Рішення
від 24.10.2013 по справі 760/21015/13-ц
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 2-5849/13

760/21015/13-ц

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 жовтня 2013 року Солом'янський районний суд м. Києва у складі:

головуючого - судді Кізюн Л.І.,

при секретарі Слепусі О.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Аквабуд Еко" до ОСОБА_1 про розірвання договору, -

в с т а н о в и в:

Позивач ТОВ "Аквабуд Еко" звернулось до суду із позовом до ОСОБА_1 про розірвання договору про заснування товариства з обмеженою відповідальністю та акту приймання-передачі від 22.07.2013 року, що укладені між ТОВ "Аквабуд Еко" та ОСОБА_1

Під час розгляду справи, позивач уточнив позовні вимоги та просив розірвати договір про заснування товариства з обмеженою відповідальністю та Акт приймання-передачі об'єкту від 22.07.2013 року, що укладені між ОСОБА_1 та ТОВ "Аквабуд Еко", визнати за ТОВ "Аквабуд Еко" право власності на майновий комплекс по Оболонській набережній, 1-Ж у Оболонському районі м. Києва, що складається з нежитлової будівлі (в літ. А), загальною площею 14,4 кв.м.; нежитлової будівлі (в літ. Б), загальною площею 210,8 кв.м; нежитлової будівлі (в літ. В), загальною площею 14,7 кв.м; стягнути з ОСОБА_1 1614 грн. 71 коп. судового збору на користь ТОВ "Аквабуд Еко".

Обґрунтовуючи свої вимоги, позивач зазначив, що товариство 22.07.2013 року, на підставі ч. 1 ст. 142 Цивільного кодексу України, уклало з гр. ОСОБА_1 договір про заснування товариства з обмеженою відповідальністю.

Розділом другим договору визначено, що предметом угоди є зобов'язання Позивача та Відповідача об'єднати свої зусилля і спільно діяти для досягнення загальної мети по створенню ТОВ "Сітібуд Еко" та забезпечення виконання інвестиційних зобов'язань.

Пунктом 4.2. Договору закріплено, що на дату заснування Товариства частки учасників у статутному капіталі повинні складати по 50 % кожному, а саме ТОВ "Аквабуд Еко" - 150000,00 грн., ОСОБА_1 - 150000 грн. 00 коп.

Вкладом ТОВ "Аквабуд Еко", в обмін на частку у статутному капіталі Товариства, є майновий комплекс по Оболонській набережній, 1-Ж у Оболонському районі м. Києва, що складається з нежитлової будівлі (в літ. А) загальною площею 14,4 кв.м.; нежитлової будівлі (в літ. Б) загальною площею 210,8 кв.м; нежитлової будівлі (в літ. В) загальною площею 14,7 кв.м. Загальна балансова вартість Об'єкту складає 150000 грн. 00 коп.

Вкладом ОСОБА_1, в обмін на частку у статутному капіталі Товариства, є грошові кошти у розмірі 150000 грн. 00 коп.

Однак, відповідач належним чином не виконує умови договору про заснування товариства з обмеженою відповідальністю від 22.07.2013 року, на претензії не реагує, а тому позивач змушений звернутися з позовом до суду для захисту своїх прав та інтересів.

Представник позивача просив справу розглядати у його відсутність, позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив їх задовольнити.

Відповідач просив справу слухати у його відсутність, позовні вимоги не визнав та заперечував проти їх задоволення.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Так, судом встановлено, що 22.07.2013 року між ТОВ "Аквабуд Еко" та ОСОБА_1 було укладено договір про заснування товариства з обмеженою відповідальністю.

Розділом другим договору визначено, що предметом угоди є зобов'язання позивача та відповідача об'єднати свої зусилля і спільно діяти для досягнення загальної мети по створенню ТОВ "Сітібуд Еко" та забезпечення виконання інвестиційних зобов'язань.

Пунктом 4.2. Договору закріплено, що на дату заснування Товариства частки учасників у статутному капіталі повинні складати по 50 % кожному, а саме ТОВ "Аквабуд Еко" - 150000,00 грн., ОСОБА_1 - 150000 грн. 00 коп.

Вкладом ТОВ "Аквабуд Еко", в обмін на частку у статутному капіталі Товариства, є майновий комплекс по Оболонській набережній, 1-Ж у Оболонському районі м. Києва, що складається з нежитлової будівлі (в літ. А) загальною площею 14,4 кв.м.; нежитлової будівлі (в літ. Б) загальною площею 210,8 кв.м; нежитлової будівлі (в літ. В) загальною площею 14,7 кв.м. Загальна балансова вартість Об'єкту складає 150000 грн. 00 коп.

Вкладом ОСОБА_1, в обмін на частку у статутному капіталі Товариства, є грошові кошти у розмірі 150000 грн. 00 коп.

Частиною 1 пункту 4.6. Договору визначено, що частки учасників у статутному капіталі Товариства повинні бути оплачені Позивачем та Відповідачем у розмірі не менше 50% - при створенні Товариства до його державної реєстрації, але не пізніше ніж у строк до 14.08.2013 року.

Тобто, позивач та відповідач, повинні сплатити свої внески, у повному обсязі, не пізніше 3 місяців з часу державної реєстрації ТОВ «Сітібуд Еко».

Пунктом 4.7. Договору сторони узгодили що, з метою формування установчої документації, формування статутного капіталу ТОВ «Сітібуд Еко», позивач та відповідач зустрічаються для підписання, нотаріально засвідченого статуту товариства о 9 годині 00 хв. 05.08.2013 року у приватного нотаріуса Київського міського округу ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1.

Позивач свої зобов'язання за Договором виконав у повному обсязі, а саме ним було підготовлено Акт на передачу вищезазначеного Об'єкту, який було підписано відповідачем та підготовлено Довідку про балансову вартість Об'єкту.

Позивач, як визначено Договором, з'явився до приватного нотаріуса для підписання статутних документів. Відповідач, навпроти, на зустріч не з'явився, Довідку про внесення грошей до статуту не надав, на звернення не реагує.

На замовлення позивача, було розроблено проект будівництва Об'єкту. Будівництво вказаного Об'єкту було завершено позивачем, а КП КМ БТІ виготовлено технічний паспорт на Об'єкт.

Тобто, на момент підписання Договору між позивачем та відповідачем, позивачем вже було створено Об'єкт, яким він користувався та розпоряджався на власний розсуд. Відповідач безпідставно стверджує про те, що він самостійно провів реконструкцію зазначеного Об'єкту.

Пунктом 5.1. Договору визначено, що Договір негайно припиняється у випадку невиконання будь яким з Засновників пунктів 4.6., 4.7. Договору.

Згідно зі ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 629 ЦК України встановлено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Частиною 1 статті 530 ЦК України передбачено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ч. 1 ст. 1130 ЦК України за договором про спільну діяльність сторони (учасники) зобов'язуються спільно діяти без створення юридичної особи для досягнення певної мети, що не суперечить законові.

Статтею 1133 ЦК України визначено, що вкладом учасника вважається все те, що він вносить у спільну діяльність (спільне майно), в тому числі грошові кошти, інше майно, професійні та інші знання, навички та вміння, а також ділова репутація та ділові зв'язки.

Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 1141 ЦК України договір простого товариства припиняється у разі відмови учасника від подальшої участі у договорі простого товариства або розірвання договору на вимогу одного з учасників, якщо домовленістю між учасниками не передбачено збереження договору щодо інших учасників.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що відповідачем умови Договору виконувалися неналежним чином, а саме не надав підтвердження сплати ним частки у статутному капіталі майбутнього товариства та не з'явився до нотаріуса для підписання статутних документів.

Крім того, позивач зазначав, що відповідач безпідставно, зайняв Об'єкти, та використовує його зовсім з іншою метою ніж це було передбачено Договором, та стверджує, що у позивача відсутні будь-які підстави для володіння, розпорядження та користування Об'єктами і фактично відповідач є їх власником.

З вказаними обставинами позивач не може погодитись, оскільки він власними зусиллями та коштами, почав будівництво Об'єктів, та отримав відповідну дозвільну документацію. Позивач є користувачем земельної ділянки під Об'єктами, та сплачує відповідні податки за користування земельною ділянкою.

Також, позивачем отримано Висновок експерта Київської незалежної судово-експертної установи № 0581/11 від 24.09.2013 року, з якого вбачається, що Об'єкт, а саме майновий комплекс по Оболонській набережній, 1-Ж у Оболонському районі м. Києва, що складається з: нежитлової будівлі, (в літ. А), загальною площею 14,4 кв.м.; нежитлової будівлі, (в літ. Б), загальною площею 210,8 кв.м; нежитлової будівлі, (в літ. В), загальною площею 14,7 кв.м. - відповідає вимогам чинним в галузі будівництва України та придатний до експлуатації.

Згідно ст. 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Цивільний кодекс України розкриває поняття права власності як сукупність трьох правомочностей власника: права володіння, права користування та права розпорядження.

У відповідності до статті 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Статтею 331 Цивільного кодексу України встановлено, що право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації. Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації. До завершення будівництва (створення майна) особа вважається власником матеріалів, обладнання тощо, які були використані в процесі цього будівництва (створення майна).

Відповідно до статті 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Пунктом 1 частини 2 статті 16 Цивільного кодексу України визначено, що визнання права власності на майно є одним із способів захисту права власності.

Частиною 1 статті 16 Цивільного кодексу України передбачено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Згідно ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оскаржене або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст. 181 Цивільного кодексу України до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Згідно ч. 2 ст. 386 Цивільного кодексу України, власник, який має підстави передбачати можливість порушення свого права власності іншою особою, може звернутися до суду з вимогою про заборону вчинення нею дій, які можуть порушити його право, або з вимогою про вчинення певних дій для запобігання такому порушенню.

Згідно ст. 10 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Враховуючи викладене та те, що відповідач ОСОБА_1 не виконав належним чином свої зобов'язання відповідно до умов договору про заснування товариства з обмеженою відповідальністю та те, що позивач має право володіти, користуватися та розпоряджатися своїм майном, то суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України судовий збір у розмірі 1614,71 грн. підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст.ст. 10, 15, 60, 88, 169, 212, 213, 214, 215, 218 ЦПК України на підставі ст.ст. 321, 331, 376, 1130, 1141, 1144 ЦК України, -

в и р і ш и в :

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Аквабуд Еко" до ОСОБА_1 про розірвання договору - задовольнити.

Розірвати Договір про заснування товариства з обмеженою відповідальністю та Акт приймання-передачі Об'єкту від 22.07.2013 року, що укладені між ОСОБА_1 та ТОВ "Аквабуд Еко".

Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю "Аквабуд Еко" (Код ЄДРПОУ 38778673, 04208, м. Київ, проспект Георгія Гонгадзе, будинок 5-А, офіс 2) право власності на майновий комплекс по Оболонській набережній, 1-Ж у Оболонському районі м. Києва, що складається з: нежитлової будівлі, (в літ. А), загальною площею 14,4 кв.м.; нежитлової будівлі, (в літ. Б), загальною площею 210,8 кв.м; нежитлової будівлі, (в літ. В), загальною площею 14,7 кв.м.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Аквабуд Еко" (Код ЄДРПОУ 38778689) судовий збір у розмірі 1614 грн. 71 коп.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення до Апеляційного суду м. Києва через районний суд. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Л.І. Кізюн

Дата ухвалення рішення24.10.2013
Оприлюднено28.03.2014
Номер документу37855107
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання договору

Судовий реєстр по справі —760/21015/13-ц

Рішення від 24.10.2013

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кізюн Л. І.

Рішення від 24.10.2013

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кізюн Л. І.

Ухвала від 02.10.2013

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кізюн Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні