Рішення
від 18.03.2014 по справі 908/4311/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 2/116/13-11/10/14

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.03.2014 Справа № 908/4311/13

Господарський суд Запорізької області у складі:

головуючий - суддя Гончаренко С.А., розглянувши в відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом - 1 : Департамент комунальної власності та приватизації Запорізької міської ради (пр. Леніна, буд. 206, м. Запоріжжя, 69105),

2. Міське комунальне підприємство «Основаніє» (вул.Українська, буд. 29«А», м. Запоріжжя, 69095),

до відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю Науково-виробнича фірма «Сфера» (вул. 40 років Радянської України, буд. 72, м. Запоріжжя, 69035)

відомості про представників сторін та учасників судового процесу:

від позивача-1: Петрова Л.І. - дов. № 234/01/01-10 від 09.12.2013р.;

від позивача-2: Петрова Л.І. - дов. № 188 від 08.01.2014р.;

від відповідача: не з'явився;

про: стягнення 22 362,53 грн., розірвання договору оренди № 184/14 від 25.01.2002р. та виселення, -

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява департаменту комунальної власності та приватизації Запорізької міської ради та Міського комунального підприємства «Основаніє» про:

- стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробнича фірма «Сфера» на користь місцевого бюджету Орджонікідзевського району ГУДКСУ в Запорізькій області заборгованості по орендній платі в сумі 22 362,53 грн.;

- розірвання договору оренди № 184/14 від 25.01.2002р.;

- повернення об'єкту оренди позивачу-1 та позивачу-2 шляхом виселення відповідача.

Ухвалою від 30.12.2014р. порушено провадження по справі, призначені час і дата судового засідання, сторони зобов'язані надати документи та вчинити дії, необхідні для повного та всебічного розгляду справи.

08.02.2014р. було здійснено автоматичний перерозподіл справи між суддями у зв'язку з перебуванням судді Мойсеєнко Т.В. у довготривалій відпустці. Справу призначено на розгляд даному складу суду, присвоєно номер провадження справи 2/116/13/11/10/14.

У зв'язку з неявкою повноважного представника відповідача, з метою витребування додаткових доказів та для надання можливості сторонам нормативно та документально обґрунтувати свої доводи і заперечення судовий, розгляд справи не одноразово відкладався.

Позивачі наполягають за задоволенні позовних вимог з підстав, викладених у позовній заяві, зокрема, повідомили, що спір виник внаслідок неналежного виконання відповідачем вимог Закону України «Про оренду державного та комунального майна» та умов договору №184/14 оренди нежитлового приміщення від 25.01.2002р. в частині своєчасного та повного внесення орендних платежів. Заборгованість по орендній платі на момент подачі позовної заяви до суду становила 22 362,53 грн. Вважає, що таке порушення умов договору як не внесення орендної плати протягом трьох місяців підряд є достатньою підставою для розірвання договору оренди та виселення відповідача з орендованого приміщення. Разом з цим, позивач просить судові витрати, пов'язані із розглядом справи віднести на відповідача.

Відповідач вимоги суду щодо надання відзиву на позовну заяву та витребуваних судом документів не виконав, повноважного представника в судове засідання не направив, при цьому про дату і час судового засідання був повідомлений належним чином. Заяв про розгляд справи без участі представника відповідача не надходило. Таким сином, справа розглядається в порядку, передбаченому ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, за наявними в матеріалах справи документами.

Вивчивши матеріали справи та додатково надані докази, заслухавши пояснення представників сторін, встановив наступні обставини:

Статтею 11 Цивільного кодексу України закріплено, що цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.

Відповідно до п. 2 цієї статті підставою виникнення цивільних прав та обов'язків є договори та інші правочини.

Відповідно до ст. 202 ЦК України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Зобов'язанням, відповідно до п. п. 1, 2 ст. 509 цього Кодексу, є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послуги, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

На підставі рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради № 490/65 від 27.12.2001р. між Комунальним підприємством «Виробниче ремонтно-експлуатаційне житлове об'єднання № 14» та Товариством з обмеженою відповідальністю Науково-виробниче об'єднання «Сфера» 25.01.2002р. був укладений договір № 184/14 оренди нежитлового приміщення, загальною площею 99,28 кв.м., яке розташовано за адресою: пр.Маяковського, буд. 7, м. Запоріжжя.

Додатковою угодою до договору оренди було змінено орендодавця з КП «ВРЕЖО №14» на КП «ВРЕЖО №13» у зв'язку з реорганізацією КП «ВРЕЖО №12» та «ВРЕЖО №14» шляхом злиття та створення згідно з Рішенням Запорізької міської ради №40 від 05.06.2002р. КП «ВРЕЖО №13», яке є правонаступником усіх майнових прав та обов'язків комунальних підприємств КП «ВРЕЖО №12» та КП «ВРЕЖО №14».

Відповідно до пп. 1.2 Додаткової угоди до Договору оренди з 01.10.2002р. в преамбулі договору змінено орендодавця з КП «ВРЕЖО №13» на Управління житлового господарства міської ради та визначено КП «ВРЕЖО №13» балансоутримувачем орендованого нежитлового приміщення.

Відповідно до рішення Запорізької міської ради №6 від 18.02.2011р. «Про структуру виконавчих органів Запорізької міської ради загальну чисельність складу Запорізької міської ради та їх виконавчих органів» та рішення Запорізької міської ради №20 від 06.04.2011р. «Про передачу департаменту комунальної власності та приватизації Запорізької міської ради окремих повноважень щодо управління об'єктами права комунальної власності територіальної громади м. Запоріжжя» сторонами за договором оренди було укладено додаткову угоду від 01.06.2011р. про заміну сторони договору Орендодавця Управління житлового господарства Запорізької міської ради на Департамент комунальної власності та приватизації Запорізької міської ради.

Згідно із рішеннями Запорізької міської ради №5 від 27.04.2012р. «Про припинення діяльності підприємств шляхом приєднання» та №6 від 25.07.2012р. «Про затвердження передавальних актів та визначення розміру статутного капіталу міського комунального підприємства «ОСНОВАНІЄ», останнє є повним правонаступником прав та обов'язків КП «ВРЕЖО №13», що припиняється, та як правонаступник - є балансоутримувачем нежитлового приміщення за адресою: м. Запоріжжя, пр. Макяовського, буд. 7.

Таким чином, позивач-1 - є орендодавцем, а позивач-2 - балансоутримувачем об'єкту оренди.

Строк дії Договору оренди встановлено з 25.01.2002р. до 25.01.2007р., терміном на п'ять років.

Згідно ст. 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» у разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов договору оренди протягом одного місяця після закінчення терміну дії договору, він вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені договором. Заяви щодо припинення дії Договору з боку сторін не надсилались, в зв'язку з чим його дію було автоматично продовжено на той самий строк та на тих умовах, які передбачені Договором.

У відповідності до п.5.2 договору оренди та ч. 3 ст. 18 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» орендар зобов'язаний своєчасно та у повному обсязі вносити орендну плату.

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» орендар за користування об'єктом оренди вносить орендну плату, незалежно від наслідків господарської діяльності, в строки визначені у договорі.

Дана норма кореспондується з ч. 1 статті 286 Господарського кодексу України, якою передбачено, що орендна плата вноситься орендарем незалежно від наслідків господарської діяльності.

Згідно умов договору з урахуванням додаткових угод, розмір орендної плати за місяць становить - 570,49 грн. помножений на індекс інфляції. Розмір платежу за неповний місяць оренди визначається з поденного розрахунку місячної орендної плати. Орендна плата за кожний наступний місяць перераховується орендарем самостійно, шляхом коригування розміру місячної орендної плати на індекс інфляції попереднього місяця до місцевого бюджету м. Запоріжжя щомісячно не пізніше 20 числа поточного місяця.

Пунктом 1 додаткової угоди від 08.02.2010р. внесено зміни до п.3.2 договору оренди: замість слів «наперед до 20 числа поточного місяця» читати «не пізніше 10 числа слідуючого за розрахунковим.»

Відповідно до п. 6 додаткової угоди до договору оренди, орендна плата спрямовується орендарем до місцевого бюджету за місцем знаходження об'єкта, що здається в оренду на рахунок місцевого бюджету Орджонікідзевського району.

Стаття 193 Господарського кодексу України передбачає, суб'єкти господарювання та учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору.

Аналогічне положення закріплено в ст. 526 Цивільного кодексу України. Так, зобов'язання повинно виконуватися належним чином відповідно умовам договору та вимогам цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а у разі відсутності таких умов і вимог - згідно звичаїв ділового обігу або іншим вимогам, які звичайно ставляться.

Протягом дії договору відповідач взяті на себе зобов'язання належним чином (своєчасно та у повному обсязі не виконував, внаслідок чого у нього виникла заборгованість за період з 01.06.2010р. по 01.12.2013р. в сумі 22 362,53 грн. Розрахунок заборгованості ретельно перевірений в судовому засіданні.

У відповідності до п. 9.1 договору оренди за невиконання або неналежне виконання зобов'язань за договором оренди сторони несуть відповідальність, передбачену чинним законодавством України та цим договором.

Відповідно до п. 2 ст. 651 Цивільного кодексу України та ч. 3 ст. 26 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

В даному випадку, істотним порушенням умов договору є неналежне виконання з боку відповідача зобов'язань, щодо повного та своєчасного внесення орендних платежів, на які при укладанні договору розраховував позивач для поповнення бюджету.

Згідно із п. 3 ст. 26 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» договір оренди може бути розірвано за погодженням сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірвано за рішенням суду у разі невиконання сторонами своїх зобов'язань та з інших підстав, передбачених законодавчими актами України.

Додатковою угодою від 08.02.2010р. доповнено п. 10.9 договору оренди, та зазначено, що дія договору оренди припиняється також в разі невнесення орендарем орендної плати протягом трьох місяців підряд.

Наявність заборгованості за період більше ніж три місяця є достатньою правовою підставою для дострокового розірвання договору.

Відповідно до п. 1 ст. 27 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» у разі розірвання договору оренди, закінчення строку його дії та відмови від його продовження або банкрутства орендаря він зобов'язаний повернути орендодавцеві об'єкт оренди на умовах, зазначених у договорі оренди.

Дана норма кореспондується з частиною 1 ст. 785 Цивільного кодексу України, відповідно до якої у разі припинення договору найму наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який обумовлено в договорі.

Враховуючи наведені норми та умови договору, суд вважає, що позовні вимоги про стягнення 22362,53 грн. заборгованості з орендної плати, розірвання договору №184/14 оренди нежитлового приміщення від 25.01.2002р. та виселення відповідача з орендованого приміщення заявлені правомірно та обґрунтовано, підтверджені зібраними у справі доказами, а відтак підлягають задоволенню.

Судові витрати слід віднести на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 49, 75, 82-85 Господарського процесуального Кодексу України, -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробнича фірма «Сфера» (вул. 40 років Радянської України, буд. 72, м. Запоріжжя, 69035; код ЄДРПОУ 19271368) на користь місцевого бюджету Орджонікідзівського району ГУДКСУ в Запорізькій області (р/р 33212871700007, ЄДРПОУ 38025409, МФО 813015, призначення платежу: за оренду 22080401 для МКП ОСНОВАНІЄ») 22 362 (двадцять дві тисячі триста шістдесят дві) грн. 53 коп. заборгованості по орендній платі. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробнича фірма «Сфера» (вул. 40 років Радянської України, буд. 72, м. Запоріжжя, 69035; код ЄДРПОУ 19271368) на користь Департаменту комунальної власності та приватизації Запорізької міської ради (пр. Леніна, буд. 206, м. Запоріжжя, 69105; код ЄДРПОУ 37573068) 4 014 (чотири тисячі чотирнадцять) грн. 50 коп. судового збору. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Розірвати договір №184/14 оренди нежитлового приміщення від 25.01.2002р.

Повернути на користь Департаменту комунальної власності та приватизації Запорізької міської ради (пр. Леніна, буд. 206, м. Запоріжжя, 69105; код ЄДРПОУ 37573068) та Міського комунального підприємства «Основаніє» (вул.Українська, буд. 29«А», м. Запоріжжя, 69095, код ЄДРПОУ 20485152) нежитлове приміщення, загальною площею 99,28 кв.м., яке розташоване за адресою: м. Запоріжжя, пр. Маяковського, буд. 7, шляхом виселення товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробнича фірма «Сфера» (вул. 40 років Радянської України, буд. 72, м. Запоріжжя, 69035; код ЄДРПОУ 19271368). Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

В судовому засіданні 18.03.2014р. оголошена вступна і резолютивна частини рішення. Рішення в повному обсязі складено і підписане 21.03.2014р.

Суддя С.А.Гончаренко

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення18.03.2014
Оприлюднено28.03.2014
Номер документу37868593
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/4311/13

Ухвала від 23.01.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Мойсеєнко Т.В.

Ухвала від 03.03.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Ухвала від 08.02.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Рішення від 18.03.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні