

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

Постанова набирає законної сили в порядку та строки встановлені статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя: /підпис/ Грицюк П.П.

Постанова складена в повному обсязі 21.03.2014 року.

Дата ухвалення рішення18.03.2014
Оприлюднено26.03.2014
Номер документу37788763
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —809/597/14

Постанова від 18.03.2014

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Грицюк П.П.

Постанова від 18.03.2014

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Грицюк П.П.

Ухвала від 18.02.2014

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Грицюк П.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні