Постанова
від 13.12.2013 по справі 804/15171/13-а
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 грудня 2013 р. Справа № 804/15171/13-а Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Дєєв М.В., одноособово розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу

за позовом Державної податкової інспекції у Гагарінському районі

Головного управління Міндоходів у м. Севастополі

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Юг - Сервіс Люкс»

про стягнення податкового боргу,-

ВСТАНОВИВ :

Державна податкова інспекція у Гагарінському районі Головного управління Міндоходів у м. Севастополі звернулася до Дніпропетровського окружного адміністративного суду із адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Юг - Сервіс Люкс» про стягнення податкового боргу з орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності в сумі 98002 грн. 25 коп.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач має податковий борг по орендній платі за земельні ділянки державної і комунальної власності, який утворився внаслідок несплати узгоджених сум податкових зобов'язань та нарахування штрафних санкцій. В добровільному порядку суму податкового боргу відповідач не сплачує, що стало підставою для звернення податкового органу до суду із даним позовом.

Судова кореспонденція направлена відповідачу за його місцезнаходженням повернулась на адресу суду з відміткою Укрпошти «за закінченням терміну зберігання». У строк встановлений ч. 3 ст. 183-2 КАС України, заперечень проти позову до суду не надав.

Згідно пункту 2 частини 5 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України справа повинна бути розглянута у порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів з дня закінчення строку, передбаченого для надання заперечень або заяви про визнання позову, якщо до суду не було подано заперечення відповідача та за умови, що справа розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши доводи сторін, суд доходить висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Юг - Сервіс Люкс» перебуває на обліку в Державній податковій інспекції у Гагарінському районі Головного управління Міндоходів у м. Севастополі як платник податків.

Згідно ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки та збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

У відповідності до п.6.1 ст.6 Податкового кодексу України, податком є обов'язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку відповідно до цього Кодексу.

Платниками податків, згідно ст.15 Податкового кодексу України, визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Як визначено пп.16.1.4 п.16.1 ст.16 Податкового кодексу України, платники податків зобов'язані, зокрема, сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Строком сплати податку та збору визнається період, що розпочинається з моменту виникнення податкового обов'язку платника податку із сплати конкретного виду податку і завершується останнім днем строку, протягом якого такий податок чи збір повинен бути сплачений у порядку визначеному податковим законодавством. Податок чи збір, що не був сплачений у визначений строк, вважається не сплаченим своєчасно (п. 31.1 ст.31 Податкового кодексу України).

Зі змісту п.46.1 ст.46 Податкового кодексу України, податкова декларація, розрахунок - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Відповідно до п. 286.2 ст. 286 Податкового кодексу України, платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 01 січня і до 01 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби - за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченою ст. 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями.

Пунктом 287.3 ст. 287 Податкового кодексу України встановлено, що податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

13.12.2012 року відповідачем була проведена перевірка Товариства з обмеженою відповідальністю «Юг - Сервіс Люкс» з питання повноти та своєчасності нарахування орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності за січень -вересень 2012 року, про що складено акт перевірки № 1630/10/15-417/35006226.

Перевіркою встановлено порушення вимог п. 288.4 ст. 288 Податкового кодексу України, а саме, заниження податкового зобов'язання по орендної плати за землю за січень - вересень 2012 року на загальну сумі 78265 грн. 80 коп.

Як вбачається зі змісту акту перевірки, відповідно до п. 4.2 договору оренди від 11.06.2008 року нормативна грошва оцінка земельної ділянки для періоду будівництва приймається не довше чим протягом 2-х років від дати прийому - передачі земельної ділянки.

Згідно з п. 4.7 вказаного договору в випадку порушення, встановлених договором оренди термінів освоєння орендованого земельної ділянки розмір річної орендної плати належить корегуванню шляхом збільшення орендної ставки на поправочний коефіцієнт 2.5.

Таким чином, відповідачем не був врахований поправочний коефіцієнт 2,5, у зв'язку з чим сума донарахування податкового зобов'язання з орендної плати за землю за січень - вересень 2012 року складає 78265 грн. 80 коп.

Відповідно до п. 123.1 ст. 123 Податкового кодексу України, у разі якщо контролюючий орган самостійно визначає суму податкового зобов'язання, зменшення суми бюджетного відшкодування та/або від'ємного значення суми податку на додану вартість платника податків на підставах, визначених підпунктами 54.3.1, 54.3.2, 54.3.4, 54.3.5., 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, це тягне за собою накладення на платника податків штрафу в розмірі 25 відсотків суми визначеного податкового зобов'язання, завищеної суми бюджетного відшкодування.

На підставі перевірки податковим органом було прийняте податкове повідомлення - рішення № 0000540154 від 31.01.2013 року про донарахування орендної плати за землю на загальну суму 97832 грн. 25 коп., з яких: основний платіж - 78265 грн. 80 коп. та штрафні (фінансові) санкції - 19566 грн. 45 коп., яке отримано відповідачем 05.02.2013 року, про що свідчить додана позивачем копія поштового повідомлення про вручення поштового відправлення.

Крім того, вищевказаною перевіркою встановлено порушення вимог п. 286.2 ст. 286 Податкового кодексу України, а саме, встановлено факт неподання податкової декларації з орендної плати за землю за 2012 рік у термін, передбачений для відповідного податкового періоду.

За вказане порушення на підставі акту перевірки, відповідно до п. 120.1 ст. 120 Податкового кодексу України, позивачем було прийнято податкове повідомлення-рішення № 0000530154 від 31.01.2013 року про застосування штрафних (фінансових) санкцій з орендної плати за землю в розмірі 170 грн.

Таким чином, загальна сума заборгованості відповідача склала 98002 грн. 25 коп.

Згідно пп. 14.1.175. п.14.1 ст.14 ПК України податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Органи державної податкової служби, відповідно до пп.20.1.18 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України, мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Згідно п.95.1. ст. 95 Податкового кодексу України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Пунктом 95.2 ст. 95 Податкового кодексу встановлено, що стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Судом встановлено, що позивачем вживалися заходи щодо стягнення податкового боргу у встановленому законодавством порядку, а саме на адресу відповідача була направлена податкова вимога № 336 від 03.06.2011 року.

Згідно п. 59. 5 ст. 59 Податкового кодексу України, у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення.

Не зважаючи на вжиті заходи, податковий борг відповідачем сплачений не був.

З огляду на викладене, суд доходить висновку про обґрунтованість позовних вимог, та необхідність їх задоволення.

Керуючись ст. ст. 158 -163, 183 -2 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Гагарінському районі Головного управління Міндоходів у м. Севастополі - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Юг - Сервіс Люкс» (код ЄДРПОУ 35006226) на користь місцевого бюджету Гагарінського району м. Севастополя (р/р 33210812700006, код платежу 13050200 в ГУДК м. Севастополя, МФО 824509, ОКПО 37975544) податковий борг з орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності в сумі 98002 грн. 25 коп. (дев'яносто вісім тисяч дві гривні двадцять п'ять копійок).

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі в апеляційної скарги у порядок та у строки, встановлені ст. 183-2, ст. 186 КАС України.

Постанова набирає законної сили у порядку та строки, передбачені ст. 254 КАС України.

Постанова, прийнята у скорочену провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя М.В. Дєєв

Дата ухвалення рішення13.12.2013
Оприлюднено27.03.2014
Номер документу37834329
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/15171/13-а

Постанова від 13.12.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Дєєв Микола Владиславович

Ухвала від 20.11.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Дєєв Микола Владиславович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні