Ухвала
від 12.03.2014 по справі 369/10291/13-ц
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/10291/13-ц

Провадження № 2-п/369/29/14

У Х В А Л А

іменем україни

12 березня 2014 року м. Київ

Києво-Святошинський районний суд Київської області в складі головуючої судді Ковальчук Л.М., при секретарі Рябець А.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області про перегляд заочного рішення Києво-Святошинського районного суду від 27 грудня 2013 року в справі за позовом Заступника прокурора Києво-Святошинського району в інтересах держави до Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області, ОСОБА_2, третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, садівниче товариство «Воїн-3» про визнання незаконним та скасування розпорядження Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області № 2543 від 06 жовтня 2011 року, визнання недійсним державного акту на земельну ділянку і скасування його державної реєстрації,

В С Т А Н О В И В:

Заочним рішенням Києво-Святошинського районного суду від 27 грудня 2013 року в справі за позовом Заступника прокурора Києво-Святошинського району в інтересах держави до Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області, ОСОБА_2, третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, садівниче товариство «Воїн-3» про визнання незаконним та скасування розпорядження Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області № 2543 від 06 жовтня 2011 року, визнання недійсним державного акту на земельну ділянку і скасування його державної реєстрації, позов задоволено. Визнано незаконним і скасовано розпорядження Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області від 06 жовтня 2011 року № 2543 «Про передачу у власність громадянину України ОСОБА_2 земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства в адміністративних межах Гореницької сільської ради Києво-Святошинського району Київської області». Визнано недійсним Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯМ № 086061, виданий ОСОБА_2 в тому, що він є власником земельної ділянки площею 0,6716 га, кадастровий номер земельної ділянки 32223482000:12:003:0242, і скасовано його державну реєстрацію.

Представник відповідача Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області звернувся до суду із заявою про перегляд заочного рішення суду від 27 грудня 2013 року, посилаючись на те, що на підтвердження позовних вимог позивачем подано Акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства № А110/144 від 05 липня 2013 року, відповідно до якого державним інспектором сільського господарства в Київській області Щербаком М.В. встановлено, що у межах земельної ділянки СТ «Воїн-3» оскаржуваним розпорядженням Києво-Святошинської районної державної адміністрації без годи садівничого товариства передано у власність ОСОБА_2 земельну ділянку площею 0,6716 га, кадастровий номер 3222482000:12:003:0242 для ведення особистого селянського господарства, чим незаконно припинено право постійного користування частиною земельної ділянки СТ «Воїн-3». Додатком до акта перевірки додано план-схему, підписану інженером-геодезистом ОСОБА_3. Водночас, на офіційному веб-сайті Державного агентства земельних ресурсів України відсутні відомості щодо видачі кваліфікаційного сертифікату інженера-геодезиста ОСОБА_3, у зв»язку з чим останній відповідно до законодавства не може самостійно проводити топографо-геодезичні роботи.

Також заявник зазначав, що згідно відомостей Державного земельного кадастру, а саме інформації, викладеної на публічній кадастровій карті на земельному масиві, зображеному на план-схемі, що є додатком до акту перевірки сформовано та зареєстровано земельні ділянки різної площі та конфігурації, у зв»язку з чим СТ «Воїн-3» не використовує і не може використовувати земельну ділянку площею 30,8 га на підставі Державного акту на право постійного користування землею ІІ-КВ № 000501 для ведення садівництва. У Державному земельному кадастрі відсутні будь-які відомості щодо меж земельної ділянки, наданої в постійне користування садівничому товариству «Воїн-3» в межах території Гореницької сільської ради. В акті перевірки також не зазначено на підставі яких документів визначено межі земельної ділянки СТ «Воїн-3», зазначені у плані-схемі, підписаній інженером-геодезистом ОСОБА_3. Будь-яка документація із землеустрою, що містила б інформацію щодо меж земельної ділянки, координат поворотних точок меж, даних про прив»язку поворотних точок меж до пунктів державної геодезичної мережі або інших відомостей, що дозволяли здійснити винесення меж земельної ділянки в натуру (на місцевість), як вбачається з акту перевірки під час проведення перевірки, не використовувались. У Державному акті на право постійного користування землею ІІ-КВ № 000501 зазначені відомості також відсутні. Таким чином, Акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства № А110/144 від 05 липня 2013 року, складений державним інспектором сільського господарства в Київській області Щербаком М.В., та план-схема, підписана інженером-геодезистом ОСОБА_3, що є додатком до акта перевірки, є неналежними доказами у справі та не можуть підтверджувати обставини передачі спірної земельної ділянки за рахунок земель СТ «Воїн-3». Межі та площу земельної ділянки СТ «Воїн-3» станом на даний час не визначено, у зв»язку з чим земельна ділянка не є сформованою у розумінні ст. 79-1 Земельного кодексу України та Закону України «Про Державний земельний кадастр».

Крім того, найменуванням третьої особи у справі є садівниче товариство «Воїн-3», в той час як Державний акт на право постійного користування землею ІІ-КВ № 000501 видано садовому товариству «Воїн-3». Обставини правонаступництва або зміни найменування садового товариства судом під час розгляду справи взагалі не досліджувались.

Також заявник вказував, що до Києво-Святошинської районної державної адміністрації не надходили відомості щодо розгляду судом даної справи, у зв»язку з чим райдержадміністрація не мала можливості направити представника в судове засідання. В судовому засіданні представник відповідача Києво-Святошинської районної державної адміністрації доповнив у своїх поясненнях, що судова повістка про виклик до суду на 27 грудня 2013 року юридичному відділу була вручена після закінчення слухання справи по суті, що позбавило можливість представника відповідача брати участь у розгляді даної справи.

Враховуючи викладене, відповідач Києво-Святошинська районна державна адміністрація просив скасувати заочне рішення Києво-Святошинського районного суду від 27 грудня 2013 року і призначити справу до розгляду в загальному порядку.

Суд, заслухавши пояснення осіб, які беруть участь у справі, дослідивши письмові докази, дійшов висновку, що заява Києво-Святошинської районної державної адміністрації підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до вимог п. 2 ч. 3 ст. 231 ЦПК України у результаті розгляду заяви про перегляд заочного рішення суд може своєю ухвалою скасувати заочне рішення і призначити справу до розгляду в загальному порядку.

Згідно вимог ст. 232 ЦПК України заочне рішення підлягає скасуванню, якщо судом буде встановлено, що відповідач не з»явився в судове засідання та не повідомив про причини неявки з поважних причин і докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи.

З наявних матеріалів справи вбачається, що представник відповідача Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області відсутній був в судовому засіданні під час розгляду справи по суті, що спричинило порушення його процесуальних прав, гарантованих ст. 27 ЦПК України, та засади змагальності сторін, передбачених ст. 10 ЦПК України, і доводи, на які відповідач посилається у заяві, мають істотне значення для правильного вирішення справи. А тому з урахуванням наведеного суд вважає, що є всі підстави для скасування заочного рішення суду та призначення справи до розгляду в загальному порядку.

Керуючись ст. ст. 231, 232 ЦПК України, суд-

У Х В А Л И В:

Заяву Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області задовольнити.

Заочне рішення Києво-Святошинського районного суду від 27 грудня 2013 року в справі за позовом Заступника прокурора Києво-Святошинського району в інтересах держави до Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області, ОСОБА_2, третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, садівниче товариство «Воїн-3» про визнання незаконним та скасування розпорядження Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області № 2543 від 06 жовтня 2011 року, визнання недійсним державного акту на земельну ділянку і скасування його державної реєстрації скасувати і призначити справу до розгляду в загальному порядку на 19 березня 2014 року на 16 годин.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Л. М. Ковальчук

СудКиєво-Святошинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення12.03.2014
Оприлюднено27.03.2014
Номер документу37796062
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —369/10291/13-ц

Ухвала від 28.10.2013

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Ковальчук Л. М.

Ухвала від 28.04.2014

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Гуль В. В.

Рішення від 27.05.2014

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Гуль В. В.

Ухвала від 28.04.2014

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Гуль В. В.

Рішення від 19.03.2014

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Ковальчук Л. М.

Ухвала від 12.03.2014

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Ковальчук Л. М.

Рішення від 27.12.2013

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Ковальчук Л. М.

Ухвала від 28.10.2013

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Ковальчук Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні